Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Се согласувам со Зорана дека нема потреба да се оди надвор од МК. Овде барем за IVF има стручни доктори, кои ги следат сите најнови достигнувања и супер услови во приватните болници. Јас бев во Белгија на трето мислење и ист впечаток имам како Зорана, ништо спектакуларно, болница ко болница, не ислуша докторот и ништо посебно ново не ми кажа, се што веќе го имав чуено од Др. Лазаревски и Др. Петановски го чув и таму. И двајцата многу патуваат и следат (Др Петановски соработува со болница во Чешка и мислам дека таму има субспецијализирано), Др Лазаревски нон стоп е некаде по белиов свет на конференции, форуми (за Др Таше не знам па не пишувам, ама сигурно и тој следи) така што мислам дека е фрлање пари да се оди надвор.
А Лилита, не може секоја постпка за потпомогната репродукција да заврши успешно. Не знам кој рекол дека сите од Ремедика остануваат трудни - камо среќа да беше така, одма сите други гинекологии во свет ќе ги затвореа и сите ќе одеа тука. Не знам што подразбираш под „ја утнаа работата“. Може да ја утнале само ако ти правеле IVF, а не си била за таква постапка. За се друго они работат што можат и Плодност, и Систина и ремедика, ама не се семоќни...Како и со друга медицинска состојба (не сакам да речам болест) не зависи се од медицната и докторот - многу работи зависат од момент, од психичка состојба, од самиот организам...немаат они магично стапче...Човек треба да верува во позитивен исход и се додека има макар и најмала медицинска можност да се обидува. Тоа чини многу нерви, време и пари (сите сме го трчале тој пат - некои уште го трчаат) ама желбата е огромна и ќе се успее. Ако чеовек е фокусиран да добие дете ќе го добие, макар и по едно чудо постапки, седење по ходници во болници, ординации....Надеж секогаш има и не треба да се губи. РР-јаки те поддржуваат и ќе се радуваме и на твоите
Dragi RR denes dobiv odgovor od fond t.e. mi baraat uste dokumentacija , znaci nesum odbiena samo baraat mislenje od urolog za soprugot . I zatoa site ke ve sovetuvam da ne odite po dokumentacijata od baranjeto i predlogot tuku se da dostavite site ispituvanja i vasite i na soprugot t.e se sto ima vrska so reprodukcija. Samo taka izgleda ke se zadovoli komisijava. Pa dragi moi mojot slucaj povtorno ke se razgleda se nadevam deka krajno ke e i ke dobijam definitiven odgovor . Pozdrav ! Vi posakuvam na site sreka sto cekate rezultati od Fondot. .......
dragi i mili zenicki jas sum nova na forumov i bas mi e milo sto so nekogo ke mozam da si gi spodelam makite nekoj sto ke me razbere i od licno iskustvo ke spodeli momenti :) e pa mojot problem e vakov : imam cisti na dvata jajnika pravev punkcija po preporaka na dr Sapunov vo drzavna mislejki deka toj e "najdobriot" no na vakvi cokoladni cisti punkcijata ne pomaga posle dva meseci bev pratena na laparaskopija hitno vo drzavna cekav da me primat 3 meseci se iznervirav i otidov vo sistina kade sto vo edna nedela mi zavrsija rabota i mi napravija laparaskopija ... arno ama po tri meseci kontrolata poakza deka pak se stvoreni cisti i deka edinstven lek e da ostanam bremena sega za da nemam ponatamosni problemi so zacnuvanje arno ama eve i toa ne se faka najverovatno cistite pocnaa da smetaat ... i bidejki cistite si rastat doktorot mi predlozi da odime na insiminacija pa ako ne uspee na IVF nie razmisluvam po preporaka na doktor blizok prijatel da odime direkno na IVF za da ne gubime vreme i nadez i zivci me interesira dali nekoj ima slicno iskustvo i kako pominal . p.s nie se uste ne sme stapile vo brak i me interesira kakvi dokumenti se potrebni dali treba da ubrzame proces ili moze labavo posle toa da si gi zavrsime site rab ve pozdravuvam i cekam odgovor
