Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Пушење за време на бременоста 28.1.2013 19:31:30
iviv
ufffff tie cigari ne ne karajte neo kazuvajte kako da se ostavat znaci neznam ke poludam kolku sakam nitu edna da ne zapalam ama me faka nervoza i nekolku gi palam ,ama sakam i tie da ne gi palam heeeeeeeeeelpppp
RE: Пушење за време на бременоста 28.1.2013 19:43:55
Maca25
Јас многу лесно ги оставив, едноставно од димот ми се лошеше, повраќав одма ако некој запали цигара во моја близина. А и немав желба за цегара се до девети месец. Во девети толку убаво ми мирисаше незапалена цигара, дури ми идеше да ја изедам
RE: Пушење за време на бременоста 28.1.2013 20:23:41
Bethany
Таман работа дека кажав, ма и помислив дека некој е лоша мајка оти не може да ги откаже цигарите. Мојата нетрпеливост беше упатена кон цитираниот пост погоре и дали некоја ќе пуши за бебе да се роди помало. Тоа не можам да оправдам - ако постои такво нешто.
Меланија, во право си, темава треба да е мотивирачка. Ете јас мислам и сум убедена дека се е до психата и одлучноста. Ако си доволно одлучен да кажеш Не и Не, тогаш ќе успееш. Ќе мислиш на нешто повозвишено, ќе избегнуваш искушениа колку што е можно повеќе, барем првите неколку дена, мада тој што навистина одлучил и во умот и во срцето- и да се наоѓа опкружен со цигари нема да подлегне. Сигурно нема да е лесно, ама треба да се мисли дека секоја навика има и одвика. Не треба да бидеме роб на нешто, не цигарите нас да не контролираат, ние сме тие кои треба да контролираме и такви "медитирачки" работи мислам дека помаѓаат во зацврстувањето во одлуката да се откажат цигарите.
RE: Пушење за време на бременоста 28.1.2013 22:09:41
ivoni4ka
ikana site se podrzuvavme dodeka bevme bremeni ili zabremenuvavame odnosno s dodeka ne se pretvorivme vo super majk idealni zeni i ocajni domakinki sega na ste po nesto ni fali :)
RE: Пушење за време на бременоста 29.1.2013 9:42:24
temjanuska2
hhaha neznam dali da se smejam ili da placam ,posto gledam na mojot post nekoj se istura pa i vrega.Nesakam da imenuvam ama neka go procitat ubavo mojot post i na edna druga mamicka tamu pisuva DEKA PROCITAV NEKADE NA INTERNET ZA MAJKI KOI PUSAT ZA DETETO DA BIDE SO POMALA RODILNA TEZINA...znaci citajte ubavo jas ne go izmisliv toa jas go procitav i samo go prenesov kako informacija,a ne deka jas pusam namerno ,i deka e toa tocno i deka so sigurnost e toa taka.Isto edna druga mamicka si kaza deka bila pusac a deteto se rodilo so zadovolitelna tezina.Znaci mamicki citajte ubavo pa posle kritikuvajte
RE: Пушење за време на бременоста 29.1.2013 11:27:00
Sajna
eve ja mojata prikazna so prvoto dete ne pusev voopsto ja rodiv edvaj 2 kg. od bolnica ne pustija so 1,8 kg... baska zdrava hrana non stop pod kontrola na Tanja Turungieva bev i najskapi vitamini ... znaci nema vrska pusenje i slicno normalno deka treba i deka site znaeme sto e najdobro i treba da se stremime da go pocituvame toa ama ne sekogas ima vrska ...sega eve so vtorava bremenost i si palam cigara pa i kafe si pijam ame se vo normala bez preteruvanje pa so gospod napred sega
RE: Пушење за време на бременоста 29.1.2013 11:31:02
Melanija RR
temjanuska2 не ти е упатена критиката кон тебе туку коментарите беа кон тие мајки што го прават тоа ,никој не те спомна или посочи тебе. Затоа и се напомена дека може некој поинаку да сфати А дека некаде има такви несовесни трудници искрено верувам,многу морални вредност нема.Вон тема но поаѓајки дека некои жени раѓаат од различни причини,а не само и само посакувано дете од љубов.
