niki
|
Mamicki se slozuvam. Toa celo vreme i zboram, razmisluvanje za sustinskite raboti e potrebno vo vakvi situacii. Ili vaka ke kazam, maz koj ima dete bi go prifatila da mi bide partner ako ima sredeni odnosi so bivsata zena, ako ima izgraden zdrav odnos so svoeto dete, ako e odgovoren covek koj vo svojot zivot bara partnerka a ne samo sluginka za po doma koja ke mu resava se ona so sto toj ne saka da se zanimava a e negova tvorevina, i pak i pokraj toa ponatamu vo zivotot ocekuvam rabotite da ne odat kako podmackani, da imame problemi predizvikani od nas samite ili od lugeto sto ne opkruzuvaat, no ako dvajcata cvrsto stoime na zemja i sme raspolozeni da najdeme resenie ke go najdeme porano ili podocna. Deteto mi e normalno da ne me prifaka na pocetok, na krajot na kraistata moze i nikogas da ne me prifati, a jas da imam krivica za toa ili voopsto da nemam, no toj bi moral da znae sto saka vo takvi situacii i da najde kompromisno resenie i za mene i za deteto, vo sprotivno od deteto nema da se razdeli no od mene da, i toa e toa, nisto ispod ovie nekoi kriteriumi ne mi e privlecno da imam vo zivotot. I znam deka takvi nema mnogu ni vo Mk ni na drugo mesto, i da naletas na takov e tesko i ke bara godini mozebi i decenii, za nekogo mozebi i nikogas, no toa e zivotot mora da se zivee. I ocekuvam ako treba nekogas nekoj so dete da me prifati, da bide svesen deka ne sum mlada nevina devojka, deka sum imala zivot i nemam namera od sopstveniot zivot da se sramam, deka deteto ke bide tuka prisutno i sekogas ke ja ima mojata ljubov, poddrska i zastita, duri i togas koga nego nema da go prifaka, sto ne znaci deka jas nema da rabotam so deteto da mu go prezentiram toj nov maz vo pozitivna smisla, sto e isto neminovno na pocetok, no so dobra volja, trpenie, mnogu trud, balansiranje, nezapostavuvanje na nicii potrebi, cuvstva i zelbi, verojatno ke najdeme nekoj model na ziveenje prifatliv za site. Ako ne, sekoj sam po svojot pat, kako za prv brak sto se veli koga ne nosime nisto od pozadi, taka i ako bilo koga dojde do vrska posle brak, do vtor brak, tret itn. prvo se razmisluva, pa se vika op, pa se vrakas cekor nazad uste malce da promislis pa duri posle skok, taka gi gledam rabotite.