Zdravo cece 81 i site drugi dragi prijatelki od forumot Se raduvam zatebe cece sto si na cekor do zavrsuvanje so administracijata Jas sum vo ocekuvanje na rezultatot posle embrio transferot(za nekolku dena),bi sakala da spodelam so vas nesto sto procitav za maski sterilitet denovive. (znaete i deka toa e i nasa bolka so mm)Napraveno e pogolemo istrazuvanje vo Amerika vo vrska so f-rite sto vlijaat na plodnosta na mazite i najdeno e deka elektromagnetnite branovi sto gi zracat mobilnite telefoni,lap topi i tn.,dokolku se naogjaat vo blizina na testisite i vo podolg period znacajno ja namaluvaat maskata plodnost(vo prevod,mobilnite telefoni ne e preporaclivo da gi cuvaat vo dzebovite i da zboruvaat dodeka istite se tamu) DZakuzi,topli kupki,banji,izlozuvanje na site vidovi toksini i aditivi vlijae negativnona maskata plodnost. Pozitivno vlijae jadenje mnogu ovosje i zelencuk(vitamini i minerali),no i primanje dodatno vit.C i vitaminE(duri ikaj mazi stonemaat vakov problem,a sakaat dastanat tatkovci)Mozebi znaeme,ama ubavo e da se potsetime na nesto sto pomaga Pozz. za nasite idni rrtatkovci ,samo napred,neka ni se prikluci nekoj na forumot.Sto mislite,zosto da ne se druzime i zaedno tuka?????? Cao i se pisime
Dragi Ringerajki, dali nekoja od vas posle punkcijata imase bolki i naduvuvanje na stomakot??? Ve molam za odovor, se razbira tie sto ja pominale ovaa postapka. Jas imam jaki bolki i podubanost eden den posle punkcija, pa me interesira dali e toa normalno, ili...? Odnapred blagodaram
Dragi Ringerajki, dali nekoja od vas posle punkcijata imase bolki i naduvuvanje na stomakot??? Ve molam za odovor, se razbira tie sto ja pominale ovaa postapka. Jas imam jaki bolki i podubanost eden den posle punkcija, pa me interesira dali e toa normalno, ili...? Odnapred blagodaram
И јас имав болки после пункцијата,не се секирај тоа е нормално не е ништо страшно....поззззз мила
за на приватно мислам дека е доволно да имаш согласност од партнерот...а за пеку фондот мора да си во брак бидејки во документите бараат фотокопија од венчаницата позззз мила
< Поракaта ја уредил Bogdancanka -- 31.8.2010 20:46:10 >
Vodicka dobredojde na forumot ti posakuvam prijatna druzba na rr. I jas mislam deka za da pravis IVF preku fondot e potrebno da bides vo brak i toa baraat 3 god brak. Cece81 dali kaj vas problemot bese kaj tvojot maz? Kolku spermogrami podnese vo fondot (dali imase spermogrami od 2 razlicni ustanovi)?
Cece a koga gi podnese dokumentite? Bogdancanka zarem ti ne dobi odgovor? Ajde mila izraduvaj ne so pozitiven odgovor, so netrapenie go ocekuvam tvojot odgovor zosto mislam deka bese najbrza i prva gi podnese dokumentite. Pozdrav
rr dali koga pravevte HSG vi pobaraa rezultat od sedimentacija na krvta? Mojata maticna e na odmor i koga otidov kaj nejzinata zamena mi rece deka ako nemam sedimentacija ke me vratele i mi preporaca pred Hsg da piam 1 spazmeks. Dali vie koga pravevte HSG pievte nesto za da bolkata bide pomala? i mi rece deka HSg se vrsi 3-4 dena po zavrsuvanjeto na minstruacija i vo zavisnost od toa ne mora da bide 7 den. Jas vcera dobiv i sega ke pravam Hsg no doktorkata mi rece deka ako imam visoka sedimentacija nema da mi go izvrsat ispituvanjeto i ke mora da cekam naredniot mesec.
Дити ми рекоа дека во текот на неделава треба да стигнат некои известувања од комисијата,е сега дали и моето ќе биде со тие незнам се надевам дека е и дај боже да е позитивен...за HSG знам дека мора да се провери седиментацијата,на мене ми проверија добив резилтати и ми закажаа за проверка на продност на каналите,јас не пиев ништо пред да одам на HSG поззз мила
Да, мора да ти направат седиментација. Јас не пиев ништо пред HSG. Бидејќи додека ми го правеа испитувањето течноста не поминуваше докториве силно ме стиснаа на стомакот и имав модрица после цела недела и ме болеше, ама ништо посебно страшно.
