Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.8.2013 9:44:54
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: nadezda
zdr idni mamicki...jas sum 32 nedela i pred 3 dena bev na eho maticniot mi rece deka bebeto e 158o gr.no deka plodovata voda mi e namalena? inaku nemam golem stomak i samata se prasuvam nesto da ne ne e vo red so mene,posto imam dve projatelki ednata e 30 nedela a drugata 25 i imaaat pogolem stomak od mojot jas kakao da sum 2 nedela tolku sum golema nemam mese .dali nekoj go imal mojot PROBLEM i dali bebeto mi e stvarno malo posto do 36 nedela ne znam dali ke stasam barem do 3 kila.pozzz i ako saka nekoj neka mi odgovori.
Ne vredi da se optovaruvas so tezina i golemina, toa e genetika. Treba da se grizis za zdravstvenata sostojba na bebeto (a i tvoja) a dali bilo fizicki malo ili golemo, toa e mnogu relativna rabota. Ako e positno bebeto uste podobro za tebe, polesen poragaj ke imas, bitno e site organi da mu se pravilno razvieni.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.8.2013 20:59:06
princessa
nadezda ako ti e namalena plodovata voda ti preporacuvam da vnesuvas mnogu tecnosti posebno na ovie gorestini. Mora zasto akoima premalku plodova voda na bebeto mu se vlosuatt uslovite vo placentata i pomalku hranlivi materii ke prima. Za tezinata ne se sekiraj ako e se drugo vo red, sum videla nekolku zeni pred poragaj sto bile a ne sum ni znaela deka se bremeni ako ne i kazale. Jas 3 saati pred poragaj pravev ultrazvuk i mi kaza deka bebco e 3460 a se rodi 3900 i mnogu lesno go rodiv, izleze kako kursum za razlika od prvata kerka koja bese 3kila a imav teok poragaj bez razlika sto bese mnogu mala. So sreka neka ti e se i konsultiraj se so lekar uste ednas za plodovata voda no prethodno probaj mnogu tecnosti da pies.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 25.8.2013 23:21:13
Lacrymosa
Вчера бев кај гинекологот кој ќе ме пораѓа на контрола ( не кај матичната) и си поминав супер. Кога му кажав што ми рекла за исхраната ( претходниот пост со 250 грама месо и две јајца дневно) ми рече да не ми падне на ум да ја применувам затоа што само ќе добијам на килажа и ќе имам проблеми за време на породувањето ( поради килажата што би ми се зголемила енормно). Му спомнав и тоа дека бебето ми касни со 3 дена и дека е полесно и коментарот беше: Пази богати како го измери таа толку прецизно. Инаку бепкото е во ред. Спомна дека постелката почнала да созрева те незнам како го спомна тоа ама дека веќе бебето се спремало за раѓање и дека нема да терам до крајниот термин туку можно е да се породам 36-37 недела ( сега сум 32)... си знаев дека бебето ми е цивилизирано и дека нема мн да ме мачи :) инаку веќе почна тешкото, коските на газот ме болат, нозете и листовите исто така, тромава сум, топло ми е до крајни граници, неможам саглам да спијам, шутира како да е на светско првенство и мн веројатно дека на 25 години ќе имам потреба од вештачки кук, ама ќе го истуркам месецов... некако... се надевам
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.8.2013 9:41:04
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lacrymosa
инаку веќе почна тешкото, коските на газот ме болат, нозете и листовите исто така, тромава сум, топло ми е до крајни граници, неможам саглам да спијам, шутира како да е на светско првенство и мн веројатно дека на 25 години ќе имам потреба од вештачки кук, ама ќе го истуркам месецов... некако... се надевам
Aj so lesno. I jas sum tuka negde so tebe, 33 nedela oficijalno. Isto se osekam, i gazot me boli, i kukovi me bolat, ko stara baba nekoja po skali ne mozam da se kacam. Treba nedelava da idam na kontrola, ama ke odlozam za slednata, nekako rano mi e. Ti kazaa li nesto brisevi da pravis ili ne? Jas prethodno ne sum pravela, a sega istata dr sto me vodese i prethodno mi kaza vo 34 nedela da napravime.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.8.2013 13:37:52
Lacrymosa
мојата нетокму докторка ме тераше на секоја контрола да ги правам брисевите што иако викав дека нема да ги правам ги правев скоро секогаш да не испадне нешто после па да си имам грижа на совест.. веќе не планирам да ги правам бидејќи досега ми беа 100% чисти така да не планирам ( ама ова само јас си зборам, да ми рече пак ќе ги направам, само се фолирам)... ова не мора ништо да значи зш мојава лудача во 8 ми месец сеуште покрај абдоменалното ми го лупа и вагиналното ехо пош според неа мн било битно да се следи состојбата со породилниот канал иако друг гинеколог ми рече тоа да не го прави ама јбг..
