|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  70 71 [72] 73 74   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вештачко оплодување
28.10.2010 9:25:57   
bozin
Zdravo na site, odamna go citam forumov i eve resiv i jas da se "aktiviram". Planiram da odam na prvo IVF, no kaj mene problemot e sto AMH e pomalo od 0.16. No sepak doktorkata e optimistist i onaka nemam sto da izgubam ako probam, sepak donacija na jajni kletki ne bega, neli?user posted image . Procitav deka nekoi od clenkite imaat isto taka slabi ovarijalni rezervi, pa dali i tie probale IVF i kakvi se nivnite iskustva? Odnapred Vi blagodaram.

(Одговор на членот stanka)
Непосредна врска до пораките: 1776
28.10.2010 12:55:17   
lilita
Ajde mila so sreka,da se raduvasuser posted image i nas da ne raduvas
Pozzz

(Одговор на членот dezdemona)
Непосредна врска до пораките: 1777
28.10.2010 14:48:58   
dezdemona
Zdravo na site rr
Zmej jas prasav edna negova pacientka koja bila preku fondoti taa rece se doplakalo tolku zavisi so pokrival fondot pisi vo dokumentite so se poddavaat se drugo se plaka. Primer suprefakt 2 sisenca ni se sleduvaat drugoto se doplaka. Bozin so sreka neka ti e ifv da vidis user posted image .
Dali nekoja od vas poe bromergon tableti i bila so pokratka terapija ifv i ostanala bremena?
Zasto mene 2 invitra estradiolot mi bese mnogu visok, Sega progesteronot malku.
pozdravce

(Одговор на членот Zmej)
Непосредна врска до пораките: 1778
28.10.2010 17:15:10   
cika
siki ti ja pustam cela sreka mila za vo petok da ni kazis dobri informacii fala mila i se najdobro pozz do site rr

(Одговор на членот siki1)
Непосредна врска до пораките: 1779
28.10.2010 17:25:02   
cika
bozin dobredojde mila mislam deka ke se druzime i podelime nasite maki ,jas mila imam 3 neuspesni ivf i sega koga ke probvav 4  pat ispadna deka rezervite na jajnicite mi se slabi fsh hormonot ogromen user posted image user posted image user posted image a anti milelion 0,16  mislam mn e slab a nemam seuste  so nikoj doktor razgovarano so kako a se rasprasvav i za donacija i neznam so ke pravam .A ti mila kaj koja doktorka bese za ivf i so ti kaza dali mozi da probas izvini a  fsh hormonot kolku ti e pisimi ako sakas kazi mi kade odis pozz i ti posakuvam da uspees od prva da si dobies user posted image ,i na site mili sto ste vo podgotovka ili vo postapka za ivf vi posakuvam mnoguuser posted image user posted image user posted image posebno na bogdancanka pozz  do site rr

(Одговор на членот bozin)
Непосредна врска до пораките: 1780
28.10.2010 17:55:00   
taci1
cika i jas imav visok fsh mi bese mislam 36.2 isto taka i anti milelion mnogu slab doktorot mi dade edni apcinja mi kaza deka ke gi pijam podolgo vreme no za sreka uste na prvata kontromma mi bese mnogu podobren rezultatot i odma otidov na punkcija.se nadevam deka tvojot fsh nee bas tolku visok.sega sum 14 nedela deneska bevme na kontrola na 4d i fala mu na boga se e vo red, samo sega jas bi prasala nekoj dali ima iskustvo od zemanje na plodova voda za ispituvanje na daunov sindrom znam  od prilika sto e toa ama kako izgleda bas ne mi e bas jasno.mnogu sreka na site pozdrav.

(Одговор на членот cika)
Непосредна врска до пораките: 1781
28.10.2010 18:36:07   
lovely30
cika i jas imav visok fsh mi bese mislam 36.2 isto taka i anti milelion mnogu slab doktorot mi dade edni apcinja mi kaza deka ke gi pijam podolgo vreme no za sreka uste na prvata kontromma mi bese mnogu podobren rezultatot i odma otidov na punkcija.se nadevam deka tvojot fsh nee bas tolku visok.sega sum 14 nedela deneska bevme na kontrola na 4d i fala mu na boga se e vo red, samo sega jas bi prasala nekoj dali ima iskustvo od zemanje na plodova voda za ispituvanje na daunov sindrom znam  od prilika sto e toa ama kako izgleda bas ne mi e bas jasno.mnogu sreka na site pozdrav.

jas kolku shto sum zapoznaena i na moi dve drugarki im beshe predlozeno da go pravat,no go odbija toj zahvat od prosta pricina zashto 50-50 ti se shansite da imash spontan vo slucaj nedajboze ako iglata za milimetar se mrdne ke napravi problem ke pukne vodenjakot.Takada oni ti davaat da potpishesh deka idesh na rizik za nedajboze neshto oni da nese vinovni da nemozesh da gi tuzish,takada toa e tvoj izbor,no sepak e ogromen rizik od spontan. pozz

(Одговор на членот taci1)
Непосредна врска до пораките: 1782
28.10.2010 19:24:30   
ROMA
Sakam da prasam, dali nekoj od vas piel caj od macina treva i dokolku nekoj upotrebuval dali moze da mi kaze kako se priprema i pie?

