Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 20.3.2013 15:56:40
Cvekelencule
Јас бев на преглед и ми зеде и микробиолошки брис бебето е супер бремена сум 13 недели и некој ден ми рече дека е машко ама за посигурно другот преглед и јас пресрекна само нека е здраво и зво и да пеизнаам се израдував пошто имама две зенски ,ама ајде како господ сака така нека биде .И ме гледеше повеќе време на ехо и за ова за даунов синдром гала му на бога е супер ми рече дека било единица и било во ред ајде некој мама нека пиши што била на преглед поздрав мами ве гушкам сите не знам ама многу сум изненадена
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 11:54:55
idnata_mama
Јас незнам што да правам со повраќањево. Повраќам нон стоп и кога има и кога нема нешто во желудникот. Нагони за повраќање ми се чини имам и во сон. Правев анализа на крвта, супер ми е се ама во мокрачата имам покачени кетони што зачи дека во одредено количество на урина имам многу повеќе супстанци и ми кажаа дека тоа укажува на дехидратација. Бев на инфузија малку да ме опорават, јас и таму повраќав. Незнам веќе што да се прави... Колку и да се обидаувам да стискам, да лежам на грб за да немам нагони јас повраќам, црева истурам и ми е страв дека бебушко нема доволно течности. Јас навистина пијам се и сешто и не се оставам жедна во ниту еден момент ама повраќам и незнам кога ќе престане ова!!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 12:36:47
Melanija RR
idnata_mama па што те советува лекарот?Пробали се крекери,јаткасто овошје,џумбир..... тема за Лошење во бременост има ТУКА види може нешто ќе делува
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 12:42:41
princessa
idnata_mama i jas mnogu povrakav i vo 1ta i vo 2ta bremenost i toa do 18-19ta nedela. Zatoa rodiv devojce a i sega nosam devojce. Velat deka bremenite zeni so devojce mnogu povrakaat. Zemi vitamin B6, caj od gumbir, krekeri i integralni kolaci, pomagaat po malce.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 13:50:34
masa
idnata mama сетоа тоа е НОРМАЛНО.Знам како ти е зошто и јас повраќав во првата бременост некаде од кај 8ма до кај 15та недела,после тоа наеднаш за неколку дена престанав со повраќањето и постепено ми се намалуваа и мачнините и мирисот(ова те тешам дека ќе помине )мене ми се лошеше од се јадев само суво и многу малку течности пиев зошто и од вода повраќав па сето тоа не влијаеше на Сепак докторот ми рече ако повраќам повеќе од три пати на ден дека ќе ми даде терапија.Ако е таков случајот кај тебе прашај си незнам каква терапија ама знам дека има случаи и што ги задржувале во болница и им давале терапија по шема,само имам слушнато.Се согласувам со princessa сето тоа помага по малку значи ублажува.Исто на некои трудници им помага да лижат лимон.Мене ми пријаше свеж воздух значи излези надвор и ако можеш престој во природа тогаш не повраќав.Пробај и со ментол бонбони,ама колку можеш полути и само нека ти стојат во уста не ги лижи така подолго ќе те држат свежа.Се надевам нешто од ова ќе ти помогне и тебе и на некој друг. Мене пак друго сега ме загрижува сега сум 7ма недела а веќе една недела почнав со повраќањево овој пат тек да не биде што ќе биде .Вчера испаднав со ќерката малку и ми се слоши па купив кока кола и веднаш ми стана подобро.Сега малку имам грижа дека во првата бременост не пиев воопшто иако иамв ужасни мачнини и притисокот ми паѓаше на 40 со 60,ама сега имам веќе дете и многу обврски и неможам да лежам по цел ден.Што мислите може ли да штети една чаша кока кола на ден.Од 2-3 голтки одма ми се намалуваат киселините и нагонот за повраќање,ама се мислам правилно ли постапувам
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 14:04:41
princessa
