RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

Melanija RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (3.4.2014 12:21:18)

jana81 велиш незнаеш колку имаш правено,зарен немаш никаков документ??? Инсеминации се прават во болници така што не верувам дека може да ти издаде документ а и потребно е преку еден месец па неможе уназад 8 месеци да издаде отпусна листа нема логика

tea 88 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (3.4.2014 13:10:49)

pozz do site. i jas gi spremiv dokumentite za ifv. ova ke mi bide prvo se nadevam i posledno samo sto sega mi otkrija klamidija na mikrobioloskite brisevi pa treba da zemam terapija pa potoa da gi dostavam. prasanjeto mi e dali mora inseminaciite da bidat preku eden mesec zasto mene mi se dve od 2012 i dve od 2013. pa nemam redoven ciklus zatoa ne moze preku eden mesec

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (3.4.2014 13:15:59)

Tea88, важно е да имаш 4 инсеминации и документацијата за нив, заедно со другите документи да ги поднесеш за ИВФ. Среќно, ти посакуваме успех[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]. Кај кој доктор одлучи? Позз

tea 88 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (3.4.2014 13:19:21)

bukvalno site gi imam dokumenti i hsg. laparohisteroskopija i se drugo i preporaka od specijalist endokrinolog a sekako imam dokumentacija od insseminaciite mi ja dade biologot. inaku planiram kaj Tase vo Plodnost

butterfly 00 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (3.4.2014 13:20:47)

Za vtoro IVF baraat obicni kopii ili kopii so pecat od fondot zosto mene kopiite so pecat od fondot mi gi zemaa vo Sistina, tamu imam kopija od pap test koja neli mi vazi ne e postara od edna godina i spermogramite so pecati od fondot isto taka od prvoto IVf. Jas ke gi pobaram od Sistina, a sto dokolku ne daj boze ne mi gi dadat vo toj slucaj sto da pravam?

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (3.4.2014 13:25:26)

Butterfly00, во Систина имаат досие за секој пациент, мора да ти дадат документација. Во Фондот исто имаат твое досие, само веројатно ќе треба да го побараат со бројчето од решението кога ти одобриле ИВФ.

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (4.4.2014 12:02:25)

Постовите за кламидија се префрлени во Кламидија- скоро неприметлива болест.

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (4.4.2014 14:06:32)

"Ре-Медика успешно го заврши процесот на акредитација

Лабораторијата Ин Витро Фертилизација (ИВФ), при одделот за гинекологија и акушерство е првата лабораторија на Балканот и меѓу ретките во Европа која се стекна со сертификат за квалитет и компетентност согласно стандардот ISO 15189:2013. Според истиот стандард, кој важи за медицински лаборатории е акредитирана и дијагностичко-биохемиската лабораторија на болницата.

Акредитацијата на ИВФ и дијагностичко-биохемиската лабораторија беше спроведена од страна на Институтот за акредитација на Република Македонија, кој е членка на ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) и IAF (Internationa Accreditation Forum) од страна на Меѓународна комисија.

„Во контекст на нашата определба за давање на медицински услуги со врвен квалитет кои се темелат на креирање на високо стандардизирани услови, процедури за работа и компетентен кадар, го реализираме проектот за изградба на новата зграда. На тој начин обезбедуваме проширување на постоечките капацитети за дијагностички процедури, нови простории за ИВФ лабораторијата и простории за земање или оставање примероци.“, изјави проф. д-р Андреја Арсовски, стручен директор на Ре-Медика."

Извор: БИ-МК

virgo -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (4.4.2014 22:02:15)

I konechno rezultatot od biopsijata pokaza deka imame materijal za rabota jeeeeeee presrekna sum. Sega ostanuva ushte odlukata od fondot. Vo sredata gi podnesov rezultatite pa sega chekame. Daj Boze se da bide dobro, se nadevam deka nema da ni baraat ushte neshto. Dosta e veke dovolno vreme izgubivme i me umorija veke ovie trchkaranja.

