|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  49 50 [51] 52 53   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вештачко оплодување
16.9.2010 20:13:54   
Natasa981
cleo, bas mi e zal..! ajde mila,ne se razocaruvaj,ke bide sledniot pat ,iskreno ti posakuvam. nekako se sozivuvam so site vas ringerajki,taka da edna od nas sto prezivuva -mislam site drugi go socuvstvuvaat. taka da cleo,ajde ne se obeshrabruvaj :od sledniot mesec kon novi pobedi! i jas i ti sto poskoro da si gi vidime tie user posted image
pozdrav do tebeuser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1251
16.9.2010 20:14:11   
Olivia
te cekav cel den da pises Cleo i sega nemam zborovi... kaj kogo pravese ivf....
sega imam uste poveke zbunuvacki prasanja vo glava... a tebe mozam da ti kazam da bides blisku do svojot soprug i se polesno ke pomine..nadezta posledna zgasnuva...

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1252
16.9.2010 20:19:22   
cleo
Draga moja, prvo mislam deka apsolutno nema vrska koj mi go pravel in vitroto. Eve ke ti kazam - vo Sistina kaj Dr. Popovik, kaj najdobriot doktor od sekoj aspekt. Postojano bese so mene, pozitiven, vnimatelen, profesionalen...Se bese vo red, ama ete, ne mi bilo pisano...Ako mi veruvas se raspagam na milion sitni parcinja...dusava me boli. Ama toa e, zivotot e mnogu surov, treba da si mnogu jak da gi podneses porazite koi ti gii prireduva.

(Одговор на членот Olivia)
Непосредна врска до пораките: 1253
16.9.2010 20:24:24   
Olivia
kako sto ti pisav sega nema tolku silni zborovi sto ke te smirat, izvini sto te prasav kaj kogo pravese ivf samo mislev da ti kazam i deka jas sum isplasena i neznam sto ke bide ne bev zadovolna od celata procedura mnogu bev isplasena... a sega ostavi ne nas tuka ..napij se cajce od kamilica da te opusti malce i pocni da razmisluvas barem malku pozitivno...so tebe sum ...pozz

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1254
16.9.2010 20:26:22   
iki82
cleo mila mnogu mi e zal..imav golemi nadezi :( se konsultirase li so Popovic sto moze da e pricinata? ne se otkazuvaj..mora da bide 

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1255
16.9.2010 20:33:48   
Natasa981
of lele i jas sega se nataziv ..zasto be zasto nekoi luge mora da pominat trnliv pat za da stignat do celta?! zasto za nekogo e lesno a za nekogo tesko da uspee? imam milion prasanja..i luta sum,user posted image mnogu sum luta

(Одговор на членот iki82)
Непосредна врска до пораките: 1256
16.9.2010 20:35:58   
kik@
Cleo nemoj da bides razocarana,znam kako ti e no moras da si silna.I jas imam pominato niz tie patista 2 pati i zatoa znam kako ti e.Vtoriot pat ne bev spana cela npk dodeka ne go napraviv testot rano stanav vo 5 sabajleto zasto mm mi bese za na rabota prva smena od 6 casot i odam go pravam testot i toj bese negativen stoev pola cas vo wc cekajki da se pojavat tie user posted image i ne mozev da se sozemam a uste poveke kako ke mu kazam sega na mm.Sobrav sila iako so placenje legnav kaj mm i koga toj me prasa kakov bil testot jas samo go gusnav i dvajcata pocnavme da placeme kako mali deca,ako mi veruvas i sega placam,celava ovaa situacija so tebe me potseti na losite raboti sto sum gi doziveala.Si velevme kako i mozno ova samo nas da ni se slucuva tolku mladi a tolku grizi da imame.Neznam kolku ke ti pomogne ova sto ti go pisuvam no veruvaj mi kolku poveke zivotot ni nosi grizi i nervozi tolku posilni sme.Pozdrav od mene do tebe i morate da bidete silni i dvajcata nisto ne smee da ve skrsi.Se ke bide samo trpenie spasenie.user posted image

