Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
кика испитувањата можеш да ги правиш и на државно мене така ми рекоа во приватните клиники,кај нив само ќе треба да се прави спермограмот.Јас сите испитувања ги имам направено на државно е сега ми фали уште спермокултура и спермограм Незнам дали ќе треба да проверувам хормонски статус,кај мене излезе малку покачен пролактинот сега имам терапија за да ми се стабилизира,али за тоа сигурно ќе може да ме информира матичниот.
Со правилник и комисија на Фондот за здравство ќе се одлучува која Македонка може да биде вештачки оплодена. Во правилникот пишува жената треба да има извршено четири инсеминации во македонски болници за да може да поднесе документи за вештачко државно оплодување.
- Дали на брачните парови кои во странство направиле инсеминација ќе им ја признаете?
- Па да да, мора комисијата тоа да го земе предвид одговара д-р Лазаревски, гинеколог од клиничка болница ,,Систина,“ .
- Како ќе го земете кога во правилникот на Фондот пишува само македонски болници?
- Па мора да се признае - вели д-р Лазаревски.
Нехуманиот момент во правилникот е дека државниот Фонд за здравство ќе плаќа ин витро оплодување само за едно живородено дете, по вторпат мајката мора сама да си плати.
- Најголема среќа е брачните парови после многу години да добијат дете, вели Маја Парнарџиева Змејковска - директорка на Фондот за здравство.
- Зошто тогаш среќата им ја ограничувате само со едно дете?
- Тоа е така во законски рамки вели Парнарџиева.
Фондот ќе одвојува пари, а нивни вработени ќе одлучуваат која жена има право за ин витро. Постои ли конфликт на интереси и зошто тоа не го прави независна комисија на Министерството за здравство -директорката на Фондот скандалозно избега од новинарите.
Кој ќе членува во комисијата? Двајца доктори вели Парнарџиева што се по стручност гинеколози ?Двајца доктори контролори вели Парнарџиева.
Новиот правилник и фондовската комисија почнуваат со работа од 1-ви
Sakam da ve prasam dali ovie ispituvanjava sto treba da se napravat za vestackovo moze da se napravat bilo kade ili treba vo bolnicata kade sto ke se pravi in vitroto(Sistina),posebno za hormonskiot status dane treba posle pak da go pravam vo Sistina .Za mikrobioloskite ispituvanja vo Sistina pisuva deka ne treba da se postari od 3 meseci a od fondot kazuvaat deka ne treba da se postari od 6 meseci.Stom od fondot taka velat sigurno e taka.
Kik@ moj sovet ti e bidejki se podgotvuvas za invitro zosto da rizikuvas i utre sama na sebe da si kazes trebase ova trebase ona. Napravi si gi site potrebni ispituvanja neka ti bidat site novi , taka e najdobro. Eve jas ke ti kazam cis primer za mene sekoi dve nedeli pravam analizi na krv koi mi se potrebi ( mnogumina mi rekle deka toa e nepotrebno , no jas go slusam svojot ginekolog i fala bogu nezgresil nisto) Taka da samo napred so novi analizi i novi slili
cleo zenite so policisticni jajnici imaat golemi sansi za uspeh, bidejki so pomos na stimulacija kaj niv prosecno se razvivaat mn poveke jajce kletki odkolku kaj dr zeni. No postoi i pogolem rizik za hiperstimulacija na jajnicite i treba vnimatelno da se pratat. Dokolku nema dr prepreka sansite za uspeh se ogromni. Moja drugarka pravese in vitro zaradi pcos, jajnicite ne i reagiraa na stimulacija i sega e bremena so devojce. znaci prvo in vitro i uspesno. I izvadija 19 jajce kletki od koi 9 se oplodija i dve i vratija i edno i se fati :) Kaj nejze na maz i spermogramot bese vo red, sigurno i toa ima vrska.
