Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
zenski dali e normalno moevo bebe ima 6 nedeli i pie po 120ml mleko koga ke go ispie toa bara uste, gladna e i ne saka da spie se dodeka ne i dadam uste edno sisence.... neznam dali e normalno da i davam tolku mleko da pie po kolku im davate vie na vasite bebinja
davaj i kolku si saka neka pie mojata ima 4polni mesec tek sega pocna po 120 onaka bevme od 60 do 90 se zavisi do deteto
Здраво ние сме нови тука.Нашата Јована за 4 дена ке наполни еден месец.До пред пет дена си беше се во ред.Спиеше по 4 - 5 часа и си ја доевме после следното спиење и дававме адаптирано млеко од хипп-био.Ови последни 5-6 дена е катастрофа , детето неможе да се искака има гасови цело време се грчи и плаче , ништо не ни помогна и дававме еспумисан капките,бекутан чајче од анасон,чајче од ким еве од сабајле го сменивме и млекото и даваме Новолак ИТ.Неможе да спие затоа што не е какана(кога ке се искака се е е во ред) , кога заспие за 5 до 10 минути почнуваат гасовите таа поцрвенува се грчи и се буди.Незнам што да правиме ако може некој нека ни помогне.
ZDR JOVANA te molam kazimi dali od kako i go smeni mlekoto uste imate problemi so kakanjeto kaj mene e isto taka i davam hipp_bio i od togas imame zapek temolam pisimi dali ti pomogna so drugo mleko za da znam da go smenam i jas
И КОНАЧНО СЕ ИСКАКАВМЕ сами после 5 ден, млекото ни помогна што го сменивме и плус многу пазевме со исхрана на мајката што пренесува преку мајчинското млеко.Но не ми е јасно вчера пред да се искака спиеше 8 сата дали е тоа нормално или не е.Незнам точно што ни помогна дали е млекото што го сменивме од хипп-био во новолак ит , дали што пазевме со исхраната за мајчинското млеко и дали е од бабата што и пребаја од уроци и ни рече дека е многу урочена , битно сега е ок не плаче како што плачеше има грчеви поретки си спие многу убаво
И КОНАЧНО СЕ ИСКАКАВМЕ сами после 5 ден, млекото ни помогна што го сменивме и плус многу пазевме со исхрана на мајката што пренесува преку мајчинското млеко.Но не ми е јасно вчера пред да се искака спиеше 8 сата дали е тоа нормално или не е.Незнам точно што ни помогна дали е млекото што го сменивме од хипп-био во новолак ит , дали што пазевме со исхраната за мајчинското млеко и дали е од бабата што и пребаја од уроци и ни рече дека е многу урочена , битно сега е ок не плаче како што плачеше има грчеви поретки си спие многу убаво [/quote]
Изгледа му олесна затоа толку спиеше.А млекото сигурно ви помогнало мноооогу.Тоа е многу убаво млеко против запек,и јас некое време на бебушот такво му давав
Mmicki dali nekoja od vas imala slucajno negativni efekti od kapkite ESPUMISAN za grcevi..Jas gi davam veke tret den no primetuvam deka bebveo mi kaka malce potecno odnosno kako vodlesto..Ima li sansi ova da e od kapkite??I daj kazete kaj da go nabavime tie SAB SIMPLEX kapki? Kade gi najdeme osven vo bugarija???
Mmicki dali nekoja od vas imala slucajno negativni efekti od kapkite ESPUMISAN za grcevi..Jas gi davam veke tret den no primetuvam deka bebveo mi kaka malce potecno odnosno kako vodlesto..Ima li sansi ova da e od kapkite??I daj kazete kaj da go nabavime tie SAB SIMPLEX kapki? Kade gi najdeme osven vo bugarija???
miana samo vo bugarija koj odi za bugarija poracaj ke ti donese
Strav mi e da ne stane poseriozno...So prvata kerkica si imav golema maka so prolivce na tri meseci i na klinika zavrsive..ogas ni kazaa deka ni e od vestackoto mleko a sega od kapkive e sigurno i neznam sto da pravam...Koga ke ja nosam na pregled kaj doktorkata ke mi bide strav da i kazma deka na moja raka sum gi dala u top ke me stavi
Miana gi imas i vo tircija sab simpex samo sto vo bugarija bea 220 den a vo turcija 12 evra ,a istite se da znaes. Jas mislam deka nie veke sme pri kraj so grcevite,neka pomine uste nedela dve ako veke nemame bi ti gi dala,imam uste edno rezervno sisnce voopsto ne otvoreno. Konsultiraj se so dr vidi sto ke ti kaze. Pozdravce.....inaku mene dr mi rece deka sab simpex i espumesan se isti,so isti sostojki,ama nas esp ne ni pomognaa ic,a ovie kolku tolku ni ublazija...