Непосредна врска до пораките: 1783
28.10.2010 19:53:11   
lukas
klik tuka

Неможите да бидите храбри ако не сте повредени.Неможе да научите ако не сте погрешиле.Неможете да бидете успешни ако не сте доживеале неуспех.

(Одговор на членот ROMA)
Непосредна врска до пораките: 1784
28.10.2010 21:40:40   
kik@
vecka ti blagodaram na odgovorot i daj boze da ne izraduvas so odlicni vesti ti ja pustam celata srekauser posted image user posted image user posted image samo napred i nema losi misli samo misli pozitivno i ke vidis se ke bide OK.Pozrav.user posted image

(Одговор на членот lukas)
Непосредна врска до пораките: 1785
28.10.2010 21:50:03   
kik@
siki1 i cika ajde zenski i vie samo hrabro user posted image ocekuvame dobri vesti i od vasuser posted image

lovely30 ima na stranicata na fondot kolku ampuli ne sleduvaat i jas pravev 2 invitra pa nemase potreba od kupuvanje privatno inekcii a ampulite za site zeni se vo ist broj 30 a doktorot ke ni kaze dali ke ima potreba od dopolnitelni ampuli ili ne.Sepak toj e strucnjak za ovie raboti neli pa ke odime do kraj kako sto ke ni kazat samo da gi vidime nasite user posted image .Pozdrav do siteeeeeeee user posted image

(Одговор на членот kik@)
Непосредна врска до пораките: 1786
28.10.2010 22:05:36   
veckasr
ti blagodaram kik@ daj boze da bide se kako so treba i site eden den da si drzeme user posted image bebce vo racete

Непосредна врска до пораките: 1787
28.10.2010 22:26:06   
cleo
Kika, jas pravev in vitro vo Avgust-Septemvri, znaci sega brzo. Primiv 12 inekcii Fostimon, od koi 6 od edno prashache i uste 6 po dve prashochinja. Nisto ne plativ dopolnitelno, a ne ni mi tekna da prasam kolku mi sleduvaat. E sega mozebi ima nekoi izmeni, neznam. Ti mila vo koja klinika i kaj koj doktor si?? So sreka, pa nabrzo da si gi vidis user posted image  Pozdrav

(Одговор на членот kik@)
Непосредна врска до пораките: 1788
28.10.2010 22:57:15   
mama_bo
taci poveli! mislam deka e dovolno user posted image

Непосредна врска до пораките: 1789
28.10.2010 22:57:51   
veckasr
sakav da ve prasam koga odete za beta hcg vi zemat krv ili urina 

Непосредна врска до пораките: 1790
28.10.2010 22:59:54   
mama_bo
ama go zaboraviv linkot user posted image

< Поракaта ја уредил Палешка -- 9.11.2010 7:13:52 >

Непосредна врска до пораките: 1791
28.10.2010 23:13:53   
cika
zdravo taci ti posakuvam lesna bremenost i se najdobro da ti pomine i da si go guskas tvoeto bebence ,mene mila fsh mi e 18 a amh 0,16 neznam kaj da pojdam da prasam se plasam od odgovorot  pozz i dobra nok na site rr.