Непосредна врска до пораките: 1257
16.9.2010 20:39:21   
cleo
Mila Olivia, ne me sfakaj pogresno, ne mi preci voopsto sto me prasa kade sum go napravila, no sakam da ti kazam deka moe mislenje e deka doktorot ne e apsolutno nikakov faktor vo finalniot ishod. Zatoa mila moja ako go poslusas mojot sovet - GLEDAJ DA SE OPUSTIS, DA GI TRGNES MISLITE OD TOA. Znam deka e beskrajno tesko ama veruvaj deka za mojot ishod smetam deka e presuden OGROMNIOT psihicki pritisok i stres koj go cuvstvuvav dodeka lezev osobeno vtorata nedela. Eve ke ti kazam, od pusta ljubopitnost, no i pozitivna nadez, se izlazav i napraviv test so urina na 12 den i izleze negativen. E toa mi bese najgolema greska!!! Od toj moment do 14 den popladne koga napraviv beta hcg jas doziveav nerven slom vo bukvalna smisla na zborot, Solzi ne mi ostanaa za betata, ednostavno sakav samo potvrda na negativniot rezultat STO E APSOLUTNO POGRESNO!!! Sansite za netocen rezultat na test so urina na 12 den se ogromni draga moja, ama koj da me ubedi vo toj moment. I taka stresot i pritisokot si go napravija svoeto. A sega da ne mi e nekoj vo koza...Ete toa e mojata tazna prikazna...

Непосредна врска до пораките: 1258
16.9.2010 20:44:43   
cleo
Dragi moi prijatelki, zaboraviv da vi zablagodaram na site vam so koi mozam da ja podelam tagata koja e OGROMNA, NEOPISLIVA SO ZBOROVI I NE DAJ BOZE NEKOJA OD VAS DA JA DOZIVEE! Site moi nadezi i zelbi bea vlozeni vo ova, energija pozitivna za vreme na celata postapka, no ne i za vreme na lezenjeto. So vas mi e polesno...iako sega ocite mi se polni so solzi....

(Одговор на членот Natasa981)
Непосредна врска до пораките: 1259
16.9.2010 20:54:03   
Natasa981
neznam kako mozes i dali voopsto mozes da se utesis vo momentov, no jas bas tuka na ringeraja procitav nekoi prikazni na nasi rr drugarki i vidov deka skoro site zavrsuvaat so sreken kraj. i tvojata ke bide Cleo,ne se razocaruvaj plizzz,eve ti prakam smajli od mene da te nasmee

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1260
16.9.2010 20:55:06   
Natasa981
a eve go i smajli-to
user posted image

Непосредна врска до пораките: 1261
16.9.2010 20:56:45   
iki82
cleo ke uspees ne se otkazuvaj, mlada si, medicinava e sega napredna , nema otkazuvanje. Ima slucai kade sto ne uspealo prvo in vitro pa uspeale so vtoro ili sl. Dodeka imame i proizveduvame jajce kletki nema otkazuvanje. Eve denes mi kazaa za edna prijatelka ima 40 god. prvoto in vitro neuspesno vo Sistina, sega pravela kaj Ivanovski vo Sv.Lazar i uspeala. Znam deka e mnogu tesko, ama mora borba, sto da pravime..nisto drugo ne ni ostanuva. 

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1262
16.9.2010 20:57:42   
cleo
Natasa ti blagodaram mnogu za poddrskata, toa mnogu mi znaci od site vas...i za smajli-to se razbirauser posted image  eve gi brisam solzite i izleguvame so maz mi malku na vozduh

Непосредна врска до пораките: 1263
16.9.2010 20:59:45   
mama26
user posted image   bez solzi i sekogas vo borba za da gi vidime user posted image user posted image

СЕ ШТО Е МОЕ КЕ СИ ДОЈДЕ ,А АКО НЕ СИ ДОЈДЕ КЕ СИ ГО ЗЕМАМ САМА.

