Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
I nie se vakcinirame vo Mlin Balkan, nas ni ostana uste edno vakciniranje, pa zdravje posle na godinka. Sega sme 6 meseci i na 28 mi treba da gi primime 3te vakcini(diteper, hib i polio) po tret pat i 3ta doza hepatit b site vo eden den, t.e 4 vakcini odednas. A oblogi stavame od acidi borici, sestrite ni rekoa alkohol nikako za oblogi, moze da go namali dejstvoto na vakcinata.
< Поракaта ја уредил *Elena* -- 5.6.2012 20:00:02 >
Мамички ајде помагајте....Моето бебе во вторникот се вакцинираше.Прими дитепер,ХИБ,и полио...Е сега приметувам дека на рачето каде што ја прими ди те перот,до боцнатото место ( значи не на самото место каде што е поцната туку 1см до местото на боцката ) има нешто твдро како каменче...Се си мислев дека ке се повлече,но НИШТО...Местото е тврдо како каменче и не ја боли на допир...Кажувајте имате ли некое слично искуство,да сте слушнале нешто вакво или да ви се случило...Утре ке и се јавам на нејзината докторка на телефон да ја прашам,ова веке ме плаши
Ама местото не ја боли ,не е ни црвено..Постојано имаше облоги.. А поминаа и 5-6 дена веке и не ми е јасно што е ова..Ме нтересираше дали сте запознаени со нешто вакво???
Miana, тоа е нормално кај дитепер вакцина, секогаш се прави топче на боцнатото место, потребно е подолго време да се ресорбира вакцината бидејќи се работи за компактен мускул. Болката може да трае неколку дена, а заедно со топчето ги предизвикува антитетанусната компонента од вакцината. Немаш причина за грижа, само ставај ладни облоги. Ако не помине и после подолг период, тогаш консултирај се со лекар, да се види да не е нешто друго.
Miana toa tvrdoto i nas ni se napravi, ne treba da se napraviama ne e ni rizicno, doktorkata mi rece da mu praam masazha so pavlovicheva, i mu pomina ama skoro mesec dena go imase, ida mi rece deka sigurno toa topce ne go boli, taka da nisto strasno ne se sekiraj, i jas se isplasiv mnogu togas, ama koga mi potvrdi doktorkata se smiriv, uzivaj...
Da, da, Miana, toa e najnormalno. I M. imase topce na nodzeto, i posle nedela dena svekrva mi ja cuvase i krenala uzbuna sto i se na nodzeto, zapusuvanje na krvnite sadovi, ili masno tkivo ili ne znam ti sto... a nie site sme zaboravile deka detevo primase vakcina. Koga mi tekna, koga im kazav, site slatko si se iznasmeavme na uzbunata
p.s. Na krajot na 2012 ke otvoram kategorija Najpanicar clen na RR! Veruvam ti ke go izvojuvas prvoto mesto! Ednoglasno!
Ni stasa pokana za vakcina MRP za 29 juni.Togas P. ke ima 1 god. i 2 dena.Neli rano mi e za ovaa vakcina Neli e na 13 mes. i plus treba da ima probano jajce a jajce se dava polse 1 god. bas i dr mi napomena nikako pred 1 god.
Pozdrav mamicki sakav da ve prasam za vaksinata so se zema ne edna godina MMR , dali treba tocno ne denot od raganje da se zema ili moze da se ceka do 2 nedeli fala pozdrav
Ni stasa pokana za vakcina MRP za 29 juni.Togas P. ke ima 1 god. i 2 dena.Neli rano mi e za ovaa vakcina Neli e na 13 mes. i plus treba da ima probano jajce a jajce se dava polse 1 god. bas i dr mi napomena nikako pred 1 god.
Нас ни рекоа на 13месеци за МРП и до тогаш обавезно да пробаме белка еве јас до сега 2 пати и дадов да проба и нема реакција!
MRP ја примивме неколку дена после првиот роденден, ама ми рекоа дека малиот мора неколку пати да има пробано белка од јајце, повеќе од три пати за да се биде сигурен дека не е алергичен. Јас почнав со цело јајце некаде од 10 и пол месеци и тоа прво пробавме тестенини со јајце, така давав два пати неделно. После тоа, кришки со јајце, после омлет и на крајот му дадов обична варена белка, некаде пред првиот роденден и така проба два три пати чиста белка пред самата вакцина. Ова може не е за темава, ама морав да кажам како воведов белка, можеби некому ќе му помогне.
И за реакцијата - после 7до 10 дена од боцкањето очекувајте лесен осип по телото и покачена температура. Не мора да значи дека и двете ќе се јават, син ми имаше само лесен осип по торзото, кој траеше некаде 24-28 часа.
Бомбица малку офтопик, ама зошто се уште немате пробано жолчка??? Веќе треба да имате пробано цело јајце, а камоли жолчка. Обично вакцината нели се прима на 13 месеци, а некако мал период ми е за еден месец да и воведеш и жолчка и белка со оглед на тоа дека сигурно нема да и даваш секој ден
znaete li sto nikako ne mi stana jasno zosto da ima probano jajce za vakcina sto ima vrska vakcinata so jajceto????????? eden del od taa vakcina e protiv morbili mali sipanici li narodno kazano sitna spaniica aj nekoj neka mi objasni sto znae oti vaka sum vo zbunka golema vcera ja primivme poslednata od DTP i HIB kacivme na 4 pati do 37.9 samo nokeska i dadov paracetamol za da moze da spie pomirno sega imame na 6 meseci uste za HB na 14 juli i posle ovie so jajceto
Нас ни рекоа на 13месеци за МРП и до тогаш обавезно да пробаме белка еве јас до сега 2 пати и дадов да проба и нема реакција!
