Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 3.2.2012 23:58:10
baby_bump
Нема потреба од паника, страстите се смирени. ;) Тоа беше само реакција на нашите ограничени умови и болни точки. Некому болна точка се финансиите, некому мајките што носат болни деца во градинка, а мене болна точка ми е лажниот морал. Јас немам потреба да пишувам никому ПП затоа што не се срамам од тоа што го пишувам, тоа што ќе го пишам во ПП ќе го пишам и јавно, и обратно. За да не сум off topic, еве една конструктивна тема: слушам од една пријателка од Ск, дека кај нејзиното 3годишно дете бил изолиран рота вирус, најверојатно добиен од градинка...... тешки проливи, повраќање, висока температура 2-3 дена, дехидрација.......истиот муабет го слушам и од докторка на педијатрија во мојот град, за среќа наодот кај моето дете беше негативен на овој вирус, иако ги имаше сите симптоми. Дали има некои случаи за кои знаете? Зошто оваа вакцина не се воведе и кај нас, како во сите развиени земји, кога се знае дека најпогодени се децата до 2 годишна возраст, а се даваат милиони од буџетот за вакцини за HPV на пример, или за птичји грипови, не дека овие болести не се страшни и опасни, но зошто да не се опфатат и најмалите членови на општеството??
RE: Болести кои ни ги носи градинката 4.2.2012 11:55:09
Natuska85
Ние прележавме рота вирус,кој си го закачивме на клиника од девојчето кое лежеше со нас во соба,а кое одеше во градинка(додека лежевме и лечевме воспаление на уво). Страшен е вирусот,повраќања во млазови,пролив(имаше ден кога 17 пати имаше пролив) и среќа што на време се јавивме пак на клиника(нареден ден од кога не испуштија со "излечено" воспаление на увце),не задржаа и бевме уклучени на инфузија.Инаку огромни беа можностите да ми дефидрира детето.Срцето ми се корнеше кога ќе го слшнев дека пак кака,а мој буце не се предаваше си јадеше со огромен апетит,само што после секое јадење или какаше или повраќаше.Фала Богу се добро се заврши.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 4.2.2012 12:19:32
mila mama
И ние се спремаме за градинка, сега за 2-3 месеци. Знам што ме чека после сите прочитани муабети. Ама се надевам дека ќе поминуваме брзо и лесно. А настинките се неизбежни. Тука кај што јас живеам децата се се на земја, градинките се бараки, т.е од врата влегуваш во соба, воопшто не се подигнати од земја. Студено е многу, колку и да грееш земјата е под тебе... Сите деца се со мрсули и настинки, ама и децава се некако отпорни, брзо се опоравуваат. И тоа никој не им препишува антибиотици. Дури и кога има наод за тоа, се чека детето само да се избори за 7 дена. Ако потрае инфекцијата повеќе и ако е бактеријална, после тоа се третира. Можеби и тоа е причината за имунитетот што децата го развиваат. Само се молам и ние да сме како нив.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 4.2.2012 12:29:23
Ikana
Mila mama sigurno znaes, antibiotici za virus mnogu ne pomagaat. Ne samo sto ne pomagaat, tuku mozat i da ja vlosat sostojbata. Imeno, ako antibiotikot dejstvuva protiv bakteriite, togas toj dejstvuva i na dobrite i na losite bakterii koi se naogjaat vo organizmot, odnosno zeludnikot, kade sto se naoga centarot na imunitetniot sistem. Nekoi doktori imaat sega pristap za virusi da se koristat probiotici, koi gi stimuliraat dobrite bakterii da se razmnozuvaat i da se zajakne imunitetot. Ova na sebe go isprobav, deluva. P.S. Dosta bese raspravanje. Tocno e site imame bolni tocki i nema potreba da si gi pritiskame kopcinjata. Ubav den i se najdobro.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 4.2.2012 12:35:42
mila mama
Апсолутно си во право Икана, работата е што високо ЦРП кај дете може даде и вирус. Затоа тука чекаат ако состојбата е стабилна и општата состојба на детето е добра, 1 недела пред да препишат антибиотици. Високо ЦРП кај дете не значи 100 % бактериална инфекција.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 4.2.2012 13:01:10
Ikana
Eve primerot sto ti go dadov deka sum probala na sebe e deka i jas zakaciv mnogu gaden virus, ili boze moj ova bese nekoja kombinacija na virusi sto 15 dena ne mozev da se izlecam, ne lekarstva, ne caevi nisto ne pomagase. Zakaciv nekoja kombinacija od grip i gastroenteritis, so dijarea so povrakjanje, nos tecenje, grlo bolenje i na kraj na plukja mi se simna...se ova poradi padnatiot imunitet od operacijata. I na kraj so prosta rabota kako probiotik se izleciv. Ne mi se veruvase Pozdravce!!!
