Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 19.1.2015 11:30:23
Ki4iko
Anamari дефинитивно не занемарувај појава на чешање,особено сега во бременост, и тоа како треба да се лекува.Кандида или не, не е пожелно некаква инфекција да се префрли на бебето во текот на породувањето.Одма на лекар и секако ќе си ја добиеш терапијата, а од ова што Бетхани го спомна додатно ќе помогне, но сепак чешање мора да се лекува.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 19.1.2015 11:43:20
ana mari
Fala vi mn bas deneska ke se javan na lekar da si zakazam termin i da pravam toa so kamilica.... inace tocno e ne ziveam vo mk i bas me cudi sto ne mk zimaat brisevi tuka :(
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 20.1.2015 16:16:33
Slonceo1
Mamicki mozebi sum vi dosadna no sakam da se konsultiram so vas. znaci do denes mi e terminot a uste nisto. Treba da prezemam nes? da odam vo bolnica ili prvo kaj ginekologot? pozdrav
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 20.1.2015 16:36:21
Ki4iko
Slonceo1 сигурна сум дека одиш секојдневно на ЦТГ,јас одам преку 3 дена и следиме до кај е ситуацијата ,а имам усте 7 дена до термин. Ако има доволно плодова вода ,датумот ништо не мора да значи , чекај си и не брзај. Дали имаш некакви болки или пак можеби паднал мукозниот чеп,или пак ЦТГ покажува контракции? нешто што најавува породување?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 20.1.2015 17:16:26
lukajana RR
Ki4iko таман помислив си отишла да раѓаш а ти уште дома,ајде доста седиш дома . Slonceo 1 јас се породив 6 дена по термин,на два дена одев на цтг и го чекавме денот.Ке биде ке се породиш ,често утнуваат термин ако има доволно плодова вода и на бебето му е добро во меше нема да преземат ништо ке чекаат да добиеш болки или да ти пукне водењак.Поздрав и со лесно
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 20.1.2015 17:25:17
Ki4iko
Eeee јас сеуште дома :) .но утре сум на цтг и преглед.ќе кажам и за паѓањето на мукозниот чеп и за болките кои постојано ги чувствувам.држете мисреќа :)
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 20.1.2015 19:20:02
Slonceo1
Do sega ne sum bila na ctg. Ginekologot mi rece deka ako ne se porodam do terminot duri togas ke pocne so ctg. do sega nemam praveno i bas se nerviram poradi toa, a gledam site okolu mene odat na ctg. Bolki imam na momenti dole ama samo sekunda dve i gore kaj rebrata nisto poveke.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 20.1.2015 19:33:17
Melanija RR
Slonceo1 земи си упат од матичен гинеколог и уште утре оди на ЦТГ.Штом поминал терминот треба контроли на ЦТГ, и нема што да ви кажат сами барај те си. Со лесно
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 21.1.2015 21:10:34
ana mari
Trudnicki aj jas pak da prasam nesto ( izvinete vakaa) 9 mesec pocnuva od 36 nedela i sega mene komsikava mi vika deka ne se znae koga ke se porodis cim si vlezen vo 9 moze sekoj den da bide ne mora da e bas do terminot sto ni go kazuvaat doktorovee... prasanjeto e dali e taka ima li odredeno od koja nedela da ocekuvame deka moze da se porodime ili ke si cekame do kazanite termini fala mn i izvinete uste ednas sto samo nesto prasuvam
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 21.1.2015 21:25:07
Malecka23
Koga bebce ke saka togas ke bide:).Dali na termin dali na 1den u 9ti ne bitno.Poroduvanjeto moze da se sluci vo skeoj mig.Ne s eoptovaruvaj sitno brois.So lesno!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 22.1.2015 16:17:14
mesecina83
Здраво мешиња како сте денеска бев на преглед на Гак кај Иво Ќаев ме гледаше на ехо има доволно плодова вода ,бебињата се добро си растат добро едното е 2190 грама,а другото е 1890 грама.Ми рече дека краен термин ми е 8 март ,му спомнав дали е можно да се пораѓам царски ми рече дека можно е и природно.Наредна контрола за 4 недели и рече да испитам хемостаза со димери и да си пијам и понатаму ПреМама,Магнезиум и веќе 3-4 дена имам киселина рече може Рупурут таблети за џвакање да користам.И така полека ќе броиме денови здравје само да биде се ок како што е досега
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.1.2015 17:30:27
Mihaela 2010
