Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 28.6.2013 11:57:47
@bebe
mamicki, kako ste, nie vo tekov na nedelava bevme na eho, znaci na 6n+1d i go vidovme na moeto malecko srcence, masala samo nekaa raste , se slusame i ponatamu
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 29.6.2013 20:47:49
raddda
Zdravo do site majki i idni majki....Jas sum nekade 3-4 nedela bremena i me interesira dali nekoja trudnica vo ovie nedeli imala grcevi vo matkata.Pred 8 meseci imav spontan vo 5-ta nedela i sega se se plasam da ne mi se povtori istoto.Doktorkata mi prepisa utrogestan 200,no mene nekako me e strav da gi stavam zatoa sto vo prvata bremenost samo sto si staviv vecerta,utroto prokrvaviv i nekako mi e strav pak da ne mi se desi istoto.Se nadevam deka nekoja od vas ke mi pise nekakvo smiruvacko iskustvo......Pozdrav do site i so sreka neka ni e....ke ni treba
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 29.6.2013 21:08:25
AnnaMolly RR
здраво, раддда и добре дојде на Рингераја!
Јас мислам дека треба веднаш да си почнеш со утрогестанот како што ти препорачале, зашто тие се даваат баш во ваков случај доколку имало спонтан или други проблеми во минатото. Утрогестанот се за поддршка на бременоста, јас ставав скоро месец и пол по трипати на ден. Сигурна сум дека спонтаниот што си го имала не е поради утрогестанот, па затоа сметам дека треба да си го послушаш гинекологот и да ги ставаш. Ти посакувам среќа и да си родиш здраво и право бебенце. Пиши ни пак да ни кажеш како ти оти. Еве на овој линк има повеќе за утрогестан. http://www.ringeraja.mk/forum/m_106923/mpage_9/key_/tm.htm
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 30.6.2013 8:31:46
raddda
Fala mnogu Ana.Vcera vecerta staviv i sega prvo stanuvanje pravo vo wc i uff nema nisto.Mnogu mi e milo sto postojat vakvi sajtovi kade sto mozes da pobaras mislenje od nekoj sto veke pominal niz ova.Mnogu fala.Gledam i citam deka sekoja trudnica vnimava na sekoe detalcce,a i treba.Vredi.Pozdravce do site
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 30.6.2013 10:11:08
Melanija RR
raddda добре дојде на Рингераја
Грчевите се многу чести во рана бременост,консултирај се со гинеколог.Мене и на повеќето им препишуваат да пијат магнезиум и навистина делува и како поминуват неделите од првото тромесеќје грчот или болката ќе исчезне. Се читаме и низ другите теми
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.7.2013 10:16:24
tnade
zdravo od mene i moeto gravce....imame 9 nedeli...ama pred dve nedeli me uplasi ufffff, odam vo toalet okolu 21;30 sabota, se brisam krv, vo nedelata sabajle se javiv kaj ginekologot i mi kaza da zemam ustrogestan 200, sa stavam sabajle i navecer, vo nedelata vecer pak se povtori istoto, pak krv. Ponedelnikot sobrav partalite i rano-rano kaj maticniot, a tamu nisto strasno gravceto si baralo mesto, nekoj krven sad ili sto znam sto tocno, ama nisto seiozno i veke ne se povtori za sreka.
ama imam gruga maka,iako mi e vtora bremenost jas se cuvstvuvam kako da mi e prva, leleee se mi e kiselo i gorclivo, nisto mi nema vkus, haaaa do koga vaka mamicki so iskustvo
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.7.2013 10:22:30
vezilka RR
Добро е tnade што не било ништо сериозно. Само не е на одмет поголема претпазливост во вакви случаи. Мило ми е што по втор пат си бремена и ти честитам за тоа.