Непосредна врска до пораките: 1792
29.10.2010 0:09:41   
siki1
TACI MENE SITE HORMONI MI SE VO RET SEGA GI PRAVEF ZA VO FONDOT NO REZERVITE 0.80 I SEGA KE VIDIME KOGA KE GI DOSPREMAM SITE DOKUMENTI KE GO CEKAM ODGOVOROT DOPOLNITELNO KE NOSAM.A KAKVI TABLETI TI DADOA I ZA STO?ZA FSH ILI?ZASTO KOLKU STO ZNAM NEMA LEK ZA REZERVI. A VIE ROMA JAS GO PIJAM CAJOT MACINA TREVA I SE PIE EDNO KESE VO 1 ML ZOVRIENA VODA STOI CAJOT DVA CASA PA POTOA GO CEDIS I GO PIES NA TRI PATI ILI VO TEKOT NA CELIOD DEN JAS GO KUPIF KAJ EDNABABA VO SK NA BIT P.I ODEF 4 MESECI VO PLODNI DENOVI DA PROVERUVAM OVULACIJA NO BESE MNIGU SLABO OTKAKO GO PIJAM CAJOT OVULACIJA IMAM SUPER I IM GO PREPORACUVAM TOA NA SITE DA GO ZEMAAT OVOJ CAJ LOSO NEPRAVI NISTO,MALKU E GADEN ZA PIENJE NO SE TRPI, LOVELY30 I JAS NESUM OD BITOLA NO ODAM TAMU A ZA INEKSIITE SI GI STAVAM SAMA VO KVADRICEPSOT T.EST VO BUTOT ODNAPRET SE NAVIKNAF VEKE A VO BITOLA ODEF SAMO ZA EHO I PRATENJE NA SIT,ZANACI TOA E NA TRI DENA NEKADE,PA DOBRO E,JAS SUM DALEKU I OD SKOPJE I OD BITOLA TAKA DA NEMAM IZBOR HAHAHAH.POZ DO SITE user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот cika)
Непосредна врска до пораките: 1793
29.10.2010 0:13:49   
siki1
CIKA POJDI DO KAJ DR TASE VO BITOLA JAS UTR KE ODAM I MNOGU LESNO SE RAZBIRAME SO NEGO NE GUBI NADEZ I JAS KE PROBAM USTE SEGA PO4 PAT IVF I KE SE ODLUCUVAM POSLE AKO PAK NE USPEAM DA SI ZEMAM NEKOE OD MOI BLISKI.NNNNNNOOOOODA NE MISLAM SEGA NA TOA KE ODAM DO KRAJ KOGA KE NEMAM SANSI TOGAS KE MISLAM DRUGO,A TEBE ZASTO TI SE TOLKU SLABI REZERVITE I TI KAKO MENE SI SE PREPRAZNILA ILI?????STO??????

Непосредна врска до пораките: 1794
29.10.2010 1:06:17   
cece81
Dragi ringerajki po podolgo vreme eve me i mene (opravdano otsutna -nemav internet). Na site sto ste vo procedura so IVF vi posakuvam sreka so user posted image .
Za novite rr edno golemo Dobredojdeuser posted image user posted image ....guski od mene-prijatna druzba.
E sega neznam od kaj da pocnam.....
A da so Fondot golemi maki , sto da kazam po tret pat poftorno mi baraa dokumenti spermogram i spermokultura od Sk da bile, od drugite ustanovi ne gi vrednuvale rezultatite.Pa do Sk dva pati odenje im gi dostaviv i tie dokumenti i sega pak cekam cekam. Denes bev kaj maticniot gin. me zbuni mnogu, mi veli deka so noviot spermogram mozno bilo da me odbijat (imame podobren spermogram vo brojot na spermatozoidi i morfologija), pa mozno e da mi preporacal Fondot inseminacija. E sega navistina neznam sto ke bide mnogu sum napnata za odgovorot od fondot.
Pozdrav do site i vi posakuvam mnogu uspeh !

Непосредна врска до пораките: 1795
29.10.2010 12:09:39   
bozin
Cika mene FSH mi bese 13.1, so terapija -Yasmin mi padna na 9, no togas LH skokna na 30?!?!?. Sega nemam ispitano, planirame vo Noemvri-na 3 den, no togas vekje ke primam Suprefact i ne veruvam deka ke ova ke vlijae na hormonalniot statususer posted image . Jas odam kaj dr.Snezana Stojkovska-Remedika i sum mnogu zadovolna, prvo od pristapot, sum slusnala pozitivni komentari vo odnos na nejzinite kvalifikacii a i epten mi e optimisticna vo odnos na mojov problem, i taa veli deka nema sto da se izgubi i so jaka terapija ionaka neam kojznea kolku da se istrosat ovarijalnite rezervi-veke se potroseni!Pa vredi da probam, Praga ne ni bega user posted image .
Taci1, kakva terapija ti prepisa doktorot za spustanje na FSH, i kolku ti bese AMH? Izvini sto vaka otvoreno sto te prasuvam za AMH.

(Одговор на членот cika)
Непосредна врска до пораките: 1796
29.10.2010 13:20:18   
blue_blue
Абсолутно неточна е информацијата дека шансите за спонтан се 50% - 50% да имаш спонтан. Во темата амниоцинтеза има дискутирано многу за ова. Еве ти го мојот пост од таа тема

Не сум гинеколог така што не можам стручно да ти кашам, ама од искуство, од тоа што читав и што ми кажале други мајки и од тоа што ми го кажа мојот гинеколог ти ги сумирам ризиците од амнио:
1. може да добиеш инфекција ако иглата не е стерилна, па тоа да доведе до спонтан
2. може плодот да се повреди со иглата
3. може да дојде до течење на плодова вода