Dragi RR-ki ,ova denes sto go kazaja na vestite za invitro oploduvanjeto preku fondot ,ke vazi samo za onie sto ke gi napravat ptrebnite ispituvanja( kompletiraat dokumentacija) samo do pred 1 septemvri ? ili moze i posle prvi septemvri. da se podnesat dokumenti? Slusnav deka za pomladite bracni dvojki ke bilo preduslov ako se lecele min . 3 god od neplodnost. Znaci ovaa sansa za preku fond jas ne ke mozam da ja iskoristam . Neznam zosto vakvi uslovi koga za vo mojot slucaj nemam drugi sansi za zabremenuvanje osven so IKSI .POZDRAV DO SITE !
isto i kaj mene e edinstven nacin da zabremenam ivf a nemam 3 godini otkako sum vo brak.ako toa e tocno sto da pravime togas nie .moeto ivf e so donor jajce kletki taka da nema sto da cekam koga edinstven nacin e toj.dali toa ke se zeme vo predvid.ima li nekoj sto ke pravi ivf so donor jajce kletki?sepak mislam deka za takvi slucaevi ne treba da se gleda na toa da se pominati 3 godini.pozz i pisete
Zlatni patalci moi Samo gospod znae kako ke bide ponatamu .Zosto tri godini brak Ako mm ima nekolku spermatozoidi vo semeto togas treba da cekame 3 godini Ako nekoja ima 42 god treba da ceka da napravi 45 godini Ili ako nekoj maz nema seme ima samo vo testisi i kaj niv ke treba 4 inseminacii Ne gledate se izbunija ne znaeja da odgovorat na presot .Ako mm ima nekolku spermatozoidi vo semeto koja e garancijata deka ke ostanat po 3 godini Mozebi ke gi izgubi site Koj se tie eksperti od fondot sto ke odlucuvat dali sum jas za in vitro.Jas ovaj pat ke kurtulam od taa komisija-ke go fakam po staro posledniot voz a mozebi bidejki ke imam uste dna sansa pa ke mora da go fakam i vosot so komisijata Trauma do trauma "gore visoko dolu dlaboko"-toa e nasata sudbina
Suzeto znaci ti ne pravese IVf a si trosela ampuli a si pravela inseminacija Uspehot na inseminacii e od 4 do8% neznam zosto si gi trosis jajnicite Ti cestitam za hrabrosta ja smislam deka ako gospod dade 1 dete i nema da pomislam na site ovie golgoti Eve gledam nekoi slabi tragi od krvarewe ako e taka vtorit den ke treba da pocna so stimulacija Dr mi rece prv den mi se racuna koga ke dobijam poobilno se nadevam deka utre ke bide prv den i od drugiden ke pocnam Ve sakam site zatoa sto imame ista sudbina
zorana jas imam donatorka.bev vo remedika i samo sto ja dobiv potvrdata od fondot vo april ,trebase za 1 mesec da pocneme so terapijata koja trebase da ja primi donatorkata (znaci vo maj)koga se javiv na doktorot vo remedika za toa koga da odime mi rece deka potvrdata od fondot ne mi vazi ke treba da se pocne cela procedura od novo ama so komisijata pa taka ke si cekam sega da dojde avgust pa da podnesam dokumenti a dali ke dadat toa e glavnoto prasanje ako veke gledaat na toa da se pominati 3 godini .a kako ke odlucat tie tamu dali jas ili ti ili pak nekoj drug e za invitro ne znam ama taa e cista glupost za da pominat 3 godini bidejki za tri godini mozat da se slucat mnogu raboti,na mene mi e vazen sekoj pominat den kolku poveke cekam tolku poveke gubam no sto da pravime nie obicnite smrtnici koga drugite odlucuvaat za nasite sudbini.rizik mi e da odam na privatno bidejki ako ne bide uspesno od kade ke najdam pak tolku pari za vtor pat.pozz
Za forumov slucajno razbrav i da vi kazam pravo ovie dena poveke pati se navrakam.Mnogu me zainteresira,pravo mesto e da razmenis mislenja i iskustva so luge sto stradaat i sto delat ista sudbina.Odluciv i jas da se vklucam ,ne slucajno.Vo brak sme tri godini,.Nasiot problem e azoospermija.Do sega kaj maticen ginekolog vo Prilep napravivme nekolku neuspesni inseminacii.Izgleda deka in vitro e ona sto ni preostanuva i sto mozi da ne dovedi do bebenceto sto sekojdnevno go sonuvame.Ne znam kolku e pravo vreme sega da pocnime so postapka,nesto slusame na televizija ima promeni vo zakonot,no ne sme bas vo tek...Zosto drzavata dopolnitelno ni ja oteznuva ionaka teskata situacija? Dragi idni prijatelki,sto mislite kade e kaj nas najsigurno no i najevtino da se pravi in vitro?Imam 34 godini i vo posledno vreme neizvesnosta me pritiska se povece. POzdrav od Prilep
