|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  45 46 [47] 48 49   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вакцинирање на детето
23.6.2012 14:00:41   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Nie imame 6 meseci i treta revakcina na di te per treb ada primime na 10 ti juli,tri dena pred poaganje na odmor..I kazav na doktorkava deka ke odime na odmor i mi vika - epa ako de,da ja pocastime dve bockanja pred odmor..Sto mi sovetuvate vie??A ako cekam pa posle se vrakam na prvi avgust pa me fakaat praznici,pa mene rodenden i nisto od vakcinata..Najdobro ke bide da odam na 10 ti a? A toa nesto oficijano li e deka ne se dava na toplovo vreme di te per? I za site li vazi?

miana oti tolku kasno 3 vakcina dtp nie na 5 mesci i 2 dena ja primivme 3 vakcina?
edno da znaete vo toplo vreme se stava vakcna ama problem e posle so kacuvanje na T zatoa vikat vo zesko ne se stava

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 1151
5.7.2012 15:44:06   
Ikana
Дечки Ве молам за инфо....
На 10 јули ќе примаме ДТП и полио, прва доза....
Дали смее да биде јадена пред вакцината, односно да пие млеко?
Ми рекоа после полио да не јаде едно 3 саати, и да не и давам 24 часа било какви кашички!

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 1152
5.7.2012 15:51:52   
Viktori
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Дечки Ве молам за инфо....
На 10 јули ќе примаме ДТП и полио, прва доза....
Дали смее да биде јадена пред вакцината, односно да пие млеко?
Ми рекоа после полио да не јаде едно 3 саати, и да не и давам 24 часа било какви кашички!

Fintata so nejadenje pred vakcina e da ne ja povrati. Ne deka ima steta nekakva druga.
Jas im davav pred vakcina, a ne im davav posle okolu saat vreme.

24 casa da ne jade kasicki?? ha ha ova nekoja nova kembridz skola, ni videna ni slusnata od nikade, veruvaj. user posted image

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 5.7.2012 15:53:06 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 1153
5.7.2012 15:57:44   
Ikana
Верувај и јас останав подзината кога ми рекоа да не давам каши...може и има некоја логика, демек да не проба нов вкус и да изреагира па да не знаат дали е од вакцината или од кашата....
Фала Виктори за инфото!!!! user posted image

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 1154
5.7.2012 16:07:56   
Viktori
a be toa da ne izreagira valjda se misli na nova hrana, ne onaka kasicki ne smee.
+ kakvi moroni se znaci, neka kazat tocno kako od kniga: ne smee nova hrana za da ne slucajno ima alergiska reakcija, pa i tikva najgolema da sum, da razberam.

A ne vaka, oni tikvi ispagjaat, bozem samo od kasicki moze alergiska reakcija da se ima...

Непосредна врска до пораките: 1155
5.7.2012 16:16:04   
Ikana
Баш така, нека кажат ко од книга, па да се разбереме ко луѓе user posted image

Значи, 1 саат пред вакцината да не биде јадена и 1 или 2 саати после тоа. Фала!!! user posted image

Непосредна врска до пораките: 1156
5.7.2012 17:10:16   
ivoni4ka
e bog da cuva i da brane stto ima vrska vakcinata za polio t.e. protiv detska paraliza so jadenjeto t.e. nejadenjeto lele samo na mene li mi se cni deka se gubam ili nesto ne e vo red so lugeto ama se nesto gluposti deneska slusam. prvo treba dosta tecnosti i jadenje lesna hrana pomoznost i ladna na ovie gorestini zaradi T ama da ne jade ili posle 2 casa da ne jade psole vakcinata najnormalno deka ke go nahranis deteto pred a vakcina da go odnse nema belkim gladno da go nosis

Непосредна врска до пораките: 1157
5.7.2012 18:02:24   
bombica
Значи вака...Пред 14 и 9 год. кога внуците мои примаа полио не се даваше ниту каши ниту сокови 3 дена,значи овошје викаа никако.Кога ние примавме полио баш го прашав др. за ова рече така било порано а сега вакцините биле други попрочистени и user posted image може се да јаде.Е сега може има некои др. застанати во времето па сеуште викаат да не се дава овошјеuser posted image

Непосредна врска до пораките: 1158
8.7.2012 21:35:38   
Viktori
бомбица, на ќерка ми и син ми пред 9 и 13 години кога им ставаа вакцини, тетките во Букурешт ваков муабет не ми направија. Значи саат два пред и по вакцина да не се јаде-ни пие, ама баш заради тоа, да не ја повратат вакцината. user posted image ЈБГ кој знае со вакциниве ич не сум на чисто, не знам дали сега се бетер или порано биле, ама дај боже се во најдобар ред да поминува.

