Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Да не го подречам детево мое од дитепер немаше никаква реакција освен нели што јаболеше ногата вечерта и кривеше додуша беше мнг мирна и цела вечер си седеше воколичката не ни мрда. Т некачи може околу 37 да имаше беше топличка онака на градињата ама друго не.Утредентакако ништо да не било,облоги јок не ни даваше да и ставаме само 1 и ставивме она густин со ладна вода и толку.
Nie od prvite dve dozi na DITEPER, polio i hemofilus (site zaedno gi stavaat) nemavme nekoja reakcija, samo stvavme oblogi i imavme nekoja niska temeratura okolu 37.3, ama zatoa so tretava doza mame ni se raspaka, placese celo vreme, izgore od temeratura 38.5, nemozese da sedi nemozese da lezi od sto go bolese, nit oblogi nit nisto ne pomagase, nitu sakase mleko da pie , a i jadenjetogo namali, samo vodicka piese. Taka si okrkavme 3-4 dena i posle pak si se vrativme na normala.
Zdravo, Primivme ova utro vakcina DITEPER vtora doza, i sega pred spienje imame temperatura 38, ne znam dali da mu stavime cepce ili sirupce na baza na paracetamol ili da ostavime da pocekame da vidime reakcija. Maliot e 4.5 meseci. Pozdrav, pisete vednas koj ima iskustvo...
Ние примивме ДТП прва доза ацелуларна и освен црвенило немаше реакција. Другите тука пишувале дека чепче многу нагло ја спушта температурата, и ако дале нешто, дале за температура повисока од 38,5. Е сега најубаво да се посоветувате со докторката, бидејќи освен доктор не знам кој би можел да ти каже дали да даваш сируп или чепче, или да не даваш.
За БСГ, ние не да имавме белег него имавме кратер! Значи откако поминаа 4 недели местото кај што ја боцнаа почна да зацрвенува, па се направи топче, па изби гнојче, па се излупи местото, па пак изби малку гној и еве уште и се лупи кожичката таму....ако вака треба да изгледа тоа белегот, тогаш успешна е вакцината.
Ние примивме ДТП прва доза ацелуларна и освен црвенило немаше реакција. Другите тука пишувале дека чепче многу нагло ја спушта температурата, и ако дале нешто, дале за температура повисока од 38,5. Е сега најубаво да се посоветувате со докторката, бидејќи освен доктор не знам кој би можел да ти каже дали да даваш сируп или чепче, или да не даваш.
Da i nie od prvata nemavme skoro nikakva reakcija, ova za davanje ili ne davanje paracetamol pred 38.5 mi go kazaa na prvata vakcina... ali togas nemase temperatura... Pa zatoa ne znam dali sega so temperatura okolu 38 dali da mu davame nesto
Nie do 38 ne davavme nisto, nad taa temperatura davavme sirupce paraceptamol, imavme temperatura na prvoto i tretoto bocdkanje za DTP...ako e sega pred spienje i ako kacuva temperatura slobodno daj mu sirupce...inace kaj nas vo Idadija na vakcina ne ni kazuvaat nisto za davanje paraceptamol, ima nekoe upatstvo na sid zakacano i od nego treba sam da presudis koga treba , a koga netreba da mu dades nesto za snizuvanje temperatura
Od tolku mnogu majki na forumot izgleda niedna ne saka da mi odgovori na prasanjeto na zagrizen tatko. Ajde ke ve molam koi se online da mi kazat iskustvo za gorenapisanoto prasanje od ovaa tema. Pozdrav
Маријан јас секогаш и ставав пред спиење чепче и мирна глава,секако дека ја проверував во текот на вечерта. И да имаше 37.5 јас и ставав,најсигурно ми беше.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Marijan2012
Od tolku mnogu majki na forumot izgleda niedna ne saka da mi odgovori na prasanjeto na zagrizen tatko. Ajde ke ve molam koi se online da mi kazat iskustvo za gorenapisanoto prasanje od ovaa tema. Pozdrav
Се оградуваме бидејќи не сме компетентни да дадеме совет за кое лекарство треба или не треба да се даде на бебе, а посебно не на толку мало бебе, кое не знаеме дали е алергично на нешто или не, и ред други работи, за кои подоцна се одговара....така што мојот претходен коментар се кажа, најубаво е да се советувате со доктор, колку и безопасна да е ситуацијата. Извини вака, ама вистина е.
