|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Болести кои ни ги носи градинката
11.12.2011 14:27:00   
zaklina
откога син ми почна да оди во градинка само по болници се влечеме. последно беше бронхопневмонија и цела недела во болница. сега веке скоро месец е дома не оди во градинка и е добар. се плашам пак да го пратам, а тој секој ден прашува за учителките и децата. ме фака жал, ама ке си поседе дома уште некое време. по бронхопневмонијата колку време ви беа дома децата? не знам што да правам ???

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 276
11.12.2011 21:38:33   
Maca25
ќерка ми само што тргна во градинка, во сред лето имаше бронхопневмонија. дома беше 3 недели и повторно тргна во градинка. Ама одма после тоа пак се разболе со стомачен вирус, така да пак дома си седеше некоја недела.

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот zaklina)
Непосредна врска до пораките: 277
11.12.2011 21:49:13   
miana
A jas pak si mislev deka smao zimno vreme se razboluvaat...Znaci neemalo vrskauser posted image

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 278
12.12.2011 11:03:23   
penelopa
ИЗВОРНА ПОРАКА: zaklina

откога син ми почна да оди во градинка само по болници се влечеме. последно беше бронхопневмонија и цела недела во болница. сега веке скоро месец е дома не оди во градинка и е добар. се плашам пак да го пратам, а тој секој ден прашува за учителките и децата. ме фака жал, ама ке си поседе дома уште некое време. по бронхопневмонијата колку време ви беа дома децата? не знам што да правам ???

Син ми имаше бронхилоитис нас докторите не советуваа барем следните 6 недели да биде дома, без многу посети и избегнување на настани каде има многу луѓе, деца посебно за да не се повтори болеста. Во врска со градинката исто барем неколку месеци- посебно зимава да е во домашни услови. Ние имаме среќа јас го чувам дома во градинка сеуште не оди.

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

Непосредна врска до пораките: 279
12.12.2011 11:21:16   
Maca25
Сите препорачуваат да се седи дома после бронхитис уште 4-6 недели затоа што тогаш се најнежни и да не настанат компликации, посебно во зима кога е ептен ладно, магли, чуда може многу често да се повтори болеста. Ние имавме среќа што беше лето па не моравме многу да седиме дома. 

< Поракaта ја уредил Maca RR -- 12.12.2011 11:23:14 >

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 280
12.12.2011 16:01:38   
blue_blue
4 недели од кога ќе престане со антибиотик. И во тоа време треба да даваш се што подобрува имунитет, па и нешто како киндер имун или слични препарати. Под „подобрува имунитет“ мислам пред се на свежа храна, а не процесирана, многу свежо овошје, зеленчук на пареа и пробиотски јогурти. Бронхопнеумонија не е опасна болест, ама е многу досадна и треба да се внимава да не се повтори

Непосредна врска до пораките: 281
12.12.2011 16:36:45   
ananikol

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

ананикол, а колку време оди во градинка? Првата година нормално е често разболување, настинки, температури... Додека не си изгради имунитет.
Не се откажувајте, биди среќна и што сака да оди. А и убаво е за него, ќе се социјализира. user posted image за Леон Дино!

AnnaMolly,eve skoro pola godinka odime vo gradinka ama od 9-12 h mislev deka mu e dovolno bidejki jas ne rabotam,doma sum.Mnogu saka da odi v gradinka,koga i da si go vidi ranceto(vnatre mu stavam sisence,plisenoto mece,i pampers sekoj den za tamu)si go zema i pred vrata stoi i ne vika za da go nosimeuser posted image
Ama kako sto rekov glava ne dognavme..samo sme nastinati..
A pogolemoto since go nosev od godinka i toa celo rabotno vreme i gajle nemase ..ama ete se e individualno

Непосредна врска до пораките: 282
15.12.2011 23:25:34   
miana
denes koga bev da ja zemam kerkami od gradinka gledam suvo nosenceto i vikam : aaa noseto ni e suvo,dobro e ..ucitelkata mi vika : da vi kazam pravo imame edno dete so kaslica ni go nosat,i kazuvam na majkakat da si go cuva doma deka i drugi deca ke se razbolat a taa mi vika : Jas si plakam i ke go nosam...I vika sto da i kazam na taa zena mi vika ucitelkava a ti vika si znaes kako si ja lecela ovie dva meseca kerkati...I ajde na ova koemnatr..Pa kako da ne ja psujam taa idiotka sto si plaka za da nosi bolno dete???? MORONKA !!!!

