RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

mesecina83 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 13:37:00)

Драги рр јас денеска ги поднесов моите документи за моето 2ивф се надевам ќе биде и последно ,па за две недели чекам да ми го одобрат ваучерот ,а моето 2 ивф пак ќе биде кај др Петановски во Ремедика едвај чекам да помине овој месец [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 20:23:04)

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Pa devojki go dobivme "doooolgo ochekuvaniot" vaucher od fondot, no po se izgleda deka dzabe e se. Odobreno ni e IVF so donator. Besna sum i mnogu luta. Zoshto togash mm praveshe biopsija zoshto ni vlevaa nadez koga na kraj NISHTO. Samo da se razbereme IVF-to go pokriva fondot ostanatite troshoci se na nash teret (a tie chinat isto onolku kolku i privatno da si napravevme IVF) taka shto podobro ke beshe namesto cela godina da trchame po bolnici da se nervirame i stresirame da si go napravevme privatno do sega ke si imavme detence namesto vaka . Taka shto so mm odluchivme nie dvajcada sme si zivi i zdravi i da si imame megusebna poddrshka i razbiranje kako i do sega pa shtom bilo recheno da nemame deca pa na krajot i toa e Bozja volja.

Vi blagodaram na site za poddrshkata shto mi ja dadovte koga nemav na kogo da se doveram i na site vi poskuvam poubav kraj od mojot.

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 21:21:06)

Virgo mila dusicke znam oti e tesko, no nie so mm na primer sme reseni ako ne uspeeme imame uste dva pati preku fondot i ednas moze da si dozvolime privatno i ke si podneseme dokumentIte za posvojuvanje na krajta kraeva nema da bideme ni prvi ni posledni ke ti napisam pp vo vrska so se.

Melanija RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 22:19:38)

virgo не ја губите надежта. Незнам по што се водат но не е фер да не се дозволи да се проба,па знаат ли низ што се поминале за документи.Може ли да се жалите?
Да имате разбирање и љубов, и да решите посвојување надешта не ја губете, се се враќа за луѓе кои имаат срце и да посвојат.Те [sm=smiley31.gif]

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 22:23:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: virgo

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Pa devojki go dobivme "doooolgo ochekuvaniot" vaucher od fondot, no po se izgleda deka dzabe e se. Odobreno ni e IVF so donator........ podobro ke beshe namesto cela godina da trchame po bolnici da se nervirame i stresirame da si go napravevme privatno

Вирго тука сме со тебе. Но зошто не пробате приватно штом исти се трошоците? Не губете надеж, освен ако спермограмот е толку лош.....ако, не има чаре посвојување, дете си е дете без разлика од каде доаѓа. Позз

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 22:37:06)

Blagodaram za podrshakata. Utre ke otidam do komisijata za da mi objasnat zoshto odluchile taka i da vidam za da se podnese prigovor ili nekakva zalba. No i mm veke e pri kraj so trpenie znaete nie zenite nekeko uspevame i vo najcrnite neshta da najdeme troshka svetlina no mazite se podrugi tie za se drugo se jaki no za vakvi neshta se prilichno slabi (barem mojot) i toa mi e dodaten teret shto psihichki me iznemoshtuva. Kako i da e ke vidam shto se moze da se napravi no preteruvaat koga ke poglednam te za ova te za ona na nekoj nachin nie privatno na rati si go plativme IFV-to i nalet seto toa stresot, nervozata, chekanjeto na rezultati da ne ja spomnuvam drskosta na odredeni vreboteni vo drzavna. A najbolno e koga na vesti ke slushnam deka nekoj go frlil svoeto dete a nie tuka (site shto se borime za IVF) so seta snaga probuvame da stvorime dete.[sm=rozica.gif]

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 23:00:03)

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Вирго тука сме со тебе. Но зошто не пробате приватно штом исти се трошоците? Не губете надеж, освен ако спермограмот е толку лош.....ако, не има чаре посвојување, дете си е дете без разлика од каде доаѓа. Позз