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (6.4.2014 18:27:43)

ИЗВОРНА ПОРАКА: virgo

I konechno rezultatot od biopsijata pokaza deka imame materijal za rabota jeeeeeee presrekna sum. Sega ostanuva ushte odlukata od fondot. Vo sredata gi podnesov rezultatite pa sega chekame. Daj Boze se da bide dobro, se nadevam deka nema da ni baraat ushte neshto. Dosta e veke dovolno vreme izgubivme i me umorija veke ovie trchkaranja.

Virgo, со среќа, тоа е убава вест, извести не кога ќе добиеш ваучер и пипи кај кој доктор реши да правиш ИВФ. Позз

mesecina83 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (9.4.2014 14:06:20)

eve i jas da se pofalam deka vo ponedelnik ili vtornik kje gi podnesam dokumetite vo fondot i zdravje do krajot na april mesec ke mi go odobrat vaucerot i zdravje 10-11 maj pocnuvam so postapkata na moeto 2 ivf se nadevam ke bide i posledno i da bide uspesno i ke dojde krajot na moite 10 godini maka

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (10.4.2014 13:41:07)

mesecina83, и ние планираме да поднесеме во понеделник, така што заедно сме во ова [sm=smiley1.gif] со среќа и ти посакувам овој пат да ти биде успешен [sm=smiley1.gif]

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 11:55:38)

Девојки, може е глупо прашањето, ама се збунив - на пап резултатите излезе дека имам кандида, па не знам дали е неопходно да ја лечам и со скроз чисти резултати да аплицирам во фзо, или не е фрка? Кандида е толку безначајно нешто, се појавува во секое време и стварно се надевам дека нема да биде проблем...

Фала ви [sm=smiley1.gif]

tea 88 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 15:51:49)

i jas deneska gi podnesov dokumentite pa se nadevam deka ke mi odobrat, ama kako sto sum maler moze i da me odbijat. stvarno ne se razbiram dali treba da bide izlecena pred da gi prilozis dokumentite . nekoj sto znae se nadevam ke ti odgovori.

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 16:09:18)

Nema vrska I Candida ta znae da napravi problemi vo bremenosta ako e nelekuvana ubavo si pisuva oti pap testot brisevite treba da bidat uredni za kandidata ima lekovi

mesecina83 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 17:05:53)

a da prasam nesto dali moze dokumentite za vaucerot da ne se podesuvaat vo podracnata sluzba na fodot kade sto ziveeme vo nasito grad ili moze da se podnessat na raka direkno vo skopje ,bidejki sakame da gi podneseme direkno vo fodot vo skopje za da zastedime na vreme i da pocneme na 9 maj so terapijata bidekji na soprugot mu e ograniceno vremeto toj raboti vo stranstvo i gazdite se mnogu losi ne mu davaat mnogu odmor,pa fativme vrski za da ni odobrat vaucerot pa zatoa prasuvam dali moze direkno vo skopje da se dadat

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 18:06:09)

Mesecina ne brzaj. Ureoplazmata znae da bide mnogu opaka vo bremenosta moze da dovede do spontani abortusi jas I zatoa prvo ja izleciv pa posle gi podnesov dokumentIte

mesecina83 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 18:27:10)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

Mesecina ne brzaj. Ureoplazmata znae da bide mnogu opaka vo bremenosta moze da dovede do spontani abortusi jas I zatoa prvo ja izleciv pa posle gi podnesov dokumentIte

jas od deneska sum na terapija pijam eritromicin 250 mg 4x1 7 dena ke gi pijam pa se nadevam deka ke ja izlecam

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 20:44:29)

Hopeful, Tea88, Mesecina83, со среќа, ве очекуваме со одобрен ваучер. Кандида не значи ништо за ФЗО, матичниот дава терапија и не е проблем за одобрување на ИВФ. Уреаплазма доколку пишува на ПАП тестот, ФЗО нема да одобри дури не се направи повторен брис и да покаже чисто. Бараат во подрачната единица во градот кој живеете да ги поднесете документите, а не во скопје, колку што јас имам информации. Позз

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.4.2014 23:10:03)

Jas piev za ureoplazma urealitikum klaritromicin edna doza ja ispiv nekade za dve tri nedeli posle toa nemase nisto jas imav I mikoplazma hominis I za taa I za taa piev klaritromicin I za tri nedeli nemav nisto

