blue_blue -> RE: Наметлива свекрва - Секогаш знае подобро! (19.8.2010 16:25:32)
|
Ќе и кажеш што ти си купила за бебето денес. Ќе и кажеш дека мислиш дека најпрактични работи за детето се тоа и тоа. Околу помош за детето ќе и кажеш дека најмногу ќе ти помогне околу куќни работи и тоа во одредени саати во денот (нема никаква потреба да спие кај вас дома и онака ако бебето се разбуди во сред ноќ поред тебе и мажот ти не знам што би правела и баба), а дека совети за чување, пресоблакање и бањање на детето не ти требаат, за бањање ќе си го ангажираш маж ти, за да ти го подаде детето на доење исто он, и така за свекрва ти (или мајка ти - сеедно и двете се иста генерација и најчесто имаат исти сфаќања од пред 30 - 40 години за чување дете) ќе остане само куќната работа - она што тебе најмногу ќе ти треба како помош и за што ќе и бидеш вечно благодарна што ти помогнала. Во твоја куќа твој ред, помош за тоа што ти треба и од мајка ти и од неа и од било кој друг. На луѓето треба да им се покаже каде им е местото. Секако внуче и е, за едни алишта нека се радува, ама ако се непрактични (фустанче за 1 месечно бебе, панталонки со блуза па да морам да ги соблакам секој пат кога менувам пелена, а блузата нон стоп згужвана кај грбот) нема да ги облекуваш, па ќе види и она следниот пат што е практично тоа ќе купи. Од кај па да знае тебе што ти треба, она си праи свој ќеиф, и ако нека си праи, и неа и е радост внучето. Мојата е супер, си знае како е редот кај нас дома и се што сакам секогаш ми помогнала и направила макар и да не мисли така - секогаш вика - добро ти така ако мислиш јас така ќе направам. Она ми помагаше кога се породив зошто мајка ми не можеше и секоја чест. Се ми помагаше, а еднаш не рече вака или така да правите. Плус син го има воспитано по дома се да помага и да се грижи за добробитот на семејството. Само што јас секогаш точно знаев што помош ми треба и кога и на неа и на женава што ми работи по 4 саати им кажував точно што да прават. ИЗВОРНА ПОРАКА: Libra Lugje, izgleda poveketo se takvi,sekoja cest na isklucocite,veruvam deka gi ima. Jas bas pred nekoj den mislev da baram od vas sovet kako da se postavam so mojata, mozebi vo mene e greskata [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Mozam samo da pretpostavam kolku mnogu ima da me sovetuva koga ke se rodi bebevo. Veke pocnala da kupuva bebeski alista,po nejzin vkus, se razbira. Si velam,ako neka se raduva zenata prvo vnuce ke i e, ama sigurna sum deka nema na toa da ostane. Uste e potesko sto nemam nikoj svoj vo blizina ovde :(
|
|
|
|