1. ова е стварно скоро невозможно да се случи во денешно време особено ако правиш амнио во приватна болница, ама сигурно и во ГАК за тоа стерилни игли имаат
2. ова исто е скоро 0 веројтано пошто стварно треба докторот да е идиот - пошто се гледа се на ехо, сестра има која го трга плодот на една страна а докторот од другата зема вода со иглата (ќерка ми едната, на пример ја шутна иглата со ноџето, ама тоа не е ништо страшно)
3. Ако дојде до течене на плодова вода гинекологот ми рече дека тоа не е опасно пошто истата се обновува, ќе ми даде некои лекови и ќе треба да мирувам неколку дена и после ќе се обнови

Нема докази дека случаите на спонтани по изведена амнио цинтеза се должат на амниоцинтезата, односно тие најверојтано би се случиле и без изведена амнио цинтеза пиради некои малформации на плодот или проблем со зидот на матката на мајката или некој десета причина.

Само со амнио со 100% сигурност се утврдува даунинг и мислам уште 3 други хромозомски нарушувања кои доведуваат до слични пореметувања како даунинг.

Сите друри испирувања (и нухален набор мерење, и Присца тест и 4Д ехо) не одредуваат 100% хромозомски нарушувања

Се надевам ова ти помогна, па одлучи си што ќе правиш

ИЗВОРНА ПОРАКА: lovely30

jas kolku shto sum zapoznaena i na moi dve drugarki im beshe predlozeno da go pravat,no go odbija toj zahvat od prosta pricina zashto 50-50 ti se shansite da imash spontan vo slucaj nedajboze ako iglata za milimetar se mrdne ke napravi problem ke pukne vodenjakot.Takada oni ti davaat da potpishesh deka idesh na rizik za nedajboze neshto oni da nese vinovni da nemozesh da gi tuzish,takada toa e tvoj izbor,no sepak e ogromen rizik od spontan. pozz

(Одговор на членот lovely30)
Непосредна врска до пораките: 1797
29.10.2010 13:25:34   
arh_diz
ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue

3. Ако дојде до течене на плодова вода гинекологот ми рече дека тоа не е опасно пошто истата се обновува, ќе ми даде некои лекови и ќе треба да мирувам неколку дена и после ќе се обнови

Prvpat slusam deka plodovata voda ako istece moze da se obnovi. Mislam deka tvojot ginekolog e slabo informiran . Eve primer plodovata voda istekuva kaj nekoja vo 30 nedela da receme i  doktorite se odlucuvaat da ja porodat zosto ?. Zosto ne i dadat apcinja da se spreci toa.
Si se zaprasala li zosto se potipsuvas deka si soglasna da pravis amnicitoza

Биди тоа што си

(Одговор на членот blue_blue)
Непосредна врска до пораките: 1798
29.10.2010 13:28:23   
blue_blue
Според American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) ризикот од спонтан по изведена амниоцинтеза е помал од 1%, односно на секои 300 до 500 амниоцинтези има по еден спонтан.

(Одговор на членот blue_blue)
Непосредна врска до пораките: 1799
29.10.2010 13:37:26   
blue_blue
затоа што во болница за секоја интервенција мора да се потпишеш дека се согласуваш со неа. Се потпишав и ИФВ кога ми правеа за хормоните што ги примав, за пункцијата што ми ја правеа, се потпишав и царски кога ми правеа дека се согласувам да ми прават царски оти е операција и оти сум свесна за сите ризици што идат со царскиот.

И лек кога пиеш пишува дека има 25 нус појави и дека треба да знаеш дека ги има па одлучи дал ќе го земаш.

Секој треба да си се информира, што не му е јасно да си праша кај својот доктор и да си донесе одлука, секоаш ќе има многу за и многу против амнио  како и за други работи.  Оној што не направил амнио а му се родило дете со даунинг ќе го криви докторот што не му кажал да направи, оној што направил и се било ОК ќе направи и за второто дете, оној што изгубил дете после амнио ќе фрла дрвја и каменња по постапката.

Јас пренесов што мене ми кажа докторот во кој јас имав доверба и кажав која беше мојата одлука - абсолутно не мислам дека таа е единствената исправна и дека сите треба како мене да направат амнио на сопствено инсистирање.

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue

Prvpat slusam deka plodovata voda ako istece moze da se obnovi. Mislam deka tvojot ginekolog e slabo informiran . Eve primer plodovata voda istekuva kaj nekoja vo 30 nedela da receme i  doktorite se odlucuvaat da ja porodat zosto ?. Zosto ne i dadat apcinja da se spreci toa.
Si se zaprasala li zosto se potipsuvas deka si soglasna da pravis amnicitoza

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 1800
Страница:   <<   < Претходна страница  70 71 [72] 73 74   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  70 71 [72] 73 74   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?