Melanija RR -> RE: Хормонална рамнотежа-услов за бременост (9.11.2012 22:31:32)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lovelace Zaradi planiranje na semejstvo, zapocnav so pregledi, za da se podgotvam za bremenost. Mi bese napravena detalna krvna slika (vo 5ti den od ciklusot), na koja se e vo red, osven pokacenoto nivoto na prolaktin (40.2 ng/ml) i TSH (tireotropin) (5.04µU/ml), dodeka pak T3 i T4 se vo granicite na normalata i nema znaci na makroprolaktin. Estrogenot i testosteronot mi se istotaka vo granicite na normalata. Imam redoven ciklus i nemam nikakvi poteskotii. Posledniot pat koga bev na ginekolog, zabeleza deka sum imala nekolku anovulatorni ciklusi, no ja iskluci moznosta od povrzanost so sindrom na policisticni jajnici, bidejki indeksot na telesna masa mi e 20.3 sto znaci imam optimalna tezina, koja ne se promenila veke 10 godini i nemam problematicna koza. Za da se utvrdi pricinata za pokaceniot tireotropin, bev i na sonografija na tireodnata zlezda, so sto se utvrdi imam malku nehomogen parencim na tiroidata, sto bi znacelo hronicen tiroiditis vo pocetna faza. Vo naodot pisuva i deka nema znaci na limfadenopatija ili nekakvi jazli. Od denes zapocnav so terapija za pottiknuvanje na rabotata na tiroidnata zlezda (1 tableta dnevno od 50µg Levothyroxin-Natrium). Me interesira dali pokaceniot prolaktin i tireotropin, ke pridonesat za problemi pri zacnuvanjeto? Znaam deka e verojatno, no dali ima isklucoci. So bi se slucilo dokolku zabremenam i pokraj pokacenite hormoni, dali toa bi pridonelo za defekti na plodot? Sto bi mozelo da se stori za pobrzo da se reguliraat hormonite vo pogled na stil na ziveenje. Procitav deka jadenjeto na neobraboteni ovosja i zelencuci (pr. brokula) mozat da pridonesat za pokacen prolaktin. A jas sekogas se jadam svezo (ne zgotveno). Namaluvanje na vnesot na proizvodi od soja i sl. Dali mislite deka treba da gi namalam telesnite aktivnosti (vozenje velosiped, pesacenje nekolku pati nedelno po okolu 10km)? Vi Blagodaram na vaset_o mislenje. Lovelace
|
|
|
|