Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
taska i nie se bockame vo Idadija, gi primivme site vakcini sto se do godinka, sesrtite se tamu postojano istite dve, samo doktorkata se menuva, barem jas nemam nacekano drugi sestri ...inace mnogu se ok, i pazljivo bockaat, posebno taa ednata epten pazi, posledniot pat ne placese mnogu.
ИЗВОРНА ПОРАКА: taska
lele mnogu mi e strav od vakcinite :( prvata sto ja primivme proslata nedela vo nokce kolku placese dusicka i jas so nego , a sestrata i doktorkata od idadija sto se padnaa na smena kakvi bea bezdusni ne mi se veruva , da znam niv ne im e prva vakcina, ama mozat da bidat po mili da go pogalat da se nasmeani ... oh ova beshe samo pocetok
Taa vakcina e najbolna, bidejki se bocka vo nodzeto, site placat mnogu na taa...a moze zavisi i od bockacot
ИЗВОРНА ПОРАКА: eli07
I nie ja primivme vcera za Hepatit b i detevo se iskorna od placenje Jas normalno ne gledav tatica ja imase taa privilegija ali smiruvanjeto posle toa bese moja obvrska.Samo si se cudam kolku ke vreskame na narednata
A sto znaci toa deka ovaa narednava (trojnata vakcina) ne boli tolku?? Uff daj boze inace ne znam kako ke go smiram detevo (posto iskreno placko si e golem :) A kazi mi Elena posto ste gi primile site vakcini kako se prima slednava (za tetanus itn....) znam deka edna e so lazice a drugite dve?? Pozz
normalno e da place ,i mene me boli i mi se place ;-))) DTp 3vo 1 sto e e edna vo noze,edna vo race i edna so lazice,jas gi delev,dvete buckanja na dve odenja tamu.baska i krv ni zimaat stalno.hepatit b bar nema nekoi nesakani reakcii kako ovaa drugava..nie ure sme ,neznam kako ke ne bide,koga bese malecka ne znaese tolku,ama sega kako ke ja dodrzam neznam,uffffffffff mislam denes nema son da me fati..... so lesno na site
< Поракaта ја уредил Annet -- 23.8.2012 10:20:15 >
eli07 DTP e edna vo nodze (najbolnoto), edna vo gaze i edna so lazicka, barem kaj nas vo Idadija e taka. Prvo ja davaat taa so lazice, pa vo gazeto i na kraj taa vo nodzeto. Na gazeto se stavaat oblogi 3 dena so acid borici, a na nodzeto so istoto samo eden den. E sega ne sum sigurna ama mislam deka pred DTP, a posle HB ne bockaa za HIB, vo nodze isto mislam bese. Moevo poveke placese na prvite bockanja, koga bese epten pomalecko...a da koga ke potporasnat placat uste pred da vlezat vo bolnica, kutrite
ИЗВОРНА ПОРАКА: *Elena*
Taa vakcina e najbolna, bidejki se bocka vo nodzeto, site placat mnogu na taa...a moze zavisi i od bockacot
I nie ja primivme vcera za Hepatit b i detevo se iskorna od placenje Jas normalno ne gledav tatica ja imase taa privilegija ali smiruvanjeto posle toa bese moja obvrska.Samo si se cudam kolku ke vreskame na narednata
A sto znaci toa deka ovaa narednava (trojnata vakcina) ne boli tolku?? Uff daj boze inace ne znam kako ke go smiram detevo (posto iskreno placko si e golem :) A kazi mi Elena posto ste gi primile site vakcini kako se prima slednava (za tetanus itn....) znam deka edna e so lazice a drugite dve?? Pozz
ovoj prat ne bese tolku bolno za mene kako privot pat . Na pravata vakcina bebeto koga vrisna pocnav i jas da placam hehe Denes pak ja bocnaa 2 pati vo butcinjata ama dobro pominavme Osven sto isto kako i prviot pat e mnogu pospana ama pa srekja ne kacuva temperatura ! Pozdrav mamicki
ke ve zamolam ako znaete da mi kazete,za mrp,dali e zarazna dodeka se prelezuva virusot? mi rekoa za 7 dena nemalo reakcija potoa ako imalo ke se pokazelo.dali da ja mesam so decinja???
Јас се уште не ја вакцинирам ќерка ми иако требаше да прими МРП вакцина на 13 месеци. Сега има скоро 16 и не ми паѓа на памет додека не поминат вруќиниве. И нашиот педијатар кога го прашав ми рече - Јас морам да ти кажам да ја вакцинираш ама ти прави се како да не си ме слушнала и чекај да помине жешково.
Денеска бевме на вакцина, требаше да прими ДТП и Полио арно ама немаа вакцини и ние останавме без вакцина Ни рекоа дека ќе добијат дури на 1 Октомври, и тоа прво да се јавам кај сестрата да прашам дали стигнале од министерство, ако стигнале ќе го вакцинираат на 2. Многу се изнервирав, сестрата рече немало нигде вакцини, дури кај нив дошле и некој од Крушево, ми вика нема!! И во Битола да одиш нема, дотрошени се дозите а тие што останале им бил поминат рокот и министерство сега дале нов тендер за купување вакцини...абе дрн дрн и ептен се изнервирав...вакцини да се немало. Се извинувам на долгиот пост. Ајде поискусните мамички нека ми кажат дали има врска што ќе ја примиме вакцината покасно или нема?
