|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Полигамија
2.1.2013 16:00:37   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Goddess*

aj da ne bidam off topicuser posted image
ama osven tri-cetiri clenki shto kulturno,covecki si razglabaa na temava..(Niki,Paleshka,Talisman,Bethany i itn)...voopshto kaj drugite ne se citashe deka imaat nekakva tolerancija i pocit kon clenkata...

user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Goddess*)
Непосредна врска до пораките: 176
2.1.2013 16:05:31   
niki
jas pak ke kazam zeni poligamija ne e pojava prisutna samo vo islamot i zatoa prestanete da se iscuduvate tolku
ummu_ajna sakase da si go pise iskustvoto, ne barase sovet, pa taka vozdrzete se od delenje soveti i osuduvanje na nejzinata licnost
mene taa ne mi lici na nesvesna za svojot zivot, no toa odbrala i se dopaga i nejze i e vo red taka
ljubovta isceznuva vo mnogu brakovi pa se odrzuvaat pa taka i nejziniot moze da opstojuva bez ljubov ili bez ljubov kakva nie ja razbirame

majka mi mi ima kazuvano za slucaj so makedonci, vo brak so tri deca, verojatno zaradi losata finansiska situacija mazot zaminuva vo stranstvo, a nea so decata ja ostava kaj svekrvata, po nekolku godini se doznava deka toj vo stranstvo nasol druga zena so koja zivee i ima deca, so ovaa domasnava nikogas ne se razvel a i taa nikogas ne zaminala od kukata na svekrvata
i ova e isto eden primer na bigamija
sakam da kazam ova se slucuva, moze da se sluci sekomu, toa sto vera nekoja ne go propagira ne znaci deka lugeto ne go praktikuvaat

inaku bethany da, covestvoto globalno napreduva, no napredokot go nosat poedinci koi se popametni i pokreativni i poobrazovani i poposveteni od site ostanati, toa sto coveckata civilizacija se vivnala vo univerzumot ne znaci deka site luge denes imaat natprosecna intelegencija nitu razviena svest, nitu se site isto obrazovani... razlicni sme, imame razlicni pojdovni tocki i razlicni celi vo zivotot, zatoa site razlicno se odnesuvame vo nasite mikrosvetovi i sekoj od nas moze da si napravi izbor za svojot zivot, ne mozeme nie na drugite da im nalozuvame sto da odberat kolku god loso da ni izgleda toa sto go pravat

ve molam ostajte ja temava da zivee, da se zboruva za ova javno, nekomu moze da mu pomogne nekogas da napravi poinakov izbor od nametnatiot

< Поракaта ја уредил Beatris RR -- 2.1.2013 16:29:13 >

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот Goddess*)
Непосредна врска до пораките: 177
2.1.2013 16:18:45   
Ummu_Ajna
jas se odmarav rucav. i sto da vidam samo vreganje, i nikakov moral nema da komentira poveke so vas na ovaa tema. povelete diskutirajte si samo megu sebe a jas samo ke citam. i za kraj ke kazam mnogu go saka
svojot maz i go ozeniv zasto moeto srce sakase da
bide taka, i sum ljubomorna ne vika ne i taa isto e ljubomorna, ama
nie ne se kubeme so kosa ne se ubivame
pozdrav.

< Поракaта ја уредил Felly RR -- 2.1.2013 16:27:49 >

Inna Lilahi we inna ilejhi radziun

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 178
2.1.2013 16:26:02   
Beatris
Уму ајна, ама ич не се замарај со туѓите мислења, слободно кажи си што имаш, нормално доколу сакаш и чувствуваш потреба. Не дозволувај туѓите коментари да те исфрлат од темава, на крајот на краиштата ти ја започна. Ова е една од најинтересните и најинтригантните теми на рр.

