Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Чување на бебе - мајка на работа 30.3.2011 19:31:15
Maca25
Не мора да значи дека бабите и дедовците ги разгалуваат девата. Во случајов што го прочитав од Сноувајт, не мора да значи дека бабите се криви, можеби е само период кај детето. Истото се случуваше со ќерка ми пред некое време, имам пиштувано многу и на форумот, имавме голем проблем со нејадење, викање, зборот НЕ, инаетење, плачење, мавање со играчки...и да не набројувам понатаму. Ќерка ми не е чувана од баби, јас ја чувам и еве сега поредовно почна да оди воо градинка. Фала богу тоа инатење и плачење се изгуби откако почна да оди редовно во градинка. Постојано беше сама со мене дома и мислам дека сето тоа го правеше од досада. Исто е и со децата што ги чуваат баби, им здосадува од еден ист простор, рутина, сакаат и тие промена. Додека во градинка со дечиња, секој ден учат нешто ново, пејат, играат...кога ќе дојдат дома им се радуваат на играчките кои цел ден не ги виделе и се заборават играјки, така што немаат време за плачење и инаетење. Сноувајт, чим свекрва ти работи во градинка, па прати го, пробај, можеби вака ќе му биде подобро. Ти мирна, тоа мирно.
RE: Чување на бебе - мајка на работа 30.3.2011 20:12:44
Snowhite RR
Епа и јас мислам дали му е период или е од нив разгален, се надевам му е период и дека ќе му помини. Инаку Пепелашка, не сакав да се добие погрешен впечаток за свекрва ми, јас само го наведов тоа како пример, свекрва ми е воспитувачка и добро се однесува со деца и немам поплаки за нејзиното чување, дури мислам дека му е поубаво кај неа отоклку кај мајка ми, зашто таа го учи песнички му пее, си игра по цел ден со него. А вчера забележав уште нешто, што не е ете за лутење, едноставно тоа така е. Кај мајка ми е оваа недела, тие го чуваат и не се сеќавам што, ама направи нешто што не треба и јас го искарав, така со озбилна фаца, а тие сите се смееа на тоа што тој го направи и претпоставувам дека е така за се кога е со бабите, а јас стално го карам кога ќе направи беља и се трудам да бидам озбилна за да сфати дека тоа што го направил не е во ред, ама нив му е интересно се што ќе направи и сигурно не сакаат да развикуваат по него Па најверојатно ќе го запишам в градинка кај да е, утеха ми е што ете свекрва ми ќе биде таму и можеби полесно ќе се навикне на градинката
RE: Чување на бебе - мајка на работа 30.3.2011 22:07:28
Pepelaska *
ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite
Инаку Пепелашка, не сакав да се добие погрешен впечаток за свекрва ми, јас само го наведов тоа како пример, свекрва ми е воспитувачка и добро се однесува со деца и немам поплаки за нејзиното чување, дури мислам дека му е поубаво кај неа отоклку кај мајка ми, зашто таа го учи песнички му пее, си игра по цел ден со него.
Сноувајт , даа не ме сфати погрешно само се зафркавав па не значи дека сите свекрви се лоши, баш супер што е воспитувачка ете песнички ќе го учи, игри сепак таа има искуство со деца, не мислев ништо лошо и не добив погрешен впечаток
RE: Чување на бебе - мајка на работа 30.3.2011 22:44:30
misticia
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
Детето ни татко ни мајка ќе види , да ни требаат пари ама дали се повредни од моето дете кое сакам ЈАС да го воспитувам , уште ни некој ред немаме а да го оставам сега...За градинка не ми се дава толку мало барем од година. Што би направиле вие?