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1264
16.9.2010 21:00:47   
cleo
Iki, iskreno ke ti kazam, vo momentov se cuvstvuvam beznadezna totalno...se mi e tolku dalecno, kako nedofatna cel. Se nadevam i se molam ova da trae samo period dodeka da gi zalecam ranite. A i tebe draga ti blagodaram sto me poddrzuvase celo vreme i na privatni poraki

Непосредна врска до пораките: 1265
16.9.2010 21:04:22   
iki82
ke bide tezok period srcka no ke pomine i ke pocnes so novi sili. Mlada si, ke uspees. Ostani na ringeraja, imas tuka mnogu sto da naucis i da spodelis mislenja. poz i odi da setas malku :)

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1266
16.9.2010 21:09:57   
Olivia
cleo ako izleguvas maz ti neka te odnese vo Pelister restoranot na plostad da krkate po eden ladno toplo kolac ti vetuvam deka za moment ke se raspolozis... kamo da bese seka mazmi vo zamjava ke go terav i on da me nosi tamu kako bi kasnala sega eden...mmmm ... pre4gratki za tebe cleo..

Непосредна врска до пораките: 1267
16.9.2010 21:13:09   
babydoll
cleo mnogu mi e zal za ova sto se sluci ,me rastazi mnogu.no mila ne se predavaj tolku lesno sigurno na krajot od tunelot ima svetlo koe ke ne ogree i nas.da ne mislis ne mozes  barem potrudi se toa da go svedes na minimum.baknezi do tebe i ne se sekiraj ke bide sigurno slednio patuser posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 1268
16.9.2010 21:32:47   
iki82
Eve nesto sto najdov zosto moz ivf da bide neuspesno i sto moze da se napravi, ama kaj nas cisto sumnjam deka ja ima ovaa tehnologija.

