Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 18.3.2013 11:51:30
Simona_k
A maco super posedi si tuka uste malku,bas te mislev,mi olesna :-) Princessa sinko ima 2 I 7 meseci I okolu 15 kg I jas na pocetokot se pazev I imav griza na sovest ama posledniov mesec ic ne obrnuvav vnimanie za krevanjeto,doma sum I maksimum mu posvetuvam vnimanie go guskam,bacuvam... Bas od istata pricina od strav deka ke nemam vreme za nego A I vo gradinka e zapisan od April neznam kakva majka sum jas,dali ke go pustam Imam luge doma ama od April svekormi izgleda ke se operira od polipi,svekrvami ke odi za kicmata na terapii za da bide dobra da pomaga,znaes sega bas najdoa,i taka mm ke zeme odmor koga ke se porodam pa ke vidime... Ete vnimavaj kolku mozes,ama obvrska si e obvrska koja nedela si sega? A za kompleceto I moeto belo so mece :-) da ne imame isto
< Поракaта ја уредил Simona_k -- 18.3.2013 12:03:57 >
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 18.3.2013 12:00:25
princessa
e fala ti simona_k na odgovorot. Jas sum 24ta nedela, uste 3 nedeli doagam vo ovaa tromesecje . Kerka mi ima okolu 11-12kg nekade, sega u 4tok sme na kontrola so nea pa ke ni kazat potocno, ama tuka nekade e.
< Поракaта ја уредил princessa -- 18.3.2013 12:01:44 >
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 18.3.2013 18:55:31
lokic
eve i jas da vi pisam, imam mnogu silni bolki nisko pod stomakot, utre ke odam na ctg da vidime dali se kontrakciite ili nesto drugo. sto mislite vie od sto moze da e? pozdravce
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 18.3.2013 20:00:34
anailisav
kako ste?sakav da ve prasam dali vie osekate koga beb4eto ika? mene mi se slucuva poveke pati da osetam slabi udiranja na isti vremenski interval koi traat po 2-3 minuti,prvo si mislev i se isplasiv duri da ne e pulsot na bebceto,si velev kako moze tolku da go osekam,koga prosarav niz forumite gledam deka toa vsusnost bilo ikanje. dusice malo se ucelo da golta sega si pielo od plodovata voda i zatoa se slucuvalo ova ikanje nekogas se slucuva 2-3 pati na den da osetam deka ika. pozdrav4e i backi i guski za site i
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 18.3.2013 20:09:39
Simona_k
Analislav definitivno e ikanje I kaj mene e cesto,kako rastam zacestuva eve sega sekoj den po 1-2 sigurno. Loki najverovatno se laznite bolki,koga ti e termin,vleze vo 9 ti neli? Jas imam bolki vo sramnite koski I polovinata Eden den se me boli odam kako rascepena,a drugiot den sum kukurek Neznam sto e fintava,me razbra neli? Odi na pregled obavezno stom se jaki,kako sto znan za carski si...da ne ne iznenadis?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 19.3.2013 22:43:11
bebuv4eto
zdravo :) jas bev vcera na kontrola i mi zemaa 3 mikrobioloski brisa i pap, torch test i napravivme kratko 3d eho mi kazaja deka bebuv4evo mi e masala visocko bedrenata koska mu e za cela nedela napred ama i mm e 2 m taka da toa se ocekuva :) i isto taka masala tesko e 1800 grama plus minus 200g,zrelost na postelkata 2 stepen ,vcera bev 30g.n + 5 dena taka da se e ok spored dr, uste vcera si go zedov rezultatot od torch testot se e negativno a toa e dobro i edniot bris za hlamidijata sto e isto taka mi e negativen vednas stasaja rezultatite posto na privatno gi napraviv a ostanatite 2 brisa ke gi pocekam na mikrobilologija do cetvrtok i bas da vidam taa pusta streptokoka dali me napusti ili uste si ja nosam
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 19.3.2013 23:09:38
Simona_k
Bas ubavo bebuvceto,masala super napreduva,so sreka na brisevite se nadevam I toa ke bide vo red Sega si 31 nedela I ti sitno brois,brzo pominuva vremencevo... A pap zosto pravese sega? Jas pravev pred da ostanam bremena...