Vaka da pojasnam od komisija ni pobaraa biopsija na testisi. Koga na nikakov nachin posle 4 meseci ne uspeva da zakazam vo drzavna da mu napravat na mm biopsija otidov do komisijata. Im rekov deka nemozeme da zakazeme biopsija veke 4 meseci i gi prashav dali moze da napravime neshto da dostavime nekoj drug naod za da ni go odobrat vaucerot. Togash jasno i glasno mi rekoa "Dokolku ni dostavite bilo kakov drug naod ili deka nemozete da ja napravite biopsijata nie sekakoke vi odobrime vaucher no so DONATOR ako sakate taka nemora da pravite biopsija sekako taka veke go imate vaucherot. No ako sakate deteto da bide neli VASHE t.e. napravete biopsija ako vo patoloskiot izveshtaj pishuva deka vashiot soprug moze da stvara spermatosoidi togash veke edruga prikazna i normalno deka ke vi bide odobren vaucher onakov kakov pretpostavuvame deka posakuvate, neli deteto da bide vashe."
Poradi toa vo slednite dva meseca uspeavme preku trista rasprashuvanja da ni kazat deka moze vo voena da se napravi biopsijata i mm ja napravi. Boze tri dena lezeshe temu zasechen e na dvata testisi nedela ipol nemozeshe da odi i sedi kako shto treba i set_o toa pomina. Koga potoa go dobivme naodot pishuvash edeka DA moze da stvara spermatozoidi (ne kolku shto neli bi se ochekuvalo vo normalni uslovi) no SEPAK STVARA. Zatoa sum tolku razocharana, znachi za se shto se nadevav dekanema da ni go pobaraat tie ni go pobaraa i se sekavam koga pishav deka gi podnesov rezultatite od biopsija rekov daj Boze da ne rechat so donator. I ete rekoa "So donator"

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.5.2014 23:42:07)

A Virgo zosto ne probate na privatno koga veke ima spermatozoidi jas znam I takov slucaj I zenata bese bremena so bliznaci mi kaza

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (7.5.2014 10:51:36)

Virgo, да одите на добар лекар за сопругот, да видите што како и дефинитивно одете си на приватно, или поднеси жалба до директорката на ФЗО за сегашниот ваучер, но не се откажувајте. Штом има спертматозоиди, нема гајле. Побарај го на Интернет Перо Дабески треварот од Гостива, тој лечи тежок машки стерилитет со билки, така слушав. Позз

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (7.5.2014 11:11:12)

Virgo, можам да замислам колку сте повредени и скршени, но здравје, важно е вие двајца да сте ок, па се друго ќе се реши. Инаку, според ова што го пиша, и тоа што ти го кажале, можно е да настанала грешка или обичен превид. Штом се покажало дека може да создава, стварно нема основа да не ви дадат, и се надевам дека со жалба, разговор или која и да е процедурата, ќе ви одобрат нов ваучер. Ако ништо од тоа, налет и пари и се, направете си приватно...
И мене ми е хорор кога ќе видам како ги фрлаат, тепаат, мачат или оставаат на улица додека сите ние тука се фаќаме за сламки, ама за жал, животот не е фер...
Тука сме со тебе, пиши ни како ќе се одвиваат работите. Ти праќам позитивна енергија [sm=smiley31.gif]

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (7.5.2014 14:23:38)

Devojki MNOGU BLAGODARAM ZA PODDRSHKATA i site najsilno ve[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]. Bev denes vo komisijata za da mi objasnat i mi priznaa deka e nivna greshka i se chudea zosto ni odobrile takov vaucher ama nazalost toa e toa bidnalo vrakanje nema. Megutoa me posovetuvaa koga oficijalno ke go dobieme izvestuvanjeto mm da napravi TESE so krioprezervacija da izgotvime zalba do vtorostepena komisija i so zalbata da podneseme i dokazi deka imame asalni smrznati spermatozoidi. No poradi toa shto povtorno na novo ke ni bide razgleduvan predmetot JAS treba povtorno da gi napravam SITE ispituvanja koi gi pravev PAP, hormoni, mikrobioloshki, se se od prvo do posledno, poradi toa shto starite veke ne mi vazat. Shto znaci deka koga ke go napravam i toa so zalbata potvrdata od TESE-to da gi podnesam i niv za da ne ostavime prostor da bi ne vratile za ushte neshto. E sega treba vreme trpenie i pari ama toa e toa. Barem sum srekna shto mi priznaa deka e nivna greshka a krivo mi e shto poradi taa nivna greshka pak NIE ke se utepame od davanje pari i stresiranje po bolnici.

Koga ke razmislam podobro 500 evra i nashe dete odkolku 1500 evra i "tugo" dete.[sm=zz_biggrin.png][sm=zz_biggrin.png] [sm=zz_biggrin.png]. ova sekako beshe mala shala. Pozzz

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (7.5.2014 14:28:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: virgo

Devojki MNOGU BLAGODARAM ZA PODDRSHKATA i site najsilno ve[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]. Bev denes vo komisijata za da mi objasnat i mi priznaa deka e nivna greshka..........i se chudea zosto ni odobrile takov vaucher ama nazalost toa e toa bidnalo vrakanje nema........