samo bog znae kako ce bide so novive zakoni.non-stop nesto menuvaat ..vo komisijata izgleda ce bidat dr.lazarevski,i dr.organdziski i koj dokumenti ce gi sprema maticniot toj samo ce ti kazi sto treba i ti pak sama,kaj nego gi nema potrebnite ispituvanja, zosto kazuvaat i raboti sto ne bunat,uh tesko nas maki samo
devojki,dali ima megju vas nekoja cij soprug ima los naod od spermogram kako nasiot? Posledno napravivme pred nekolku meseci i terapijata sto mazot mi ja primase ocigledno ne deluvase.Iskreno da vi kazam ne znam sto mi pagja po tesko,dali nemanjeto dete ili da go gledam sakaniot kako se poveke pati i se zatvora vo sebe.Mi se cini deka sum silna i za dvajcata,nadesta vo mene posoi.Dali znaete nekoja uspesna prikazna povrzana so maski sterilitet?(alkohol,cigari i kafe veke prekina da pie pred nekoj mesec.Sto mislite prirodno bi pomognalo osven produkti bogati so cink,vitamin e i vitamin c)?
eli2010 dali ste bile na urolog?Urologot e toj sto ti pomaga za podobruvanje na spermogramot (odnosno specijalizant za maska neplodnost)i ti gi dava site lekarstva sto ti se potrebni.Nie bevme vo Sistina kaj urologot Trajceska i na mm mu dade da pie: -vitamin e 2x1 -vitamin cink 2x1 -folna kiselina 2x1 -omega 3 od 1000mg 2x1 -klomifen po pola apce sekoj den i rezultatot e podobren spermogram(od posleden spermogram 600.000)sega imame 4 milioni i 200 iljadi.Sto znaci se isplatese odenjeto na urolog.No moram da ti kazam i deka zamrznavme sperma vo slicaj da nemat spermatozoidi dovolno za vestackoto.Inaku mm ima oligoastenozoospermija.Pozzz i dokolku te interesira nesto slobodno prasaj zatoa sme tuka,za da si gi kazeme makite,da si se utesime i najmnogu da si pomogneme.
zdravo na site vas ringerajki! Denes resiv da stanam clern na vaseto drustvo i da go podelam so vas moeto bogato iskustvo.Pred da se vklucam citav za vasite problemi pa sakav i jas da vi gi kazam moite.Mozam da recam deka vasite se mali za razlika od ona sto jas i mm imame proziveano.Iako sum povozrasna kako i site vas i jas sakam da stanam majka na barem edno bebence.za toa kade se sum barala pomos mozam da napisam celi referati.Tesko mi de toa sto ptroblemot za moe zabremenuvanje e i kaj mene i kaj soprugot. Do sega sum bila vo nekolku privatni ordinacii i kliniki.Tamu najprvo pravev insminacii a pokassno po predlog na doktorot pravev ivf i toa nekolku pati.Po preporaka od edna doktorka ginekolog otidov vo Solun prviot pat ama zavrsi neuspesno.Mnogu se razocarav pa slednitr 2 pati resiv toa da bide ovde kaj nas vo Mqakedonija.Za daiskoristam nesto i od drzavata so plavo kartonce bev i vi Sistina i vo Remedika.Seto ova se sluci vo period od 3 god.Iskreno mnogu sum iscrpena i umorna od site ispituvanja i tretmani.Veruvajte poveke i da ne znaeme kade da se obratime a zelbata za bebe da si ja ostvarime.Soprugot ima napraveno nekolku spermogrami kontrolni i se se dvizi okolu slab kvalitet na semeto.Nadez kaj nas postoi iako sme povozrasni i mnogu izmaceni.Slusnav nesto vo vrska so novite zakoni za ivf.Dali nekoj moze da mi kaze do kolku pati so noviot zakon moze da se napravi in vitro preku fondot?Dali ke moze da si odbirame i samite pacientki kaj koj lekar da odime .Mislam deka so moeto iskustvo ke mozam da vi davam soveti i jas kako i vie mene .Vi posakuvam mnogu bebinja za site nas.
