Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Информации за остварување на правото за И... 9.10.2013 14:20:55
Milicka 30
Еве девојки да ви кажам да си знаете, се јавив во ФЗО и прашав за инсеминациите и ми рекоа дека барале преку еден циклус. Не ги признавале ако се последователно. Еве и тоа го разјаснивме.
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 14:32:37
LoveableMe RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: butterfly 00
Devojki ve molam pisete mi tie sto pravele i zimale rezultati od Institut za javno zdravje dali vi stavaa pecati zosto jas koga gi zemav rezultatite im barav da mi stavat barem pecat i potpis kako sto baraat vo fondot mi rekoa deka ne stavaat i deka do sega nikoj ne se vratal zosto gledaat deka se praveni vo Institutot i ne pravat nikakov problem, ve molam pisete mi dali kakvo e vaseto iskustvo??????
Batefly 00, точно е тоа што ти го кажале во Институтот, никој не ги враќа затоа што се специфични во печатењето и никој досега не ги фалсификувал. Слободно однеси ги така како што се и јас така ги однесов и немав никаков проблем. Позз, па извести не кога ќе го добиеш ваучерот на овој линк. Позз, со среќа
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 15:20:59
LoveableMe RR
Нина, ако сакаш, поднеси, мислам ако имаш се спремно. Потоа ќе разгледаат и ќе ти одговорат. Во случај да не исполнуваш, ќе ти издадат документ со насоки што треба да направиш (во смисол ако треба уште инсеминации), па потоа да поднесеш или одма ќе ти дадат ИВФ. Зависи од нив.
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 15:21:59
Milicka 30
ИЗВОРНА ПОРАКА: MademoiselleNina
И ја се јавив :) и мене така ми рекоа. Преку еден циклус.
Ама и ми рекоа - ако сакаш поднеси си документи - па ќе ти одговориме. Така што незнам дали да поднесувам сега или не?
и мене така ми рекоа. Преку еден циклус.
Ама и ми рекоа - ако сакаш поднеси си докум
А го прочитав правилникот од 2011 год. и таму пишува дека инсеминациите треба да бидат направени преку два циклуса, и баш разговарав со мојот матичен и многу се изреволтира дека правилниците обично ги составуваат правници а не доктори. А мене докторката од ФЗО ми рече дека морало преку циклус така барале е сега незнам
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 15:28:28
LoveableMe RR
А го прочитав правилникот од 2011 год. и таму пишува дека инсеминациите треба да бидат направени преку два циклуса, и баш разговарав со мојот матичен и многу се изреволтира дека правилниците обично ги составуваат правници а не доктори. А мене докторката од ФЗО ми рече дека морало преку циклус така барале е сега незнам
ИЗВОРНА ПОРАКА: Milicka 30
Еве девојки да ви кажам да си знаете, се јавив во ФЗО и прашав за инсеминациите и ми рекоа дека барале преку еден циклус. Не ги признавале ако се последователно. Еве и тоа го разјаснивме.
Миличка знаеш, ова е твојот одговор
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 10.10.2013 15:29:05 >
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 18:50:57
Milicka 30
ИЗВОРНА ПОРАКА: MademoiselleNina
Ја уште не решив далид а поднесам :) А ги имам сите документи ...
Поднеси си ако ги имаш сите докуенти зошто да чекаш , и така повеќето траат шест месеци па треба да ги обновуваш, така ако требад а дополниш нешто после тоа додатно ќе им доставиш. Инаку матичниот гинеколог ми даде денес маил адреса да прашам за инсеминациите за да не се ослонувам на телефонски разговор и еве го одговорот Pocituvana,
Ve izvestuvame deka e potrebno pomegu inseminaciite da ima pauza od 2 menstrualni ciklusi .
Затоа ве молам девојки кои имате добиено позитивни одговори од фондот од 2011 год па наваму пишете ни. Ви благодарам
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 20:58:15
kate..
zdravo Nie gi podnesovme dokumentite, i sega ni preostanuva da cekame. Se nadevame nema da cekame mnogu i deka nema da ima problemi. me interesira za spermogramite dali moze i dvata n isto mesto oti mas mi dvata gi pravese vo drzavna.inaku Ubavo se iznatrcavme celo leto, po dokumenti,pa pecati pa potpisi,i konecno vcera ja odnesov dokomentacijata vo fon mi rekoa da cekam telefonski da mi se javaaat dali ke mi e odobreno.
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 22:09:16
lolla RR
Мислам дека две менструции се мисли таа што ке ја добиеш по инсеминацијата плус еден циклус, па пак добиваш и после тоа нова инсеминација. Тоа би било пауза еден циклус = две менструации.