iviv јас не верувам кога ми викаат одеднаш остави ги само ќе се залажуваш.Викам нема шанси ќе ги намалувам а решив од утре доста е и запалив последна цигара со кафе.Утре дента не пијам кафе за да игнорирам,дур трепна ете нов ден цигари нема,ако веруваш не бев ни свесна едноставно ни на мисла не ги ставав цигарите. Значи прва варијанта,последна цигара со кафе, или 2 кафиња денес две цигари, или 2 цигари ама на двапати по пола и така е изводливо.Само треба да се решиш кој е денот за тоа.
Подршка имаш
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Пушење за време на бременоста 29.1.2013 12:21:05
niki
mislam deka nema potreba od kup komentari "citajte ubavo" bidejki sekoj se trudi ubavo da cita, no najnakraj sekojpat nekoj ostanuva ne procitan dobro kako i da e nema da se raspravam, nitu da se objasnuvam, a najmalku pak ke se pravdam, ona sto sakam da kazam e deka koj saka da najde motivacija da gi ostavi cigarite toa moze da go najde vo site tekstovi i istrazuvanja koi ukazuvaat i dokazuvaat na nivnata stetnost, gi ima i na temava dovolno, moze motivacija da najde vo svetlite primeri na temava od clenki koi cigarite gi ostavile, isto taka i vo onie kako Melanija koja so ogled na toa kolku kratko ne pusi mozeme da kazeme deka se vo uspesen proces na ostavanje, od mene za site niv dlabok naklon najgolem motiv moze da vi bide bebeto, i negovata prva fotografija od ultrazvuk na koja sto e samo edna tocka, no tocka polna so zivot, zivot koj vie ste go stvorile i nikoj drug ako nekoj ne moze, nikomu nisto, sigurno nema da go proglasime za najlosa majka na svetot, a poddrska i za nego ima na forumov iako jas licno ne mozam da ja dadam a koj sto pravi namerno i priznava po internet sto e negativno po zdravje, za vase dobro zaobikolete, ne citajte, preskoknete i ako moze ne objavuvajte ovde bidejki nitu vam nitu na nekoja druga majka takvite priznanija nema da bidat pozitivna motivacija vo potpis: nepusac i strastven poddrzuvac na nepusenje i na site zakoni koi pusenjeto go zabranuvaat
RE: Пушење за време на бременоста 29.1.2013 14:51:32
Bilence2
Se soglasuvam so site koi velat deka sajtov treba da e motiviracki i poddrzuvacki a ne osuduvacki i navredliv. Pa toa i ni e celta, ovde majkite koi pusat vo bremenost i doenje nim im treba da gi poddrzime i motivirame da PRESTANAT da pusat, a ne tie samite da sirat hrabrost na ostanatite da prodolzat da pusat oti nemalo vrska deka ako pusis ke bilo nesto stetno. Mislam deka samo dva tri posta sretnav kade majki/bremeni priznavaat deka pusat no i deka baraat izlez.od taa zavisnost. Jas vi kazav od moeto iskustvo, deka policaecot vo glava da si go nostr i pred da posegnete po cigara da se zaprasate sto e povredno. Dali bi si prostile ako nesto mu se sluci na vaseto ocekuvano bebule kako posledics na vaseto pusenje vo bremenosta? Probajte da si odgovorite na ova prasanje pred.sekoja cigara i izdrzete go primamliviot dim ili miris na cigara okolu 10tina dena i potoa presecete dali ste sposobni i spremni da se zrtvuvate za vaseto nerodeno bebe. Inaku, stqreenjeto na postelkata e normalno vo poslednite nedeli od bremenosta, no koga ke zapocne procesot e usloveno od toa dali majkata e pusac ili e prisutna vo prostoriikade se pusi. Znaete li deka predvremeno stareenje na postelkata znaci i pomal dotok na kislorod do plodot, a toa izgleda kako gushenje na bebeto?