Zdravo, Primivme ova utro vakcina DITEPER vtora doza, i sega pred spienje imame temperatura 38, ne znam dali da mu stavime cepce ili sirupce na baza na paracetamol ili da ostavime da pocekame da vidime reakcija. Maliot e 4.5 meseci. Pozdrav, piset_e vednas koj ima iskustvo...
Marijan2012 - јас до сега не сум дала ништо за Т се додека таа била до 38.5..поготво ако знам дека е од вакцина..остави организмот сам да се бори ама следи го бебе...мерете Т на пола саат..надмине ли 38,5 одма парацетамол..чепче не..сепак тоа е Т од вакцина.. се разбира..ова е мој совет
< Поракaта ја уредил Andriance -- 9.8.2012 23:55:56 >
Annet искрено не се сеќавам каде се ставаше дали во ноџе или во раче. Нашето искуство со МРП беше точно на 10-тиот ден качување Т која траеше скоро 3 дена, осип по телото немавме ама затоа и имунитетот скроз ни опадна со таа вакцина и после бевме болнички Д-рката што не прегледува пред вакцина рече дека оваа вакцина јавува реакција до 21 ден по примањето
Ти благодарам Фели,прашав бидејки многу мајки не сакаат да ги вакцинираат своите дечиња ,се плашат..не ми е јасно баш, зошто ...ФАла ти
jas sum edna od tie majki...:)))) nie imame 18 mesci i seuste ne sme ja primile...planiram da ne go vakciniram zasto taa vakcina e dosta kontroverzna a kako sto citam i na dr.forumi opasna zasto sodrzi sostojki kako formaldehid,itn...pozz
ve molam da mi kazete kakva e procedurata za acelularnata diteper na klinika nie treba vtora doza da primame tamu bidejki od prvata imavme tri dena mnogu visoka temperatura strsns voznemirenost i napnata fontanela
ve molam da mi kazete kakva e procedurata za acelularnata diteper na klinika nie treba vtora doza da primame tamu bidejki od prvata imavme tri dena mnogu visoka temperatura strsns voznemirenost i napnata fontanela
< Поракaта ја уредил mila 3 -- 19.8.2012 23:25:05 >
ke se javi na klinika i ke zakazes, ke ja kazes pricinata pri pregledot i ke vi kaze doktortata sto ponatamu
ke se javi na klinika i ke zakazes, ke ja kazes pricinata pri pregledot i ke vi kaze doktortata sto ponatamu
lele mnogu mi e strav od vakcinite :( prvata sto ja primivme proslata nedela vo nokce kolku placese dusicka i jas so nego , a sestrata i doktorkata od idadija sto se padnaa na smena kakvi bea bezdusni ne mi se veruva , da znam niv ne im e prva vakcina, ama mozat da bidat po mili da go pogalat da se nasmeani ... oh ova beshe samo pocetok
I nie ja primivme vcera za Hepatit b i detevo se iskorna od placenje Jas normalno ne gledav tatica ja imase taa privilegija ali smiruvanjeto posle toa bese moja obvrska.Samo si se cudam kolku ke vreskame na narednata
Taa vakcina e najbolna, bidejki se bocka vo nodzeto, site placat mnogu na taa...a moze zavisi i od bockacot
ИЗВОРНА ПОРАКА: eli07
I nie ja primivme vcera za Hepatit b i detevo se iskorna od placenje Jas normalno ne gledav tatica ja imase taa privilegija ali smiruvanjeto posle toa bese moja obvrska.Samo si se cudam kolku ke vreskame na narednata