Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Па и јас гледам сега искрено некако да ги разделкаме...барем дтп и полио во различен ден да прими, а мислам дека може така, да ја прими полио одделно, само да е во наредните 3 дена откако ќе прими ДТП. За ХиБ исто одделно ќе гледаме да ни ги дадат, а петтовалентната мислам дека нема резон да ја примаме, ко што викаш ти, премногу е!
ve molam da me iskontaktirate za da ja zemam izjavata , ve molam , vo najskoro vreme.
Dobredojde na RR soncemm Kakva izjava da zemes?
Веке огромен број на родители и во Македонија одлучуваат да не ги вакцинираат своите деца. Причините се едноставни. Огромна штета на детскиот организам, без никаков бенефит. Просурфајте по нет, ќе дојдете до фрапантни податоци. За ова има повеќе на темата од почеток. Оваа тема е исто образлагана на еден друг македонски форум.
Најбитната е дека вакцините ниту ги спречуваат болестите за кои што се вакцинира, ниту делуваат превентивно. Во немал број на земји вакцинацијата воопшто не е задолжителна. Кај нас се дава изјава ако родителот не сака да вакцинира а со тоа неговата одлука добива легален статус и нема ниту едно кривично гонење, ниту судски разврски.
Изјавата изгледа вака:
Здравствен Дом ________ ______________ Скопје
Дата_________
И З Ј А В А
Ние, родителите на _____________, поради личен став и убедување во врска со вакцините, а поради можните нус појави при вакцинирање под материјала и кривична одговорност одбиваме да извршиме вакцинација на нашата керка/син_____________.
Изјавата ја даваме согласно законот за здравствена заштита, и меѓународна класификација на болести, каде потписник е и Република Македонија. Согласно истите имаме законско право поради лично убедување да одбиеме вакцинација.
По свои лично убедување и сознанија, сметаме дека вакцинациите се непотребни и штетни со своите нус појави и можат да доведат до загрозување на здравјето, за кои што има релевантни докази, и студии, кои во секој момент можеме да ги обезбедиме. Вакцинирањето е прашање на избор на родителот во други земји.
Потполно сме свесни за сите ризици кои што можат да настанат од оваа наша изјава и спремни сме да ги поднесеме, се со цел најадекватна нега и грижа за нашето дете.
(име на мајката) (име на таткото)
________________ __________________
Секако, изјавата можете да ја адаптирате спрема својот став.
Ние денес требаше да ја прииме Дитепер вакцината ревакцина1,АМА ја примивме МРП пак. Незнам по која логика ама очигледно здраството во сите градови реботат различно. Мрп ја имавме примено на 8месеци лани кога беше епидемијата,е денес ни рекоа дека ке ја прими дозата што е за на 13м по ред како што доаѓа. Ваљда на 8м што и ја ставија МРП беше пола доза. Мене ми се чудеа таму зошто се бунам ,дека нели најнормално сите деца така ги боцела и сега јас од сите најдов да се бунам и да бидам попаметна бидејќи сум читала на нет свашта. Како и да е и верувам на жената што ги става вакцините пошто таму работи од памти век и не 1 дете туку сите деца имат поминато преку нејзе за буцкање. Инаку се бунев пошто нели МРП има последици наводоно а таму ми рекоа дека Дитепер имала најлоши последици,дека сум ги смешала. Наводно сега што ја и ја ставија МРП (воградот пак има деца со сипаници) била за первенција за во случај да фати сипаници да биде во блага форма.
Како и да е дитепер ке ни ја стават за месец.Денешнава вакцина(во рака) немаше никакви реакции,се изнарика таму,се смири,прошетавме и касно дури заспа.Температура нема сега и мерев 35.8.Значи добра е. Туку ме буни тоа што на книшката пишува дека прш е на 13м а на медицинскиот картон завакцини исто пишува на 13м и од 17 до 19м пак МРП. Само во нашиот град ги буцаат по два пати или има и во други градови,како тоа сите работат различно?????
Лани во јуни ме условија дека мора да ја прима МРП и не нија дадоа третата доза од дитепер . Се покајав милјарда пати бидејки не познавав никој кој има мали сипаници ни во поблиска ни во подалечна околина. По 8 дена доби таква силна реакција , целиот беше како во црвено мастило да сме го потопиле. За дотичната докторка тоа беше нормално ни закажа ревакцина во април оваа година. Но сега ко за беља бебушко постојано е настинат и неможе да се вакцинира . Најмногу ме вади од колосек тоа што ни матичната незнае колку точно може да го штити првата вакцина и излегува дека целата таа фама од мината година им беше некој експеримент или да ги потрошат залихите.