RE: Пушење за време на бременоста 15.3.2013 19:31:00
Nati1986!
Eve i jas da vi pisam vo vrska so temava od licno iskustvo.Majka mi so setra mi ne pusela a so mene pocnala vo 4 mesec(mnogu sum i luta zaradi ova).Kako bebe si bev zdravo napredno dete,no kako odminuvaa godinite jas celo vreme bev bolezliva,po doktori so krevki koski,po bolnici bez nikakov imunitet.Kako tinedjerka imav problemi so ishranata pa boleduvav od anoreksija.Potoa pocnaa i psihicki problemi,anksioznost,paranoja,panicni napadi....dodeka setra mi odsekogas si e bila mnogu pozdrava od mene.Koga pomislam na ova prvo mi teknuva na pusenjeto na majka mi vo tekot na bremenosta.Mozebi stvarno nema vrska no jas ke si ziveam so toa cuvstvo.Sega sum bremena vo 21 nedela i kako mu se tresam na bebceto nesto da ne mu se sluci od raboti sto ne zavisat od mene a ne pak sama da si stvaram rizici za nesto loso.....Pozdrav mamicki i nemojte da pusete ni pred ni vo tek na bremenost.
RE: Пушење за време на бременоста 15.3.2013 22:54:08
kikicka
Извинете ама иако сме тука за подржување и мотивирање , мене ми е тоа глупост некоја трудница да ја подржувам само ради тоа што таа пуши во бременост и сите тоа го осудуваат, и неа и е тешко па ајде сега ќе се тешиме као не е тоа до толку штетно!? Мислам да не се лажеме, бев пушач па престанав да пушам во првата бременост , година и два месеци не запалив цигара после пак почнав и еве сега пак престанав поради втора бременост. Ама ниј неможе да ме убеди дека откажувањето е тешко. Пизнавам дека во втората бременост имав малку стрвост кон цигарите ама издржав и не запалив. Плод расте во мене не заслужува да го трујам зошто мајка му неможе да се воздрже. Не држе вода, еее јас пушев па здраво право се родило, не му е ништо, супер напредува бла бла..... Можеби сум остра ама така е!
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 0:05:24
Nati1986!
Vcera veceravme so soprugot vo eden restorant pred nas sedna trudnica isto golema kako mene i ja gledam zapali cigara.Vo toj moment mi dojde da stanam i da i zalepam samar .Ako saka samata da se trovi svesno neka se trovi ama toa nevino sustestvo vnatre ne e vinovno.Nikakvo opravduvanje za majkite pusaci.I ne se tesite za djabe,od start ste losi majki pozdrav
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 9:16:34
deluxe
mnogu strogo od tvoja strana Nati!!! kako mozes da suddis deka taa e losa majka od start?????a ti ??? spored toj kriterium si dobrata majka a taa losa!!! ma nemoj!!!! cigarite se stetni ne velam ne,no i drugi raboti isto taka stetat na plodot (pr.ke go zemam stresot) jas bev pusac i seuste sum i ne veruvam deka ima podobra majka od mene i jas spagam vo toj kup na losi majki ,no moite deca se prekrasni,prekrasno vospitani ,sto znaci ne si losa majka ako si pusac,poloso e da ne si pusac i da ne znaes da si go vospitas deteto ponatamu vo zivotot. Ne sudi spored edna zapalena cigara,bidejki jas koga ostanav bremena so prvoto dete probav da gi otkazam ama samo toa mi se vrtese vo glava -"zapali cigara",stanav mnogu napnata i nervozna i kazav na doktorkata i taa mi dozvoli do 5 cigari dnevno.Fala bogu se e vo red so moite ddecinja i sum naj, naj majka za niv ako gi prasate pozzzzzzz
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 9:44:44
dostickage
delux, roditelstvoto ne go pravi samo vospituvanjeto isto kako sto ne go pravat ni samo cigarite. da si dobar roditel e postojano da se nadgraduvas i pridonesuvas za dobroto na svoite deca kako od zdravstven, taka od socijalen i od materijalen aspekt. nate toa sto majkati bila pusac koga bila bremena so tebe nema celosna vrska so tvoite natamosni problemi. Toa e samo losa osnova za ponatamu megjutoa ako kvalitetno se nadgraduvala mozebi i nemalo da dojde do tamu. Inaku bidejki si bremena imaj edno na um deka debelo dete na znaci zdravo dete, vo mnogu slucai e tokmu sprotivnoto.
