Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 21.12.2012 0:36:21
Фиданче
sanja.des
Da da ti treba upat za ctg za na gak, ama tamu moze da ti rechat rano e, osven ako nema indikacii , zemi si upat i probaj ima sansi da te pregledaat, mene mi rekoa rano e me zirnaa na eho i mi rekoa slednata nedela pak da odam ili porano po potreba :) Jas sum 37+6 nedela. Pozdrav do site
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.12.2012 21:40:47
Zoja
Dechki zdravo Nie se vraticme denes doma so Princezata nasha se porodivme vo sreda na sv.Nikola na 38+2 dena , mi pukna vodenjakot vo 1h a se porodiv vo remedika 10h vecherta spontano so epidural i provokacii me boleshe samo chinot koga se poragjav tie 30 min inaku kontrakciite ne gi osetiv.. Sega se uchime da cicame i se naviknuvame edna na druga poleka Se menuva cel svet potoa- pochista od ovaa ljubov ne postoi vi posakuvam na site so lesno i ako imate prashanja tuka sum za vas pozdravche
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.12.2012 10:08:48
nadbet
Zoja cestitki! Da ste zivi i zdravi i golemi da rastete! Ubavina, ete pred Nova god kaj tebe bidna!!! Pishi ni dali so provokaciite vednash se otvarash i dali boli epiduralot koga ti go stavaat? Citav deka iglata od epiduralot e celo vreme stavena megju prshleni i se vbrizguva po potreba! Pozzz i se najubavo uste ednash!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.12.2012 11:06:59
Zoja
fala vi dechki , i kaj vas da bide se ok da dade bog natbet jas prvo se otvarav po 1 cm na saat posle so epiduralot i provokaciite se otvoriv mnogu brzo Ne boli nishto koa ti go stavaat epiduralot poshto go obezboluvaat delot so lokalna anestezija , inaku celo vreme ti stoi iglichka povrzana so shpric kako infuzija ti teche dur trae otvaranjeto i poragjajot , e sea samoto poragjanje boli koa iskacha bebeto ama anesteziologot kaza deka taa bolka e realno 10 pati pomala od realnata... a kontrakciite voopshto ne se osekjaat shto ve interesira drugo prashuvajte :) pozdravche i ushte ednash so lesno
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.12.2012 12:31:59
Pixa
nine 1 може веќе си и породена ама јас ги читав постовите малку назад и ако си се уште загрижена за уреаплазмата сакав само да ти кажам дека јас ја имав во тек на цела бременост, се породив на 12.12.2012 со царски рез, и после сите испитувања се потврди дека бебето е негативно на уреаплазма, бактеријата не стигнала до него и се е ОК. Така не се секирај, и порано исто имам пишувано за уреаплазмата, присуството на бактеријата не предизвикува проблем, проблем е само ако бактеријата предизвика инфекција...а тоа се случува многу ретко и лесно се препознава зашто има симптоми како и секоја вагинална инфекција.
ИЗВОРНА ПОРАКА: nine 1
Регина честитки и од мене! Инаку јас ве читам редовно и со вас сум често само што немав многу време за дружење,бидејќи не ми дозволуваше работата,сега кога сум дома имам време за се. Јас сум 37-ма недела и правев микробиолошки брисеви и по мое барање го повторив брисот од првиот пат кога ми излезе позитивен на уреаплазма уреалитика. Сега повторно ми ја најдоја таа бактерија и почнав да пијам еритромицин. Сакам да знам дали некој од вас имал искуство со оваа бактерија,веке доволно прочитав за неа,сакам да знам дали има штета за бебето доколку не ја довршам терапијата а да треба да се породам во тој период,или доколку немам време да направам контролен брис. До сега бременоста ми е во ред и бебето си напредува супер, Позз до сите идни мамички!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.12.2012 15:39:30
nine 1
Pixa најпрво да ти честитам,да е здрав и жив бебушот и големо да расти Јас сум сега 38+2 дена,стегам заби да издржам до по Нова година,да не ги поминувам празниците на болница. Како што кажав јас немам никакви симптоми за некаква инфекција,само што покажа брисот за таа бактерија. Пиев антибиотик и сега кога сакав да правам контролен брис матичниот ми рече дека нема никаква потреба за тоа дека и да не е уништена бактеријата,не предизвикувала никаква опасност за бебето. И го послушав,но сепак се мислам дали правилно постапив,или требаше да сум поупорна за контролен брис. Засега бебето убаво напредува,тежи 3.300 кг, се е во ред и планирам да се пораѓам природно. Фала ти многу за зборовите и ви посакувам се најдобро. Zoja прими искрени честитки и од мене,а на другите идни мамички само со лес и господ да ни дава сила!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.12.2012 16:38:31
Pixa
Фала на честитките, ама морам уште нешто да додадам за уреаплазмата зашто планираш природно да се пораѓаш. Мене докторот ми рече дека постои мала веројатност бактеријата да се префрли кај бебето при природен пораѓај, ако од некои причини подолго трае породувањето, меѓутоа дека треба само да се тестира малото и да му се даде антибиотик ако е позитивно и дека тоа ќе го реши проблемот, дека лесно ќе се исчисти присуството. Ова ти го пишувам не за да те исплашам, зашто и јас бев спремна за природен пораѓај ама од други причини морав итен царски, туку за да инсистираш да направат испитување за бактеријата кај бебето по породувањето. Ти држам среќа се да помине во најдобар ред