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 1159
9.7.2012 17:02:15   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

бомбица, на ќерка ми и син ми пред 9 и 13 години кога им ставаа вакцини, тетките во Букурешт ваков муабет не ми направија. Значи саат два пред и по вакцина да не се јаде-ни пие, ама баш заради тоа, да не ја повратат вакцината. user posted image ЈБГ кој знае со вакциниве ич не сум на чисто, не знам дали сега се бетер или порано биле, ама дај боже се во најдобар ред да поминува.

viktori abe toa e mnogu vreme deteto da bide gladno vkupno 4 casa plus ako ima i guzva mojava nema sasi da izdrzi ima zdraven dom vo vozduh da go digne za jadenjeuser posted image

Непосредна врска до пораките: 1160
9.7.2012 18:01:40   
bombica

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

Незнам Виктори и јас не сум баш начисто со вакциве.Излегува дека секој град своја политика тера.
Пред 1 нед. ја одложував МРП и др ме убедуваше дека нема никакви ама баш никакви реакции а јас на форумов читам високи температури, осипи...Во Кавадарци на золва ми на малиот не му читаа БСГ као немало потреба на 7 год. кога ќе го ревакцинирале ќе го тестиралеuser posted image ...Крајот човек неможе да им го фане на др.

Непосредна врска до пораките: 1161
10.7.2012 10:08:40   
Beatris
Ова ми личи кој како стигне си кажува правила, бог да чува. Нас во Млин Балкан стално ни викаат да биде детето јадено и после вакцината еден саат да не јаде (или 2 не сум баш сигурно). Ама никој не рекол гладно дете да донесеш и после уште 2-3 саата да го држиш гладно, па кај го има тоа

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 1162
10.7.2012 10:23:55   
Andriance
Драги РР имам ја едно прашање...тетките од Млин балкан ни кажаа на полни 9м да дојдеме на систематски, заради реакција од БСГ вакцина...моево бебе нема никакво белеџе на рачето и ни рекоа да дојдеме на ревакцинација...у петок...
има некој да се равакцинирал за БСГ??
нели таа у прво одделение пак се става???

дајте искуство

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 1163
10.7.2012 10:39:12   
Calypso
Син ми го ревакцинираа некаде на 10 и пол месеци. Ние отидовме случајно на контрола на 10 месеци во Млин Балкан (Идадија), само за да го мерам ко што треба, оти дома не ми седеше ни на вага, ни можев во должина да го измерам. И ни рекоа, таман дојдовте за читање белег. Немаше никаков белег на раменцето, па ни кажаа после две недели да дојдеме, и го боцнаа. Ама треба да биде ептен мирен, за да може да му ја стават поткожно, а не во мускулче како дотогашните вакцини.
Реакција од типот на температура или осип или нешто друго нема - на боцнатото место ќе се формира поткожно топче кое не боли, ама ќе биде црвено. Треба да пробие према надвор, односно да се направи раничка, со крастичка која ќе падне сама (не смее да се мокри) и остава белег. Тоа некаде после две недели до месец дена - имај на ум дека не боли, не се појавува ни температура ни ништо. Кај син ми пак не успеа, само флека има каде што е боцнат.
До годинка се вакцинира без проба, а после со Манту проба, кога во подлактица се става вакцина поткожно, па се чита после некој период дали има или нема реакција, ако нема, ставаат во рамо.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 1164
10.7.2012 12:57:13   
vanessa30
I na nas ni rekoa deka e neuspesna BSZ vakcinata (nemame beleg na raceto) i sega ne zakazaa za 28 mi septemvri za revakcinacija.

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 1165
10.7.2012 13:02:47   
AnnaMolly RR
Мене никој ништо не ми ни спомнал за БСГ ни ништо! Никој никогаш не ме прашал на вакцинација кога сме биле да проверат дали е успешна или не user posted image user posted image user posted image

Live and let live

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 1166
10.7.2012 13:04:35   
Beatris
Сигурно го провериле кога примал Ди-те-пер на околу 9 месеци, можеби не си приметила

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 1167
10.7.2012 13:08:03   
AnnaMolly RR
А треба да има некое белегче или што? Зашто нема ништо...