Kaj nas ima nov moment,poslednite dva dena neznam sto mu bidna detevo nemoze da jade,place za jadenje i koga ke pocnam da go hranam (od sisence pie) ke ispie 20-30ml i pocnuva da se vrti da se grci,da ja odbiva hranata i na kraj ke pocne da place,ama epten bolno place celiot e crven i nemoze veke da jade,dva dena ne mi jade detevo,aj si vikam den moze da se sluci ama denes mnogu malku ima pieno. Go hranev pred 4 saati edvaj so molenje ispi nesto i na kraj vo silen mlaz mi povrati se,posle saat pocna pak da place za jadenje ni pola ne go ispi i pocna da place edvajd a go smiram,se grci celoto,e sega ne mi e jasno da ne e ova nekoja druga faza na grcevi,sto li e ova??a od pred tri dena pocnav da mu davam po eden obrok vo denot i aptamil zasto ke moram da prekinam so molzenjeto,i dr mi rece da pocnam prvo so eden obrok da vidam kako ke reagira,dali e mozno od toa da e ,ama on site obroci isto reagira ne samo na ad.Mi dojde nekoj strav da ne nesto ne e ko sto treba...neznma veke sto da mislam...2 i pol meseci sme
љубовчемене леона така не ми јадеше и кога веќе јаснема од грчевите ја однесов на итна и таму ми рекоа дека детето е полно стомакот и беше надуен ,не какаше преку еден ден и тоа едвај,и ми рекоа дека се грчеви ,и викам на таа нашата у НГ ша дај нешто да и дадам да пие за да не а боли,и вика ахх кепоминат нормално е тоа јас бев излудена и така сама на себе си земавлекарства тие сирупите шти ги бамкам цело време и се средивменекако, а да ти кажам може да е од ад сега и поцврсто ќе кака па да се навикне потешко млеко му е може и затоа незнам што да ти кажам освен да му разредуваш на 130мл да ставаш 4лажички млеко,јас и млека сменив и се ама на крај пак на аптамил се вратив и давај му чајче или вода веќе кога пие ад. и види акому се собира бело во уста одмлекото чисту му ја да не се наталожи обично и од тоане сакаат да јадат ,тоа се наталожува и се спушта надолу. не се плаши али консл,сеповеќе доктори незнам што да кажам се надевам дека ке спиеш вечерва
Kaj nas ima nov moment,poslednite dva dena neznam sto mu bidna detevo nemoze da jade,place za jadenje i koga ke pocnam da go hranam (od sisence pie) ke ispie 20-30ml i pocnuva da se vrti da se grci,da ja odbiva hranata i na kraj ke pocne da place,ama epten bolno place celiot e crven i nemoze veke da jade,dva dena ne mi jade detevo,aj si vikam den moze da se sluci ama denes mnogu malku ima pieno. Go hranev pred 4 saati edvaj so molenje ispi nesto i na kraj vo silen mlaz mi povrati se,posle saat pocna pak da place za jadenje ni pola ne go ispi i pocna da place edvajd a go smiram,se grci celoto,e sega ne mi e jasno da ne e ova nekoja druga faza na grcevi,sto li e ova??a od pred tri dena pocnav da mu davam po eden obrok vo denot i aptamil zasto ke moram da prekinam so molzenjeto,i dr mi rece da pocnam prvo so eden obrok da vidam kako ke reagira,dali e mozno od toa da e ,ama on site obroci isto reagira ne samo na ad.Mi dojde nekoj strav da ne nesto ne e ko sto treba...neznma veke sto da mislam...2 i pol meseci sme
lele ljubovce,ko jas da sum go pisuvala ova !!! istoto i se sluci i na mojata kaja koga pocnav da i davam ad mleko NAN, mnogu malko jadese i placese, se vitkase na kraj se ke povratese ,nemozese da kaka ,i pomagav so toplomer i so pavloviceva i mnogu tecno kakase,bev na pedijatar,mi kazaa da i go smenam mlekoto,i kupiv Bebilon i odma istiot den koga i go smeniv melkoto i gi snema grcevite i pocna sama da si kaka normalno!!!probaj so drugo mleko se nadevam ke bide podobro
retko se logiram da napisam nesto ama sakam da znaes deka ova e mn normalno da povraka od grcevite, jade ne od sto mu se jade tuku deka edinstveno toa znae... i nas koga ni napravi vaka prvpat odma vrtev na dr - a toj samo se nasmea i ni kaza deka se grcevi, go odnesovme bebus sepak da go vidi i da - grcevi bea. obicno ako go zemam vertikalno vo race, da gleda nanapred sega veke se stega i kaka. probajte so toplo na meseto... nie se krstime vo termoforot...