< Поракaта ја уредил Beatris RR -- 2.1.2013 16:28:26 >

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот Ummu_Ajna)
Непосредна врска до пораките: 179
2.1.2013 16:30:05   
Malecka23
Читам читам морав да искоментирам.
Израсната сум во средина каде првите комшии ми беа албанци.турци(со нивниот син мн се дружиме) и бошњаци.Значи сите муслимани сите тотално различни.Албанците беа во една куќа 2 браќа.Постариот идеше по традиција жената седи дома со шамии на +40 итн за разлика од другата што беше гледана како кралица просетана,образована,модерна.Нон стоп со неа кафе си пиевме шетавме(постара е од мене 18год).Многу пати имаме правено муабет за муслиманство-христијанство и секогаш се сведува на заклучок од кај потекнуваш таков ќе бидеш.Истиот е случајот и тука.Уми ања нели самата кажа дека е вонбрачно дете-значи она е израсната у таква околина каде полигамијата е прифатена и затоа според мене така живее.Се слагам со талисман иако не оправдувам но сепак полигамија за да се спаси и помогне на некој-ок ќе го сварам некако(нели Алах налага да се помогне на немоќните пр за празници нели се даваат подароци храна и слично па да речам дека и ова е нешто такво) но од ништо да се прави нешто не ми е замисливо.Јас сум христијанка почитувам вера и се што иде со неа,учена сум дека семјството го сочинуваат маж,жена и деца ништо повеќе,но ете од другата страна е различно.Друга раб ми е што живееме во 21век модерно цивилизирано мултикултурно општество,да секој има право на свој личен избор верувања и убедувања,но не можам да разберам млади девојки покриени од глава(вклучувајки те и тебе) до петици само очите да се гледаат,што се покажува со тоа дека тие се поголеми верници од другите дека така е правилно??колку што знам во Куранот не се налага тоа него е тоа е останато од минатото па сега кој како сака го применува и потенцира на вера??Викаш дека искачаш дека се најнормално правиш од една страна си либерална а од друга страна скроз ограничена не си само ти што води исламски живот нели?ме интересира тоа да ми го објасниш(значи од тоа што знам што сум инфо.од соседи твои соверници оние кои се покриени тераат апла по старо каде мажот е глава на семејството жената седи дома и сл и од др страна муслимани кои веруваат во Алах тераат нели пости и сл но сепак го прифакаат така да го наречам новиот начин на живот,без физичка манифестација на вера,без полигамии чуда,во потполна еднаквост на мажот и жената Јас немам ништо против исламот и или др вера пред се сите сме исти човечки битиа со различни размислувања и верувања не сакам никого да осудам или оправдам но ме интересира и би те замолима убаво да ми објасниш и ако ен ти е тешко за нас ете што не разбираат да ни кажеш како уствари ти се десила целата работа која била причината,дали некој те натерал,како прифакаат родителите,како се чуствуваш ти кога мт оди кај другата,дали си помислила што ќе биде ако она сега му роди дете,каде ја најде втората???
се извинувам однапред ако некој навредив не ми е тоа намерата

Непосредна врска до пораките: 180
2.1.2013 16:50:02   
Ummu_Ajna
jas na maz mi uste dve
ke mu gi najdam ako gospod dade a ako na nekoj mu e krivo za
mene neka mu stoj. a diskutirajte do utre sabajle ama
ne e intresba temava bez mene toa ke kaza
samo i ne mi e ic krivo sto go delan mazot zasto imam plan da go delam so uste dve plus. i toa e
moj nacin na zivot, i jas taka saka
da ziveam kako vo harem sto vie go gledate na filmovi ili ka sultan sulejman a has go gledam vo mojot zivot, na zivo toa. ete i nekam nekoj na moja smetka da se izivuva i da se majtapi zasto ako be tolku gubre ili nekulturna nekoja bez moral, ovoj sajt nemase sa postoj za oe
dva dena. jas sakam kulturno so prasanja i odgovori da diskutirame kako da sme prijateli a ne kako neprijateli, jas imam drugarki hristijanki sto gi sakam kako sestri svoj i tie mene, ama ne se ponasaat kako vie sto se ponasate bez ahlak moral, vi treva uste edukacija mesto 21
vek da idete napred idete nazat so edukacija, a mene ne me
boli toa so igrate me napagate, vie si stavate
losa slika za sebe vie si lepite etiketa kolku mi e visok moralot i edukacijata sto ha poseduvate.

