|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето II
6.11.2012 0:03:03   
Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

ne znam dali e za ovde, prefrlete me kaj sto treba. ama od koga pocnavte da im stavate malku neskvik vo mlekoto? nie uste edna nedela ke pravime 8 meseci. pieme kravjo mleko. toa i taka go pie so slast ama onaka nekoja vecer da ne e cisto mleko sakav malku da probam neskvik. ama ne znam da ne e mala??

анаана, кога го пие така, ич не ставај несквик. После ќе се заучи со несквик, и нема да ти го сака чисто.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 426
6.11.2012 16:38:46   
Hunny
Зошто бе луѓе брзате при воведување на намирници кои и не се толку неопходни? Има време, цел живот е пред нив. Сега јас да си прашам. Јогурт и кисело млеко од колку месеци дававте и глутен исто? Јас уште и немам дадено ни едно, ни друго, а во недела ќе правиме 7 месеци. Имам компот од праски и кајсии, ама и за тоа се двоумам поради шеќерот. Денес купив Фрутолино, кое содржи глутен, од кога можам да и давам? Исто и за бисквити, од кои смеам да давам, бидејќи плазмата содржи мед? А да, сол од кога почнавте да воведувате? Знам дека еден куп прашања поставив, ама не можам пак да и вртам на матичнатаuser posted image

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 427
7.11.2012 8:29:11   
miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Зошто бе луѓе брзате при воведување на намирници кои и не се толку неопходни? Има време, цел живот е пред нив. Сега јас да си прашам. Јогурт и кисело млеко од колку месеци дававте и глутен исто? Јас уште и немам дадено ни едно, ни друго, а во недела ќе правиме 7 месеци. Имам компот од праски и кајсии, ама и за тоа се двоумам поради шеќерот. Денес купив Фрутолино, кое содржи глутен, од кога можам да и давам? Исто и за бисквити, од кои смеам да давам, бидејќи плазмата содржи мед? А да, сол од кога почнавте да воведувате? Знам дека еден куп прашања поставив, ама не можам пак да и вртам на матичнатаuser posted image

Mozes veke da davas,,...Jas so biskviti plazam pocnav na 6 meseci,frutolino isto na 6 meseci,sol stavam isto od 6 meseci ama po 2-3 zrnca,i jogurt mozes slobodno od sega da davas ili da si pravis ovosen jogurt so nekoe ovosje. Biskviti stavav vo ovosnite kasicki kako dodatok za da se zgusnat.

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 428
7.11.2012 9:19:23   
elenak
Девојки имам една зрела преубава јапонска јаболка во двор. Само една е и сакам да ја излапка user posted image (секако ако и се допадне на нејзиното Височество). Што викате, како, со што може да ја измешам? И пак да си прашам за лененото семе како го давате, не ми одговоривте, сварено или не?

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 429
7.11.2012 9:22:44   
miana
Mh,da i mene me interesira dali i kako da dadam japonska jabolka..I nie imame vo dvor...Smeam li da davam i kako da na iskombiniram? Imame 10 meseci...

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 430
7.11.2012 9:23:01   
kikicka
Лененото не се вари, можеш да го измелиш или такво да го купиш се продава па во кашите да и ставиш по едно лажиче.
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

Девојки имам една зрела преубава јапонска јаболка во двор. Само една е и сакам да ја излапка user posted image (секако ако и се допадне на нејзиното Височество). Што викате, како, со што може да ја измешам? И пак да си прашам за лененото семе како го давате, не ми одговоривте, сварено или не?

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 431
7.11.2012 9:30:51   
miana
Abe devojki ,kakvo e toa leneno seme i kakva mu e funkcijata ?? Za sto sluzi? Aj kazete mi pa i jas da se snabdam so toa...

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 432
7.11.2012 9:37:47   
Andriance

Чим веќе имате 7 месеци можеш се од наведеното да дадеш..медот што го има во плазмата е 100 пати преработен така да не се секирај..за глутенот се препорачува после 6 заради целијакија ( ако имате случај во фамилија, ако не ништо страшно) јас плазма ставав буквално во секој доручек додека не почнав со житарките.

јогурт и кисело млекце можеш сега во зеленчуковте каши да ставиш, така сигурно уште повеќе ќе ги јаде,..ја сол ставав после 10м ама зашто не фати лето па да надокнади заради потење. ти можеш со маслиново, можеш со путрече.

компотот слободно дај го..тоест овошјето од компотот...јас сокот почнав да го ставам во каши за да ги разредам дури сега на година..иначе овошје од компот јадеме од 6м.

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 433
7.11.2012 9:39:30   
Ring
so gluten pocnavme na 7 meseci i 10 dena ...za biskviti imam videno meleni do Zlatni pek, tie se posni, jas i zemav na Humana Keks vo kutija i so tie probavme gluten...kiselo mleko jas planiram so polni 8 da i dadam , a posle toa i jogurt
sol posle 1 godina (barem jas taka bi postapila )
a za kompotite bi pocekala do 11-12 meseci bas poradi sekerot

Непосредна врска до пораките: 434
7.11.2012 9:41:02   
Ring
i mene me interesira ???