Aj i ovde da pisam da ja seftosam temava.vlegov vo 28 nedela.bev vcera na pregled t.e za prodolzuvanje na bolovanjeto, me pregleda samo vaginalno, rascepot go nema , grlo na matka 35 i ok si e.i rekov deka ponekogas koga odam go osekjam nisko mi vika nabavi si pojas. Bebce si mrtka , ja se osekjam dobro pa sleden pregled tek na 20.02. Vo sreda sum na transfuziologija
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 29.1.2015 15:40:33
mesecina83
Здраво мешиња денеска бев на гинеколог кај матичната и добри се бебињата си напреднуаат има доволно плодова вода и постелката е зрела.Но друго ме мачи денеска испитува и хемостаза и д-димерии на извешајот ми пишува - Основни тестови за хемостаскиот систем протромбинско време 11,8 - нормална вредност 12,5 секунди,корекција инр 0,94 -инр 0,99,активирано парцијално тромбопластинско време(артт)25,6-29,8 ,корекција Р 0,85 -Р 0,99.Тестови за фибринолитичкиот систем Д-димери >500. Мислење -Покачени вредности на Д-димери -потребно е квантитативно одредување на Д-димери и дополнителни испитувања на LА и AFA во ИТМ во Скопје .Сакам да прашам што тоа LA,AFA, кои се тие испитувања зошто се прават и нешто матичната ми спомна можно е да примам клексан инекции зошто се примаат тие инекции од кога си дојдовме дома се плашам и тресам едвај чекам да дојде понеделник и да направам испитување во Скопје:(:(;(;(
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 29.1.2015 15:49:03
kokicekokice
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010
Aj i ovde da pisam da ja seftosam temava.vlegov vo 28 nedela.bev vcera na pregled t.e za prodolzuvanje na bolovanjeto, me pregleda samo vaginalno, rascepot go nema , grlo na matka 35 i ok si e.i rekov deka ponekogas koga odam go osekjam nisko mi vika nabavi si pojas. Bebce si mrtka , ja se osekjam dobro pa sleden pregled tek na 20.02. Vo sreda sum na transfuziologija
A ne svakam za kakov rascep te pregleduvale vaginalno? Mene (31va nedela sum)I grlo na matka koga mi merat , pregledot e so abdomenalno eho, ne vaginalno.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 29.1.2015 16:23:36
Mihaela 2010
ИЗВОРНА ПОРАКА: kokicekokice
A ne svakam za kakov rascep te pregleduvale vaginalno? Mene (31va nedela sum)I grlo na matka koga mi merat , pregledot e so abdomenalno eho, ne vaginalno.
Mislam deka rascepot go kaza faneling, na sum bas sigurna.do sega sekogas vaginalno me pregleduvale duri i vo Remedika koga bev.bitno se e vo red
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 29.1.2015 17:51:44
sandriana RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: mesecina83
Здраво мешиња денеска бев на гинеколог кај матичната и добри се бебињата си напреднуаат има доволно плодова вода и постелката е зрела.Но друго ме мачи денеска испитува и хемостаза и д-димерии на извешајот ми пишува - Основни тестови за хемостаскиот систем протромбинско време 11,8 - нормална вредност 12,5 секунди,корекција инр 0,94 -инр 0,99,активирано парцијално тромбопластинско време(артт)25,6-29,8 ,корекција Р 0,85 -Р 0,99.Тестови за фибринолитичкиот систем Д-димери >500. Мислење -Покачени вредности на Д-димери -потребно е квантитативно одредување на Д-димери и дополнителни испитувања на LА и AFA во ИТМ во Скопје .Сакам да прашам што тоа LA,AFA, кои се тие испитувања зошто се прават и нешто матичната ми спомна можно е да примам клексан инекции зошто се примаат тие инекции од кога си дојдовме дома се плашам и тресам едвај чекам да дојде понеделник и да направам испитување во Скопје:(:(;(;(
LA и AFA се протеини од синџирот на коагулација/згрутчување на крвта. Д-димери се нормални да бидат над 500 во бременост, но според другиве параметри ке одлучат трансфузиолозите дали треба да примаш клексани. За нив имаме посебна тема ТУКА
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.1.2015 11:47:48
Malecka23
Mnogu zavisi kako ti e postavena postelkata dali e nisko ili visoko pa spored toa moze da se vidi i na obicno eho.mene do sega me merea so vaginalno ama vo Remedika so obicno me merese i ednas i mojata amticna mi merese i so obicno i so vaginalno no togas mozes da se vidi,Ete vcera merev grlo na amtka 29nedela samo so vaginalno
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.1.2015 16:58:33
Mihaela 2010
Mene poveke me zacudi kakov e toj rascep za koj bila vaginalno pregleduvana Mihaela2010, do sega nemam slushnato.