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.8.2013 14:11:37
mama_06
мојата нетокму докторка ме тераше на секоја контрола да ги правам брисевите што иако викав дека нема да ги правам ги правев скоро секогаш да не испадне нешто после па да си имам грижа на совест.. веќе не планирам да ги правам бидејќи досега ми беа 100% чисти така да не планирам ( ама ова само јас си зборам, да ми рече пак ќе ги направам, само се фолирам)... ова не мора ништо да значи зш мојава лудача во 8 ми месец сеуште покрај абдоменалното ми го лупа и вагиналното ехо пош според неа мн било битно да се следи состојбата со породилниот канал иако друг гинеколог ми рече тоа да не го прави ама јбг..
На секој преглед ми прави колпоскопски преглед, па ехо. Тоа не ми е проблем, а зошто да те нервира што ја следи ситуацијата со породилниот канал? Јас мислам дека тоа е ок, не ти штети ни најмалку. И ако толку те нервира тоа, смени ја докторката. Не е во ред на секој преглед да доживуваш нервоза и наместо среќна дома да си одиш нафурана.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 26.8.2013 14:15:04
Yummy Mammy
Mene osven na prvite 2-3 pregleda, prvite 2-3 meseca neli, posle toa nikogas ne mi napravile vaginalno eho. Cisto kako iskustvo ti kazuvam... a sum odela i kaj maticnata i vo Sistina, kaj razlicni doktori.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.8.2013 8:39:11
energy_m
Jas posto imav skraten grlic zaradi napravena konizacija pred 6 god, doktorot vo Sistina redovno me pregleduvase i so vaginalno eho za da mi ja sledi dolzinata na grlicot i toa traese taka se do 31 nedela, koga mi rece deka nema potreba poveke da se meri bidejki sto e tuka e, i uste mi rece da ne dozvoluvam veke nikoj da mi buricka dolu bidejki moze da mi go puknat vodenjakot, taka da ete otprilika toa. Inaku posledni brisevi pravev isto vo 31gn i ne planiram veke da pravam. Sega sum veke 38gn :) Ajde so lesno na site
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.8.2013 14:32:00
masa
И мене исто освен првите неколку прегледи после тоа само абдоменално ме гледаат,а исто сум била кај неколку доктори.Брисеви правев само еднаш и бидејќи беа во ред ми рекоа нема потреба во тек на бременост да ги правам повторно.Само ми рече докторот на наредна контола пред да влезам во 9ти да направиме пап тест зошто на тој во 10та недела имаше кандида иако немав симптоми,а и сега немам некои симптоми,можеби благо зголемен исцедок,но без некој посебен мирис и без непријатност како чешање,печење,ама ако треба нека прават што треба. Инаку резултатите од скриениот шеќер се во ред, и гинекологот и интернистот рекоа дека очекуваат да бидат во ред,значи само убаво си напредува, убав на мајка А за болките во колкови кичма,нозе...ќе ви поминат кога ќе се породите,ако не одма за месец два полсе тоа
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 7.9.2013 12:51:00
masa
каде сте да не се породивте сите,некако темава почна прашина да ни фаќа .Јас стасав до 32,ама секој ден ми е се потешко,особено движењето,никако неможам да се наведнам и спиењето.А и синов, да не го подречам, уште сега е прав немирко,никако да престане да мрда и се превртува постојано,барем колку што јас сеќавам.По икањето сеќавам ден-два му е горе главчето,па после доле.Утрово последно горе го сетив,пак е карлично значи.Знам дека многу бебиња се превртуваат,ама па волку често
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 7.9.2013 20:18:48
Melanija RR
Masa уште малку имаш Стварно нема трудници изгледа шетаат пред пораѓај Јас правев само еден брис во 34 недела за стрептокока и толку
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 8.9.2013 17:58:45
Lacrymosa
од денеска влегувам во 35та недела... и почнувам со ситното... бебево е хиперактивно... јас навивам кошарка тоа уште повеќе.. спиењето ми е редуцирано бидејќи ноќе си прави журки... цело на мајка се има погодено... кога легнувам и треба да се свртам се осеќам како да треба да лансирам спејсшатл... прво оди подготовка психичка и минимум 10 маневри.. среќа на душекот има едни како јаженца па помагаат колку толку... а тек станувањето за во тоалет.. научна фантастика