АПЛИКАЦИИ КОИ ГИ ЗГОЛЕМУВААТ ШАНСИТЕ ЗА УСПЕХ

Кои видови на нови напредоци се на пат во апликациите за вештачко оплодување? Шефот на Центарот за вештачко оплодување при болницата Аџибадем во Кадиќој, Придружниот Професор Л. Џем Демирел и Придружниот Професор Шахин Зетероглу нè информираa за следното: “Третманите за неплодност причинуваат емотивна, физичка и финансиска загриженост кај паровите. Истотака и повторените обиди за вештачко оплодување им делуваат на лекарите во третманот на таквите парови. Ова причинува секундарни приоди за осветлување на причините за неуспешните обиди и осигурува уште поуспешни резултати. Овде, неуспешноста или како резултат на квалитетот на ембрионот, или од групата на оплодени ќелии во лабораторијата кои се во тек на рамножување и кои се положуваат во мајчината матка, или од немоќноста на мајчината матка во обезбедувањето на погодна средина за положените ембриони. Доколку се воспостави дека квалитетот на ембрионот е причина за неуспешните обиди за вештачко оплодување, во Аџибадем Центарот за Вештачко оплодување, ги замолуваме семејствата да подлежат на ендометријална ко-култура или на циклусот на природна апликација на вештачко оплодување.
Ендометријална ко-култура е име дадено на практиката на собирање на ќелии од ткивата од мајчината матка наречени ендометриум. Овие ќелии потоа поминуваат низ процеси во лабораторијата и ембрионот се развива од овие ќелии пред да биде положен во мајчината матка. Во природниот циклус на вештачко оплодување, јајцевите клетки од идната мајка се собираат било со фармаколошка стимулација, без стимулација или со минимална стимулација. Во случај на неуспешен обид со овие методи, понекогаш можеме да препорачаме донација на јајцеви клетки. “Во меѓувреме, важно е да се одреди улогата на спермата и да се исклучи нејзиното делување на неуспешните обиди за тестот-бебе епрувета. Др. Демирел нагласува дека во нивната единица вршат анализа на ќелиите од спермата, репродуктивните машки клетки. Др. Демирел вели дека тиe посебно го проверуваат процентот на прелом на ДНК ќелиите од спермата што го покажува степенот на оштетеност на ДНК кој ја формира генетичката структура на ќелиите од спермата. Тој наведува дека на овој начин, можно е да се преземат неопходни мерки во случај на констатација на присуство на голема оштетеност на ДНК. Понекогаш, аномалиите на мајчината матка и ендометриумот во мајчината матка кадешто ќе се положат ембрионите може да бидат причина за повторувањата на обидите. Кај паровите кај коишто се повторени обидите, понекогаш ембрионот може да биде со добар квалитет, но сепак да не настапи бременоста. Тогаш тоа е знак да се испита леглото на утерусот кое може да биде друг значаен фактор што ќе влијае на успешната имплантација на ембрионот во обидот за тестот-бебе епрувета. Тука, утврдуваме присуство на некоја патологија што може да зафати место во мајчината матка и да формира непогодна средина во тој дел и да го спречи положувањето на ембрионот. Овие патологии може да се полипи, адезии, миоми или калцификации. Користиме терапија на интра-утеринска ендоскопија наречена хистероскопија за да ги отстраниме тие патологии.
Хистероскопија е метода која им овозможува на специјалистите директно да ги набљудуваат ендометријалните празнини во внатрешноста на мајчината матка и во случај да забележиме неуредности ги коригираме. Другата причина за повторување по неуспешните обиди е и несоодветноста на ендометријата во мајчината матка која треба да го достигне соодветниот степен на тенкост да може да ги прифати ембрионите, и да овозможи развиток на бременоста. Причината може да биде постојаната изложеност на ендометриумот на запаление, по нестабилната матка во носењето на плодот или абортусите, присуството на болеста во матката наречена аденом или адезија како последица на претходните интервенции при нестабилност на матката за носење на плодот и абортус. Покрај корекциите на горенаведените услови, вагиналната поддршка со естроген може да има позитивно влијание на ендометриумската тенкост кај овие пациенти. Доколку основниот услов е адезија, тогаш мора да биде отстранета со хистероскопија. Кај некои пациенти пак, го гледаме ендометриумот со предвремен светликав изглед и затворање на прозорецот пред да бидат положени ембрионите во матката; ова резултира со безуспешни обиди, и покрај повторените обиди. Мошне интересно, некои пациенти можат да го доживеат ова искуство при секој обид за тест-бебе епрувета. Им се препорачува на овие пациенти со оваа состојба да ги земат сите замрзнати ембриони од нашиот центар штом се оформат. Штом матката во некое идно време ќе го дозволи тоа, ембрионите се одмрзнуваат и се пренесуваат. Придружниот Професор Шахин Зетероглу нагласува дека со оваа метода тие имале голем број на успеси.

Кај жените со повторени безуспешни обиди, извршено е истражување за да се види дали има или не акумулација на опструктивна течност (хидросалпенкс) кај фалопијанските канали, канали кои ги транспортираат јајцата и кадешто тие јајца се соединуваат со спермата. Доколку се утврди присуство на некаква опструкција, пред да се изврши следниот обид за тест-бебе епрувета, овие канали (туби) мора да бидат хируршки отстранети или исклучени од матката. Кај овие пациенти, присуството на миомите истотака треба да бидат земени во обѕир. Може да се чини дека миомите не се распространети долж ендометриумот или дека не зафаќаат место кадешто ембрионот треба да се положи и дека не влијаат на успехот на обидите за тест-бебе епрувета. Меѓутоа, кај случаите со пациентите кај кои се извршени неуспешни обиди и во отсутност на други објаснувања, специјалистите веруваат дека миомите над 3 цм би требало да бидат отстранети пред да уследи следниот обид, дури и ако не вршат никаков притисок на ендометријалната празнина.
Придружниот Профессор Демирел опишува една друга метода која се обидуваат да ја применат во нивната клиника на оние парови кај кои се направени неуспешни обиди на тест-бебе епрувета. Пред да бидат положени на мајчината матка ембрионите кои се оформени во лабораториска средина, тие ги подложуваат на генетичко скенирање и најголемите ги избираат за пренесување. Оваа метода е наречена “Скенирање на анеуплоидите пред положување“. Идентификацијата на тие хромозоми со нормална генетичка структура и после нивната селекција, нивното повторно положување во мајчината матка, се верува дека игра додатна улога во зголемувањето на шансите за позитивен резултат – а тоа е настапувањето на бременост.