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 21.3.2013 12:36:23
almaskopje
dragi prijatelki da vi se pofalam deka rezultatite od brisevite se super,nema nisto,od utre sum 37 nedela ama tesko mi e mnogu,me pritiska koga se dvizam kako da me pece stomakot dole neznam zosto,kiselini oteznato disenje mislam deka se blizi krajot i sto e najvazno mi prpa od poragajot,pozz do site i pisete kako ste
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 22.3.2013 10:31:38
marija/
Дали некоја или мамичка може да ми каже како изгледа кога треба да искочи мукозниот чеп. Имам чуден лигав прозирен исцедок со некоја жолтеникаво-розева боја. Ве молам помагајте колку можете побрзо
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 22.3.2013 11:34:08
princessa
mene koga mi padna cepot imav rozeva boja na gakickite i duri nareden den se porodiv. Pred da mi padne cepot imav kontrakcii vo neredovni intervali prvo na saat vreme pa na pola saat, pa koga mi padna cepot se uplasiv ama ne otidov vo bolnica se dodeka ne m staaa kontrakciite na 20minuti. Imav bolki vo krstot i trcav po wc na sekoj pola saat. Se procistuvase organizmot a posle vo bolnica dobiv klizma. Ajde daj boze da ne izraduvas so bebence.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 22.3.2013 14:23:42
Simona_k
Super Alma mnogu mi e milo sto konecno se e vo red I kaj tebe,sega uste da si cekame da si se porodime da si guskame bebinja,a izgleda edno na pat e ...Marija cekame da ni pises Jas spremiv obleka za bebe,isprana,ispeglana,namirisana... I ke si cekam sega Zdravje boze kon krajot na slednata nedela ke idam na ctg onaka... Se spremate li majkicki nikade ve nema
< Поракaта ја уредил Simona_k -- 22.3.2013 14:25:58 >
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 22.3.2013 14:27:18
princessa
a mene veke mi mirisa na bebe marija ja nema, ajde daj boze da ne izraduva naskoro. simona_k si se spremila na vreme, i tebe ti se brojat denovite veke
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 22.3.2013 15:20:43
almaskopje
denes bev na ctg super e,na eho mi pokaza deka edna nedela e pomalo bebeto drugoto e se vo red,a inaku mi kaza deka sum otvorena 1 prst,pa sega ostavam na boga kako treba taka neka bide
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.3.2013 10:00:28
temjanuska2
Dobro utro mamicki ,eve i jas da se prijavam tuka od denes vleguvam vo 27n,i edvaj cekam da pomine i ova tromesecie Alma so lesno neka ti e ,ke bide,ajde sitno broes ti
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.3.2013 14:35:47
marija/
Се вратив од болница ме изнамачија таму, лежев еден ден и сум отворена само еден прст и ме пуштија дома да добијам болки или да ми пукне водењакот, па кај и да е мили мои ќе си го видам бебушот. Ве поздравувам сите и секако дека ќе ве известам кога ќе се породам, со лесно нека ни е на сите
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.3.2013 16:40:32
almaskopje
ispanicena sum zabelezav gusto belo pranje na toaletnata brisejki se,ne bese mnogu obilno i minimalna rozevka boja imase,neznam dali bese mukozniot cep ili taka si istece neznam vazno primetiv pogusto nesto od voobicaeno,se plasaaam
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.3.2013 20:05:44
Simona_k
Temjanuska dobro ni dojde Maco srce znam kako ti e,sedi doma I izdrzi kolku mozes pred da odis,zosto osven maltretiranje I traumi drugo nisto nema da dobies,a nie ovde te porodivme aj so lesno neka ni e I jas sum so 1 prst cela nedela,moze 2 stanale,bolkicki sekoj den,vcera ej imav edna " simpaticna" I podolga,ama jas od strav da odam moze doma ke se porodam Alma imas li bolki ili samo toa e? Mene pred 2-3 dena mi izleze takvo(parce ke go recam)ama bolki nemav,ne prokrvarev I visev vo w.c cel den I nisto posle ne se sluci...pisi