Поднеси жалба до директорката на Фондот, писмено, да ти го заверат во нивната архива и да ти дадат бројче дека го примиле, а приложи и копии од документи и наведи во дописот дека ти признале нивна грешка, нека ги риба таа да ја променат одлуката, а не ти наново се да правиш и да губиш време...нивна грешка, па ти да се зафркваш.....оди и поднеси писмен допис со твои контакти да те побараат и побрзо да направат исправка, остај второстепени комисии бакрачи.....

tea 88 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (7.5.2014 20:34:30)

znaci ovie od Fondot ako pravat vakvi greski zasramota ne se koordinirani, edni rekle ke odobrime pratete biopsija, a mozi drugite ne znaele za ova prvovo i ispratile takvo izvestuvanje. i jas mislm deka treba so zalba posto priznale deka e nivna greska da ja ispravat, zosto da ne moze ako ne znaat da rabotat. zasramota. jas eden mesec cekam i uste nisto. pred dve nedeli mi pobaraa Pap test demek sum nemala prateno sto ne e tocno, istiot den im isprativ i uste nisto. sega povtorno go razgleduvaat predmetot ne znam sto e ova ludilo.

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (7.5.2014 21:12:36)

Abe I oni ne se vinovni razgleduvaat sega. documenti I za tie sto podnesuvaat documenti I za vtoro dete guzva eedna komisija a razgleduva slucaevi I za prvo I za vtoro dete no sepak ne ja opravduvam taa greska sto I ja napravi le na virgo

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (8.5.2014 11:50:01)

А бе како не се виновни, не зезајте - што им е друго работа ако не да внимаваат! Па со луѓе работат бре, и тоа за сериозни случаи! Не ме интересира дали има гужва или не, и јас имам гужва на работа па работам додека не се заврши работата... Недозволиво е ова што се случило, и уште друг да плаќа за нивните грешки...

Virgo, јас сосема се согласувам со LoveableMe и мислам дека треба така да направиш. Ај сеа, сто тестови и испитувања јово на ново... ако е неопходно, ок, ама сеа за нивен превид... не. Добро е што барем признале, па се надевам дека нема да комплицираат понатаму. Пиши ни [sm=smiley31.gif]

Melanija RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (8.5.2014 17:23:19)

Како не се виновни???Луѓе молат за работа, да си ја признаат грешката ,фино лепо ново нека напишат дека се одобрува и тоа е тоа.Што има да се корегира и одново.
Не се дозволени грешки кога се во прашање судбини на луѓето,нерви бари,па и брак

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (8.5.2014 18:29:47)

Abe ono da zatoa I jas kazav mno gu jasno kazav oti ne opravduvam takvi greski. no ke se slucuvat kako nema da se slucuvat koga e samo edna komisija I za prvo I za vtoro dete moe mislenje oti oni trebase da si formirat uste edna komisija za IVF za vtoro dete

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (9.5.2014 10:48:08)

Kapina, нема оправдување. Не ме интересира дали има една или десет комисии, тоа им е на нив работа. За ова треба да се дигне ептен галама по медиуми па да летаат луѓе од работа, а не да ги правдаме! Ако на нив им е многу гужва тоа, фино лепо нека си дадат отказ и одма ќе се најдат други што сакаат да работат.

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (9.5.2014 15:00:11)

Како потсетување на сите што се спремаат за собирање/поднесување документација за ИВФ

"За ИВФ се доставуваат сите претходно извршени прегледи и анализи не постари од една година, потребни за вклучување на парот во постапката за БПО и тоа:

Медицинска документација дека се извршени една или повеќе од следните методи: ХСГ и/или лапараскопија и хистероскопија, и/или лапаротомија;

Само кај утврден машки фактор на неплодност, со број на подвижни сперматозоиди и по обработка помал од 4 М/мл или тешко нарушување на машкиот фактор со помалку од 4% сперматозоиди со нормална морфологија, доволен е 4 DV ултра звук на кавум утери;

Ехографски преглед со морфологија на матка и јајници

Кај азооспермија за утврдување на неплодност, покрај биопсија на тестис задолжителен е и патохистолошки наод.