Karma -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (14.4.2014 20:31:37)

mesecina83 како решение за тоа што сопругот е врзан со работата е да во периодот дури е тука да си замрзнете материјал.во систина тоа чини 10000 денари така нема да се оптеретуваш со тоа дали ќе биде тука или не...иако знам дека е најважно тој да биде покрај тебе и да ги споделите сите моменти сепак важно е ти да бидеш ослободена од сите грижи и ова да го направиш опуштено...
ние направивме така поради тоа што мојот сопруг патува често и плус заради тоа што се плашевме дека за денот кога ќе треба нема да има доволно материјал па да се заштитиме...
ти посакувам успех и да си ги видиш твоите црти...[sm=rozacrtici.gif][sm=rozacrtici.gif]

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (15.4.2014 12:12:26)

Девојки, ние денес поднесовме документи, па чекаме [sm=smiley1.gif] Ни рекоа за месец дена отприлика, имале многу барања сега за второ дете. Ајде, држете среќа [sm=smiley36.gif]

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (15.4.2014 12:14:31)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful

Девојки, ние денес поднесовме документи, па чекаме [sm=smiley1.gif] Ни рекоа за месец дена отприлика, имале многу барања сега за второ дете. Ајде, држете среќа [sm=smiley36.gif]

[sm=sloncek.gif][sm=sloncek.gif][sm=sloncek.gif][sm=sloncek.gif] Чекаме да не известиш кога ќе добиеш ваучер. Со среќа

jana81 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (16.4.2014 3:10:58)

Hopeful velam deka neznam zatoa sto imam praveno inseminacii mnogu odamna, za da ostam bremena a neda imam dokument za IVF. Pred da pocneme so postapka jas imav samo dve inseminacii( dokumenti) i si napraviv uste dve.E sega za vtoro dete nemam praveno inseminacii. Od sistina najdovme kopii za dve inseminacii ( tolku mi baraat sega) gi odnesov vo fondot ama ne mi kazaa dali ke mi odobri komisijata so stari t.e. veke iskoristeni inseminacii.cekam da mi se javat dali ke mi gi uvazat, ako ne ke bide jovo na novo.

Hopeful i na site sto cekaat vi posakuvam.sto pobrzo da si dobiete pozitiven odgovor .

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (16.4.2014 10:49:21)

Потсетување за сите оние кои аплицираат за ИВФ за второ дете[sm=smiley1.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: kik@

Zdravo dragi moi rr.Denes razgovarav so odgovornata od fzom za dokumenti za vtoro dete preku fondot.Zenata bese mnogu fina i mi objasni deka mi se potrebni istite dokumenti kako za prvo dete samo plus treba da se dostavi kopija od izvodot na rodenite od deteto i plus izvod od vencanica
(1)Здравствена легитимација/ ЕЗК на увид
(2)Изјава за вонбрачна заедница доколку осигурените лица не се во брачна заедница
(3)Извод од Матична книга на венчани
(4) Извод од Матична книга на родени за прво родено дете и тоа само во случај на поднесување на барање за БПО за второ дете
(5)Образец Предлог (П-БПО) пополнет и потпишан од гинеколог;
(6) Медицинска документација дека се извршени една или повеќе од следниве методи: ХСГ и/или лапараскопија и хистероскопија,
и/или лапаратомија; ехографско испитување не доказна метода освен 4DV ултразвук на кавум утери;
(7) Документи за направени две или повеќе анализи на спермата;
(8) Резултати од извршена анализа на хормонален статус : FSH,LH,PRL E2,TSH на трет ден од циклус (не постари од шест месеци);
(9) PAP skrinig (не постар од една година доколку бил уреден);
(10) Микробиолошки брисеви од вагина и цервикс вклучувајќи и Chlamidia trachomatis (не постари од шест месеци);
(11) Маркери за Hepatit B и C,HIV двајцата партнери (не постари од шест месеци);
(12) Крвна слика,гликемија,седиментација (не постари од шест месеци);
(13) Друга медицинска документација за извршените дијагностички или оперативни интервенции во врска со лекување на
стерилитет и останато (ако ја има).

Страница: <<   < Претходна страница  18 19 [20] 21 22   Следна страница >   >>