Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Kakvo iskustvo imate so polio vakcinata so lazicka , nie treba da ja primime
taa neli e DiTePer??? lazicka gaze i nodze???? ja da cuknam u drvo..nie site tri dozi - pesnaaaaaaaa..ama pa doktorka od druga strana mi vika..majka...vie se raduvate sto nema....nie se raduvame koga ima reakcija
< Поракaта ја уредил Andriance -- 11.4.2012 10:21:39 >
Не не нас ни рекоа во Букурешт дека кога ќе ја прими ДТП, наредниот ден да одиме полио со лажичка да прими, така да не истата изгледа, иначе зашто би ја давале одделно и два пати?! Ауу збунка Андријанче денес хахахах...
Полио е со лажиче, само ме чуди зашто ви рекле другиот ден, нас одма ни ја дадоа со другите. И треба да не јаде 1 саат по примањето, евентуално за да не бљуцне или да поврати, така да нека си се нацица пред носење М срцката
< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 11.4.2012 14:24:47 >
Nie bevme minatata nedela na vakcina i bas si mislev deka ke i dadat polio+ di te per kako na prvata kerkicka sto i davaa,no me iznenadia bidejki i dadoa samo polio i mi rekoa da ja donesam ovaa nedela povtorno,no bebuska pocna da mi potkasluva malce i ja ostaviv za posle veligden.
Е па ни направи докторката проблем нели за бсг, и ни даде упат за петтовалентна на Клиника, ама М не смее да ги прими дтп и полио пред 6 месеци, туку после, ај тоа туку треба да одам на клиника да и ја стават дтп и после тоа полио. Крпеници тешки.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR
Полио е со лажиче, само ме чуди зашто ви рекле другиот ден, нас одма ни ја дадоа со другите. И треба да не јаде 1 саат по примањето, евентуално за да не бљуцне или да поврати, така да нека си се нацица пред носење М срцката
п.с. Aj нека го избрише претходниов пост, ми се шекна Пе-це
< Поракaта ја уредил Ikana -- 11.4.2012 14:23:29 >
Nie denes se bockavme DTP vtora tura, i ovoj pat za razlika od prviot, fala mu na boga e super. Eve do sega ni temperatura, malku e omalaksana, ama pa i si se smee si guga si jade normalno duri i raceto si go dvizi bez nekoj problem. Stavame celo vreme acidi borici i toa e toa, samo se nadevam i nokva ke bide vaka mirno. Iako neznam zosto sestrata vo rumunska mi rece deka stom na prvata imala temp. i na ovaa ke kacela uste povekje . sega za sega nisto ke vidime do utre Inaku mi rekoa deka ni ostanuva samo uste 1 vakva DTP i edna za zoltica i posle sme slobodni do godinka! Jeeeee P.S. Mnogu bevme umni na bockanje ni 2 sekundi ne ni traese placot, samo facka napravi
Не би требало да има веќе никаква реакција, единствено да се исипе... ама тоа оди заедно со температурата. Ако веќе немал осип, досега не верувам дека ќе има. Јас престанав да очекувам реакции кога поминаа две недели од вакцината.
Женски ве молам кажете ми на колкаво растојание се ревакцинира за Хепатит Б? Ние пред месец дена прв пат ја примивме таа вакцина и сега на 9 мај треба пак за ревакцина да одиме, ама не ја носам во Букурешт туку кај Беко во таа амбуланта, и после во Млим Балкан ќе продолжиме изгледа. БСГ исто не сме примиле, ама ни рекоа дека ќе ни ја дадат ваму кај Беко! Што мислите вие???
А зашто менуваш советувалиште? Треба и картончето тогаш од Букурешт да си го земеш, за да се види кога и како примала до сега вакцини. Ние сакавме Н. еднаш да ја однесеме на вакцина во Идадија и не вратија ем без картонче од претходното советувалиште, ем со некој муабет дека не сме можеле да се менуваме така кога ќе ни текне.
Па незнам Маца, така ми кажаа, дека можам, и плус треба да го фотокопирам картончето. Мислам во Букурешт таа докторката не ни даде БСГ да ја вакцинираме демек и поминал редот, а смее да се вакцинира со БСГ до 1 година....и плус нити ми запишала кога треба пак на вакцина ни ништо....Сестрата на телефон ми кажа дека треба да запишала докторкава во книшката, а таму ништо не пишува, и така некако несериозни ми се видоа. Башка што ние, знаеш дека сме посебен случај со вакцините и многу касниме едно 4 месеци, бидејќи примаше М крвна плазма и беше на интензивна во инкубатор нели. И изглеа на докторкава и беше страв па не препрати на клиника да ја примаме петовалентната вакцина, а од таму не вратија и ни рекоа да ни дадат БСГ и ХБ па после ДТП и полио, после 6 месеци односно.