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Abe devojki ,kakvo e toa leneno seme i kakva mu e funkcijata ?? Za sto sluzi? Aj kazete mi pa i jas da se snabdam so toa...

Непосредна врска до пораките: 435
7.11.2012 10:42:11   
Calypso
Ова е лененото семе на Виталиа
user posted image
не е мелено, цело зрно е, пожелно е да го сомелете пред да им го дадете на бебушките. Може од 8 полни месеци, помага за јакнење на имунитетот, регулација на работата на цревата, богато со Омега3 масни киселини кои се важни во целокупниот развој. Меленото семе се чува во тегличка во фрижидер, инаку ги губи својствата. На син ми му давам постојано, секој ден, откако наполни 8 месеци (сега има безмалку 20 месеци).

Уште подобра е оваа мешавина од 4 семиња, јас редовно му ја давам на син ми со житариците, по една лажица.
user posted image
ова се мешани мелени семки од сончоглед, од тиква, од лен и интегрален сусам. Одлично и за деца и за возрасни. (Ова малку офтопик - мене ми е дел од диетата, две супени лажици во шолја (од кафе) јогурт, како каша, заситува прилично и држи долго време, плус протерува ептенuser posted image )

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 436
7.11.2012 20:54:18   
kikicka
Мамички еве ви еден распоред превземен од Србски билтен за здрава исхрана и воведување на дохрана !

• Odojče uzrasta 4 meseca
rano jutro podoj ili mlečna formula
doručak podoj ili mlečna formula
ručak podoj ili mlečna formula
kasno popodne žitarice bez glutena
večera podoj ili mlečna formula
pre spavanja podoj ili mlečna formula

• Odojče uzrasta 5 meseci
doručak podoj ili mlečna formula
ručak pire od povrća
kasno popodne žitarice bez glutena
večera podoj ili mlečna formula
pre spavanja podoj ili mlečna formula
između obroka razblažen voćni sok

• Odojče uzrasta pet i po meseci
doručak žitarice sa voćem, ili podoj,
ili formula
ručak pire od povrća
kasno popodne voćni sok ili pire od voća
večera žitarice, ili podoj, ili formula
pre spavanja podoj ili formula

• Odojče uzrasta 6 meseci
rano jutro podoj ili formula
doručak žitarice s voćem
ručak meso sa povrćem
kasno popodne voćni sok
večera Milupa 7-Korn

• Odojče uzrasta 7 meseci
doručak palenta s jogurtom
ručak meso ili kuvano žumance
sa povrćem
kasno popodne voćni sok ili voćni pire
večera Milupa 7-Korn

• Odojče uzrasta 8 meseci
doručak žitarice ili kuvano žumance
i jogurt i 1/2 kifle
užina voćni sok
ručak meso ili kuvano žumance i povrće
kasno popodne voće
večera pasta sa sirom

• Odojče uzrasta od 9 do 12 meseci
doručak podoj ili formula, ili žitarice,
ili kifla sa buterom i jogurt
užina voćni sok
ručak meso, riba, povrće
užina voće
večera palenta ili makaroni

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 437
7.11.2012 22:03:27   
mila28
Leneno seme so navrseni 8 meseci moze da se vovede vo ishranata na bebinjata taka da moze da se pocne so pola kafeno lazice za pocetok vo supa ili jogurt ili bilo sto. Toa e priroden laksativ koj ne predizvikuva zavisnost i mrzlivi creva, sodrzi mnogu poveke fiber od bilo koja zitarica, lignin ,b17, omega3(koj e biten za mozokot, ocite,krvotokot,koskite i dr.),.... ja obnovuva crevnata flora, gi eliminira toksinite od organizmot, namaluva stvaranje na gasovi, stiti od vospalitelni procesi vo organizmot, ima uste mnogu drugi pozitivni svojstva ..koj go interesira poveke moze na google ad pronajde dosta korisni informacii.

< Поракaта ја уредил mila28 -- 7.11.2012 22:04:35 >

Your children will become what you are; so be what you want them to be

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 438
7.11.2012 22:15:21   
AnnaMolly RR
Јас му давам ленено семе од 9 месеци, му го ставам во јадење. Најмногу го сака со рендани јаболки. Гледам да му давам барем двапати неделно.

Live and let live

(Одговор на членот mila28)
Непосредна врска до пораките: 439
7.11.2012 22:21:29   
elenak
Ова на Виталиа го имам и јас и од тоа и го давам така како што е, ама пак си реков да прашам да не треба претходно да се свари. Го ставам во овошните кашички затоа што нив ги блендирам. Инаку водата од сварено ленено семе се дава на user posted image што имаат шлајмови. Многу било ефикасно за исфрлање на шлајм. 