RE: Болести кои ни ги носи градинката 15.2.2012 11:28:41
Maca25
Еве после 2 дена во градинка, Нина е пак дома со 38 Т и црвено грло. Може не е толку до градинката колку што е носењето рано во градинка по ладново. И така, сега ќе си седи пак дома.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 15.2.2012 11:32:39
JovanaJ
Dusicka mala..bas mi e zal. Sin mi e veke cel mesec so baba mu doma . Ne go nosev po ladnovo vo gradinka, i sega za sega e dobar...(da ne go zarecam samo )
RE: Болести кои ни ги носи градинката 15.2.2012 20:44:12
Snowhite RR
Баш заради тоа станувањето рано по ладново јас не го носам еве скоро два месеци М во градинка, од Нова година наваму не е отиден. И не планирам додека не се затопли, да не го заречам сега дома е добар се нема поболено после вирусната бронхопневмонија од минатиот месец
RE: Болести кои ни ги носи градинката 15.2.2012 20:54:09
Felly RR
Матеа пак цело време оди, навистина е ладно, ама па убаво е облечена, и 5 минути воздух што ќе ја фати мислам не е страшно. Во градинка пак е топло. И еве да не ја подречам, ама освен што и се затна носето последниве неколку дена нема ништо друго.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 16.2.2012 9:54:25
Maca25
Нина е еве 2 дена со температура. Вчера и се качи до 39,4. ОДма туш, Нурофен, дијазепам и во кревет. Денес е повесела малку, а вчера цел ден уста не отвори. Не можеше ни да збори од грлото што ја болеше. Ништо цел ден не касна, само вода и сокче пиеше по малце.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 16.2.2012 11:13:28
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR
во врска со ладното, можам да ви кажам дека нема посебна врска со настинките. "Моето" бебе спие на тераса поладне од 8 месеци
Taka e Viktori, i jas taka gi celicam. Baska najdobar sovet sto mi go ima dadeno doktorkata e deka deteto ne moze od ladno da se razboli, ke se razboli od bakterii i virusi, a ne od ladnoto (normalno ako e ubavo obleceno). Na ladno bakteriite umiraat, a na toplo se sirat, zatoa ladniot vozduh e pozdrav i pocist od topliot.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 16.2.2012 11:22:52
JovanaJ
Tocno e toa, i sin mi eve ne se razbolel otkako ne go nosam vo gradinka. Znaci sekoe sabajle stanuva i go nosime kaj svekrva mi, znaci i po ladnoto i vcera na minus -20 nautro cekavme kolata da zapali . Seta, igra nadvor na sneg go ostavam i -10 koga e. Pa eve (da cuknam vo drvo) ne se razbolel. Mene mi e samo problem koga ke pocne vo gradinka, vednas za 3 dena zakacuva nekoj virus ili bakterija. Toa e cudo edno! Se ezam sega koga ke treba da pocne da go nosam pak, kosa mi se kreva!
RE: Болести кои ни ги носи градинката 16.2.2012 11:28:02
Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR
во врска со ладното, можам да ви кажам дека нема посебна врска со настинките. "Моето" бебе спие на тераса поладне од 8 месеци
Taka e Viktori, i jas taka gi celicam. Baska najdobar sovet sto mi go ima dadeno doktorkata e deka deteto ne moze od ladno da se razboli, ke se razboli od bakterii i virusi, a ne od ladnoto (normalno ako e ubavo obleceno). Na ladno bakteriite umiraat, a na toplo se sirat, zatoa ladniot vozduh e pozdrav i pocist od topliot.
Toa e i mojot stav...Andrej e nadvor od 10 dena...ima 5 meseci i pred nekoj den bese 20 min na sneg
RE: Болести кои ни ги носи градинката 27.2.2012 11:57:30
JovanaJ
Posle samo 5 dena vo gradinka pominati veke nosot mu tece i mu e zatnat. Poln e, edvaj dise, nemozese ni da spie! Bese doma nekolku nedeli, odnosno ne doma nego kaj svekrva mi. Znaci sabajle stanuvase isto i po ladnoto go nosevme, i nadvor bese na snegot i ne mu bese nisto. Samo po 5 dena vo gradinka pocna pak sekret jak od nos. Garantiram deka e baktrija nekoja. Sabajlevo go odnesovme kaj baba mu, neznaev dali da go odnesam vo gradinka. Nema T, barem ne seuste...pa ke vidam kako ke bide do utre. Ako veruvate smaceno mi e od taa gradinka...