(Одговор на членот ananikol)
Непосредна врска до пораките: 283
16.12.2011 10:28:33   
Yummy Mammy
Eve uste eden slucaj: Komsikava ja ostava kerka i vo gradinka i ja gleda direktorkata za race go nosi najproblematicnoto devojce vo grupata, i na ucitelkata i vika, eve stigna D-----, povrakala sabajle, pripazete malku. A ucitelkata vika: nema problem, sega ke i svarime cajce.
MOLAM?!
Na drugive decinja cajce da ne im pravat slucvajno? Ni nosot ne im go brisat koga im gi davaat na roditelite!

< Поракaта ја уредил Yummy Mammy -- 16.12.2011 10:29:11 >

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 284
16.12.2011 10:39:15   
miana
taka e ..ne im gi birat ne samo koga gi davaat tuku voopsto...Toa go znam po muabetot od kerkami doma..po cel den si igra ucitelka i gi imitira ucitelkite sto zborat vi ja citiram : kazuva detee po ime i prezime K.... Ivan,odi da si go izduvas nosot so hartija nemozam da te slusam veke!!!!! i jas od ovde znam deka ima i drugi deca so rasteceni nosovi i deka ne gi ni brisat!!!!

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 285
26.1.2012 8:59:09   
JovanaJ
Od Nova Godina ne odese vo gradinka i sega pak pocnavme od Ponedelnikot. Dodeka bese doma i setanje i na ladno i sto li ne, ama bese super. I nosot sto mu bese rastecen mu prestana, celo vreme detevo nemase nikakvi zdravstveni problemi...
A sega eve deneska e cetvrti den vo gradinka i veke sinoka mu se zatna nosot, sabajlevo nemase nisto sekret od nosot ama onaka go osekam deka ne e istiot. Ne mi se veruva kako moze od samo 4 dena pominati vo gradinka da pocne da se vlosuva zdravstvenata sostojba...se nadevam deka nema da premine vo nesto poseriozno...

Непосредна врска до пораките: 286
26.1.2012 12:13:14   
Yummy Mammy
Samo da prasam kako vi se decata (tie sto odat vo gradinka)? Dali ima pak zgolemen broj na gripovi i virusi ko sto najavuvaa na tv?
Nie veke 2 meseca ne odime, a planirame kaj i da e da pocneme pak, pa dane se vrakame u sred viroza...

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 287
26.1.2012 12:19:59   
Luci
Во нашата група јасли во градинката Буба Мара е малку намален бројот на децата поради крупни сипаници. Инаку и ние почнавме пред 3 недели во градинка да одиме и еве сега до пред неколку дена му беше затнато носето ама се оправивме со кромидотuser posted image Сега во моментов сме со сува кашлица која поима немам од кај му е. Д-рката вика дека нема ништо на плуќа, нити црвено грло, направивем крвна слика и црп све е супер а оно јадно знае да се закашла убаво најчесто во текот на ноќта, денски поретко. Па се мислам на своја рака да му дадам некој сируп за сува кашлица, не за друго роденден ни е во понеделник, во недела крштевка па ми е страв да не се случи нешто непредвидливо до тогаш
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Samo da prasam kako vi se decata (tie sto odat vo gradinka)? Dali ima pak zgolemen broj na gripovi i virusi ko sto najavuvaa na tv?
Nie veke 2 meseca ne odime, a planirame kaj i da e da pocneme pak, pa dane se vrakame u sred viroza...

< Поракaта ја уредил luci -- 26.1.2012 12:21:18 >

Рани куче да те лае!!!

Непосредна врска до пораките: 288
26.1.2012 12:25:12   
JovanaJ

I kaj nas bil namalen brojot na deca. Duri decata se grupirani od dve-tri grupi vo edna. Mnogu deca bea otsutni poradi praznicite a mozebi sega deka i ladno e pa pak nema tolku deca. A deka ima virusi sigurno ima samo prasanje e koga ke "zakaci" nesto...user posted image
A me faka strav i od sipanici..iako neznam dali ima slucai vo nasata gradinka...

Непосредна врска до пораките: 289
26.1.2012 12:32:33   
Slagjana
Заклучив дека градинката не е секогаш причина за болестите. И да не оди в градинка пак негде ќе закачи вирус или бактерија. Еве јас не ја носев 1 недела в градинка заради ниските температури и покрај сето чување доби гнојна ангина и температура 40 веќе 3 дена. Сега е малку подобра. Изгледа се разболе кога беше на роденден во игротека. 

