Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 22.5.2012 20:59:56
Elce
После месец и пол одење во градинка завршивме во Козле со бронхопневмонија и одлежавме добри 9 дена во болница,сега дома ке поседиме малку и двете(јас се разболев сега,а треба да ја пазам од инфекции)се плашам пак да ја пратам во градинка,и се прашувам до кога да седи дома и кој ке ја гледа?
RE: Болести кои ни ги носи градинката 23.5.2012 8:32:42
Luci
Леле Елче душичка, баш ми е жал што сте поминале низ тоа. Знам дека не е утешително ама верувај скоро сите деца го поминуваат тој период штом тргнат во градинка. И ние бевме такви. Пред да тргнеме во градинка никогаш немавме ни кивнато што се вика. Штом тргнавме во градинка што све не закачивме, не бронхопнеумонии, не бактерии не ларингит ама тоа е, мора да го поминете и тој тежок период. Еве сега да чукнам во дрво сме супер и не памтам кога последен пат сме отсуствувале од градинка поради болест. Ќе помине се, не се секирај
RE: Болести кои ни ги носи градинката 30.5.2012 13:31:28
Felly RR
Последно и нас како не затера, кога почна прв пат да оди во градинка толку не се разболуваше. Сега гнојна ангина - три недели седеш дома, појде два дена - стомачен вирус, пак една недела дома, појде два дена - конјуктивитис.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 30.5.2012 16:08:37
Elce
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR
Последно и нас како не затера, кога почна прв пат да оди во градинка толку не се разболуваше. Сега гнојна ангина - три недели седеш дома, појде два дена - стомачен вирус, пак една недела дома, појде два дена - конјуктивитис.
Леле Felly RR да не му се верува на човек,само два дена се доволни за да закачат нешто,а толку многу сакав моево дете да оди во градинка ама ништо,си велам ко ке биде поголема може полесно ке биде,ама гледам од твојов пример дека е исто.Ајде само се да поминува брзо и лесно,бацки за М,душичка сигурно се намачила.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 30.5.2012 21:25:33
Maca25
Еве ја и Н. дома цела недела. Престана да јаде во петокот, а во неделата качи 38 Т. Преку ден немаше висока, до 37.5, а навечер качуваше до 39.2 Од градинка ми кажаа дека немало неколку деца, а матичната на Н. ми рече дека има еден куп деца со вируси. Требаше крвна слика денес да направиме, ама јас се вратив касно од работа, а мм не можел сам да ја однесе. Башка што книшките не ми ги вратиле уште од работа.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 1.6.2012 0:24:29
Felly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Elce
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR
Леле Felly RR да не му се верува на човек,само два дена се доволни за да закачат нешто,а толку многу сакав моево дете да оди во градинка ама ништо,си велам ко ке биде поголема може полесно ке биде,ама гледам од твојов пример дека е исто.Ајде само се да поминува брзо и лесно,бацки за М,душичка сигурно се намачила.
Елче, на почетокот кога почна да оди, не беше вака, се до месец февруари беше супер, само со мали настинки, и лесно си поминувавме, ама последниве 2-3 месеци не знам што се случува.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 10.8.2012 13:21:52
Snowhite RR
Еве и ние, откако ги прележа сипаниците, една недела во градинка, една недела дома, во почетокот на Јули пак настина и свекрава ми беше на одмор тој месец и не го носевме, сега во Август немаше кој да го чува и од понеделникот пак почна да оди и еве пак нешто закачи изгледа. Сношти ми се жалеше стомачето, после поврати еднаш, ноќесака беше добар и сабајле го однесов во градинка, немав на кој да му го оставам, (ама и си реков можеби така му дојде пошто и јас и мм не болеше стомакот, мислевме да не е од водата нешто), ама еве свекрва ми, ми се јави дека пак повраќал и ништо ни јадел ни пијал, па сега чекам колешкава да дојди да ме смени порано да си одам и да го носам на доктор да видиме што е
RE: Болести кои ни ги носи градинката 10.8.2012 14:34:08
Martins mom
Lele se iznacitav na temava i sea strav me faka...a bev odlucena deka od septemvri ke go nosam vo gradinka,a i nemam bas izbor babava odbiva da go cuva.Lelee vek e pocnav da panicam
RE: Болести кои ни ги носи градинката 11.8.2012 13:28:13
Snowhite RR
А да не читаш ти ич овде и да си го запишеш во градинка а? И М кога го запишав многу ретко се разболуваше, сега 100% сум сигурна дека е ова повеќе од тоа што му е опаднат имунитетот од сипаниците, а не од градинката. Како и да е, ако не помините сега низ ова, ќе поминувате кога ќе тргне на училиште. Затоа не се двоуми и запиши го.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 11.8.2012 14:45:52
Maca25
После сипаници на децата нагло им опаѓа имунитетот, па ако тргнат во градинка порано големи се шансите уште првата недела да се разболат. Затоа матичната на Н. викаше после сипаници 2 месеци да се седи дома, ама ние моравме да ја носиме во градинка после 6 недели и одма се раболе, па уште едно месец дена не можевме да ја опоравиме дома.