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 11.9.2013 9:46:18
zami
Може ли некој да ми каже како се оди на ЦТГ во ГАК, се закажува или што по телефон ми кажаа се закажува преку мој термин, а на упатот што ми го даде матичната нема ништо плус нели со тој упат треба неколку пати односно секоја недела да одам таму
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 11.9.2013 21:09:59
Melanija RR
ЦТГ е следење на работата на срцето на бебето обично ако се е во ред се почнува од 37 недела.Тема за ЦТГ и нешто повеќе има ТУКА Во Чаир а верувам и Државна не се закажува си одиш со упат и тоа е тоа
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 18.9.2013 12:53:07
Lacrymosa
се чувствувам ко цел живот да сум трудна... ајде веќе нека излезе тешко ми е ако не излага во скоро време ќе си поставам полско креветче во тоалет.. не е ова живот.. уфф ми се плаче
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 19.9.2013 10:25:27
masa
Предизвик за сите трудници пред крај-сечење нокти на нозе вчера одвај успеав,а нареден пат тешко дека ќе можам!Или облекување хулакопки-викендов одвај ги облеков и само што излегов од дома ми идеше да ги искинам на мене и одвај издржав во нив додека се вратам дома. Поздрав
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 19.9.2013 13:15:02
Мамичка85
Ajde Masa i Lacru mosa uste malce izdrzete gi ovie slatki maki kako vikaat koga ke si drzite vo race Vasite sekoja bolka i maka se zaborava pozz i so lesno samo pozitivno imajte ubav den a kaj sum jas tek do 7 sum uste malce ke si poveslam vaka kako lubenicka
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 23.9.2013 23:16:34
skakul
zdravo mamcki to be!! redovno ve citam ama ne sum nesto aktivnana forumov.jas eve doturkav do 40ta nedela koja ja pocnav denes.bebevo sega za sega aber nema za izleguvanje.odam ednas nedelno kaj maticnata na kontroli i dvapati sum bila na ctg koe e mirno nema kontrakcii.e sega paralelno odev kaj drug doktor koj treba da me porodi.denes se slusnav so nego i bez pregled bz nisto mi veli dojdi sabota sum dezuren ke zavrsime rabota.hello....ako nemam indikacii za poroduvanje kako ke zavrsime rabota.znam so provokacii ama sum slusala za mozni komplikacii od takvoto poroduvanje i neznam sto da pravam.sovetuvajte me ve molam.na krstopat sum vo vistinska smisla od edna strana ne sakam da ostavam na slucaj znaete kako se vrvi po porodilista ako nema s nekoj da se zavzeme a od druga strana strav mi e da ne iskompliciram nesto so taa indukcijata.pomagajte so bilo kakva informacija please!![sm=smiley6.gif izvinete za dolgiot post ama napnata sum i ova mi e nacin da si olesnam.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 24.9.2013 13:40:18
masa
Мила skakul штом си влезена во 40та недела нема потреба да се грижиш.Многу трудници добиваат провокации на пораѓај и кога породувањето на некој начин е започнато.Провокација пуштаат,ако ти пукне водењакот,а не се отовараш,ако имаш контракции исто не се отврараш.Еве мене ми пуштија провокација зошто бев 3-4прста отворена,а немав контракции и терминот ми беше 3 дена поминат.Со провокација породувањето е побрзо и поболно колку што имам слушано и читано.Јас бев со епидурална и неможам да ти кажам за болката,но ако докторот ти е добра врска може и епидурална да си добиеш.Е сега точно дека понекогаш може да се јават јаки контракции и др.(сега да не се трауматизираш пред пораѓај со читање на се и сешто)но реално секогаш постои можност за време на породувањето нешто да тргне на опаку.На тоа најмалки треба да мислиш особено сега кога ги броиш последните денови.Значи мисли само позитивно и со лесно да си поминеш.А знам многу случаи вака како тебе што оделе на договорено породување па се породиле ден,два пред тоа,така да може и тоа да ти се случи Ајде само со лесно и ти испраќам една најсилна прегратка за да те смирам
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.