ИЗВОРНА ПОРАКА: diti
rr dali koga pravevte HSG vi pobaraa rezultat od sedimentacija na krvta? Mojata maticna e na odmor i koga otidov kaj nejzinata zamena mi rece deka ako nemam sedimentacija ke me vratele i mi preporaca pred Hsg da piam 1 spazmeks. Dali vie koga pravevte HSG pievte nesto za da bolkata bide pomala? i mi rece deka HSg se vrsi 3-4 dena po zavrsuvanjeto na minstruacija i vo zavisnost od toa ne mora da bide 7 den. Jas vcera dobiv i sega ke pravam Hsg no doktorkata mi rece deka ako imam visoka sedimentacija nema da mi go izvrsat ispituvanjeto i ke mora da cekam naredniot mesec.
Bogdancanke ,tolku mnogu mi e milo za tebe:)))))))))) Ti ja isprakam seta sreka na svetot i samo so gospod napred i mnogu pozitivni misli i se da bide kako sto posakuvas.
fala mila:)))))))
ah vi blagodaram mnogu i bravo za forumov mi go olesnuvate zivotov i makava ve pozdravuvam mili ringerajki i se nadevam deka site nasi prikazni ke imaat sreken kraj pa se citkame nekade niz forumcevo ...
Diti da problemot e kaj mojot soprug- oligoastenoteratozospermija, jas im priloziv na fondot 2 spermogrami eden od drzavna bolnica eden od plodnost i razlikata da e megu niv poveke od eden mesec t.e da ne se spermogramite dvata vo ist mesec praveni. Mislam deka pominaa 15 den od podnesuvanjeto na dokumentite vo Fond. Vodicke dobrodojde na forumot ... i odma ke ti odgovoram deka nemora da si vo brak samo treba izjava za vonbracna zaednica. Toa go ima na barenjeto za podnesuvanje dokumenti vo fond. E sega taa izjava dali treba da e na notar zaverena ke gi prasas vo fondot kade sto treba da podneses dokumenti. Pozdrav na site !
IVF mozi da pravat i onie koi se vo vonbracna zaednica Im treba od notar zavereno deka se vo vonbracna zaednica Dobredojde za vodicka i kako voda da i e ivf eto Lilita do kade si stignata so inekciiite neli primas ili se otkaza
Sakam da ve prasam dali nekoja od vas podnese vo dokumentite i hormonsko ispituvanje od mazot?Kaj nas maz mi ima poremetuvanje vo hormonite i eve veke 6 meseci se lecime so bromergon i nekako tesko ni odi.Dali i toa treba da go pustime ili dodeka ne se sredi rabotata da ne go pustame .Na izvestajot sto ni go dava doktorkata stoi deka ima problemi so hormonite ama se podobruva i kontrola po 1 mesec a toa ke bide duri vo oktomvri a do togas koj ke ceka?.Sovet.
Кика мила кај нас проблемот е до мм слаб спермограм јас во фондот ги поднесев сите документи што ги имав дома,буквално се дадов....мој совет е што побрзо да си поднесеш документите заради тоа што кога се јавив да прашам за колку време може да добијам одговор ми рекоа дека комисијата има доста работа така да за сигурно неможат да ми кажат,само ми одговорија дека некои известувања се пратени а на другите документи работеле....или пак советувај се со матичната прашај ја за мислење дали да чекаш или да ги поднесеш документите....јас во моите документи што ги поднесев ми беше и резултатот со повишен пролактин пиев терапија али не правев ново испитување...поззз мила
zdravo rr jas bef fcera kaj dr LAZAREVSKI i mi rece dekea postojaat uste nekoi sansi za barem da napravi edno dve jajca.a drugoto so donor no razocarana sum sto mm donor e mnogo skap,najeftiniot e 1400 evra,a sto e najloso bef i vo fondot vo skopje i mi rekoa deka don ne ja plakaat.samo postapkata za IVF.kaj mene rezervite bea od anti milrion 0.80 a i doktorot mi rece deka se slabi no deka ke pravime nekako .i mu bese "ZAL" kao sme bile mnogu mladi za tolku neuspesi i iscrpuvanja.i mi rece da se nadevame deka ke uspeeme.a za don treba prvo na psiholog kaj nekoja diana vo skopje da zemam potvrda si nekoja pa posle da poracam materijal.i kako ke se snajdam so tolku pari neznam .STRASNO>