А за лошењето, хе, хе ете гледаш и сама кај една иста жена, две бремености се различни. Немај гајле, ќе поминеи тоа. Кај мене траеше од вториот до крај на четвртиот месец.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.7.2013 11:52:11
JovanaJ
ИЗВОРНА ПОРАКА: tnade
zdravo od mene i moeto gravce....imame 9 nedeli...ama pred dve nedeli me uplasi ufffff, odam vo toalet okolu 21;30 sabota, se brisam krv, vo nedelata sabajle se javiv kaj ginekologot i mi kaza da zemam ustrogestan 200, sa stavam sabajle i navecer, vo nedelata vecer pak se povtori istoto, pak krv. Ponedelnikot sobrav partalite i rano-rano kaj maticniot, a tamu nisto strasno gravceto si baralo mesto, nekoj krven sad ili sto znam sto tocno, ama nisto seiozno i veke ne se povtori za sreka.
ama imam gruga maka,iako mi e vtora bremenost jas se cuvstvuvam kako da mi e prva, leleee se mi e kiselo i gorclivo, nisto mi nema vkus, haaaa do koga vaka mamicki so iskustvo
tnade, milo mi e sto se pominalo dobro. Inaku ne si sama, jas od macninive sum kako bolna celo vreme...edvaj se dvizam a vaka ne mi bese so pravata bremenost. Gibekologot mi dade da pijam B6 tri pati dnevno ama nema podobruvanje, samo se nadevam deka ke zavrsi posle 3-tiot mesec inaku neznam kako bi izdrzala.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 16.7.2013 11:06:43
@bebe
denes sum 9n+1d nekako mi pominuva relativno brzo, dobro e sto sum na odmor pa po cel den odmaram doma, a i sekako nemam voopsto sila nesto da rabotam, samo zevam duri mi se solzat ocite za spienje a ne mozam da zaspijam, osekam umor kako koj znae sto sum rabotela, isto i so dvizenjeto ako poodam malku vednas se zamoruvam i moram da sednam ili legnam hahhaha bas kako mecka vo dlabok son, lele se cudam kako ke odam na rabota, velat se ke pomine samo neka raste a mamicki kako nas mora da izdrzime, vie kako ste, pozdravce
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 16.7.2013 11:20:12
JovanaJ
@bebe zdravo, i jas sum bas taka. Nemam sila za nisto, edvaj odam na rabota, edvaj se vrakam, koga ke dojdam samo mi se lezi, mi se spie, ne mi se seta voopsto...kako ic da nemam sila. Edvaj cekam da mi pocne odmorot (a ima uste 4-5 nedeli ).
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 9:19:32
JovanaJ
Otkako mi pocnaa macninite nemozam da si ja jadam hranata sto predhodno ja jadev. A bev na prilicno zdrava ishrana so meseci. Sega od taa hrana mi se gadi ama epten i normalno ja izbegnuvam. Se sto mozam da jadam se ponezdravi raboti, kako testenini, przeni raboti i voopsto ne zelencuk. Ovosje jadam no zelencuk ne. Bidejki ne go imav ovoj problem so prvata bremenost, sega se cudam kako vaka ke teram do kraj. Pijam vitamini no neznamd ali toa bi bilo dovolno i za mene i za bebeto. kako se hranevte vie? kakva hrana biravte? jas navistina imam ogromen problem bidejki mi se gadi od pogolem del od hranata. Ako ima tema za ishrana vo bremenosta ve molam prefrlete me tamu, jas ne ja najdov.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 9:43:38
Felly RR
Имаме тема за здрава исхрана во бременоста, но е прилично нова па нема многу искуства. Сепак добро би било да се продискутира и околу оваа тема. А може и нова тема да отвориш јованај, доколку сакаш да продискутираме за исхраната од друг агол(не само за здравата).
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 11:51:35
@bebe
vcera bevme na kontrola i masala super e bebenceto, mnogu radost mi donese, sakam da ve prasam dali mora voopsto da se odi na priska test i ako mora kade se pravi, se zakazuva li ili ne mora, bidejki citam se pravel vo 12 nedela... i sto e sledno ponatamu vo nedelite, mislam do prvo tromesecie
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 12:00:14
JovanaJ
Mene maticnata mi rece deka ke mi dade upat za PRISCA i skrining za GAK. No jas skriningot planiram da go pravam privatno, a Prisca-ta ke ja pravam mozebi na GAK (ako mozat da se odvojat, verojatno mozat). ne gi znam cenite tocno ni privatno ni za vo GAK. Inaku za prvata bremenost ne pravev PRISCA, a sega mi rece poradi godinite da napravam. Slusam od mnogu luge deka ako skriningot na eho to e dobar nema potreba od testot no, sepak ke go pravam, ne gledam nisto strasno za da ne go napravam. Isto okolu 12-13 nedela mi rece deka brisevi za mikrobiologija ke mi zeme, a za drugi ispistuvanja neznam...