Документи за направени две или повеќе анализи на спермата со најмаку еден месец разлика меѓу нив во повеќе од една здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност, а последната анализа да не е извршена пред повеќе од една година пред поднесувањето на барањето (кај машки фактор на стерилитет да се достават покрај задолжителните и постарите спермограми);

Податоци за неплодност за период од најмалку три години, лекувана со конвенционални методи, со реализирани најмалку четири циклуси на интраутерална инсеминација (IUI);

Резултати од извршена анализа на хормонален статус на трети ден од циклус : FSH, LH, PRL, E2, TSH (не постари од шест месеци);

PAP skrining (не постар од една година доколку бил уреден);

Микробиолошки брисеви од вагина и цервикс (Ureaplasma, Mycoplasma и Chlamidia trachomatis) не постари од шест месеци;

Маркери за Hepatit B i C, HIV за двајцата брачни партнери (не постари од шест месеци);

Крвна слика, гликемија, седиментација (не постари од шест месеци);

Друга медицинска документација во зависност од здравствениот статус на брачниот пар (извршени дијагностички или оперативни интервенции во врска со стерилитет, извршени инсеминации, извршени ин витро фертилизацииостанати заболувања, терапија и мислење од специјалисти, останато).

отпусно писмо/или извод од МКР за детето, постаро од 18 месеци за првото породување со живородено дете

Во прилог на Предлогот се доставува целокупната потребна медицинска документација, во оригинал со докази за валидност (потпис, печат и факсимил од медицинско лице и здравствена установа) прегледана и подредена како во Предлогот."

Извор: ФЗО

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (10.5.2014 23:43:10)

Zdravo devojki.
Navistina blagodaram za sekoja podrshka shto mi ja davate. So mm odluchivme da pochne da prima terapija koja ke mu pomogne ushte vo testisite da se sozdadat pozreli spermatozoidi shto pri oploduvaje bi imalo pogolemi shanci da se dobie pozdrav embrion (ova normalno go pravime vo konsultacija so doktor ne na svoja raka) i posle sega neznam nekolku nedeli odkako ke ja primi terapijata ke mu napravat TESE i krioprezervacija na se shto e normano genetski upotreblivo. Kon zalbata ke im gi podnesam i tie dokazi i ako i radi sebe ke gi napravam povtorno moite ispituvanja. E tek togash samo neka povtorno izmrchat neshto na sud ke gi dadam poradi lazni vetuvanja i lichna navreda. Shto mislat ajde ovaa e malda neka trcha po bolnici. TESE-to sekako mora da go napravime samo nemoj da mislat deka na nas finansiskite sredstava na drvo ni rastat(ne mislam samona mene tuku opshto). Kako i da e ova shto mi go napravija ke mi go platat. Smo da dobijam vaucher ko shto treba. Ako nishto poveke parite za TESE=to kemi gi vratat. Ushte koga im rekov kolku chini nivnata "opcija" za IVF shto mi ja odobrija se zachudija kolku bilo skapo. Zatoa rekov poeftino ti e privatno IVF da si napravish nego fondot da ti "odobri" donor.

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (10.5.2014 23:51:01)

Virgo pa neli donorot se plaka500evra samo a I drugo sakav da te prasam koj mu davase na mt upati za spermokultura hepatit b I c I hi opstiot maticen lekar ili

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.5.2014 0:14:54)

Za spermokultura upat dobivme od urologot (zaradi biopsijata) prvata spermokultura ja pravevme privatno i mi beshe dadena od privaten ginekolog. Spermokultura moze da se napravi i vo zdrastven dom Prolekje jas taka go znam (ona kaj zeleznichaka stanica shto e). Za dva dena gi davaat rezultatite. A za markerite mm gi praveshe isto privatno a jas so upat od matichen opsht lekar vo drzvna na infektivno.

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.5.2014 10:04:06)

Ne jasne planiram na privatno nisto da pravam osvenspermogram zatoa prasuvav drugoto se ke pravam na drzavno ovde vostrumica zatoa prasuvav sto kako ke e prethodno ginekologot ni dade upati na mene I na mm za kade sto treba sega veke kaza on ne daval upati za mazite

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.5.2014 19:39:51)

Virgo, со тебе сме биди упорна во борбата, дел од твојот пост префрлив во ИВФ со донатор, ќе помогнат твоите сознанија на оние рингерајки кои имаат потреба од тоа.

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (12.5.2014 11:09:46)

Kapina, упатите за сопрузите веќе не ги даваат гинеколози, туку нивните матични лекари, и се што треба може да се направи на државно. Маркери за хив, хеп Б и Ц за нив е наједноставно на Инфективна, со упат од матичен и закажување. Може и во Пролече, да, но не знам каков упат треба за таму.

Virgo, со тебе сме! Сите да ги дигнеш на клоци и да им побараш да ја признаат грешката и да ви дадат нормален ваучер, зашто ова ако стигне до медиуми може и голема да стане. Си играат со човечки животи, кај го има ова... Немој да се нервираш, се ќе се среди [sm=smiley31.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>