< Поракaта ја уредил Beatris RR -- 3.1.2013 9:52:34 >

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 181
2.1.2013 16:56:12   
Beatris
Уму ајна, не се нервирај, мислам дека постот и прашањата на Малечка 23 се на место, напишани со нормален културен тон. Дури и однапред се извинила да не те навреди

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

Непосредна врска до пораките: 182
2.1.2013 16:59:52   
Ummu_Ajna
postos ne bese za malecka za edna druga
bese zaboravif da klilnam na neja deka se odnesuva

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 183
2.1.2013 17:00:24   
niki
umma_ajne moze li da mi odgovoris vo sto e razlikata koga ti mu naogas zena i koga bi go ostavila sam da si najde?

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

Непосредна врска до пораките: 184
2.1.2013 17:05:50   
kapina
ako e dobro toa ke bide dozvoleno i vo zapadnite zemji na evropa svati veke ednas oti ovde toa nemoze da bide oti ne se dozvboluva poligamijata vo makedonija oti i ti ne si baras drug maz so e poveke on od tebe maz bil bree gluposti na kilo kaj nas e glupavo da se ima dve zeni ne ocekuvaj oti ovde kebides dobro prifatena zatoa ovde e hristijanska zemja ne muslimanska

< Поракaта ја уредил Felly RR -- 2.1.2013 18:24:09 >

Непосредна врска до пораките: 185
2.1.2013 17:13:25   
Ummu_Ajna
zakonot vas mene ic ne me zanima dali e dozvoleno drugo zenata na maz e od bosna i taa
taa legalba tuka so papiri i prijavena vo policija deka zivee kaj nas. i koj e toj zakon sto ne dozvoluva kga mene
mi dozvolija sakas dokaz da se uverus? samo molim te kazi kako sakas od srce ke ti dokazam deka tvojot
pamet te laze, a momentalno maz mi ima dobra funkcija so vasiot zakon. denes so pari svetot i lugeto na duri i zakonot vo dlanka moze da gi ima
covek a koja rr saka da go zapoznae mojot zivot i kako jas ziveam bujrum na kafe vo mojata kuka na muabet i zapoznavanje, inace nema potreba da
ziveam vi arabija bev zitel 4 godini,
tuka sun rodena i drzavljanin sum na makedonija a koga ke mi se zdosadi tuka da ziveam imam plan da si zamina
od tuka.

< Поракaта ја уредил Felly RR -- 2.1.2013 17:30:39 >

Непосредна врска до пораките: 186
2.1.2013 17:18:56   
Sandric
Јас би сакала само неколку прашања да поставам?
Ако не се лажам некаде прочитав дека си била христијанка порано па ме интресира дали го прифати исламот од кога го запозна маж ти или пред тоа?
И ме интересира зошто мислиш дека една жена не му е доволна на маж ти или на било кој друг маж? Дали ако е од тоа да не му здосади не мислиш дека после некое време можда малку ќе му бидат и 4? И ме интересира после колку време му ја најде вторта жена на маж ти?
Не ти судам твој избор ама стварно ме интересираат овие работи

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 187
2.1.2013 17:20:26   
Pepelaska *
капина, Македонија е земја во која живеат и малцинства кои имаат права.
Според мене од се што заклучив на темава а богами и од последниов пост е дека тие работи се прават само за пари и ништо друго.
Се согласувам со тебе уму анја дека може да се купи и светот денес со пари.
И ни најмалку не ми пречи твојот начин на живот, па и со сто жени да го делиш мт, тој пак тебе ќе ти дава пари и нема никогаш да те остави на улица што значи дека ти си обезбдена за цел живот?
И да и мене ме интересира зошто не го оставиш сам да си најде жена?
Ако се лажам поправи ме, не мислам ништо лошо ни па сакам да те навредам, само сакам да знам дали дотолку е отиден светот за тие пари?

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 188
2.1.2013 17:21:52   
Felly RR
Капина, не знам што толку се најде погодена ти од темава, па тоа е личен избор на УМу_Ања.

И потсетување за сите корисници дека на РР

4. ЗАБРАНЕТО Е (цитирам):

Навреда на други корисници
Ширење на било каква форма на етничка, верска и расна омраза како и омраза врз основа на политичка или сексуална ориентација;
Употреба на вулгарни зборови;

Затоа внимавајте како се изразувате ! ! !