Јас знам а вакцини максимум 3 месеци ,од датумот кога требало да се вакцинира. Еве Л требаше во Март да прими вакцина,ама ке ја прими сега во Мај.Незнам само која беше ,онаа за на 18м ја заборавив.
Знам и јас така, ама ние со вакцини почнавме од 4 месеци и сега има примено за хепатит б само, па сега на ревакцинација ќе одиме. А ДТП, поради околностите ќе прими ацелуларна на клиника, ако ја имаат уште, ако не здравје обичната. И од двете има реакција, ако викаат дека од ацелуларната нема.
Знам и јас така, ама ние со вакцини почнавме од 4 месеци и сега има примено за хепатит б само, па сега на ревакцинација ќе одиме. А ДТП, поради околностите ќе прими ацелуларна на клиника, ако ја имаат уште, ако не здравје обичната. И од двете има реакција, ако викаат дека од ацелуларната нема.
И моето примаше крвна плазма и си почнавме редовно да примаме ацелуларни од 4 месеци ама сами ги носевме од Грција. Ги примавме на црно на Клиника зашто во интерес на детето и докторите ја ризикуваат својата позиција па ни ја ставаа, ама немаше шанси да влеземе на списокот за оваа вакцина на Имунологија, се надевам вас тоа ви е олеснето . Тогаш почна и со Хепатит б, а HiB не ја примавме затоа што ја содржи петовалентната. Инаку нема апсолутно никаква реакција од ацелуларната. За BSG чекавме да ги прими сите по календарот за вакцинација, па пред да наполни година направивме Манту и го вакцинираа, најверојатно неуспешно затоа што нема белег, ама сега по ново нема ревакцинација до прво одделение за оваа вакцина.
Јас се чудам како ви правеле Манту проба пред годината - нас ни рекоа дека се прави само после полна година, а пред тоа не. Инаку, син ми и од вторава БСГ ништо нема... си стои мало белегче како дамка, а не како лузна, кое најверојатно ќе се изгуби како и првото. Не се направи ни раничка, ни крастичка, сега ќе видиме што ќе биде наредно.
Инаку, и ние си го сменивме советувалиштето. Првиот пат отидовме во Автокоманда (таму и треба да сме) и искрено, многу лош однос имаа спрема нас. Наместо да ми кажат и да ме советуваат како што треба во однос на малото кое имаше одвај еден месец, ми тресеа глупости и ме испоплашија без причина. Требаше да примаме ХБ (ревакцинација), и тие ми рекоа дека нема да му ја дадат оти бил многу мал со килажа а всушност требало од првата вакцина да бидат поминати 42 дена, што кај нас не беше случај. Кога се вративме оттаму, јас се убив од плачење оти детето ми било мало (а веќе беше на доење плус АД млеко), а тој супер си напреднал за таа недела со ад млекото. Наредниот пат отидовме право во Идадија, и таму си одбравме матична докторка и се водиме во тамошното советувалиште, таму си ги примаме вакцините. Никој не ни правеше проблем што се водиме таму, затоа што имаме право да одбираме кај сакаме. Пред неколку месеци ми се јавија од Автокоманда да не прашаат зашто не сме оделе редовно на вакцини и прегледи и им кажав дека си најдов далеку подобро советувалиште каде што сум презадоволна од односот на сите вработени, за разлика од тоа нивното. И ми рекоа само дека требало да им се јавам и толку, ми спуштија слушалка.
Е сега мами2 е практично невозможно да ја внесеш од Грција вакцината, па камоли да ја стават на Клиника, многу се построги за тоа. Запетовалентната, мислам дека нема да ја примиме, само дтп ацелуларна ќе примиме, ако не е таа петовалентната....ма врска немам више, така сум збунета...прво ни викаа една шестовалентна од Грција да земеме, па после ни викаа не обичните и сега ни рекоа Хепатит б и бсг обични да прими, а другите, на дтп претпоставувам мислеа, ацелуларна и полио пак обична. За ХиБ, врска немам каква ќе прими, не ми кажале уште. Ко изгубени Германци сме, се тоа од ова нашиве генијалци, што поима немаат ништо!!!!