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 290
26.1.2012 12:34:57   
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: luci
Сега во моментов сме со сува кашлица која поима немам од кај му е. Д-рката вика дека нема ништо на плуќа, нити црвено грло, направивем крвна слика и црп све е супер а оно јадно знае да се закашла убаво најчесто во текот на ноќта, денски поретко. Па се мислам на своја рака да му дадам некој сируп за сува кашлица, не за друго роденден ни е во понеделник, во недела крштевка па ми е страв да не се случи нешто непредвидливо до тогаш

Luci, mene S. mi e so takva kaslica veke 2 meseca, nekogas poveke se zakasluva, nekogas pomalku, najcesto noke vo son, i celo vreme doktorite me ubeduvaat deka ne i nisto. Go prativ mm vo apteka da kupi nekoj sirup za kaslicata, i pametniot mi nosi eden sto prv pat gledam, od cist brslen, i vikam: aptekarkata ti go preporaca sirupov za deca? ili ti si go odbra? (posto malku mi bese sumljivo brslen na dete da mu davam) i mm vika: iskreno, aptekarketa mi iznaredi 300 sirupi sto gi reklamiraat na tv, a jas ja prasav koj vi e najskap, po nekoja logika treba da e najdobar user posted image Luci, ako mi veruvas deka za eden den se smiri. I jas imav kaslica, go piev, za eden den i mene me iscisti. Sega ne i go davam postojano, ama ako ja vidam deka se zakasluva, i davam ili pred spienje ili vo son. Inace sirupot se vika Hedelix Hustensaft. Na upatstvoto pisuva deka od 0 meseci moze da se upotrebuva.

< Поракaта ја уредил Yummy Mammy -- 26.1.2012 12:35:46 >

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 291
26.1.2012 12:38:02   
Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: Slagjana

Заклучив дека градинката не е секогаш причина за болестите. И да не оди в градинка пак негде ќе закачи вирус или бактерија. Еве јас не ја носев 1 недела в градинка заради ниските температури и покрај сето чување доби гнојна ангина и температура 40 веќе 3 дена. Сега е малку подобра. Изгледа се разболе кога беше на роденден во игротека. 

Toa e taka, nie slavevme rodenden vo dekemvri i posle nasiot rodenden pola od decata ni se javija deka se bolni user posted image

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 292
26.1.2012 12:45:18   
Maca25
Јами мами, кај нас во градинка групата на Нина и групата на Софи се споени веќе некое време, затоа што отсуствуваат многу деца. Пред 2 дена им правеле систаматски во градинка и 4 деца рекле да се носат на лекар поради јако црвено грло. Кај Нина во група има сипаници, а кај Софи не знам. али битно сите се со мрсули и кашлаат, вака јас што ги гледам во 4 кога ја зимам Нина.
Инаку Хеделикс јас го користам веќе една година и ептен сум задоволна. Треба и јас да почнам да го пијам, кашлам веќе 2 недели.

Непосредна врска до пораките: 293
26.1.2012 12:52:02   
Luci

Luci, mene S. mi e so takva kaslica veke 2 meseca, nekogas poveke se zakasluva, nekogas pomalku, najcesto noke vo son, i celo vreme doktorite me ubeduvaat deka ne i nisto. Go prativ mm vo apteka da kupi nekoj sirup za kaslicata, i pametniot mi nosi eden sto prv pat gledam, od cist brslen, i vikam: aptekarkata ti go preporaca sirupov za deca? ili ti si go odbra? (posto malku mi bese sumljivo brslen na dete da mu davam) i mm vika: iskreno, aptekarketa mi iznaredi 300 sirupi sto gi reklamiraat na tv, a jas ja prasav koj vi e najskap, po nekoja logika treba da e najdobar user posted image Luci, ako mi veruvas deka za eden den se smiri. I jas imav kaslica, go piev, za eden den i mene me iscisti. Sega ne i go davam postojano, ama ako ja vidam deka se zakasluva, i davam ili pred spienje ili vo son. Inace sirupot se vika Hedelix Hustensaft. Na upatstvoto pisuva deka od 0 meseci moze da se upotrebuva.

ИЗВОРНА ПОРАКА: luci
Сега во моментов сме со сува кашлица која поима немам од кај му е. Д-рката вика дека нема ништо на плуќа, нити црвено грло, направивем крвна слика и црп све е супер а оно јадно знае да се закашла убаво најчесто во текот на ноќта, денски поретко. Па се мислам на своја рака да му дадам некој сируп за сува кашлица, не за друго роденден ни е во понеделник, во недела крштевка па ми е страв да не се случи нешто непредвидливо до тогаш

Ќе го земам после и јас сирупов. Се јавив сега во Зегин да прашам дали го имаат и цена пошто ти ме уплаши дека најскап и јас очекував 1000 ден. а тој да ти биде 210 денариuser posted image user posted image user posted image И аптекарката ми го исфали ептен, го користела за себе и за своите деца.

Рани куче да те лае!!!

Непосредна врска до пораките: 294
26.1.2012 12:57:35   
Yummy Mammy

[/quote]
Ќе го земам после и јас сирупов. Се јавив сега во Зегин да прашам дали го имаат и цена пошто ти ме уплаши дека најскап и јас очекував 1000 ден. а тој да ти биде 210 денариuser posted image user posted image user posted image И аптекарката ми го исфали ептен, го користела за себе и за своите деца.