zaboraviv da kazam, duri i vodata ja povrakav i namaliv 5kg, Koga povrakav ako veruvate i mocnuvav od napor, znam deka e smesno ama posle prviot poragaj popustaat muskulite. Koga imav macnini mi pomagaa mastiki za djvakanje mnogu luti. Sto da se pravi se mora da se trpi a za bebeto ne se sekiraj ono si napreduva i si zema se sto mu treba. Povrakav po 3 -4 pati na den, znaci bukvalno se sto jadev i piev pa sega fala bogu se e vored. 24ta nedela ja teram i dundeto si e kako sto treba, tezinata i e normalna. Se ke pomine, posle pa bremenosta kako pesna ke ti bide.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 14:37:20
idnata_mama
многу ми помага газирана вода со вкус на лимон или кога ќе исцедам лимон ама тоа е моментално. Јас ги повраќам галвните оброци а ситните работи што ги јадам како крекери, парче овошје или сл. со нив се мачам и лежам на грб за да не ги повратам. Штом внесам поголема количина на храна како за оброк (кој едвај го дојадувам) тогаш повраќам. Го сакам чајот од ѓумбир ама матичниот ми рече да не го пијам повеќе од една чаша дневно... Ми објасни дека се е нормално и дека ќе пројде и јас живеам за тој момент!!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2013 14:40:34
kikicka
Masa Мила ич да немаш грижа на совеста од Кока кола. Јас во првата бременост многу отекував од неа ама само од неа, од Фанта и спрајт ништо не ми беше и пиев цело лето тоа ми беше спас во тие пеколни денови. Сега пијам и Кока кола од време на време и така ми е убаво кога имам мачнини ама ич не ни помислувам дека нешто ми е. Ако почнам пак да отекувам од неа ке си продолжам со Спрајт или Фанта. Така е кога имаш веќе едно дете , нема одмор, јас само се молам ова во стомакот да е здраво и живо. Сега малку дома запоставувам, интернет исто и си наоѓам време за спиење, дете гледање, маж, ричек, работа, Среќа ја пратив во градинка па сега не ја мислам толку.
Идна мама ти јади повеќе сува храна колкуншто можеш и умерено бавно , плус после јадење течнос не пиј одма.
Инаку мене брис и 4д ми закажаа за на 30.03 па тогаш ќе видиме што и како е.
< Поракaта ја уредил kikicka RR -- 21.3.2013 14:41:57 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2013 13:51:11
sesilia
Не ми се верува дека пак ќе ми се случи ми се јави смеѓест исцедок само еднаш синоќе,ама од страв заминав на гинеколог,немало срцева акција и заостанувал за една и пол недела,треба 8ма а според големината 6,5 не ми се верува значи ми рече да прекинам со утрогестан да испадне само а потоа д аодам на ревизија,е не е фер
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2013 15:09:57
Melanija RR
sesilia оди на второ мислење немој да прекинуваш терапија знаеш дека чуда се случуваат.Те
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2013 15:52:45
masa
Sesilia mila odi na vtoro mislenje,ne gubi odma nadez!Te guskam mila za da se smiris.I jas imam edno prasanje proveruvav krv I urina denes I vo depot belkovini vo urina ima ++ znam deka ne treba da ima belkovini a deka se dva + poveke me zagrizuva,samo neznam sto znaci toa?Ima nekoj informacija ili iskustvo?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2013 16:00:04
dostickage
Masa za proteinite treba da pies uvin caj nekoe vreme i da gi kontroliras redovno. Imav i jas malku pokaceni belkovini vo prviot trimestar te na prvata kontrola no so pienje na uvin caj se sredija za mnogu kratko vreme. Posle i otkako se sredija pak si prodolziv da pijam uvin caj po edna solja dnevno ili preku eden den.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.3.2013 18:24:44
idnata_mama
Masa на сестра ми и се средија протеините од чај од брусница. Она мислам дека пиеше по едно литро на ден а воедно пиеше и увин. Пробај, двата чаја во комбинација ги препорачуваат и за разни инфекции во текот на бременоста. Не се штетни за ништо, напротив делуваат убаво за крвта и проблемите со инфекции! Не се секирај ќе се среди се!