ИЗВОРНА ПОРАКА: Zivka*
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce
lele ljubovce,ko jas da sum go pisuvala ova !!! istoto i se sluci i na mojata kaja koga pocnav da i davam ad mleko NAN, mnogu malko jadese i placese, se vitkase na kraj se ke povratese ,nemozese da kaka ,i pomagav so toplomer i so pavloviceva i mnogu tecno kakase,bev na pedijatar,mi kazaa da i go smenam mlekoto,i kupiv Bebilon i odma istiot den koga i go smeniv melkoto i gi snema grcevite i pocna sama da si kaka normalno!!!probaj so drugo mleko se nadevam ke bide podobro
jas gi koristevovie kapki i ic ne sum zadovolna od niv
ana mari jas bev mnogu zadovolna mozebi naknadno na bebeto mu stvaras grcevi ako ne gledas na dva casa ili ako ja does i ako jades luti jadenja jas bev prezadovolna ne deka nema ic ali se ublazat i davaj i 5 pati po tri kapki
Ima li nekoja mamica sto go doi bebeto (ama samo go doi, ne prihranuva, dohranuva, dava od sise, ...i slicno, i ne mislam na ona `mu davam ama samo edna doza aptamil preku den` i slicno..) a ima grcevi ? Znaci grcevi, preku den, nok , na toa mislam..Kako se spravuvate? Jas sum nervno gotova.Nemozam veke da izdrzam.Eve ke pravime 3 meseci; ne e kako sto bese od pocetokot, kade kade e podobra situacijata,ama noke,pogotovo noke e hororot sto me mrdnuva od pamet..Pocnuvam da mislam deka e od moeto mleko, da ne ne cini, da ne i stvara problemi ..?Mozno li e ova? bebevo moze da se sluci i da ne bara da cica veke, i nejze i e kosmar izgleda, mozda znae deka mlekoto i sozdava grcevi pa veke ne bara da cica..pravi nekoi facki kako da se gadi od mojata grada, duri i kako nagon za povrakanje ima koa ke ja lizne bradavicata.Off neznam veke sto da pisam
Наташа, јас само го доев моето бебе од почетокот и имаше грчеви. Јас се правев што е до мене, и со исхрана, и со ждригнување, ама ете тој имаше грчеви и тоа во текот на ноќта посебно. Почна да не сака да цица, месец дена цицаше со плачки. ужас, фрустрации. Стагнираше и со килажа. Почнавме со ад.млеко и на него му престанаа грчеви. Почна да има многу гасови и мислам тоа му помогна. Е сега , јас не ти кажувам да го префрлиш на вештачко, најдобро е доење се разбира, ама ете само ти кажувам моето искуство. Ни мене не ми е јасно зошто и се одбил, ама тој последен период цицаше и се грчеше многу, па се тргаше, нервираше и на крај дојдовме до тоа да што ја дигнам маицата за доење тој почнуваше да вреска. Можеби му стварно преседнало, кој знае. Се надевам дека набргу ќе се смири се, па веќе ќе имате 3 месеци.
Ima li nekoja mamica sto go doi bebeto (ama samo go doi, ne prihranuva, dohranuva, dava od sise, ...i slicno, i ne mislam na ona `mu davam ama samo edna doza aptamil preku den` i slicno..) a ima grcevi ? Znaci grcevi, preku den, nok , na toa mislam..Kako se spravuvate? Jas sum nervno gotova.Nemozam veke da izdrzam.Eve ke pravime 3 meseci; ne e kako sto bese od pocetokot, kade kade e podobra situacijata,ama noke,pogotovo noke e hororot sto me mrdnuva od pamet..Pocnuvam da mislam deka e od moeto mleko, da ne ne cini, da ne i stvara problemi ..?Mozno li e ova? bebevo moze da se sluci i da ne bara da cica veke, i nejze i e kosmar izgleda, mozda znae deka mlekoto i sozdava grcevi pa veke ne bara da cica..pravi nekoi facki kako da se gadi od mojata grada, duri i kako nagon za povrakanje ima koa ke ja lizne bradavicata.Off neznam veke sto da pisam
Natasa981..go nosis li redovno na pedijatar??? pogotovo koga e situacijata vakva kako kaj tebe..ja Andrej go nosam ednas mesecno na redovna kontrola...ne samo tezina dolzina..tuku i grlce jazice motorika race noze usi oci kure bla bla..ako pedijatar vika so bebe e ok se onda grcevite se....nishto drugo
Boze devojce ti stvarno se izmaci...ajde samo usta malku sila..