Јас НАЈМНОГУ од се поради ова се извадив од кожа! Луѓе, ЗБЕСНАВ! Филип вонредно ја прими оваа вакцина кога имаше епидемија на сипаници во градинка, и тоа на 10 месеци ја прими. НИКОЈ ЖИВ не ми кажа дека требало да има пробано белка од јајце, а нормално на 10 месеци немаше пробано. Ни сестрата ни докторката на вакцинации не ме прашаа. СРЕЌА што ништо не му бидна.
znaete li sto nikako ne mi stana jasno zosto da ima probano jajce za vakcina sto ima vrska vakcinata so jajceto?????????
Imase nekade na forumov porano, nekoj mnogu ubavo go objasni toa, prosetaj po stranive, ke go najdes odgovorot. Ili odi vo Search. Jas ne znam naucno da ti go objasnam, a laicki znam deka vakcinata sodrzi nekoi zivi pileski supstanci, i deca sto se alergicni na jajca ne smeat da ja primaat. A alergii na jajca ima cesto vo denesno vreme...
Imase nekade na forumov porano, nekoj mnogu ubavo go objasni toa, prosetaj po stranive, ke go najdes odgovorot. Ili odi vo Search. Jas ne znam naucno da ti go objasnam, a laicki znam deka vakcinata sodrzi nekoi zivi pileski supstanci, i deca sto se alergicni na jajca ne smeat da ja primaat. A alergii na jajca ima cesto vo denesno vreme...
znaete li sto nikako ne mi stana jasno zosto da ima probano jajce za vakcina sto ima vrska vakcinata so jajceto?????????
tnx
za MRP vakcinata tocno e za jajceto Although the vaccination virus is grown in a primary fibroblast culture of chicken, recent information suggest that most allergic reactions in vaccinated persons cannot be related to hypersensitivity to egg antigens. The risk for those persons is low and vaccine skin test cannot be deemed as a predictor for allergic reactions.
Ние минатата недела ја примивме последната доза Дитепер,полио и хиб..Луѓе,неможам ни да ви раскажам колку сум незадоволна од сестрите во Поликлиника Јане Сандански..Ужас,ужас! Една малограѓанштина, една неписменост и неспособност собрано на едно место одамна немам видено. Значи,само чекам и чекам уште од првиот пат демек ај наредниот пат можда поубаво ке се поминеме, си викам ај може не им бил денот,ај ова -ај она..ама неможе бре нон стоп нељубезност да гледам а дојдеме на вакцина.Не те удостојуваат ни со поглед, намќорки, гледаат на саат кога побрзо ке си дојде време дома за да одат.Катастрофа.Не дај Боже да побараш да ти го измерат бебето..Јас побарав и таа една ,да не речам ја мрзи што живее, едвај стана од столчето и ми ја измери малава,па си тргна пак да си седне и јас и викам ве молам ако може и да ми ја измерите колку е долга а таа ми одврати како демек порано не сум и рекла, само што тргнала да седнува.. Ја мрзеше два чекора да направи! Оф леле до каде ни оди здравствово! Сестриве не се стари баби, напротив, има млади и неколку возрасни но не стари.Треба да бидат полетни во работата а ако не им се работи нека напуштат работа бе, на нивно место секој ке дојде. Имам другарка доктор специјалист а работи во фотокопирница..Џабе реформи ,џабе опрема, човек нема -човек! Докторките се Ок, малку расеани ама нема врска,се трпи.Ете тоа сакав,ако сум офф топик,бришете ме.И ко за крај, малава 3 дена ми е со температура заради вакцината,првпат ми кашува Т и многу бев исплашена.Давав и сирупче,имаше 38,4 .Нема оток,ама температуриштево ме нервира.
Te razbiram potpolno Natasa981, i jas go vaksiniram sin mi kaj Jane Sandanski, i mn loso se ponasaat. Ednas koga imavme 5 meseci im rekov da go izmerat, mi se dere i mi vika "Ne moze samo na 3 na 6 i na 9" i vikam pa sto te kosta, i mi vika pa staj si go deteto tamu izeri go, go da e zivotno a ne malo bebe, mn se iznervirav, ama nejqev da se karam, da ne go bocnat loso KRETENI!
РР-ки кога се прима првата доза на Дитепер, полио и хиб? Јас мислев дека треба на 3 месеци, ама кога минатиот пат бевме на вакцина ни рекоа да дојдеме пред 2,5 месеци. Ќе ја носиме во петок, на 2 месеци и 11 дена. Страв ми е да не е малечка. Што мислите вие? И ако можете да ми кажете какви реакции даваат овие вакцини, да знам што ме очекува? По совет на матичната си обезбедивме борова вода и сирупче Еферелган, но ни рече да и дадеме само ако има температура над 38.
i nie taka gi primavme na 2 ipol na 3 ipol i na 4 ipol meseci za T 1 pat voopsto ne kaci, 2 pat 37, 5 a 3 pat 37,9 i togas dadov paracetamol
ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny
РР-ки кога се прима првата доза на Дитепер, полио и хиб? Јас мислев дека треба на 3 месеци, ама кога минатиот пат бевме на вакцина ни рекоа да дојдеме пред 2,5 месеци. Ќе ја носиме во петок, на 2 месеци и 11 дена. Страв ми е да не е малечка. Што мислите вие? И ако можете да ми кажете какви реакции даваат овие вакцини, да знам што ме очекува? По совет на матичната си обезбедивме борова вода и сирупче Еферелган, но ни рече да и дадеме само ако има температура над 38.