Јас би отишла
ти продолжи кога си со детето да го поучуваш, а дедото сам ќе види дека тебе и мт ве слуша а само него нема да го слуша ако го разгалува и така ќе види ќе невиди ќе го искара
јас дома имам и свекор и свекрва, незнам зошто се што не треба ги учат децата да не ја сака воспитачката (што е предобра) да лаже да го гледа бојан 13 или певалките (од цртаните се расипувале очите) се за инает изгледа
и пак им ги оставам, тоа што сеат ќе си жнеат еве ја големата 3 и пол години, мене ме слуша автоматски, по продавници не ми се лигави, ако и речам нешто некогаш негодува ама ме слуша а тие понекогаш мака си мачат со неа гледа дека со плачење од нив се се добива па им плаче
малата година направи вчера, во неделата правевме крштевка беше помалку од скромна колку да влеземе во верата треба пари за било што не можеш само да седиш дома и да немаш пари за основни работи ни се случи пред два месеци да чекаме неколку дена да дојде плата од мм за сирупче што и требаше на помалата
сега тргнав на работа за малото немаа место в градинка и ја оставам дома што да правам
се чувствувам како казнета што морам да оставам деца со некој што очигледно не сака да ми ги варди туку го прават тоа од срам од роднините и комшиите и да се прикажат дека се најдобри да се фалат се чувствувам уште показнета кога треба од истите луѓе да земам пари или леб како безизлез
се надевам брзо ќе помине оваа криза и ќе најдам начин да дојдеме до своја куќа и свои примања :( мора да се работи а децата ќе пораснат секако што ќе им правиме
RE: Чување на бебе - мајка на работа 5.4.2011 22:16:53
ole2004
Deneska sum celata napnata,utre pocnuvam na rabota,Eva ke ja cuvaat baba i dedo .Ima 7,5meseci i mislam deka e mnogu mala za gradinka.Dosega celo vreme e so mene i nemaat smeneto pelena,napraveno mleko,dadeno da jade,pa ke vidime kako ke bide,ako ne ke mora da barame drugo resenie.Mnogu mi e tesko sto ke ja ostavam 8h .
RE: Чување на бебе - мајка на работа 5.4.2011 22:39:37
Tanjat7880
Zdravo Ole,te citam i se navrakam na moeto trgnuvanje na rabota i ostavanjeto na mojot sin koj isto imashe7.5mes.,na mojot tatko!Go presoblekuvashe,hraneshe,koga treba mu gotveshe i shetashe,bukvalno gi zadovoluvashe negovite potrebi do maksimum.Koga sin mi imashe 4god.jas ostanav bez rabota,se "fakjam"kako sum polosha od tatko mi vo griza za deteto,nekogash treba da cistam,nemozam da go proshetam,nekogash mi doshla drugarka jas nemozam da go nosam na ljuljashi,toa na tatko mi mu se nemashe sluceno!Zatoa eve ti "veter vo grb"ostavi si go i samo gledaj kako se moze i se biva i bez tebe!
RE: Чување на бебе - мајка на работа 6.4.2011 9:06:12
valed
dobro e vie barem na baba i dedo ke gi ostavite-vnucinja im se kako taka dobro ke gi gledaat-nivni se, a jas treba da trgnam sega od maj na rabota, a kutroto moe nema nitu 6 meseci, t.e. ima 5,5 meseci. Najdov edna zena po preporaka da go cuva. Ke doaga od 18 ovoj mesec za moeto milo da se podnauci-privikne malku, ama mene uste sega mornici me lazat (kako ke bide, sto, ke se pogodi li zenava, ke go saka li) ama nemam izbor moram da pocnam - podobro da mu obezbedam se kako sto treba.... ah makiii moi
RE: Чување на бебе - мајка на работа 6.4.2011 9:18:34
ben10
denes mi e posleden den na por..... od utre na rabota ,a za cuvanje na ke se zadolzeni babite prvin mama pa sveki se do septemvri dur ne trgne vo gradinka se nadevam deka ke bide se vo red
RE: Чување на бебе - мајка на работа 11.4.2011 21:22:14
mamamoni
дефинитивно детето во градинка, сега сум уште понервозна, какви баби и дедовци едниот вели едно другиот друго, детето нема да знае кој крај да го фати после ова што го видов одручеква незнам како ќе ја чуваат, кај му ја оставив што си бев раат барем незнаев како ќе се однесуваат, и кажете ми како можи Софија на 5 ипол месеци да има 8300 гр. а да ми е на диета, ништо не сум и давала да јади, мислам дека килажава сама кажува така, а уште малку морам да одам на работа, леле ќе пукнам
RE: Чување на бебе - мајка на работа 11.4.2011 21:39:01
Viktori
јас сум била секогаш против баба и дедо да чуваат бебе. Јас си имав распоред и марифети кои мислам дека не треба да се прекршат, а и моите и неговите гарант ќе си тераа работа оти мислат дека знаат подобро или дека јас нешто не им давам...
