Tajna
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: baby_bump Моето прво дете тргна од 8 месеци во јасли и ич да не се сеќираш, ќе плаче, ќе плаче, па ќе се смири. Тоа плаче додека сме ние таму штом ќе заминеш се смирува. Така еднаш на мене, како на млада мајка која многу се секира што детето и плаче кога го остава во јасли, но морав да студирам и да завршам, негователката ми рече почекај малку, отиди до влезната врата и пак врати се, ќе видиш дека тој ќе се смири и навистина така беше. Мојот син почна од таа возраст и немаше никаков проблем. А сега одам на работа, па ќе видиме кој ќе се нафати да ја чува, зашто веќе не ги примаат од 8 туку од 9 месеци, па кога ќе ми заврши породилното, таа ќе има 8 месеци, што значи еден месец ќе треба некој да ја чува, па дури со навршени 9 да ја носам во јасли. Зошто така прават сега не ми е јасно? Јас отидов на породилно според законот, 28 дена пред утврдениот термин и се породив на 2 дена пред терминот, што значи скоро цел месец од породилното ми се рачуна пред да се породам, а децата во јасли не ги примаат, која е таа логика? јас пошто имав патолошка бременост боловањето ми го отворија 45 дена пред терминот за пораѓање, така требало, незнам зашто, значи кога ќе тргнеш на работа бебето има седум ипол месеци. Ама педијатарот ни пиша уште 14 дена од него, па така скрпивме 8 месеци. Иначе и јас знам дека од кај 6-7 месеци ги примаат во јасли. Е после 5 дена оставање по саат-два, сега више не плаче нон стоп, а уште плачела многу, ама па затоа не отвара уста за јадење. Намерно не и давам да цицне по сабајле, со надеж дека ќе отвори уста, ама не, само стегала вилици. Вчера беше гладна осум саати, од 3 ноќта па до 11, додека не ја земав, и кога стигнавме дома ќе ме изедеше. И друго ми е во глава, дома уште е блендирам, од пасирано се дави, незнам што ќе и прават таму... Башка јас не и давам сол, шеќер, кравјо млеко, а таму им даваат
|