(Одговор на членот babydoll)
Непосредна врска до пораките: 1269
16.9.2010 22:32:35   
siki1
kleo duso so solzi na ocite nemozam da pisuvam,utesise so nas ,eve skoro poveketo od nas imame po tri cetiri neuspesi.no seuste sme mnogu silni i odime ponatamu.ke bide se vo ret koga ke mislis deka cela rabita ja pravis bes dinar.za naredna prilika ke mislis deka ova kosta 0000 den.ok?TUKA SE SITE NASI GOLEMI NEUSPESI.i prifatete go ova site.deka TOGAS KE IMAME POZ REZULTAT.ajde napise edno kafe od mene mila i nasmejse,ne e nisto povredno od tebeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 1270
16.9.2010 22:57:01   
bebence1
lilita so sreća utre,cleo ne gubi nadež mila odmaraj od ovoj naporen period i nikako otkažuvanje ke dojde denot mila.

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1271
17.9.2010 1:27:54   
Bogdancanka
Клео мила неможам да изберам зборови кои би те утешиле,затоа што точно знам како ти е како и многу други на рр што поминале низ ова знам колку е тешко да се посакуваш нешто што изгледа толку недостижно,али верувај мила кога тогаш ќе биде ќе дојде денот кога и ние ќе си ги дочекаме долго посакуванитеuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image силни гушки за тебе мила сите сме со тебе за да те подржиме и утешиме

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1272
17.9.2010 15:09:46   
Eli2010
Mila Kleo,sigurna sum deka ova sto ti se sluci e mnogu bolno,no ne dozvoluvaj da te skrsi.Fakt e deka ne ti uspea ovaj obid za zabremenuvanje,no isto taka e fakt deka zivotot e pred tebe i nosi bezbroj sansi....OK e da bidis tazna duso,ok e da placis,no i da znaes oti toa ke pomine i sonceto utre povtorno ke izgree.Potoa razmisli da vnesis nesto novo i ubavo vo tvojot zivot,da si postavis nova cel,predizvik koj ke te vodi napred.So poddrska od mazot ti i bliskite luge,ubavite vibracii,veruvanjeto vo uspeh,sigurno deka ke privlecat ubavi raboti....
Mnogu sreka mila tebe i na site nas sto pominuvame niz teski momenti.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 1273
17.9.2010 20:25:15   
cece81
Draga nasa Cleo od mene silna podrska , mora da prodolzis napred i da ne ja gubis nadesta ke bide mora da bide porano ,pokasno no kaj site ke bide. Nie zenite sme silni i sme golemi borci ke se borime i ke gi vidime user posted image .
Pozdrav do tebe i soprugot,bidete silni !

(Одговор на членот Eli2010)
Непосредна врска до пораките: 1274
17.9.2010 20:36:06   
cece81
Eve i mene vcera me rastazi situacijata koga spermogramot od soprugot go zemav od bolnica i koga mislev deka barem malku ke ima podobruvanje od tolku mnogu ispieni vitamini , no nisto spermogramot bese ist kako i pred terapija, kako knedla vo grloto da imav , a i nekoja solza bese prisutna no za ova nikoj ne znaese. Koga mu soopstiv na soprugot morav da se pravam deka sum silna i deka nema potreba da se nervira. Morav taka da postapam da ne pokazuvam razucaruvanje , zosto nie zenite ke se isplaceme i ke ni pomine ,no kaj mazite e malku podrugo tie se si berat vo dusata . No doagaat novi tri meseci pa Gospod neka e so site nas prodolzuvame napred so nadezi deka na nekakov nacin ke stigneme do user posted image .

(Одговор на членот cece81)
Непосредна врска до пораките: 1275
Страница:   <<   < Претходна страница  49 50 [51] 52 53   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  49 50 [51] 52 53   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?