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Непосредна врска до пораките: 189
2.1.2013 17:26:55   
kapina
dobro se izvinuvam takae

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 190
2.1.2013 17:30:49   
elenak
Се разви километарска дискусија на темава.Вчера си поставив прашање, сега не можам да си го најдам user posted image Стварно ме интересира како се справувате со сексуално преносливите болести, односно што превземате за да се спречат? Во одговорот на талисман почувствував индиректна навреда, ми рече нешто што како,,немаме проблем со тоа, чистотата кај муслиманите е многу битна,, (значи така го разбрав, не беше така кажано но како што реков не можам да најдам сега кај беше) Значи ние христијаните имаме такви проблеми оти сме по гнасни од муслиманите, така ли? Воопшто не се работи за чистота драга, се работи за модерниот живот кој го живееме, она што некогаш било ,,чисто,, веќе не е. Нечист е и воздухот кој го дишеме, па и водата со која се миеме. А дали знаете дека машкиот полов орган (од било која вера) изложен на надворешно влијание е голем преносител на разни инфекции? Честото менување сексуален партнер исто така е една од главните причини. Значи исто како и кај прељубата и кај полигамијата ризикот од инфекции е голем. Што со тоа?

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 191
2.1.2013 17:31:23   
Cooper
zdr rr..ne sum pisuvala meseci na forumov no sega gi procitav site postovi i dojdov do zaklucok deka nekoi rr se mn negativno raspolozeni...
Ummu_Ajna ne se zamaraj so tie sto te navredile ili sto ne go prifakaat tvojot nacin na zivot...nikoj ne znae sto se slucuva vo druga kuka..zosto si ti so mas ti..zosto si stanala muslimanka,zosto si izbrala zena na mas ti...toa go znaesh samo ti...ne gi slusaj i ne se zamaraj da pagash na nivo da im objasnuvash zoshto e toa taka...sekoj e svesen za posledicite..
mislam deka Ummu_Ajna ne e padnata od nebo..mn i e jasno kako stojat rabotite...
temata se otvori da go kazeme nasheto mislenje za poligamijata a ne da ja navreduvame Ummu_Ajna..
vo krajna smetka ima mn koi imaat vonbracni vrski i zenite neznaat kade im se mazite i sto pravat...kolku poznavate so takvi vrski?jas barem od tie parovi sto gi poznavam 60% se so svaleri/ki.Ummu_Ajna barem znae kade i odi mazot i so koja e..
i prestanete da vregate na koe nivo e inteligencijata i kulturata na nekoj...sekoj neka si gleda za sebe

Непосредна врска до пораките: 192
2.1.2013 17:34:31   
Felly RR
Да не бараме сега во секој збор навреди, ако темата продолжи во таа насока, ќе биде заклучена! ! !
И јас се согласувам дека ризикот за преносливи болести е мал, бидејќи не се работи за менување за голем број партнери.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 193
2.1.2013 17:39:19   
Ummu_Ajna

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR

капина, Македонија е земја во која живеат и малцинства кои имаат права.
Според мене од се што заклучив на темава а богами и од последниов пост е дека тие работи се прават само за пари и ништо друго.
Се согласувам со тебе уму анја дека може да се купи и светот денес со пари.
И ни најмалку не ми пречи твојот начин на живот, па и со сто жени да го делиш мт, тој пак тебе ќе ти дава пари и нема никогаш да те остави на улица што значи дека ти си обезбдена за цел живот?
И да и мене ме интересира зошто не го оставиш сам да си најде жена?
Ако се лажам поправи ме, не мислам ништо лошо ни па сакам да те навредам, само сакам да знам дали дотолку е отиден светот за тие пари?

e tebe zlatna mozam da ti odgooram naj ubav nacin a na drugite nema ni da
i odgovora sto takvi gnasno ponasanje pa neka cekat do utre nema da odgovoram eve vaka mila, mene
mi e polesno da mu najdam, ne osekam tolkava
ljubomora. ako toj najdese mislam deka
bi umrela od ljubomora. drugo, vo denesno vreme so pari mozes
sve da kupis no be i ljubovta
i karakterot znaci nie sme
plakale da regalizirame nesto tuka a ne da korumpirani i da podmitivame nekogo.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 194
2.1.2013 17:46:07   
Pepelaska *
Рабирам до некаде , ама не е ни битно, гледам сакаш културно да си дискутираш , дури и душата си ја отвори, па затоа ќе те прашам што ако утре има со сите деца ( и со тебе мислам) како ќе гледаш на нив?
Не те осудувам ни па имам против но некако ми е незамисливо....