Сега кога ги гледам моите деца, знам дека не сум згрешила.
Мони додека мора оставај ги со нив, ама верувај дека е подобро да не добива доволно внимание од воспитувачките во градинка, отколку да добива повеќе од потребно и позитивни и негативно од баби и дедовци!
Во градинка има деца, знаеш што јаде 5 пати додека ти ја земеш и решен проблем. Нема бутање наполитанки со кисели краставици и после тоа сок и јогурт..
RE: Чување на бебе - мајка на работа 13.4.2011 11:41:53
strelec 8
uste malku i na rabota.od prvi maj.za cuvanje odgovoren ke bide tatko i.toj e trreta smena sekogas.ke mu bide problem spienjeto ama ke spie odkoga ke si dojdam jas od rabota.na rabota ke odam so velosiped a ke idam po dva pati (taka swe dogovoriv so direktorot)da ja nadgleduvam situacijata.a od prvi juli vo gradinka.
RE: Чување на бебе - мајка на работа 15.4.2011 17:30:23
darfil
За еден месец би требало да почнам на работа а ке има 8 и пол.Најприфатлива опција ми беше да го чува татко му и се надевам дека така ке биде и дека нема да се мешаат бабите во нашите одлуки.Никогаш не сум против градинката и после неколку месеци или година продолжуваме таму.
RE: Чување на бебе - мајка на работа 16.4.2011 18:02:00
Snowhite RR
Од мај некаде мајка ми нема да може да го чува, така да ќе мораме во градинка да го запишеме, само не знам како ќе станува на сабајле, јас од 7 на работа, треба од 6 да го разбудам, да го спремам и да го однесам, а сега најрано станува во 9, некогаш во 10, денеска на пример во 11 стана. Сега мене проблемот ми е, кога ќе бидам втора смена, ќе треба да го однесам в градинка, а јас да се вратам дома сама и тој ден цел нема да го видам, а за да не го носам тој ден, ќе нема кој да го чува од 14 кога јас ќе заминам на работа, до 17 кога татко му ќе се врати. Е стварно не знам како ќе биде
RE: Чување на бебе - мајка на работа 16.4.2011 20:38:33
Snowhite RR
Размислував и на таа опција, ама па од кај знам на кого ќе го оставам, не ми се остава на секој, а и сега моментално не земам некоја висока плата, ќе треба што се вели цела да и ја давам нејзе, подобро да откажам од работа и јас да го чувам
RE: Чување на бебе - мајка на работа 16.4.2011 21:47:21
talisman
Мојата бебушка за некој ден полни годинка, а веќе од декември оди во градинка бидејќи морав на работа. Кога се роди планирав да ја чува мајка ми барем додека не наполни една година или повеќе, ама се предомислив. Ем ќе ме чинеше поскапо плаќањето такси о губењето време додека ја однесам па потоа и земам од работа, ем што увидов дека мајка ми е од оние што веруваат дека на бебето ништо нема да му биде ако проба се, значи знам и сега гледам дека немаше да има никаков ред ни за јадење ни за спиење, за ништо. Во почетокот ми беше одвратно, морав да ја слушам како плаче, меѓутоа сега е фала Богу се супер. Знам дека воспитувачките, особено една која што и најмногу ја чува, се ОК - внимаваат на неа, знам дека е најадена, преслечена и што ми е најбитно научи да е со други деца и да се игра со нив. Фала му на Бога ама мојата добро ја поднесе градинката, зимава беше болна 2 пати и можам слободно да кажам дека ниту првиот пат ниту вториот настинката не ја донесе од градинка, прв пат се разболе од сестра ми, а вториот пат од мене... јас го донесов вирусот од работа Можеби многумина имаат лошо искуство со градинките ама јас сега за сега сум им многу благодарна на нејзините воспитувачки. п.