ИЗВОРНА ПОРАКА: mami2
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana
И моето примаше крвна плазма и си почнавме редовно да примаме ацелуларни од 4 месеци ама сами ги носевме од Грција. Ги примавме на црно на Клиника зашто во интерес на детето и докторите ја ризикуваат својата позиција па ни ја ставаа, ама немаше шанси да влеземе на списокот за оваа вакцина на Имунологија, се надевам вас тоа ви е олеснето . Тогаш почна и со Хепатит б, а HiB не ја примавме затоа што ја содржи петовалентната. Инаку нема апсолутно никаква реакција од ацелуларната. За BSG чекавме да ги прими сите по календарот за вакцинација, па пред да наполни година направивме Манту и го вакцинираа, најверојатно неуспешно затоа што нема белег, ама сега по ново нема ревакцинација до прво одделение за оваа вакцина.
Калипсо ни правеа Манту затоа што не беше вакциниран претходно по раѓање како што е вообичаено, затоа што лежеше еден месец на Клиника, ама мора да се осигураат пред ставањето на вакцината. Не веруваат на искази. Икана ама си ме уплашила, јас ја имам набавено последната доза што е за на четири години, чекам да се оправи од шарлахот па да ја ставиме. Ако не одбие докторката се чудам што ќе правиме, а не сакам да ставиме обична сега после 4 дози петовалентна. Инаку ацелуларната Infarix на GlaxoSmithKline e петовалентна (содржи пет вакцини - ДТП, полио и ХиБ)
А само ГСК ја имат на клиника? Пошто компанијата ГСК е врвна, во Лондон им е седиштето..... знаи таа е единствената петовалентна и единствената ацелуларна што ја имаат на клиника....многу сум збунка ми рекоа само седи и чекај да направи бебето 6 месеци па после ќе разговараме, а од советувалиштето во букурешт не ни дадоа БСГ, нели пишав погоре....и одма на петовалентна не пратија, а сите други доктори ми рекоа да чекам после 6/ти месец.....Мами2, сигурна сум дека ќе се најде некој што ќе ви ја стави вакцината, ак оне на Клиника тогаш Систина сигурно, бидејќи градат и таму сега Детска Клиника.
Денес се вакциниравме од Хепатит Б втора доза во Железничар кај Беко. Значи, како што ми објаснија, вака оди редот кај нас: Почнавме на 4 месеци со прва вакцина ХБ, за месец дена втора доза, и за 5 месеци трета доза. Значи 9 април, 9 мај и 9 октомври. БСГ ќе прими на 25 мај, и откако ќе поминат 42 дена од БСГ, треба да се договориме дали ќе се вакцинира од ХиБ или од ДТП и полио. ДТП и полио ќе примиме на клиника, за Хиб, обичната вакцина би требало. Да напоменам, поради информација за другите членови, ние сме предвреме родени и имаме примано трансфузија на интензивна нега, крвна плазма, каде што беше 1 недела во инкубатор, и имавме препорака и упат ацелуларни вакцини да примаме. По консултација со повеќе доктори, одлучивме дека ХБ и БСГ ќе прими обични вакцини, а за другите по договор.
добра одлука икана, колку јас што разбирам барем. петтовалентната е too much иако е од добра фирма, зашто сепак тоа е коктелче од умртвени клетки на заразни болести (и триста други чуда), па и една по една кога се даваат е шок за организмот (на било кој, а камо ли на прематурче), а не пак вака, све топтан.
јас се нервирав и за тие 3 одеднаш што ги даваат, па им измислував лжги за една по една да ги примиме
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana
Денес се вакциниравме од Хепатит Б втора доза во Железничар кај Беко. Значи, како што ми објаснија, вака оди редот кај нас: Почнавме на 4 месеци со прва вакцина ХБ, за месец дена втора доза, и за 5 месеци трета доза. Значи 9 април, 9 мај и 9 октомври. БСГ ќе прими на 25 мај, и откако ќе поминат 42 дена од БСГ, треба да се договориме дали ќе се вакцинира од ХиБ или од ДТП и полио. ДТП и полио ќе примиме на клиника, за Хиб, обичната вакцина би требало. Да напоменам, поради информација за другите членови, ние сме предвреме родени и имаме примано трансфузија на интензивна нега, крвна плазма, каде што беше 1 недела во инкубатор, и имавме препорака и упат ацелуларни вакцини да примаме. По консултација со повеќе доктори, одлучивме дека ХБ и БСГ ќе прими обични вакцини, а за другите по договор.