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 195
2.1.2013 17:56:31   
Pepelaska *
капина, ако немаш да кажеш ништо на темата воздржи се од верски побуди и коментари, не е место за тоа.

Непосредна врска до пораките: 196
2.1.2013 18:04:06   
Sandric
Средината дали ќе прфати или не е најмал проблем. На крај на краиштата средината во која живее девојчето во голема мера ги прифаќа тие работи.
Мене само не ми беше јасно зошто мисли дека на мажот му треба повеќе од една жена?

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 197
2.1.2013 18:10:37   
Ummu_Ajna

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sandric

Средината дали ќе прфати или не е најмал проблем. На крај на краиштата средината во која живее девојчето во голема мера ги прифаќа тие работи.
Мене само не ми беше јасно зошто мисли дека на мажот му треба повеќе од една жена?

zasto sakam da mu rodi bebence koga veke ja se macam 7 godini ne moza ete zatoa mu go dozvoliv toa inace maz mi poveke e privrzan kon mene nego kon neja i taa go znae toa.

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 198
2.1.2013 18:14:02   
Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010

Procitav se,samo sto nemav vreme da pisuvam,ama stvarno gluposti iznacitav....i ne bi me cudelo Umu Ajna vekje nikogas da ne pise...ovoj forum e za site bez razlika na vera,nacija,i ete da ne bese taa navistina jas nemase da znam deka kaj nas i postojat takvi brakovi kako nejziniot...
Mnogu se napadna zenata,a iskreno mislam deka e mnogu ok spored nejzinite postovi,prijatelski si bese nakloneta i mislam deka nikogo i ne navredi na forumot..
Ne se slozuvam so nejziniot izbor i ne bi go ziveela taka svojot zivot pa duri i da sum muslimanka,no toa sto taa si odbrala takov zivot toa si e nejzino pravo i nejzin zivot i mislam deka nemame pravo da i se mesame i da ja navreduvame....tolku

Не се сложувам дека ја нападнавме..уште помалку па дека тоа сме го направиле затоа што маж и има 2 жени....многу повеќе ја осудувам причината заради која таа решила да му најде уште една на муж и...да не го ставал секаде..мајкооо мила ќе си пукнам...

подоцна да допочитам се...и ќе се изјаснам на темава..не останувам покуса..

< Поракaта ја уредил Felly RR -- 2.1.2013 18:20:53 >

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 199
2.1.2013 19:17:07   
Melanija RR
Во некои наврати темава отиде и оффтопик но таква е опширна user posted image
Се вплетка темава од проста причина што признаена полигамија е најраспространета и позната кај муслиманите, па затоа и верски толкувања.
По мене верата е книга и е изборна, а законот е еден за сите.
Мислам дека се мешаат две работи,едно е што дозволува верата а друго е што дозволува законот.
Нашиот документ од матичар е валиден секаде а шериатскиот печат е само во муслиманските земји зошто верата и законот се едно,а во останатиот цен свет верата е едно законот е друг.
Така што колку и да збориме за полигамија законски таа е ЗАБРАНЕТА и мислам тука е точка.
Друг е мабетот што многу хистијани имаат вонбрачни жени и деца по разни основи,но сепак се знае која е законска и што нејзе и припаѓа.
Нема да цитирам и би сакала ако може и Ummu_Ajna како личен пример и живот кој сама го одбрала да одговори а сите да дискутираме на темава од аспект на жена не на вера.Какво е чуството,што со тоа.

Мене ме интерсира зошто не се обидеш да си прва законска жена?

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 200
Страница:   <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Сцена на раѓање или бејбиситерка
пеперутка16

Дали повеќе би сакале да го запишете вашето дете во дневен престој или да ангажирате бебиситерка?