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 13:01:40
Mihaela
Здраво мамички, јас сум старо нова на форумов, односно ме има само кога сум бремена . И сега сум бремена со трето . Денес бев на прв преглед и се беше во ред, уште нема срцева акција а сум во 7 недела. рано е. Но нешто друго ми ја поремети радоста. Матичниот ми наплати преглед на ехо 300 ден, а баш пред некој ден на вести имаше дека прегледот не се наплатува. изреагирав и тој ми реце дека не е ништо , само едно ехо. Некако ме изнервира и дома одма на интернет. Се јавив во фонд за здравство и ми рекоа дека прегледот кај матичен е бесплатен и дека со сите докази што ги имам мозам да поднесам приговор и фондот да ги казни. Не ми е за тие 300 денари, ама зошто да биде така кога не треба да биде. И некако сум револтирана и се мислам што да правам, дали да реагирам. Некоја мајка со сл. искуство или некој совет ?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 13:27:33
JovanaJ
Zdravo Mihaela, so lesno tretata bremenost, bravo sto ste se odlucile za uste edno detence. I mojot ginekolog naplaka za eho 300 den, imam citamo i tuka na forumov deka i poveke naplakaat. Znam deka ne bi trebalo ama mi kaza advokat deka imalo nekoja "finta" so eho pregledite, eho aparatite i parite koi sto ginekolozite gi dale za istite. Veruvam deka pred da prezemat nekoj akcija si se odnapred zastiteni za vo slucaj ete nekoj da se buni i da prijavi. Jas na pocetok poradi ova sakav da go smenam maticniot no koga se rasprasav izleze deka jas plakam najmalku za eho pregled . Znaci ke ostanev bez maticen posto navistina nema takov sto ne go naplaka ehoto. I ako ima eve nekoj ke go posoci tuka. Ako mislis deka vredi da reagiras, napravi go toa. Ti davaat fiskalna smetka za pregledot?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 13:44:13
Mihaela
Да, ми даде фискална . Ама јас од дома се јавив анонимно кај сестрата и ја прашав дали наплакаат ехо преглед кај матичен. И она се збуни целата не знаеше што да каже, па ми вика дека докторот ке одлучел што се наплакало. и ме изреволтира тоа што при прв преглед само ми кажа дека нема срцева акција сеуште и толку, ни ме мереа , ни брисеви, ништо, ништо.како да едвај сакаше да ме испрати побргу.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 18:41:51
bebuska82
Zdravo mamicki. Da se prijavam i jas vo klubot na trudnici.prvoto bebce mi e skoro dve godinki i vcera vidov pak dve crtki na testot.Ke se druzime site mamicki.Na site vi posakuvam lesna bremenost i da si pomineme najnajubavo.:) pozdravce za site.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 19:09:37
Bethany
bebuska82 добредојде на РР. Ти посакувам убава дружба тука и лесна бременост, да уживаш во секој миг.
Михаела, честитки за бременоста и браво за трето Инаку, и мене мојот матичен ми наплатуваше ехо (250 пред повеќе од две години), дури и пап тестот ми наплати на почетокот на бременоста, а ми беше прв во годината. Ама па после бременоста кога правев пап тест, не ми наплати.
А и јас не сум слушнала досега да матичен не наплатува ехо, зависи само колку.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2013 21:14:07
Mihaela
Па еве денес каде се се распрашував сите наплакаат, а кога се јавив во фондот ми рекоа дека не смеат да наплакаат и да им ги испратам доказите и да го казнат лекарот. Ама јас веке се помирив и немам намера да се расправам. Ке гледам да си уживам во бременоста Инаку во сабота одам на одмор во Црна Гора, па малку сум загрижена како ке биде таму, ама се надевам нема да имам проблеми
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.