blue_blue -> RE: Вештачко оплодување (27.4.2010 22:52:08)
|
iki82, da odgovoram na tvoeto prasanje - jas nemav medicinski problem, toa se vika idiopatski sterilitet, koga se e OK od medicinska strana. No sto i da e problemot mislam deka nitu eden sovesen doktor nema vednas da te prati na IVF. Vleis to abilo posigurno od inseminacija...ne e bas taka, znaci IVF e invazivna metoda koja ne e magicno stapce so 100% sigurnost. Ako gi vidis brojkite IVF nema poveke od 30 (max 40%) uspesnost. Normalno e doktorot da proba prvo drugi metodi vo zavisnost od slucajot - dali e toa stimulacija so tableti, inseminacija, itd, pa duri posle da te sovetuva da odis na IVF. Znam luge sto dobile dete i samo so ciklus so stimualciaj i so inseminacija, i koi ne dobile dete ne po 5 IVF-a. Moe mislenje e deka treba da najdes sovesen, iskusen i koncentriran na tvojot slucaj doktor na kogo ke mu veruvas i ke gi sledis upatstvata koj ti gi dava. Jas veke ednas kazav vo forumov deka sum odela kaj Lazarevski vo Sistina, no za mene i pokraj negovata beskrajna strucnost toj ne bese OK zosto ne bese skoncentriran na mojot slucaj, ne ni znaese koja sum koga ke dojdes, nitu pak sto pravel minatiot pat. Dr. Petanovski od Remedika e sosema druga prikazna. Nekako na forumov mnogu mi se favoriziraat Sistina, pa zatoa i pisav - deka mozebi treba da si vidite kako e kaj Dr. Petanovski vo Remedika. Kako i da e covek ne treba da gubi nadez dur ne gi iscrpi site opcii sto gi ima. Ti posakuvam barem tri decinja ako ne poveke.
|
|
|
|