RE: Болести кои ни ги носи градинката 31.8.2012 23:39:00
Cher
ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom RR
Lele se iznacitav na temava i sea strav me faka...a bev odlucena deka od septemvri ke go nosam vo gradinka,a i nemam bas izbor babava odbiva da go cuva.Lelee vek e pocnav da panicam
Lele, ista sum i jas. Od ponedelnik trgnuvame vo gradinka, na nepolni 9 meseci, panika od se sto procitav, mi se place, ama moram pozitivno da razmisluvam, pedijatarot me utesi so vitamin c 50mg za maliot :) :) Dedo kaj nas e sloboden, ama nesto ne mu se cuva vnuceto edinstveno, tufffffff
RE: Болести кои ни ги носи градинката 5.9.2012 9:59:06
*Elena*
Dva dena vo gradinka, potocno 3h se na se vo gradinka, i eve nokeska temperatura i se isturi od povrakjanje, nisto nejke da pie, kutroto, bevme na lekar, vajda nekoj virus, dobra mu bese krvnata slika...sea sme na posmatranje, samo da ne dehidrira, ke treba na klinika da ideme
RE: Болести кои ни ги носи градинката 5.9.2012 10:19:50
mama toci
Elena,ne se sekiraj,ke mu pomine,mozebi me mu e od gradinkata,poznavam dve decinja koj ne odat vo gradinka,pa gi imaat iostive simtomi,vladee nekoj virus.lani i jas bev mnogu aktivna na ovaa tema,otkako trgnavme vo septemvri,postojano mi se razboluvase,bel den ne vidov.Ne mora da znaci deka ke se razboluva,se e do deteto,postaroto mi porasna vo gradinka-super pominavme. Mnogu sreka na site ringerajcinja sto trgnaa vo gradinka,veruvajte tamu im e mnogu poubavo megu svoite vrsnici,vie prijatelki-bidete istrajni,mnogu brzo ke si gi vidite pridobivkite i blagodetite na gradinkata
RE: Болести кои ни ги носи градинката 5.9.2012 11:22:40
Luci
ИЗВОРНА ПОРАКА: mama toci
Elena,ne se sekiraj,ke mu pomine,mozebi me mu e od gradinkata,poznavam dve decinja koj ne odat vo gradinka,pa gi imaat iostive simtomi,vladee nekoj virus.lani i jas bev mnogu aktivna na ovaa tema,otkako trgnavme vo septemvri,postojano mi se razboluvase,bel den ne vidov.Ne mora da znaci deka ke se razboluva,se e do deteto,postaroto mi porasna vo gradinka-super pominavme. Mnogu sreka na site ringerajcinja sto trgnaa vo gradinka,veruvajte tamu im e mnogu poubavo megu svoite vrsnici,vie prijatelki-bidete istrajni,mnogu brzo ke si gi vidite pridobivkite i blagodetite na gradinkata
RE: Болести кои ни ги носи градинката 5.9.2012 13:57:59
*Elena*
Daj boze da pomine pobzo, pa ke prodolzime vo gradinka, ke vidime kako ke ide dalje...do sega ni se nema sluceno ova, se nadevam nema da se povtori nabrzo
ИЗВОРНА ПОРАКА: mama toci
RE: Болести кои ни ги носи градинката 5.9.2012 15:07:14
fila
eve i nie da se prijavime po 2 dena odenje vo gradinka odma pocna nos da tece i da kasla uzasna e nervozna place nesaka da jade neznam sto da pravam a jas sum od ponedelnik na rabota mi vrie mozokot neznam sto da pravam
RE: Болести кои ни ги носи градинката 6.9.2012 15:11:38
miana
ИЗВОРНА ПОРАКА: fila
eve i nie da se prijavime po 2 dena odenje vo gradinka odma pocna nos da tece i da kasla uzasna e nervozna place nesaka da jade neznam sto da pravam a jas sum od ponedelnik na rabota mi vrie mozokot neznam sto da pravam
Lele Fila i kaj nas e isto..Celo leto doma,super eve denes ne otidovme...Se mislam dali e moeto dete nezno ili pak mozno e da i se buntuva teloto pa da se razboluva..Neznam sto da kazam veke..Se lecime po dva meseca za da odime po dva dena vo gradinka..Dva dena gradinka,dva meseca doma..Aman veke..Kosata mi se krevaa!!!!!!!!!!