Jas inaku ne pusev vo bremenosta i ne go poddrzuvam istoto.
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 10:58:44
deluxe
Tokmu taka ,roditelstvoto ima mnogu aspekti,no jas nabrojav samo eden(me mrzi da pisuvam ) so toa samo sakam da dadam do znaenje na Nati deka ne e vo pravo da ja osuduva trudnicata so cigara deka ke bide los roditel.... I jas sum pusac i bev vo bremenosta,nemam protiv ako trudnicata posaka da zapali 1-2 cigari (sto velat starite "Od misla"),no protiv sum ako trudnicata zaboravi i si tera po staro 1-2 kutii e toa e veke drugo....
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 13:03:49
Bethany
И јас не подржувам трудници што пушат, пушењето е штетно тоа е факт, и не ми се допаѓа кога некој како изговор си вика ете се родило живо, здраво... А недај Боже да било нешто, сигурно секогаш ќе се прашуваше и окривуваше дека можеби ете цигарите довеле до компликации. Тоа ми звучи како некој свесно да го превзема ризикот и пуши и онда кога види дека дете се родило живо и здраво, како да му олекнува и плус се гордее што ете таа можела да пуши а не нашкодила на детето Значи не подржувам тоа, ама подржувам, разбирам секоја жена што се бори да се откаже од нив. Мада јас сум цврсто убедена дека ништо не е тешко кога се навистина сака, ама ајд можеби на некого му е потешко. Исто ја разбирам Нати што сакала да каже со тоа лоша мајка, можеби малку потешко се изразила, ама ако погледнеш од контекст дека знаејќи што е добро, а свесно избираш лошо те прави да изгледаш недоволно свесен родител. Мада, се сложувам дека лоша или добра мајка/родител не те прави една работа која правиш или не, туку е многу покомплексно затоа не може да се гледа така црно-бело.
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 14:47:31
Sajna
NATI1986 prvo ako si tolku dobra i sovesna majka so samo toa sto NE PUSIS mnooogu se lazes ... ne e ubavo da nabeduvas deka majkite sto pusat se LOSI majki ...TI kako "dobra " i sovesna majka zasto odis i jades po restorani??? sedi si doma spremaj si zdrava hrana domasna a ne da jades od mesta kade sto lazat bubasvabi kade sto koristat stoeni zejtini i slicno .... ve molam sekoj neka si gleda za sebe Cigarite DA se stetni ama ne se samo tie ...i hranata sto ja jademe veke ee stetna i za nas i za nasite najmili se e prskano so pesticidi i slicno ...ne trujat so milion vitamini vo tekot na bremenosta ....zasto???? zatoa sto nisto veke n e e zdravo okolu nas ...baba mi znaela sto se apcinja za vreme na bremenost .... kako gospod nikoj ne e ...daj boze na site da ni daruva zdravi i zivi decinja ...
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 15:10:58
mama_06
Еве го моето искуство Со првото дете не пушев воопшто, исхрана строго по пропис (мислам на природни намирници колку што се може) витамини, минареали и триста тракатанци. Се претворив една од оние трудници што не ги поднесував претходно. Умерена физичка активност, бременост од книга. Се роди син ми, здрав и прав ама со мала телесна тежина. Јас разочарана до даска. Мојата цимерка, роди трето дете , за време на бременост пушела, кафе коклу сакаш и плус трчала по уште две мали деца. Резултат: роди буцко, машала. Педијатарката ми вика: мајка, пушеше за време на бременост?Јас неее, а цимерката вика: е погрешна жена прашавте, јас пушев за сите три по околу кутија и сите ми се тип топ ( што и е така). Цимерката ме гледа, и на шала/навистина вика абе мајка ти од што си себична тоа што си го јадела само за тебе се лепело не си му давала на бебето!!!!???? И според неа, што воопшто не пушев сум лоша мајка од старт. И нема НЗС за сите муабети во врска со пушењето.