Ke pisam tuka , ako ne e sodvetno mesto administratorite mozat da mi go premestat postot Me interesira dali ste zadovolni od personalot za vakcinacii vo idadija bidejki tamu sakam da go prefrlam bebusot ? prvata vakcina ja primivme vo Bukurest i voopsto ne sum zadovolna od doktorkata ....ne od toa kako pregleduva ( inaku i pregledot bese nikakov, tri pati stavi slusalka i i go vide grloto svrteno bebeto sosema na drugata strana od svetlinata i ne se gleda nisto ) tulu od odnosot kon pacientite posle vakcinata bebeto tolku placese od bockanjeto, se isplasi siroto, sto duri i se tresese....vikam da i dadam malku da cica ke se smiri....sestrata bese tolku ljubezna mi ponudi i stolce, a doktorkta drsko i bezobrazno mi vika -ne ne odete si doma , doma ke se sredite, moze ke dojde drug pacient pa da ne ceka...jas i vikam ne e problem u cekalna ke ja dojam , ona kategoricno ne , ne mi dozvoli...a sigurna bev deka i da dojdese druga mamicka nemase da se buni sto cicame.... a plus bese i nedela na imunizacija koga treba bas da se posvetat na toa
zatoa sakam da se prefrlime vo Idadija , isto mi e blisku...pa me interesira vase iskustvo ?
Имам јас и претходно пишувано во темава, и ние сме во Идадија, после лошото искуство во Автокоманда - мене таму ми се супер, од лекари до сестри, посебно оние кои ги ставаат вакцините - жените се едноставно прекрасни (пу пу да не ги подречам). Не мора да објаснувам надолго и нашироко, самата ќе се увериш дека се супер. Само одјавете се од таму кај што сте биле досега. Не дека лекарите се којзнае колку детални, ама зависи кој ќе ти се погоди. Затоа јас прво кај матичната си го носам детево, на целосен преглед (исто во Идадија е), па после на вакцина.
I nie sme tamu. So pogolemata kerka ic ne bev zadovolna od doktorkite, se menuvaa na mesec dena, site bea koja od koja podrski... nesto ne bese vo red, no ne znam sto tocno. Ama sega se smeneti, ima dve ili tri doktorki sto se menuvaat, i oni se stvarno super. Imaat i vreme i trpenie, i ubavo pregleduvaat. Jas mozam samo da kazam deka sestrite se ponasaat kako pogolemi doktori od doktorkite, no ok, se trpi, ne e strasno. Prefrlete si se slobodno.
И ние се префрливме од Букурешт, фини беа таму, ама таа докторката, мислиш ќе се удави од што го кренала носот...башка ни факсцимил ни ништо не ни ставиле од првата вакцина и после отидовме во Железничар на втора доза ХБ и сега БСГ денес прими во Млим Балкан.
< Поракaта ја уредил Ikana -- 25.5.2012 11:06:22 >
Добро е, не сум била грешка... инаку, да, стварно некогаш сестрите знаат да се прават поголеми доктори од докторите, ама во глобала, супер се... споредено со тоа какви се сестри има кај нас, глава боли!
MRP е на година, и за неа мора задолжително да има пробано белка од јајце и тоа неколку пати, што значи некаде од 10 и пол, 11 месеци ќе почнеш со белката. Реакција дава некаде од 7-14 дена после вакцинирањето, најчесто како лесен осип по телото, понекогаш придружен со температура.
I nie odime vo Idadija a toa e isto so Mlin Balkan. Taksistite velat poranesno mlin balkan Tamu odime i na pedijatar (od desna vrata e pedijatrija) i na vakcina. Sestrata sto ni se pogodi za 2 vakcini bese super. Doktorkata se menuva no vistina taa pregleduva radi reda. sega ponedelnik ke ja primame 3tata posle bolnica. neznam dali e so reakcija.
< Поракaта ја уредил julija.r -- 25.5.2012 14:51:50 >
Devojki , so sto stavate oblogi posle vakciniranje ? acidi borici ili alkohol ? i edno malce glupo prasanje, ama moram da prasam ...i so sto go fiksirate pamukceto na raceto ?
Devojki , so sto stavate oblogi posle vakciniranje ? acidi borici ili alkohol ? i edno malce glupo prasanje, ama moram da prasam ...i so sto go fiksirate pamukceto na raceto ?
јас на трите им ставав алкохол со вода разреден 50-50, од фрижидер онака убаво изладен, натопена газата исто убаво, да држи ладно на рачето. Па и од топлината на местото бааѓи брзо се сушеше...Така проаѓаа некогаш и без температура
< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 31.5.2012 18:30:45 >
Mamicki,nie denes bevme na vakcina...Primivme tri vakcini...Edna vo race ( diteper) edna vo butce (Hib) i edna so lazice ( polio) .... Mnogu placevme Inaku jas stavam ALPA francovka ( plavata ) na mestata koi se bockani i sekoj pat go blagoslovuvam onoj koj ja izmislil i doktorkata sto ni ja kaza..Eve ednas i ja preporacav na Annet,i taa ja proba i mislam deka sega tta me blagoslovuva mene