Koga mi merese grlo a matka vide otvor( rascep) mislam go narece faneling..najverojatno sum bila malku otvorena, za takov rascep stanuva zbor.so utrogestan i lezenje miruvanje skroz se podobri sostojbata.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 2.2.2015 9:44:59
blond
Докториве понекогаш користат термини да не може ни гугл транслејт да ти ги преведе Мене на втор скрининг ми кажаа сум имала шварта во предел на фундус, го прашувам матичниот што е тоа он вика преку швартата се поврзува бебето со матката?!?!?! Викам ок нека е така, а што прашував друг др ми рече дека тоа е мало слепување на матката и не е страшно. Е ај сеа де
Ајде уште некоја недела и јас ќе ве дружам во последниот триместар. Од полни 26 недели примате во друштвото?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 4.2.2015 19:31:11
Mihaela 2010
Jas popladnevo bev na transfuziologija , pa luge tamo e diva liga.aj dobro otidov porano malku posto se plasev od guzvi no deka popladne pa brgu stasav i vikam aj ke cekam.toj na salter mi vika sedi ke te povikam.dojdoa d Dojdoa drugi koj kako doaga si zavrsuva rabota ja si cekam vikam aj so moj termin sum.toj da me zaboravil..aj ok vlagam tocno kaj dr a tamo nekoja babetina negova poznanicka pa privatni muabeti si teraa a ja trudna cekaj ako si nemam druga rabota.cekav 25 min da si zavrsat za na kraj da vlezam i za 5 min da zavrsam rabota.mi cika dojdi vo 20 h po rezultati ama utre ke odam nemozam pak da se akam...ama stvarno e zanikade ni moj termin se zapazuva ni nisto...taka da utre info za rezultati Inaku sum 29 nedela i denes sabajle mn loso mi bese.mi se povrakjase i xel den mi se gadi.neznam kolku e voobicaeno za 7 mesec ama ete loso mi bese.botno bebus e ziv i cel den si mrtka.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.2.2015 8:52:34
Malecka23
Stvarno se za nikade znaci.I jas vcera bev ama od sabajle nemase skoro ic guzva duri i se zacudiv.Mihaela kaj koj dk imase zakazano? Za toa sto ti se losi slucajno d ane ti e padnato zelezoto i HGM obicno od toa takvo gadenje i losenje znae da se javi a mozebi i ti e pritisokot 100pati od vcera se smeni.Aj pisi rezultati koga ke gi zemes
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.2.2015 9:38:32
Mihaela 2010
Malecka kaj Risto Dukovski mi bese zakazano.me prasa formalno samo koja mi e bremenost, dali sum doagala so prvoto rekov ne, problemi so plodot- ne i toa ajde na bockanje.imam prijatelka cekam da mi javi kakvi mi se rezultatite.nestrpliva sum, no vo sekoj slucaj denes ili utre ke pojdam da gi zemam Za gadostive neznam sto da kazam.pritisok mi e dobar, vrtoglavici nemam eve i sabajle mi dojde gadno isto ko na pocetok koga ostanav trudna i kratko traese