с: Можев и јас да најдам жена да ја чува дома ама некако се си замислував дека нон -стоп би била пред ТВ гледајќи цртани филмови или што и да е или пак иако излезе да ја шета пак се се сведува само на контакт со една личност. Кога требаше да почнам со работа комшика која инаку веќе подолго време чува деца, доаѓаше на кафе и „меѓу редови„ ме убедуваше дека градинката е лоша за децата, ова /она за истовремено и малиот којшто таа го чува по цел ден од 8 до 18ч, половина ден да оди во градинка бидејќи му било досадно и премногу го разглалила Што знам, јас сум поборник на градинките и мислам дека сепак се најдобра опција и покрај тоа што си имаат свои недостатоци како и сите останати опции за чување ;)
RE: Чување на бебе - мајка на работа 27.4.2011 14:47:14
Pepelaska *
Се повеќе како што се ближи крајот на моето породилно, си викам дека поарно ќе ми биде да одам на работа, 8 часа ќе се снајдат некако, а некогаш ќе го однесам и кај моите таму знам дека нема да му прават ништо што сум им забранила пошто татко ми си е строг и нема ни да го разгалува, тешко ми е да се разделам од него 8 саати да нема галење кубење за коса од сабајле смеење, сетоа тоа старшно ќе ми фали , ама па нема да има нервози дека јас не сум средила дека јас не сум зготвила и тензии дека само седам дома или само со детето сум и шетам а оттука иде и мојата посмиреност која секако ќе ја осети и моето злато , па времето дома ќе биде максимално посветено на него, е сега ќе има помалку шетање пошто мојата работа е само со недела слободен, ама здравје, има време за се ако се сака нели па во меѓувреме да си собериме пари и побрзо да си одиме а и можам и паралелно да си барам работа со факултетот, а јак совет добив вчера од една мила другарка, па ќе си го научиш да спие дури те нема, е сеа 8 нема да преспие ама барем 2 3 часа ќе ги помиен во спиење, па ќе побарами пауза нели следува цел час за мајки со деца до година, ах како сама си се тешам а срце ме боли,
RE: Чување на бебе - мајка на работа 27.4.2011 15:02:11
AnnaMolly RR
Пепелашка, знам дека е тешка разделбата со бебето, сум го осетила тоа на своја кожа. Само мислам дека мене донекаде ми беше полесно зашто и претходно го оставав со свекрва ми или кај мајка ми, а јас и мм малку шетавме сами или си вршев други обврски. Мноооооогу е потешко ако првпат се разделуваш со бебушот кога ќе почнеш на работа. Ти препорачувам уште од сега по саат-два да го оставаш некаде, дали кај твоите или со свекрва ти и свекор ти за и тој и ти да се навикнете на разделбата. И немој многу-многу да се туфкаш и да се секираш, верувај дека и тебе добро ќе ти дојде малку да кренеш глава од се, па и од бебето. Реално, иако некој не сака да признае, на сите ни треба малку време да бидеме сами и без дете, човек си ги полни батериите. А тоа кој како ќе го чува ич не му ја мисли. ЗНАМ како е да се нервираш и да се секираш како е, што му даваат да јаде, дали ги слушаат твоите упатства и слично, ама џабе е. Затоа опушти се, оди си на работа, Мартин нека си седи со бабите и дедовците и како што мене ми кажа Snowhite, а во право беше, Мартин мнооогу полесно ќе се навикне на разделбата од тебе.