RE: Болести кои ни ги носи градинката 27.2.2012 14:38:48
Luci
Истата порака ја напишав и во темата Ларингит па сакав и овде да ја споделам После 5 дена одење во градинка и Ларингит закачивме. Во саботата качи многу вискоа температура 38,8 се испаничив до даска, прв пат качува толку висока Т. Отидовме на дежурен во амбуланта и од таму на детска клиника. Го прегледа д-р, направивме крвна слика, леукоцитите му беа 13, малце покачени и ни рече дека станува збор за ларингит, ни препиша антибиотик Алицеф. Во меѓувреме Т му спадна 37,5. Си дојдовме дома и пак почна да качува, иако испи парацетамол и алицеф, Т се качи до 39,6, го умотав во млак пешкир и пак трк на клиника. Паника ме фати ненормална зашто не сакаше да пие никакви течности, ќе ми издехидрираше дететоuser posted image таму ајде пак не прегледуваше истата докторка од претходно и плус уште двајца други. Се двоумеа дали да не задржат или не, па одлучија да не пуштат со тоа што ни дадоа Ибупрофен сируп за Т и му направија инхалација. Само што дојдовме дома него скорз му спадна Т се до вчера вечер кога пак му се качи 38,3 и после Ибупрофенот и ладење во млак пешкир спадна на 37 за пак ноќеска да качи 38,8 и да му спадне на 37. Во меѓувреме цело време се закашлува и гласот му е ептен засипнатuser posted image Од овие болести више глава не кренавuser posted image user posted image user posted image Ке одиме после кај матичната за и таа да го прегледа, евентуално да смени терапија и више мислам дека ова ќе му е е задњи антибиотик зашто здравје Боже планирам на хомеопат да си го лечам детево. Го отруја од антибиотици, скоро секоја недела сме со антибиотик како тргна во градинка!
RE: Болести кои ни ги носи градинката 7.3.2012 13:53:04
miana
Lele mamicki...Moevo dete ne odese vo gradinka mesec dena ,edvaj se zalecivme.POjde vo gradinka edna nedela i zavcera pocna da mi kasla so slaem ( samo kaslica ) vcera pocna i nos da i tece za nokeska da mi kaci T. Vcera bebeto mi primase vakcina ( hemofulus ....) i denes i ono pocna da mi kasla so slaem.Strav mi e i ono da ne mi kaci T..Kazuvajte sto da pravam so bebencevo??
RE: Болести кои ни ги носи градинката 19.3.2012 10:05:29
Snowhite RR
Еве една недела почнавме во градинка и сега пак дома, кашла, малку Т крева, два дена пие сируп и сега наместо да му е подобро, ноќеска се отепа од кашлање, како ми е страв пак да не му е бронхопнемонија, зашто и докторката некни рече дека имало вирус првиот ден Т, кашлање, а наредниот бронхопнемонија. У пм веќе и вируси и болести и градинки
RE: Болести кои ни ги носи градинката 19.3.2012 10:21:34
Maca25
И на мене ми кажаа дека има некој вирус со висока Т и со кашлање, ама многу лоша кашлица. Нина иако е добра, не ја носиме и оваа недела во градинка, мм е слободен па ќе ја почува дома. После сипанициве детево мое сите можни вируси ги фати. Многу е ослабена и некако ми е страв дека може многу лесно да се разболи.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 19.3.2012 10:59:24
JovanaJ
I sin mi pocna da kasla. Pointenzivno bas denes pred izleguvanje. Neznam dali se raboti za virus ili nastinka. Za vikendot bevme celo vreme nadvor ...pa moze i nastinka da e...nezni sme si nie . Ke vidime kako ke se odviva ponatamu rabotata....mi e strav malku od gripot...
RE: Болести кои ни ги носи градинката 8.4.2012 0:31:51
mama toci
Posle 4 meseci otsustvo,presrekna bese ne se ni svrte po mene da mi kaze caoo,celata ispolneta..Za zal ova traese SAMO 3 DENA,ne mi se veruva,odma vcera pocna da i tece nos,denes mi potkasluva,okceto celo zacrveneto,nekoja infekcija li e Aman veke u ,nervi nemam veke,sega nemam koj da mi ja cuva ,stvarno mi se
RE: Болести кои ни ги носи градинката 26.4.2012 14:44:41
Felly RR
Ние ќе правиме мала пауза од градинка, веќе последниве два месеци, една недела е здрава, наредната кашла и со растечено носе. Ептен и е опаднат имунитетот. Сега е и со инекции дури, и решивме барем 2-3 недели да си седи дома
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.