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 16:01:22
anaana
.Nikakvo opravduvanje za majkite pusaci.I ne se tesite za djabe,od start ste losi majki
znaci odamna me revlotira slobodata na nekoi clenovi na forumov da si davaat komentari koi navistina ne dolikuvaat. posebno delot na losa majka...mislam vi se molam, od kaj toa pravo? sedela nekoja pa zapalila cigara pa lele vidi ja ovaa, losa majka, nekoja mu dala kravjo mleko na deteto, lele vidi ja ovaa losa majka. sto vi e bre lugje???? koj vi go dava toa pravo
jas sum protiv pusenje ne samo vo bremenost tuku opsto, ama nikogas na nikogo ne bi se osudila da mu recam ti si los covek sto pusis ili sto pravis nesto sto pravi... drugarka moja vo bremenost ne pusese bidejki ne e pusac. ama pa jadese majonezi, hamburgeri i sl.. i sega???? ili ke odime koja e polosa od koja
znaci i jas smetam deka ako si pusac bi trebalo da ne pusis vo bremenost, i da pazis malku poveke na sebe i na ishrana i na se. bidejki vo toj slucaj ne odlucuvas samo za sebe. ama da odime tolku daleku ti si los ti si nesovesen, pa i ne ne lici. vozrasni sme site. mislam deka mozeme i bez toa..
Moze li da ima tema na forumov kade sekoja ke si go kazuva svoeto mislenje bez pri toa da vregja nekoe drugo, ili bez pri toa da se vregja od tipot ti si losa majka i sl...
< Поракaта ја уредил anaana -- 15.5.2013 16:03:08 >
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 16:10:45
Bethany
ИЗВОРНА ПОРАКА: Sajna
NATI1986 prvo ako si tolku dobra i sovesna majka so samo toa sto NE PUSIS mnooogu se lazes ... ne e ubavo da nabeduvas deka majkite sto pusat se LOSI majki ...TI kako "dobra " i sovesna majka zasto odis i jades po restorani??? sedi si doma spremaj si zdrava hrana domasna a ne da jades od mesta kade sto lazat bubasvabi kade sto koristat stoeni zejtini i slicno .... ve molam sekoj neka si gleda za sebe Cigarite DA se stetni ama ne se samo tie ...i hranata sto ja jademe veke ee stetna i za nas i za nasite najmili se e prskano so pesticidi i slicno ...ne trujat so milion vitamini vo tekot na bremenosta ....zasto???? zatoa sto nisto veke n e e zdravo okolu nas ...baba mi znaela sto se apcinja za vreme na bremenost .... kako gospod nikoj ne e ...daj boze na site da ni daruva zdravi i zivi decinja ...
Јас не би одела до такви крајности да споредувам штетноста на цигарите со храната прскана со пестициди или не-знам-ни-јас-што. Мислам утре ако одеш со детето во ресторан ќе биде подеднакво штетно како да си го видела да пуши? Овакви споредби не ми држат вода. Како прво, цигарите се штетни сами по себе, храната сама по себе не е штетна сега што може да биде нездрава, може, ама пак не можам тоа да споредувам со пушењето.
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 17:15:34
rina13
Никој апсолутно никој нема право да нарече некоја мајка лоша. Секој си создава свои мислења и правила по кои ќе постапува при растењето на своето дете. Може мене нешто да ми се допаѓа или не но немам право да изигравам судија. Пушењето во текот на бременоста ми е според мои видувања крајно невкусно и не постои оправдување. Кој може да се исконтролира можам да му кажам БРАВО прави големо добро за своето бебе.