RE: Чување на бебе - мајка на работа 27.4.2011 15:39:41
ferdunde
Eve i jas da go podelam moeto iskustvo....prvoto dete mi go cuvase zena 2.5 godini a posle toa go dadovme vo gradinka...jas sum pre zadovolna od gradinkata i od odnosot na vospitackite no sekako prvata godina poveke bevme bolni negoli zdravi ( eve duri i sega e bolno so bronhit doma i go cuva zenata sto ja imam za vtoroto dete)...i sledstveno :) za vtoroto dete sega imam zena no od septemvri ke odi i toa vo gradinka ( odvaj go upisavme guzva vo gradinkata) a golemiot ke odi na skolo. E sega zenata planiram uste da ja drzam i od septemvri bidejki vo situacii koga mi se nejad boze bolni nema koj da mi gi cuva ( svekrva mi i svekor mi se doma no ne sakaat a moite odat na rabota i ne ziveat vo ist grad so nas)...pozz
RE: Чување на бебе - мајка на работа 30.4.2011 23:53:55
Pepelaska *
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly
Пепелашка, знам дека е тешка разделбата со бебето, сум го осетила тоа на своја кожа. Само мислам дека мене донекаде ми беше полесно зашто и претходно го оставав со свекрва ми или кај мајка ми, а јас и мм малку шетавме сами или си вршев други обврски. Мноооооогу е потешко ако првпат се разделуваш со бебушот кога ќе почнеш на работа.
Го имам оставено најмногу на 5 саати, кога бевме со мм по мебел во Тетово, а инаку по саат два ама поретко, и кога поминува веќе вториот саат јас црвосувам веќе, не можам да издржам , срцето ме стега ми се чини не можам да дочекам и кога идеме дома трчам низ врата и го зема. А последниве денови како се радува кога мене ќе ме види ако само сум во друга соба. Се смее на цел глас, подава рачиња како да знае кутрото како ми е , еве се бројат на прсти деновиве а јас незнам уште што ќе правам , вечерва не можам ни да заспијам, се си мислам дека ќе немам доволно време за него, одеднаш од цел ден, го гледам во 4 и пол попладне тој во 9 и пол заспива и 2 3 саати ќе го гледам , мислам дека сум премногу приврзана и дека не ќе можам да издржам таква промена, а па и не сме дотолку дојдени за мојата мала плта па ќе видам што ќе биде
RE: Чување на бебе - мајка на работа 1.5.2011 0:17:04
nadica
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska### мислам дека сум премногу приврзана и дека не ќе можам да издржам таква промена, а па и не сме дотолку дојдени за мојата мала плта па ќе видам што ќе биде
далеку од тоа дека парите не се потребни, но верувај дека ти е потребна и мала дружба со други луѓе и мене ми беше тешко и јас полошо го доживувам разделувањето отколку надица ама таа е посигурна во себе и не е до толку зависна од мене што на некој начин и ме радува и ме натажува
RE: Чување на бебе - мајка на работа 1.5.2011 10:37:21
mama26
se si ima svoja losa i dobra osobina..eve na primer vcera do grad pa vo park ,i sinot ajde mamo obleci mi gi patikite,,a edno devojcence od 2 godini sama si gi oblakase kondurite..i vikam bravo gledaj sine pomala od tebe..i zenata mi vika pa odi vo gradinka zatoa ...tamu mora sama nema nekoj pa da ti odi celo vreme pozadi...a ovoj mojot daj mi sok obleci me,sobleci me
RE: Чување на бебе - мајка на работа 1.5.2011 10:47:33
mamamoni
два дена одев на работа само на замена додека ми се врати колешката, и тоа затоа што јас и се нафатив сакав да видам како ќе се снајдам, промената мене навистина добро ми дојде,првата вечер пред одење неможев да заспијам, но Софија не ме барала воопшто, затоа што е помала изгледа, се измолзив и и оставив млекце, едниот ден ја чуваше едната а другиот ден другата баба и двете супер си поминале , а мене ми остнува само да не мислам дали се придржуваат до моите правилазатоа што нема да можам да работам а ми треба голема концентрација