RE: Болести кои ни ги носи градинката 24.9.2012 14:41:23
Annet
кога ќе ни дојде ред да одиме во градинка нас,незнам како ќе не биде,како што е нон-стоп настината ,незнам,јас многу сакам да одие во градинка,без разлика дали е работам или не.ама ова нашиов имунитет е за никаде...кога ве читам само си замислувам како ќе ми се јавуваат да си ја зимам оти е болна аиииииииииииииииииииииииииииииии,планирам на пролет да ја носам по малку ,ќе биде 1ипол годинка
RE: Болести кои ни ги носи градинката 25.9.2012 21:18:24
Ikana
Факт е дека од градинка побрзо се разболуваат децата, ама и од дома седење се разболуваат исто така. Јас оваа есен и зима нема да ја пуштам во градинка, а тешко дека и наредната година. Моја М од дома седење закачи стомачен вирус летоска, а завчера нешто поврати ама само еднаш. Така да, и вака и онака мора тие некои боллести да се прележат, а како што го пишувам постов си се чудам колку сум се изрелаксирала во тој поглед
RE: Болести кои ни ги носи градинката 25.9.2012 22:20:02
libra.n
Ние еве веке трета недела откако сме во градинка, три дена од кога почна да оди и се растеце носето и има проливче. Еве усте се нема средено тоа, поцна да ми кашла по малку и на препорака на матицната и дадов сируп Змајац за искашлување. Состојбата се нема смнето сеуште им мрсулчиње( може помалку) и има потечна столица. Инкау е весела, си јаде нема темп. Што мислите дали треба да ја носам на лекар? А, и заборавив да писам дека и растат забчиња а исто талка сега почнав да и давам и козјо млеко, па ис викам да не е од тоа проливчето? Совет?
RE: Болести кои ни ги носи градинката 25.9.2012 22:48:44
Natuska85
Проливчето може да и е од млекото,пробај не и давај такво 2-3 дена ќе видиш,а може и од забите исто да е.К последно кога вадеше запче имаше пролив 4-5 дена,никакви други симптоми. А носето и поткашлувањето се пропратно нешто со градинката.Можеш да ја однесеш чисто да ја ислушаат, или ти ако осетиш дека почнува да крчи некако, на гради веќе, јас тогаш го носам.За да не му се спушти секретот надоле ако го има.
Пс.Зашто даваш козјо??
RE: Болести кои ни ги носи градинката 26.9.2012 8:27:00
riba79
Пс.Зашто даваш козјо??
незнам колкаво е детето ама козјото млеко не се препорачува кај деца помали од 2-3 г..тоа е доста јако и треба да се разредува.. дефинитивно му е од млекото проливот...не давај неколку дена земи соодветно млеко и ке видиш дека ќе се среди.. и кажа ли ти на матичната дека даваш такво млеко? и овие симптоми кои ти ги пишуваш може да се од алергиска реакција на млекото..мој совет тоа млеко не некое време
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.