Live and let live

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 1168
10.7.2012 13:51:09   
Felly RR
Треба да има белег Анамоли, мене докторката кај вакцините ми рече дека може и многу мало да биде, милиметарско, дури и да не се забележува. Кај нас немаше, па не ревакцинираа на 9 месеци, и сега има белег на рамото.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 1169
17.7.2012 14:47:51   
kikicka
Кај нас белегот се познава сега,дека е исончана а белегчето и е бело,инакуне се познаваше.
А денес конечно ја однесов на ди те пер и полио.Пошто залади и ајде да не чекам наредна прилика,супер е си игра не ја болатнозете,нема Т. Ке видеме до вечер,мада до сега сменемала некаква реакција,алиникогаш не се знае.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 1170
17.7.2012 17:13:18   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

И јас ја имам истата дилема, се мислам да одиме утре, се јавив да прашам дали да ја носам дека е жешко, викаат - аа па ние си боцкаме, немаме забранаuser posted image А јас па очекував муабет од типот - Не почекајте да пројде жешково или Да, да нема проблем за вакцинирање, ако е жешко... И сеа сум на два ума, дали да идеме утре или не...

Мислам дека зборите за ДИТЕПЕР ревакцина, по возраста на децава.Една снаа наша, исто требало да ја носи и и рекле немој да ја носиш на 40 стешени, нека залади, е сега за деновиве незнам , и и кажале дека само на познати ( работи в болница) им кажувале така ама и ретко боцкале оти обавезно се крева Т од неа.

И јас ја имам истата дилема, се мислам да одиме утре, се јавив да прашам дали да ја носам дека е жешко, викаат - аа па ние си боцкаме, немаме забранаuser posted image А јас па очекував муабет од типот - Не почекајте да пројде жешково или Да, да нема проблем за вакцинирање, ако е жешко... И сеа сум на два ума, дали да идеме утре или не...

Мислам дека зборите за ДИТЕПЕР ревакцина, по возраста на децава.Една снаа наша, исто требало да ја носи и и рекле немој да ја носиш на 40 стешени, нека залади, е сега за деновиве незнам , и и кажале дека само на познати ( работи в болница) им кажувале така ама и ретко боцкале оти обавезно се крева Т од неа.

Јас треба да ја носам на МРП и тоа веќе касниме месец и пол, се мислам дали утре да ја носам или не...

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR

Носи ја не и се чуди.Поарно на 30 стени да ја прими отколку на 40с.

Јас треба да ја носам на МРП и тоа веќе касниме месец и пол, се мислам дали утре да ја носам или не...

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 1171
18.7.2012 12:12:55   
ivoni4ka
lele zeni e stvarno ne m e jasno vcera ja stavme posednata Hib vakcna ni rekoa za sledna vakcina posle 1 rodenden so pokana, a meguvremeno za citanje na belegot od BSG nisto a koga ke dojde vreme sama li da ja odnesam ili kako?

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 1172
18.7.2012 12:24:43   
*Elena*

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

lele zeni e stvarno ne m e jasno vcera ja stavme posednata Hib vakcna ni rekoa za sledna vakcina posle 1 rodenden so pokana, a meguvremeno za citanje na belegot od BSG nisto a koga ke dojde vreme sama li da ja odnesam ili kako?

nas za citanje na belegot ni rekoa da si dojdeme sami na 9 meseci, sea dali na polni 9 meseci ili 9ti mesec ne sum sigurna, zatoa i kasnevme so vakcinite, zasto prv pat go odnesov na polni 2 meseca, a ne 2riot mesec user posted image

Непосредна врска до пораките: 1173
1.8.2012 10:21:07   
Hunny
Денес ја примивме Дитепер вакцината , па ве молам кој знае да ми каже кога можам да ги очекувам првите реакции. Инаку user posted image цицаше и заспа. Дали треба да ја будам?

(Одговор на членот *Elena*)
Непосредна врска до пораките: 1174
1.8.2012 10:29:41   
Beatris
Немој да ја будиш, може и да нема никаква реакција, а ако има ќе биде денес во текот на денот, некоја блага температура. Ако има гледајте да поминете со ладење/туширање, немој да даваш парацетамол до 38 - 38.5. Обавезно облоги со ациди борици на боцнатото место

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 1175
Страница:   <<   < Претходна страница  45 46 [47] 48 49   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  45 46 [47] 48 49   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?