Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување VII дел 10.5.2015 19:34:30
Kvisko
Bea тинслично ко мене тераш ќе бидд супее и кај тебњ. И мене ме 'заборави' ембриологот дента ми се јави тек утредента. Само јас сум пациенг што не се лути и буни многу зашто и јас работам со луѓе па некогаш се случува да ги изумам на кратко и штм ќе ми текне одма се јавувам. Битно е дека е супер бројката на ембриончиња.
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 10:40:36
natnat
Znaci jas sum najglupavoto nesto sto mozi da postoi na planatata zemja :( Utre sum za proverka za beta hcg 14 den od punkcija a jas "pametnata" ne bev strpliva za rezultat i zedov napraviv test vcera i mi pokaza negativen.. ..ne mozam da se sozemam znaci...kazete mi pls od vasi licni iskustva ..mozno li e ako se napravi porano testot 2 dena rezultatot da e ne tocen ?? Blagodaram
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 10:41:56
Anna78
Девојки за жал мене симптомиве не ме излажаа. Сабајлево бев во Систина, негативен е тестот Тоа е тоа. Се надевам следниот пат ќе ме следи повеќе среќа. Позз
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 10:47:55
LoveableMe RR
Anna78, баш ми е жал, навистина аман бре, дали примаше естрофем? Јас си мислам дека јас и ти, како слични случаи треба да примаме само прогестеронска терапија и плус заради тироидната, мислам дека треба да се движиме, да не лежиме 2 недели, не знам тоа е лично мислење, но ете ајде времето ќе покаже. Смрзнати имате уште, или ќе одиш на природен циклус/ ќе чекаш за нов ваучер?? Натнат, најдобро преку крв, јас не би верувала да домашен тест, позз
*******2014******* АКТУЕЛНО
07.04 - skopjance-почеток со терапија (New Born Clinic, Скопје) 11.04 - Bea -почеток со терапија (Димитров, Ремедика) 16.04 -natnat -почеток со терапија (Taше Трпчевски, Плодност) 03.05- vazna- пoчетoк сo терaпијa (Адaмoвскa, Систинa) 00.05- Kassy- ИВФ на природен циклус (Димитров, Ремедика) 00.05- bitolcanka82 - пoчетoк сo терaпијa (Ивановски, Систинa) 11.05- bubla- пoчетoк сo терaпијa (Лазаревски, Систинa) 00.05 -MademoiselleNina - ИВФ на природен циклус (Ивановски, Систина)
========================= ИСЧЕКУВАЛКИ
29.04 -skopjance = пункција 02.05 = ЕТ 28.04 -natnat= пункција 02.05 = ЕТ 03.05 -Kassy= пункција 08.05 = ЕТ
=========================
16.05-skopjance= ТЕСТ 16.05- natnat= ТЕСТ 20.05- Kassy= ТЕСТ
2015 година
nadesh mery almushka srekna2 Jeni80 rozeva Kvisko
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 11.5.2015 14:17:09 >
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 11:16:20
Anna78
LoveableMe, примав естрофем, утрогестан, фолна и плус овој пат ми дадоа поткожни инекции фраксапарин, ама ништо. Башка и се движев низ дома, повеќе лежев само првите три дена, а од осмиот ден почнав на работа со скратено раб. време, ама ништо. Така требало да биде. Имаме уште две смрзнати, ама дури правиме пауза (нели треба барем месец два) ќе фатат одморите, па најверојатно ќе ме фати септември и тогаш ќе одлучиме дали да правиме уште едно со замрзнати, таман дури го чекаме ваучерот. Натнат стрпи се до утре, чекај преку крв, домашни тестови јас за инвитрава не сум правела, некако немам толку доверба како преку крв.
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 13:01:32
Kvisko
Anna78 баш ми е жал. Сега исплачи се одмори се па со нови сили напред.
Јас сега за трансфер воопшто не примав ништо освен прогестерон. Значи беше скроз на природен циклус, без стоп инекција туку чекавме фоликулот сам од себе да прсне. По овулација почнав со дабростон, а после трансфер освен дабростон почнав со утрогестан по едно од 200 навечер. Толку од терапија ништо друго. Можеби така треба да пробате нареден пат. Како и да е за се треба да дојде денот. За движење не знам што да кажам. Јас лежев пет дена поинтензивно со станување за јадење и нормално јас си подгревав јадење дури. На 6 ден морав на два саати да одам на работа заради итен и неизбежен состанок. Потоа почнав да се раздвижувам по малку по дома па и бев на кафе седната на сонце (заради витамин Д) на седми ден од трансфер и на осми исто. Некаде читав дека е добро раздвижувањето по малку заради циркулација на крв во матката па така и правев.