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 440
7.11.2012 22:45:27   
elenak
Ете заборавив дека уште нешто сакав да ве прашам. Најдов еден рецепт за беби омлет само со жолчка и малку млеко испржено на 1 лажичка маслиново масло. Ова од кога би можело да се дава? Ние имаме 10,5 месеци и јадеме само варена жолчка, не знам дали да и направам ваков омлет?
Веќе стварно немам идеја за појадокuser posted image  

Непосредна врска до пораките: 441
7.11.2012 23:08:39   
Pepelaska *
Можеш , не сте толку мали , пробај user posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 442
8.11.2012 8:56:16   
miana
A za japonskite jabolka nikoj nisto ne pisa????

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 443
8.11.2012 10:34:45   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Ова е лененото семе на Виталиа
user posted image
не е мелено, цело зрно е, пожелно е да го сомелете пред да им го дадете на бебушките. Може од 8 полни месеци, помага за јакнење на имунитетот, регулација на работата на цревата, богато со Омега3 масни киселини кои се важни во целокупниот развој. Меленото семе се чува во тегличка во фрижидер, инаку ги губи својствата. На син ми му давам постојано, секој ден, откако наполни 8 месеци (сега има безмалку 20 месеци).

Уште подобра е оваа мешавина од 4 семиња, јас редовно му ја давам на син ми со житариците, по една лажица.
user posted image
ова се мешани мелени семки од сончоглед, од тиква, од лен и интегрален сусам. Одлично и за деца и за возрасни. (Ова малку офтопик - мене ми е дел од диетата, две супени лажици во шолја (од кафе) јогурт, како каша, заситува прилично и држи долго време, плус протерува ептенuser posted image )

i ovaa teglava na vitalia moze da se najde kaj nas ...malku sum neupatena za ova priznavam?

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 444
8.11.2012 11:14:31   
Calypso
Може, ја има, мислам во Тинекс сум ја видела, ама и во секоја продавница за здрава храна можеш да ја купиш смесава, на лице место ти ги мелат семињата, и дома одма во тегла да ги ставиш.

Јапонските јаболка син ми не ги сака баш, проба два-три пати, ама пак ќе пробам да му дадам, барем десетина пати, за да видам дали навистина не ги сака, или ги одбива зашто не му се јаде. Мислам дека може и така свежи да се даваат, оти нели, зрели се кога ќе изгнијат (исто како мушмулите), па може секое дете да ги јаде. Исто, мешани со друго овошје, со житарици...

ЕленаК, ако си дала тестенини со јајца, слободно можеш омлет да направиш со цело јајце. Јас му дадов на син ми омлет со зеленчук некаде на таа возраст, оти мораше неколку пати да има пробано белка пред МРП вакцината, па на десет и пол месеци почнав со цело јајце.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 445
8.11.2012 11:18:25   
Bethany
Ќе одам баш после до Веро ако најдам тие 4 семиња, а дома имам такво ленено семе, ама не знам со што да го измелам. И немам со што всушност, па така ќе барам веќе мелено. Син ми инаку има малку потврда столица, а тие семки знам дека се здрави и има многу корисно во нив, ама ете супер идеја. Калипсо , фала што не подсети. user posted image

Непосредна врска до пораките: 446
8.11.2012 11:27:41   
Calypso
Ако имаш мелница за кафе, ќе ти заврши работа, ако не, или оваа теглава на Виталиа, или во некоја продавница за здрава храна, сигурно ги има. И евтини се.... по 100 г од секое семе, ќе те чини 140 ден. - имаш 400г смеса.

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 447
8.11.2012 15:54:41   
miana
Abe ako go imas onoj blenderot sto si ima secko mozes i vo nego...Jas biskviti vo nego si melam Eve slika na primer
user posted image Vo toa levoto mislam ..Si stavas i mele sitno bolje od masina za melenje

Непосредна врска до пораките: 448
8.11.2012 16:05:08   
Bethany
Не , немам ништо такво женски. Фала. Ќе барам веќе мелено user posted image

Непосредна врска до пораките: 449
8.11.2012 16:09:41   
elenak
ЕленаК, ако си дала тестенини со јајца, слободно можеш омлет да направиш со цело јајце. Јас му дадов на син ми омлет со зеленчук некаде на таа возраст, оти мораше неколку пати да има пробано белка пред МРП вакцината, па на десет и пол месеци почнав со цело јајце

Јадевме денес за појадок омлет и баш ни се погодиuser posted image Само со жолчка, некако страв ми е уште за цела белка. Почнувам по малку на пр. јуфки или некое залче домашна кифличка ама полека. А јапонско јаболко јадевме вчера ама ставив и 1/4 црвено јаболко и така го изблендирав и си го излапка ( не беше нешто воодушевена ама јадеше).

Непосредна врска до пораките: 450
Страница:   <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Лекарите.
пеперутка16

Дали им верувате на лекарите?

Да. (100%)

Не. (0%)

Број на сите гласови: 3

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!