RE: Пушење за време на бременоста 15.5.2013 23:17:04
niki
ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage
da si dobar roditel e postojano da se nadgraduvas i pridonesuvas za dobroto na svoite deca kako od zdravstven, taka od socijalen i od materijalen aspekt.
tokmu taka i ako nekade ne uspevas ili ne ti odi onolku dobro kolku bi sakal ili kako na nekoj drug, potseti se deka si samo covek, nesovrsen i potrudi se da go dades najdobroto od sebe, namesto da dignes race i da se otkazes od celta tesejki se deka i mnogu drugi istoto go napravile
RE: Пушење за време на бременоста 24.5.2013 11:57:16
Рингишпил
Плус една на списокот што можете на клада да ја ставите. Пушам 15 години и никогаш помалку од кутија не сум била. Дознав дека сум бремена пред неколку дена, 7-ма недела сум. И јас како многумина мислев дека ќе биде розева приказна и кога ќе излезам од гиниколог, кутијата цигари ќе ја фрлам. Мхм. Едноставно решив да ги намалам на 5 цигари дневно, барем засега, зошто се познавам, не сум 20 годишна за да не знам како ќе реагирам. Ако скроз ги откажам во овој момент може многу повеќе да му наштетам на бебето зошто ќе бидам под стрес цело време и нема да престанам да плачам. Се имам еднаш во животот обидено да ги откажам, знам каква бев цели два дена. Значи не станува збор за тоа дали јас сакам или не да ги откажам, едноставно е посилно од мене. Го прашав и гиникологот, ми рече дека не е убаво пушењето ама во никој случај не е убаво и да бидам како темпирана бомба. Да ги намалам на минимум и полека може ќе ги оставам, а може не. Немој да мислите дека можете да навредите некоја дека е лоша мајка само затоа што пуши, најчесто таквите критичари секогаш потфрлуваат како родители во многу други сегменти ама ако се чувствувате подобро со тоа што ќе се испукате на оваа тема - слободно. Се за доброто на вашето его.
RE: Пушење за време на бременоста 24.5.2013 12:51:27
Bethany
Рингишпил добредојде на форумот. Може да ни се претставиш еве тука, да ти посакаме првин добредојде.
А што се однесува до темата, добро е што и ги намали цигарите, па можеш да се обидеш и да ги оставиш скроз. Ништо нема посилно од тебе саме, верувај во себе. Јас само краток период од животот бев пушач, па ниту тогаш не бев страствен пушач, и ти верувам дека е предизвик да ги откажеш посебно ако имаш толкав стаж нели, ама пак и верувам дека кој навистина има желба и волја да ги откаже, може да успее. А на крај од краиштата пак ти си таа која одлучуваш што ќе правиш и направиш.
RE: Пушење за време на бременоста 24.5.2013 14:38:12
Рингишпил
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR
Рингишпил добредојде на форумот. Може да ни се претставиш еве тука, да ти посакаме првин добредојде.
А што се однесува до темата, добро е што и ги намали цигарите, па можеш да се обидеш и да ги оставиш скроз. Ништо нема посилно од тебе саме, верувај во себе. Јас само краток период од животот бев пушач, па ниту тогаш не бев страствен пушач, и ти верувам дека е предизвик да ги откажеш посебно ако имаш толкав стаж нели, ама пак и верувам дека кој навистина има желба и волја да ги откаже, може да успее. А на крај од краиштата пак ти си таа која одлучуваш што ќе правиш и направиш.
Добро ве најдов.
Јас ветувам дека ќе дадам се од себе за да ги намалам уште повеќе и за кратко дека и ќе ги оставам. Само не го направив тоа во истиот момент кога дознав дека сум бремена зошто сметав дека тоа може полошо да ми направи. Се е до спремноста и свесноста, јас тоа го знам, затоа секое утро ќе се убедувам дека колку и да не можат без мене, јас можам. :)