Кате.. јас правев кај Димитров во Ремедика. Natnat чекај тест со крв и тоа бап на денот кога докторот одредил. Пред тоа може да е бетаХЦГ пониска па да не се детектира.
Е сега јас уште немам скоро никакви симптоми освен што уште имам болки како менструалните и тоа малку не плаши ама па покриена сум со терапија и тоа е тоа. Се надевам на најдобро ама се трудам да не се радувам премногу.
< Поракaта ја уредил Kvisko -- 11.5.2015 13:06:09 >
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 14:00:50
Anna78
Фала ви девојки на поддршката Бубла, јас се боцкав во рамо, ми беше малку шубе во стомакот. Пецкање сосема малку се осеќа и тоа обично првите 3-4 инекции после веќе навикнуваш. Ајде среќно па израдувај не ти со
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 14:04:41
LoveableMe RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Kvisko
.......Јас сега за трансфер воопшто не примав ништо освен прогестерон. Значи беше скроз на природен циклус, без стоп инекција туку чекавме фоликулот сам од себе да прсне. По овулација почнав со дабростон, а после трансфер освен дабростон почнав со утрогестан по едно од 200 навечер. Толку од терапија ништо друго. .....
Kvisko, а аспирин фолна или некои инекции како фраксипарин/клексан примаше? Мислам и метформин пиеш, така?
Анна78, мораме да се поддржуваме нема друго, тука сме сите со иста мака.
bubla, јас се боцкав во рамо менував раце, во стомак ми беше фуфка, порано се боцкав, ама второто ИВФ не можев некако и ги терав сестрите цело време во рамо да ме боцкаат, но проценката е твоја, мораш да пробаш и да видиш каде најмногу ти одговара, како ќе се чувствуваш. Среќно, пиши ни како ќе ти оди.
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 11.5.2015 14:18:37 >
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 14:41:27
Bea
Zal mi e Ana78, ama veruvaj, ke dojde i nasiot den za Jas denes 6-ti den kako sum blago poduena vo stomakot. Osven poduenosta drugi tegobi nemam, ama veke pocnuva safra da me faka... Se nadevam ke splasne ovie denovi, ako ne dali da odam pak na kontrola? Bubla, za bockanjeto jas pisav i prethodno, ako go nadmines momentot deka e jezivo vo stomak, pomalku boli i pecka. I vo raka e podnoslivo, ama vo stomak mene mi bese polesno.
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 14:43:16
Kvisko
Loveable аспирин и фолна како и метформин пиев и пред да почнам со ивф. Таа терапија ми остама непроменета. Значи и во тек на стимулација и после пункција си ги пиев тие три. И сега продолжувам со нив. Bubla со среќа и со лесно. Мене овој дел со боцкањето ми беше најопуштен докторот за се му ја мисли. Инаку и јас се боцкав во рака. Мене ме пецкаше неколку дена на почеток па потоа престана и пакнме пецкаше неколку дена кога почнав со стимулации. Не е ништо страшно пецањето и не трае долго.
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 15:10:47
LoveableMe RR
Bubla, јас немав модринки, само еднаш ми се појави и потоа се изгуби, најди некои маички/блузи со 3/4 ракави за да не објаснуваш многу многу за модринките или боцкај се во стомак ако ти е полесно.
Квиско, колку време пиеш метформин, аспирин и фолна? Колку месеци пред да почнеш ИВФ?
Беа среќно и тебе полека полека ќе се враќаш во нормала.
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 15:55:54
Kvisko
Аспирин пијам долго време од после misses абортусот. Фолна со прекини исто од тогаш (прекинував кога ќе ми сд смачи правење бебе или кога пиев мултивитамини за трудници кога така ми викаа на гаг после инсеминациите). Метформин пиев од октомври 2013 до април 2014. Потоа ми го прекинаа послд бушење на јајниците. Во Декември 2014 Димитров ми даде пак метформин и тоа појака доза. Значи од декември ги пијам сите три без паузи. Во Март беше стимулацијата.