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.12.2012 19:22:58
nine 1
Pixa сега ме замисли многу. Мислам дека веке немам ни време да чекам резултати од микробиологија и да ми земат пак брис. Сакам да ми кажиш кој последици може да се јават кај бебето по породувањето,ако се породам природно.Бидејки никој не ми спомна дека доколку ја имам оваа бактерија треба да се пораѓам со царски и зошто толку ладнокрвно пристапи докторот,како да е воопшто безопасна?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.12.2012 23:23:14
sanja.des
Najmili ,odnosno sega sakam da gi prasam mamickite sto mi treba da ponesam vo bolnica koga ke odam na poragaj sto da nosam so mene a sto da ostavam soprugot da mi donese,celosno sum zbuneta i sakam da prasam kakva bolka treba da imam za da pojdam vo bolnica :) POZZ I SO LESNO NA SITE
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.12.2012 9:08:52
Pixa
Искрено и мене ми рекоа дека нема да има никакви последици, и дека не е пречка за природен пораѓај, дека има минимални шанси да се пренесе при породувањето зошто сепак бебето треба да пројде низ каналите каде се наоѓа бактеријата и ако трае подолго породувањето може да премине, меѓутоа дека нема да има никакви последици кај бебето зашто по породување ќе му се даде антибиотик кој ќе ја уништи бактеријата. Инаку гинеколозите не сметаат дека треба царски рез само заради уреаплазма. Јас се породив со царски зашто се јавија други компликации при крај на бременост неповрзани со уреаплазмата, имав прееклампсија.
ИЗВОРНА ПОРАКА: nine 1
Pixa сега ме замисли многу. Мислам дека веке немам ни време да чекам резултати од микробиологија и да ми земат пак брис. Сакам да ми кажиш кој последици може да се јават кај бебето по породувањето,ако се породам природно.Бидејки никој не ми спомна дека доколку ја имам оваа бактерија треба да се пораѓам со царски и зошто толку ладнокрвно пристапи докторот,како да е воопшто безопасна?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.12.2012 9:29:26
Luci
ИЗВОРНА ПОРАКА: sanja.des
Najmili ,odnosno sega sakam da gi prasam mamickite sto mi treba da ponesam vo bolnica koga ke odam na poragaj sto da nosam so mene a sto da ostavam soprugot da mi donese,celosno sum zbuneta i sakam da prasam kakva bolka treba da imam za da pojdam vo bolnica :) POZZ I SO LESNO NA SITE
Овдеимаме дискутирано за што да се понесе во болница Ајде со лесно трудници
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.12.2012 12:59:01
Kori
Cestitki i od mene da ti e ziva i zdrava princezickata, da bide gordosta na mama i tato,da se guskate silno najsilno. Eve i jas za 3 dena vleguvam vo 39 nedela, i sitno brojam sve sum spremna pa ke vidime, prvata kerkicka mi zakasni 8 dena ke vidime ovaa dali e povredna od dada hahahah. Inace i kaj mene za dvete bremenosti mi bese so kalcifikati na placenta od 34 nedela pa ne da ne se rodi porano, a sega neznam kako ke bide ke vi pisam.....
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.12.2012 13:44:49
Mia malecka
Здраво рр-ки. Завчера бев на контрола и се вратив со една дилема и еден проблем ако можам така да го наречам. Дилемата е: Јас по сите календари за бременост (плус сум стимулирана со кломифен и прегнил) сум 32 недела а еве веке 3 прегледи ка јгинекологот ми покажува скоро 2 недели плус по мерењата. Сега бев 33,5 недели. Го прашав др. тој вика тие параметри биле од старо време кога родителите биле просек високи 165, а ние двајца сме високи луѓе итн.... ама и терминот ми се поместува порано за 12 дена. Не е тоа малку чудно? Проблемот е: Ми рече дека плацентата е малку позрела во однос и на овие додадениве недели, не спомна степени или слично, рече не е алармантно, но сепак да се знае и на преглед сум пак другава недела. Ми даде аспирин 100 да пијам. Вие сте имале ваков проблем и до кога сте изгурале? Поздрав!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.12.2012 21:04:15
Ring
Јас можам да ти кажам мое искуство за постелката....Кај мене уште во 21-22 недела почна да созрева постелката порано и пиев Аспирин некаде до 32-33 недела , после ми го преќинаа затоа што не смее да се пие Аспирин после 32 недела затоа што може да предизвика крварење во мозокот на бебето. Постелката продолжи брзо да си созрева, имаше опасност бебето да не се храни доволно и продолжив со Клексан за да се одржи циркулација, еден месец примав по еднаш на ден, после по 2 пати до 39 недела од бременост ! Не знам дали ти правеле Ехо доплер на постелка ...мене редовно ми правеа за да видат проток на крв заради стареењето на постелката И конслултирај се пак за Аспиринот...мислам дека е опасно во таа гестациска недела да го примаш , мене баш тогаш од ГАК и од трансфузиологија ми го прекинаа и ми дадоа Клексан !