RE: Информации за остварување на правото за И... 10.10.2013 22:58:13
butterfly 00
Devojki vo fondot koga podnesuvate dokumenti nosite originali i kopii, taka neli, me interesira onie rezultati kako sto ni se proverka na proodnost na kanali koi se pravat samo ednas dali vo fondot originalot go zadrzuvaat ili go vrakaat i ja zadrzuvaat samo kopijata zosto neli ne daj boze dokolku ne bide uspesno invitroro toj dokument ke ni treba povtorno za prilozuvanje, ve molam za odgovor
RE: Информации за остварување на правото за И... 11.10.2013 9:35:02
butterfly 00
Kapina dali na fotokopijata stavaat nekakov pecat da go zaverat deka e verno na originalot ako veke mi go zemat originalot ama tuka se i inseminaciite, zosto nekade citav po statusite nekoi se zalele deka gi odbivale kopiite da im gi zaverat kako ne daj boze ako mi treba pak sledniot pak ke mi bide validno ako me odbijat i ne mi stavat nisto. Sakam da se informiram zosto zdravje vo vtorinik ke gi nosam dokumentite pa sakam da bidam premna na se zosto na tie tamu ne znaes kako ke im svrkne i kako moze da se isponasaat. Ako ne ke si zaveram kopija i ke si go odnesam na notar
RE: Информации за остварување на правото за И... 11.10.2013 11:09:16
LoveableMe RR
Butterfly i Gulabica, вашите постови ќе бидат префрлени во делот за Вештачко оплодување, тука споделуваме информации за документацијата ИВФ. Таму ќе ви напишам линкови со информации за постапката. Позз
Девојки да ви одговорам на прашањата, гледам имате нејаснотии околу постапката за ИВФ документација. Прво, во Фондот се носат сите документи и се носи фотокопија од секој документ. Таму треба да ги наредат по редослед и од вашите копии на документи да ги спојат, т.е. да направат блокче, а на секоја од копиите треба да удрат печат и да напишат - верно на оригиналот - за во иднина, кога ќе ви ги побараат во клиниката кај што ќе правите ИВФ или за други намени, да имате доказ.
Ако не сакаат службите да го направат тоа, слободно јавете се во ФЗО Скопје кај Црвен Крст и кажете им за проблемот, веднаш ќе го средат.
За спермограмите, мора да бидат од различни места, добро кажа Капина, почекајте да видите што ќе ви одговорат, можеби ќе пројде таака. Ако не, тогаш ќе направите на друго мести и ќе го приложите на документацијата. Позз
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 11.10.2013 11:15:26 >
RE: Информации за остварување на правото за И... 11.10.2013 11:48:29
Hopeful RR
Milicka 30, пауза од 2 менструални циклуси помеѓу инсеминации? Ајдееее... па нели беше само еден циклус... а јас па се засекирав што помеѓу првата и втората ми поминаа два месеци, цело време си мислев дека сум изгубила еден месец Него, сега кога сум во пауза до трета, да знам со сигурно - да чекам два месеци или како? Има уште некоја ваков одговор добиено или плус информација?
RE: Информации за остварување на правото за И... 11.10.2013 16:41:27
Milicka 30
. па нели беше само еден циклус... а јас па се засекирав што помеѓу првата и втората ми поминаа два месеци, цело време си мислев дека сум изгубила еден месец Него, сега кога сум во пауза до трета, да знам со сигурно - да чекам два месеци или како? Има уште некоја ваков одговор добиено или плус информација?
Ама вака според фондот излегува цела година инсеминаии да правиш. Јас сакав девојките кои имаат добиено позитивни одговори од фондот да ни одговорат. Јас за мене планирам преку месец и така ги правам на мој трошок па ќе видиме, може па и инсеминациите ке ни бидат успешни.
RE: Информации за остварување на правото за И... 11.10.2013 17:42:29
nataly86
Jas so inseminacii izgubiv 2 godina, bidejki gi pravev privatno ne bese izvodlivo ni finansiski nitu psihicki potoa koga bev gotova so inseminaciite i pocnav da gi spremam dokumetite izleze bakteria koja ja lecev 1 godina, nemav nikakov problem so fondot samo sto gi podadov za 20 dena mi odgovorija pozitno, Nekogas ne e se do nas, forsirame rabotie i popatnoo se unistuvame psihicki ne si davame ni malku sloboden prostor Jas kako sto znam treba 2 cikluci izmegu inseminacii. pozdrav i srekno
RE: Информации за остварување на правото за И... 12.10.2013 0:56:44
kate..
ringerajki se nadevam nema da ima potreba od drug spermogram na edna prijatelka i g priznale dvata sperograma od drzavna na ginekologija se nadevam i mene ke mi gi priznaat.pozdarv
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.