RE: Вештачко оплодување VII дел 11.5.2015 16:14:15
Pinky30
Kviskooooooooo CESTITKIIII lesna i ubava bremenost ti posakuvam od se srce mnogu se raduvam na sekoja RR-ka i sto poskoro site da si se izraduvame
Anna78 isplacise neka ti olesni i soberi sili za sledna borba eden den ke bideme i nie site so bebinja vo race...site sto sme tuka ke si docekame Gospod e golem i ke ni ja ispolni zelbata..NA MAKATA SE POZNAVAAT JUNIACITE toa e moeto moto
Na site drugi vo postapka sto ste i sto cekate test vi posakuvam da ne izraduvate sto poskoro
Lollа, ти благодарам за убавите желби. Сите ние ја наоѓаме силата и го поминуваме овој трнлив пат за да дојдеме до таа конечна среќа.
Него девојчиња, пак јас со мојов OHSS. Денес е точно една недела од пункцијата и конечно денешното мерење покажа 2 цм помалку во обем. И јас од вчера се чувствувам подобро, иако сеуште имам нелагодност и подуеност.
Сакав да ве прашам за мислење во однос на тоа што е блага/умерена физичка активност според вас? Јас овие денови се раководев според според моето тело и не сакав да форсирам. Првите 2-3 дена станував само до тоалет и за лична потреба, бидејќи секое станување и исправање ми предизвикуваше страшна болка. Потоа почнав да се размрдувам низ дома, а од вчера се чуствувам подобро и покрај што не сум целосно вратена во нормала.
Е сега, можам ли на пример некоја полесна домашна работа да завршам, да избришам прашина на пример, да запеглам, правосмукалка? Не да се откорнам од чистење, ама онака... Извинете ако е глупаво прашањево :) ама добро би ми дошло и друго мислење.
п.с Можеби е добро да отвориме тема Хиперстимулација каде би ги пишувале подетално нашите искуства, симптоми, препораки...
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.5.2015 10:26:32
Kvisko
Bea јас лично не се замарав многу со домашни работи ама на пример пружав алишта и ги собирав. Не знам за пеглање зашто бара прилично долго стоење во место. Јас го оставив за подобри времиња. Инаку јас после неколку дена не знам точно колку беа почнав да шетам надвор од дома. Мене на пример многу ми годи кога сум на воздух па така почнав да се раздвижувам не со домашни работи. Почнав со пола саат па потоа зголемував. Тоа според мене е блага активност. Активност каде што се движиш ама не го виткаш премногу телото особено стомакот при движење. Со пеглање почнав на ден два пред добивање. За чистење викни си помош од некој сепак ќе ти дојде многу виткање, станување, клекнување па може нешто да се случи.
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.5.2015 11:32:49
skopjance
Natnat mnogu rano si go napravila testot. Dali bese preku krv ili preku mokraca? Jas pravev transfer eden den posle tebe i se milsam dali da pravom vo cetvrtok test. Edno prasanje za site dali e rano da pravam beta htcg vo cetvrtok 13 den od transfer. Bea po malku mozes da si rabotis po doma ama mislamdeka pravosmukalka ne e bas lesna aktivnost predizvikuvas napor na stomakot i gi napregas stomacnite muskuli a za peglanje samo po malk ne e dobro mnogu stoenje vo mesto.
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.5.2015 12:00:04
natnat
Mene mi rekoa da napravam test na 14 den od punkcija ili 12 den od transfer, jas napraviv eden nekni navistina porano ama nz zosto me kopkase epten.. a denes sabajle napraviv drug doma kako sto mi rece dr. i za zal ispadna negativen..Bev do Plodnost de vidov so doktorot pred da pravam beta hcg ...i toj mi rece da pricekam uste 2 dena pa da napravam dr test doma (mozebi bilo rano da pokazi ) .. Daj Boze da e taka ..jas da sum izbrzala i testot da ne mi pokaza tocno..sega ne mi ostanuva nisto drugo osven da pocekam 2/3 dena pa nareden test..makar sto iskreno ne mi e nedezno ama bas ic :( ..pozz i srekjno skopjance :)