[/quote]

user posted image E pa ne znam, ne go prasav mm kolku pari bil, samo mi kaza deka go zemal najskapiot, a ne najreklamiraniot user posted image

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 295
26.1.2012 13:00:20   
Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR

Јами мами, кај нас во градинка групата на Нина и групата на Софи се споени веќе некое време, затоа што отсуствуваат многу деца. Пред 2 дена им правеле систаматски во градинка и 4 деца рекле да се носат на лекар поради јако црвено грло. Кај Нина во група има сипаници, а кај Софи не знам. али битно сите се со мрсули и кашлаат, вака јас што ги гледам во 4 кога ја зимам Нина.
Инаку Хеделикс јас го користам веќе една година и ептен сум задоволна. Треба и јас да почнам да го пијам, кашлам веќе 2 недели.

Znaci spored ova, da si ja pocuvam Sofi uste malku doma a? Taka iskaca... Lele zbesnitis e po doma, ne se izdrzuva veke...

Непосредна врска до пораките: 296
26.1.2012 13:02:34   
AnnaMolly RR
Хеделикс е точно дека е најскап, ама на Филип ВООПШТО не му помага. Докторката двапати ми го препорачува и јас двапати го купував и ниеднаш немаше подобрување. Пет дена пие по трипати дневно и ништо!

Еве сега пак кашла (инаку тој е за продуктивна кашлица) и пак му давав три дена, никакво подобрување.
Завчера купив Змајац, сируп од чист екстракт од корен од јаглика. Тој мноооогу му помогна. Еве трет ден го пие и има подобрување. Вечер сме на контрола.

И ние инаку мака мачиме со настинки, кашлици и слично фатени во градинка.
Вчера кога го носев истовремено дојде и едно друго девојче и мајка и вика: „А, и Филип кашла?“ Јас реков да.
Таа вика „И Х кашла, има бактерии во нос и грло“. user posted image

И ја прашав зошто ја носат во градинка. Таа вика: „Па нема кој да ја чува. Тука и така сите се болни“.
Не знаев како да изреагирам. Ете од каде болести во градинка после.

Live and let live

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 297
26.1.2012 13:15:30   
Luci

Таа вика „И Х кашла, има бактерии во нос и грло“. user posted image

Е на таквите мајки ова би им го направила

user posted image user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил luci -- 26.1.2012 13:19:15 >

Рани куче да те лае!!!

Непосредна врска до пораките: 298
26.1.2012 13:20:37   
Ikana
Lele vi gi citam muabetive i kosa mi se kreva poleka...
Prvo ne mi e jasno kako na eden roditel, tatko ili majka, nebitno, moze da mu e seedno dali deteto go praka vo gradinka bolno po logika deka site deca se bolni, ili poradi toa sto plaka pa da ne mu propadne uplatata?!?!
Jas od licno iskustvo ke vi kazam edna rabota....Koga bev jas mala, zakaciv meningitis od gradinka i lezev mesec dena vo bolnica, e od takvi "roditeli" sto gi nosat decata bolni vo gradinka ili nedoleceni. Pa kamoli moe dete da pustam vo takva sredina. A ako nema koj da go cuva, jas ke si go cuvam doma (i da rabotam, deteto mi e povazno, zboruvam za sebe LICNO). Moja bliska licnost, otkako go pusti deteto vo gradinka, derman ne vide od doktori i bolnici...
Znaci ne e samo edna gradinka, tuku site. Treba ubavo da se procesla po toa gradinkite, a ne Ministrive koa zenite im se poragjaat da ja preselat GAK od stara u nova zgrada, i da se naucat toa kozite od ucitelki deka ne rabotat u pretsedatelski kabinet, nego u gradinka so deca, za koi se plateni da se grizat.

Непосредна врска до пораките: 299
26.1.2012 13:37:57   
JovanaJ
Jas ne go nosam i ne go zemam od gradinka sin mi pa iskreno mozebi ne sum nacekala nekoj taka da rece za deteto. Koga bi se slucilo toa sigurno bi izreagirala kaj vospituvackite. Mozebi ne e fer ama ete...ne e humano ni toa nivnoto.
Pa i za samoto dete sto ima bakterii ne e ubavo da bide vo gradinka, misli za svoeto ako veke ne mislis za drugoto.
I kako toa nema koj da go cuva? Pa ke se snajdes...ima zeni ke platis ke go cuvaat, ako sakas ke se snajdes.
Pa gradinkata ne e mesto za cuvanje na decata koga ni se bolni! user posted image

Непосредна врска до пораките: 300
Страница:   <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.