< Поракaта ја уредил Simona_k -- 23.3.2013 20:10:11 >
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.3.2013 22:45:35
almaskopje
Simona bolki nemam,samo malo pecenje odstrana na stomakot ako sedam sednata podolgo vreme a ako se dvizam pak togas mi se cini kako da me pritiska,od togas koga go primetiv toa visam vo vc i so strav gledam na gakite ama nisto nema,se nadevam tolku bese
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.3.2013 4:00:44
Simona_k
Nisto Alma srce ne se plasi cim nemame bolki ne dosol denot Jas kolku sto znam cekame takvo parce( kako meso crveno) a potoa malku krv,bolki...nema samo vaka da pomineme
< Поракaта ја уредил Simona_k -- 24.3.2013 4:01:40 >
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.3.2013 20:08:23
almaskopje
Simona custvuvas li bolki vo dolniot del na stomakot,kaj sramnata koska tuka negde,pisi ako mozes kako si,mene denes cel den me boli dolniot del na stomakot a i kicmata
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.3.2013 21:05:31
Simona_k
Kicma me boli sekoj den,a denes dolu ne me boli zosto cel den lezam,ako se dvizam me pritiska I me boli edvaj odam Odmaraj kolku mozes,edino sto poveke osekam se kontrakcii steganje na matkata,mi se pravi topka I nekoj pritisok
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.3.2013 21:15:15
temjanuska2
Alma i Simona ajde ke izdrzete,samo uste nekoj den,so lesno neka vi e ,jas ete sega vleguvam vo treto pa uste sega mi e strav a koga ke bidam na vase mesto neznam kako ke mi bide samo so gospod napred
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.3.2013 21:45:23
Simona_k
Temjanuska srce moe I jas se plasev koga vlegov vo treto tromesecje,samo vikav vo 9 ti da vlezam...i vlegov sega srediv se za bebeto I ic ne mi e strav edvaj cekam da go gusnam,ama ako neka si posedi uste nedela- dve
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.3.2013 16:34:08
Simona_k
Maцо пак те снема што е работава,Алма исто слабо активна сама сум во трето тромесечје да се вратам во 2ро?Се шалам еве ако сте уште тука да прочитаме нешто што најдов: Мукозниот чеп, кој што ја затвора матката може да се растопи постепено или да падне одеднаш. Неговото паѓање сепак не значи дека породувањето ќе почне веднаш. Но е добар знак дека треба да бидете во исчекување, за да ги препознаете вистинските болки кога ќе се јават.
Како што се ближи породувањето, грлото на матката се истанчува, па може да приметите и мало крварење или розикава течност измешана со белиот исцедок.
Лажните болки можат да бидат и многу болни, но не се јавуваат во редовни временски интервали. Можат да се јават во различни делови од телото: долниот стомак, карлицата, грбот... Карактеристично за нив е што кога ќе легнете или ќе ја смените положбата исчезнуваат.
Вистинските болки се разликуваат по тоа што почнуваат од најгорниот дел на матката и се движат надолу по целата матка, преку долниот дел од грбот до карлицата. Се јавуваат во редовни временски интервали. Вистинските болки стануваат се поболни и не се ублажуваат и ако ја смените положбата.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.3.2013 17:09:52
anailisav
eve me mene da se javam. :) simona mnogu ubavo ova sto si pisala ke ni pomogne na mnogu trudnici na koi ni se blizi poroduvanjeto. jas od utre vleguvam vo 34 nedela,bev denes na pregled,bebceto ne e ubavo namesteno naprecno e postaveno,mi rekoa deka ke treba so carski rez da se poragam ako ne se svrti do 36nedela so glavceto nadole,no kako i da e so gospodova pomos samo neka dojde momentot za poraganje i spremna sum na se,neka ni e zdravo i zivo samo bebceto drugo ne mi e bitno. neka vi e so lesno na site koi veke ste vo iscekuvanje pa ke ve cekame da raskazete kako ste pominale