Maca25 -> RE: Посета на забар (31.1.2013 20:30:09)
|
Ние денес бевме на првиот преглед. Се плашев дека Н. нема да сака да седне, дека ќе се плаши или ќе плаче, ама супер поминавме. Додуша, олеснителна околност ни беше тоа што братучетка ми работи во стоматолошка ординација па кога влеговме таму Н. одма виде познато лице и беше опуштена. Докторот имаше прекрасен пристап, не ја однесе одма во ординација, прво ја прашуваше дали мие заби, дали оди во градинка, и направи муабет па и го покажа столот - како се крева, светлото, инструментите. Н беше уплашена малце, ама како да знаеше што треба да прави, да седи мирна и да отвори широко уста. Ова го направи без никој да и каже. Забите и се супер, здрави прави, бели, со супер загриз, сите цврсти, непцињата исто супер. Препорака од докторот беше да миеме заби 2 пати на ден, со паста со флуор но да не ја голта пастата, обавезно пред спиење, помалце сокови и благо. Исто може да џвака мастика по 10-15 мин после јадење, само за да ја движи убаво вилицата, ама не многу често, затоа што и мастиките имаат шеќер. Прашав и за млекото со флуор, што сакаат да им го даваат во градинка и ми рече дека он на неговите деца не им дава и не препорачува да се дава такво млеко. Јас бев ептен горда на Н. што не направи некоја сцена, не плачеше и беше многу храбра. Мислев дека ќе биде тешко, дека нема да сака да отвори уста, ама она беше ептен послушна. Од докторот си доби подарок - нова светкава четка за заби.
|
|
|
|