< Поракaта ја уредил Andriance -- 15.1.2012 15:39:31 >
Andriance, ja nosime redovno , ednas mesecno obavezno..Nemaat nesto posebno da mi objasnat,grcevi se ,ke i pomine, demek normalno e..I mi rekoa deka loso mleko-jako mleko-slabo mleko takvo nesto ne postoi, sekoe majcino mleko e odlicno mleko - taka mi rekoa.Ama ete jas, kako napaten covek ,sakam da si prasam , majkite soslino iskustvo sto bi me utesile..Trpenie trpenie ama neznam, dosega mozda trebase da se sredi sve.
< Поракaта ја уредил Natasa981 -- 15.1.2012 15:59:41 >
МНОГУ добро те разбирам како ти е, истото и јас го преживеав. Грчевите се ужасна работа, ништо не ги смирува, но поминуваат со тек на време. Штом викаш дека полека полека се подобрува, верувај дека од ден на ден ќе и се ублажуваат. Топли облоги на стомачето, масажа во насока на стрелките на часовникот, евентуално некој сируп или капки против грчеви, чајче и многу, многу, многу трпение.
Да те утешам, имаш среќа што на 3 месеци почнале да и се ублажуваат грчевите. А јас со Филип до 5 месеци си имав проблеми со грчеви! Но ете, помина. И на Лина ќе и поминат.
AnnaMolly srce moe, bas naprotiv , jas pocnuvam da mislam deka mozebi do moeto mleko e..zatoa bebe ima grcevi.Mislam deka mmozebi e od toa sto samo ja dojam,..stoznam veke sto da mislam i jas.Fala na poddrskata, ovie 3 meseci mene mi se cinat kako 3 godini, dali mi veruvate neznam
Nataske..Moeto bebe vo sreda polni mesec dena...Do vcera i jas nemav mira od grcevi a samo ja dojam...Probav so kapkite Espumisan no ne pomagaa tolku mnogu..Tuka na forumov citam za cajot od bilna apteka od 5 sostojki,i zavcera prv pat go piev...Iskreno da ti kazam pu pu da ne ja urocam kerkami mirno spie i preku den i preku nok duri i ne ni se veruva deka e istoto Cajot e od 5 bilki anason,bosilek,kim,majcina dusicka,i nekoe grcko seme... Eve i tuka javno da im zablagodaram na site mamicki sto mi go preporacaa osobeno na yummy mammy i gospod zdravje da vi dade sto mi go kazavte cajot..Aj da ne se falam mnogu da ne ja urcam ( pu pu masala ) detevo vide mir..Sega si pijam po 2 litra od cajov i onaka e ubav i se nadevam deka ke ni pomaga i ponataka...Probaj i ti Nataske zemi go i pij od cajov pa vidi kako ke terate.Pozdrav
Миа беше ваква. И јас мислев дека ќе полудам. Секоја ноќ до 3-4 часот наутро плачеше и така до 5 месеци. Имаше периоди кога не сакаше да цица, се вртеше настрана, одбиваше, но не се откажав. Пред некој ден читав статија дека доените деца се по плачливи и дека се што се случува е нормално. Што да ти кажам Наташа освен издржи. Се ќе се среди по четвртиот месец. Еве Миа ја доев до 2 години и едвај ја одбив . Ако се откажев тогаш немаше да можам сега да се пофалам
Miana i Paleska, fala na sovetite..Miana , go piev cajot, sto se ne probav i jadenje i pienje..ama toa e toa. Sega malku go pauzirav toj cajot,ama redno e pak da go kupam i pocnam so pienje..Jas brojam minuti do tie famozni meseci
Наташа мојот имаше грчеви до 4,5 месеци.И јас мислев дека е до моето млеко пошто ништо ама баш ништо не му ги ублажуваше грчевити. Имаше периоди кога не сакаше да цица се тегнеше.плачеше, се гадеше па се одмолзував и му давав со шише. Не е до млекото едноставно такво е детето и ќе му престанат грчевите кога ќе дојде време.Како Ана Моли и Палешка и јас ќе ти речам издржи, дој ја мајчиното млеко е најдобро а ќе поминат и тие гчеви.