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.12.2012 23:49:17
Mia malecka
Ух, сега се исплашив за аспиринов. Докторов кај што одам е професор на клиника и доктор на ГАК, не знам зошто ми препиша Аспирин.... Инаку ехо доплер не ми правеше веројатно е рано и не е многу созреана. Е не знам кого друг др. да консултирам сеа, демек овој најдобар го најдов
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.12.2012 9:50:35
dostickage
Mia malecka bez eho dopler ne ni pomisluvaj da prezemes bilo sto. Doplerot e najmerodaven za taa rabota. Odi kaj saglam doktor sto kje te gleda na dopler.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.12.2012 10:18:13
Ring
Jas skoga bev na skrining vo 20-22 nedela me gledaa na dopler, imav pokacen pritisok na desna uterina arterija i pobrzo zreenje na postelka....i mi rekoa da pocnam so Aspirin... posle site pregledi mi gi pravea so Eho dopler , odev i na transfuziologija za D dimeri i koga vlegov vo 7 mesec 32-33 nedela i ginekologot od GAK i transfuziologot mi go prekinaa Aspirinot zatoa sto bil steten i prodoliv so Clexan Zatoa pak prasaj za Aspirinot , zatoa sto mislam deka ne treba da go pies...a za Eho poler mora da ti napravi za da ja vidi ubavo postelakata, stom pocnala da staree mora da i ja vidi cirkulacijata , a toa se gleda samo so Eho dopler... Pobaraj i drugo mislenje ili pak preprasaj go doktorot
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mia malecka
Ух, сега се исплашив за аспиринов. Докторов кај што одам е професор на клиника и доктор на ГАК, не знам зошто ми препиша Аспирин.... Инаку ехо доплер не ми правеше веројатно е рано и не е многу созреана. Е не знам кого друг др. да консултирам сеа, демек овој најдобар го најдов
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.12.2012 11:08:35
Mia malecka
Фала ви многу! Еве денес веќе не го пијам. Ќе морам да се консултирам со друг доктор уште утре. Доплер ми правеа и мене во 22 недела, тогаш се беше во ред а за една недела сум пак на контрола, може тогаш ќе ми прави. Јас секако го прекинувам, па ќе видиме понтаму.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.12.2012 13:20:23
padme
Ringerajki moi jas na 18.12 otidov da lezam napatoloska i istiot den se porodiv na svet ja donesova najslatkata kuklicka 4 dena bese vo inkubator bidejki ja vodea kako pred vreme rodena se porodiv vo 36-ta i 1 den se rodi 2.670 grama sega sme veke doma i se cuvame, guski za site i se prefrlama na forumot za doencinja
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.12.2012 13:24:03
Luci
ИЗВОРНА ПОРАКА: padme
Ringerajki moi jas na 18.12 otidov da lezam napatoloska i istiot den se porodiv na svet ja donesova najslatkata kuklicka 4 dena bese vo inkubator bidejki ja vodea kako pred vreme rodena se porodiv vo 36-ta i 1 den se rodi 2.670 grama sega sme veke doma i se cuvame, guski za site i se prefrlama na forumot za doencinja
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.12.2012 13:29:11
Dreamline
Cestito padme..da e ziva i zdrava kerkata ... pisi ni podetalno kako ti pomina poroduvanjeto. Jas eve sum 37+1 i kaj i da e ke bide. site mi velat deka stomakot mi se spustil a i mene me pritiska mnogu dole.
...sto se odnesuva na prethodnite postovi vo vrska so kleksanite i D dimerite, mene mi izgleda na neciv doooobar biznis. Sledam mnogu forumi, sto domasni sto stranski i nikade nikoj nema spomnato deka prima inekcii od tipot na kleksan ili deka pravat ispituvanaja na transfuziologija i slicno. Samo kaj nas se zbori za tie kleksani i D dimeri. I toa samo vo Skopje,po drugite gradovi ne pravat takvi ispituvanja. Samo dobar biznis e toa nisto poveke.