< Поракaта ја уредил idnata_mama -- 23.3.2013 18:25:30 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 24.3.2013 12:19:34
lady_05
Sesilia odi na vtoro mislenje, kaj mene na pocetokot doktorot ne mozese da utvrdi bremenost smetase deka e vonmatericna pa utredenta si pojdov kaj dr doktorka i go vide, kaj moja drugarka maticniot i rekol deka bebeto ne napreduva deka nema da e ok si pojde i ona na dr mislenje i se ispadna ok, ako treba odi vo privatnive imaat kolku tolku podobri eha a i se malku postrucni a dodeka ne dobies vtoro mislenje ne prekinuvaj so utrogestan mislam deka nemoze da ti steti, mene doktorkata mi rece deka organizmot si prima kolku mu treba ostatokot ke si istece, ajde ti ja pustame celata srekja
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 24.3.2013 20:55:25
masa
Јас имам убави вести вчера бев на преглед и цистата ја нема најверојатно пукнала фала богу!!А толку се ипотресов,а и матичниот одма операции,па да видиме плодот ДАЛИ ќе има срцева акција животот ми го скрати. си е пораснато сега сум 8ма недела и ми закажа 4д по четири недели.За белковините ми рече по две шољи чај од брусница и да не се грижам,пред да одам да испитам пак крв и урина и ако има пак белковини да направам уринокултура.Мислите дека е во ред да чекам еден месец или пак треба толку за да може да се среди?Јас еве и еден увин се напив сега иако не ми рече ама ќе пијам предку еден или два дена по еден увин мислам дека само може да ми помогне.Фала ви на советите и што бевте со мене во стресните денови
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 24.3.2013 22:15:51
idnata_mama
ИЗВОРНА ПОРАКА: masa
Јас имам убави вести вчера бев на преглед и цистата ја нема најверојатно пукнала фала богу!!А толку се ипотресов,а и матичниот одма операции,па да видиме плодот ДАЛИ ќе има срцева акција животот ми го скрати. си е пораснато сега сум 8ма недела и ми закажа 4д по четири недели.За белковините ми рече по две шољи чај од брусница и да не се грижам,пред да одам да испитам пак крв и урина и ако има пак белковини да направам уринокултура.Мислите дека е во ред да чекам еден месец или пак треба толку за да може да се среди?Јас еве и еден увин се напив сега иако не ми рече ама ќе пијам предку еден или два дена по еден увин мислам дека само може да ми помогне.Фала ви на советите и што бевте со мене во стресните денови
Етеее на крај се се среди! Немој одма да мислиш црно, јас сум како тебе! Сто пати до сега од компликации си го изжалив детево и си го исплакав... Ќе биде се во ред, ти реков и јас за чајот од брусница на сестрами мн. и помогна а еве и јас го пијам веќе 2 месеци и мокрачата ми беше супер а исто и брисевите. Приската ми излезе со низок ризик и конечно деновиве ќе здивнам и ќе се олабавам и се селам во групата кај мамичките кои се во второто тромесечие!!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 24.3.2013 23:18:03
Melanija RR
Едно прашање кое нема врска со тромесечјето ама тука често се спомнува чајот од брусница.Може конкретно ,зошто некој спомна, кој чај од брусница дали тој што е со поголем процент на брусница или тој со околу 20%. Пример на Виталија е со поголем па колку и тоа е здраво,тој на алкалоид се води како овошен.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 25.3.2013 12:07:08
idnata_mama
Melanija јас чајот од брусница го купувам од Билна Аптека, но го имам пиено и оној од Виталија што е пакуван во мали кесички и е комбинација од брусница со шипка и хибискус. Сепак овој од билна ми е најпогоден!!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 25.3.2013 12:32:36
Melanija RR
Тоа и прашував да не нетреба со поголема концентрација,штом треба супер таков ќе купам.Јас инаку одсекогаш го пијам чајот од шипка со хибискус но и со плус брусница му доаѓа трипати Ц витамин.Фала ви
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 25.3.2013 13:23:56
Lina*
Devojki eve me i mene ama so ne mnogu radosni vesti Vo sabotata bev na kontrola i moeto bebce nemase srceva akcija,posle nekolku povtorni pregledi na nekolku razlicni eho aparati se pojavi mala iskra na nadez,imase edno malo trepkanje no sepak smrema nedelite trebase da se slusni ubavo.Doktorot mi rece da pojdam vo sreda i da vidime so ke se slucuva a dotogas sum ni na nebo ni na zemja
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 25.3.2013 14:27:05
Melanija RR
Lina* те има надеж биди силна и издржи до среда