draga lilita najprvin dobredojde na ringeraja.mnogu sreka se nadevam deka nabrgu ke se ostvari vasata zelba za edno malo i slatko .jas znam deka fondot dozvoluva do 3 pati na niven tovar a za biranjeto lekar mislam deka pacientkata si bira vo koja klinika i kaj koj lekar ke odi.ne znam kolku si informirana no mozes da gi procitas prethodnite objavuvanja na temava i ke ti stane jasno kako ke odi procedurata za ivf preku fondot.mnogu pozz i se nadevam deka naskoro ke se ostvari i tvojata zelba
Dragi moi rr vo petok mi bese transverot a denes utrovo kako parce zasirena krv i krv mi ispadna pa me fati strav.Se javiv vo Sistina sestrite mi rekoa da prodolzam soterapija do testot pa potoa ke vidime,a toa mozebi bilo da e ostanata krv od punkcija ama mene mi e strav neznam kako ke izdrzam do 31 juli.Pa ako ima nekoj slicno iskustvo bi ve zamolila da mi pise.Pozdrav!
Dragi moi rr vo petok mi bese transverot a denes utrovo kako parce zasirena krv i krv mi ispadna pa me fati strav.Se javiv vo Sistina sestrite mi rekoa da prodolzam soterapija do testot pa potoa ke vidime,a toa mozebi bilo da e ostanata krv od punkcija ama mene mi e strav neznam kako ke izdrzam do 31 juli.Pa ako ima nekoj slicno iskustvo bi ve zamolila da mi pise.Pozdrav!
Nemam nikakvo iskustvo no edno znam samo miruvanje i upotreba na prepisanata terapija a najvazno pozitivna misla.Raduvaj se na sekoj den za da stignes do celta
od petokot do denes se pominati samo 5 dena ne bi mozelo da dobies moze da e kako sto velis zasirena krv od punkcijata neznam ni jas tocno samo bidi pozitivna,i srekno daj boze da se stvori zivot vo tebe
eli2010 ne se razocaruvaj, nie go imavme problemot so mn slab spermogram teska oligospermija pa uspeavme so in vitro ICSI, i sega ke cekame bliznacinja. mm pred samata postapka piese oligogal se toa se tableti sto gi sodrzat site vitamini za podobruvanje na spermata, ne piese alkohol, ne pusi, periodot pred da se pravi spermogrmot treba da e fizicki odmoren.imavme napraveno i ispituvanja na hormoni. onoj hormon sto ovozmozuva formiranje na spermatozoidi mu bese mn pokacen . otidovme vednas na in vitro.pozdrv mnogu i ne se razocaruvajte ke uspeete site
Eli2010 nemoj da se razocaruvas kaj nas sostojbata bese mnogu teska i rekoa deka nema sansi po priroden pat da ostanam bremena. Celo vreme pravev inseminacii pa nisto od niv i na kraj ostanav bremena po priroden pat. Zatoa samo napred.
Eli 2010 azospermija pa kako si pravela inseminacija Toa ti e gluvo seme(bez spermatozoidi)Kolku sto znam treba kaj tvojot maz da se barat vo testisite ke treba secnje na testisite da proverat dali ima vnatre ako nema togas ke treba inseminacija so drugo seme
bebence i jas koga pravev vo Sistina na7 den imav krvarewe Istoto i mene mi bese kazano po dva dena si dojde prijatelkata obilno 5 dena e malku za da dobies Toa moze ili da e dobar znak znaci se faka embrionot i kopa vnatre ili ke odi aut Zemaj gi lekarstvata i miruvaj Ako ti prestane kravreweto ke bide dobar znak