Нема врска ако е покасно, проблемот е порано да не се даде вакцина...ние ептен касниме со сите вакцини, ама еве фативме некој ред, полека полека, бидејќи во првите три месеци не смеевме да примаме вакцини зошто бевме на интензивна нега.
Нема врска, Ципи Рипи, важно е до две години да ги прими сите. Ние касневме 5 месеци со третата Ди-Те-Пер (од оправдани причини), па ми рекоа дека е важно само до две години да ги прими сите.
И ние касниме месец дена со ревакцината на 18 месеци што требаше да ја прими па ме интересира да ми каже некоја мајка што веќе ја примиле таа дали имало некаква рекација? Планирав во петок да го носам, ама ако нема вакцини па ич да не идам
Miana, topceto kaj sto e bucnato deteto nema da pomine! I na moeto bebe (bucnato vo Jane Sandanski) mu se napravi takvo topce i eve veke 4 meseci aber nema od pominuvanje. Doktorkite tamu me ubeduvaat deka ke pomine, a jas imam doma pedijatar koj so veli deka toa e loso stavena vakcina samo povrsinski stavena a ne dlaboko vo muskul kako sto treba. Se konsultirav i so uste edna sestra koja sto raboti na vakcinacija vo gradot od kade sto poteknuvam i ona mi kaza deka toa ke ostane beleg i nema da pomine. Se nervirav ama sto da pravam, ne bil sekoj za taa rabota (da stava vakcini) Pozdravce
Луци не се секирај и јас бев како тебе ја мислев ако прочиташ поназат на постовите ,ние вакцината за 18м ја боцнавме дури на 22м. Реакции никакви немаме,освен што кривеше т.е ја болеше ногата ама тоа беше 2 дена само.
ИЗВОРНА ПОРАКА: luci
И ние касниме месец дена со ревакцината на 18 месеци што требаше да ја прими па ме интересира да ми каже некоја мајка што веќе ја примиле таа дали имало некаква рекација? Планирав во петок да го носам, ама ако нема вакцини па ич да не идам
Miana, topceto kaj sto e bucnato deteto nema da pomine! I na moeto bebe (bucnato vo Jane Sandanski) mu se napravi takvo topce i eve veke 4 meseci aber nema od pominuvanje. Doktorkite tamu me ubeduvaat deka ke pomine, a jas imam doma pedijatar koj so veli deka toa e loso stavena vakcina samo povrsinski stavena a ne dlaboko vo muskul kako sto treba. Se konsultirav i so uste edna sestra koja sto raboti na vakcinacija vo gradot od kade sto poteknuvam i ona mi kaza deka toa ke ostane beleg i nema da pomine. Se nervirav ama sto da pravam, ne bil sekoj za taa rabota (da stava vakcini) Pozdravce
Angela na moeto bebe mu se povlece topceto od raceto...Pravevme masazi i nema nikakov beleg...Moze i kaj vas ke se povlece so tek na vreme...
ej ama se iznervirav za ova. pred edna nedela ja primivme poslednata trojna vakcina, vo rache, nodze i vo usta i sestrata mi rece sledna vakcina na 13 meseci. i si zaminavme doma. po nekolku dena so prijatelka na telefon zboruvavme za vakcini i tie ja primile poslednata trojna i nekolku dena posle toa primile uste edna vakcina za zoltica. i rekov deka nas ne ni kazaa za taa vakcina, mi rece da si proveram. si rekov valjda znaat lugevo sto pravat, ama ne me drzese mesto pa otidov do ambulanta i gi prasav luge nekoja vakcina za zoltica da ne treba da primi, ja proverija kniskata i: Auuuuuu da be taa treba da ja primi sega donesete go utre. abe poshizev, a sto ako ne otidev, moze ne bila itna ama ne treba da zaboravat, sramota. gi prasav dali vaka cesto zaboravaat, samo kutea. katastrofa
lele mnogu mi e strav od vakcinite :( prvata sto ja primivme proslata nedela vo nokce kolku placese dusicka i jas so nego , a sestrata i doktorkata od idadija sto se padnaa na smena kakvi bea bezdusni ne mi se veruva , da znam niv ne im e prva vakcina, ama mozat da bidat po mili da go pogalat da se nasmeani ... oh ova beshe samo pocetok
Lele taska, i mene mi se prav kosmar vakcinive. Placam uste od vecerta pred vakcinata,a da ne ti kazuvam za tamu na lice mesto. Jas povekje placam od moeto bebule. Mnogu gi mrazam, sto e do mene nikogas ne bi go nosela da go bockaat. No, mora da se izdrzi, toa e, kako za site taka i za nasite!
Мамички здраво.Ве молам за упатување.За една недела треба да примаме вакцина таа што е на 1месец е сеа кажете ми каде можам да ја однесам,дали се закажува бидејќи ние сме од илинден а овде само вторник и среда боцкаат ама во чекалната баби дедовци болни здрави и ич не ми се носи а исто битно ми е и времето т.с дали боцкаат попладне.