RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.5.2011 14:45:38)

Natasa981 kaj mene e obratna situacijata,nekolku pati pred da ostanam bremena sonuvav deka imam kerkicka,majka mi i sestra mi isto taka me sonuvale so kerka sega i jas pak sonuvam kerka, no dr. vo 12 nedela rece deka mu licelo na masko. Za dve nedeli sum na pregled vo 20 nedela i ke vidime sto e,no najvazno e da e se vo red so bebceto.Jas fala bogu se cuvstvuvam podobro nemam veke macnini i kiselini,rezultatite od site ispituvanja mi se vo red(mikrobioloski brisevi,Hepatit, Sida, Rubeola,urina)samo hemoglobinot mi e malku padnat i pijam sirup Legofer,jadam aronija i med so seme od kopriva i limon pa za eden mesec ke vidam dali ke ima podobruvanjePozdrav do site r-rajki!

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.5.2011 17:01:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: milobebence
Kakovo iskustvo imate kaj Dimcev,dobar li e doktorot,mislam dali objasnuva se sto gleda. Pozdrav do site

Jas sum pacientka na dr.Dimcev mi ja sledi bremenosta i mozam da kazam naj naj pofalni zborovi za nego i kako covek i kako dr..Objasnuva se sto ke prasas, a posebno na skrininzite celo vreme dodeka gleda na eho  na glas raskazuva sto gleda[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.5.2011 19:00:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: veronik

bombica, mamicka77 фала што го кажевте своето мислење, ама не дај Боже и да ми кажат нешто јас не би можела да одлучам да абортирам (колку е страшен зборот) на 22 недела тоа е сигурно многу ризично.. ми клецка во стомакот и најмногу си го сакам веќе [sm=jezicek.gif]

veronik ne treba da misles na losi raboti sekoj se nadaz za dobro kako e gospod nikoj ne e samo so dobra misla i se ke bide super

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.5.2011 19:15:22)

Dragi mamicki jas se selam vo poslednoto i najteskto treto tromesecije so nestrpenie ocekuvam da mine i ova posledno treto tromesecije i da si se guskame so mojata kerkicka,na site vi posakuvam lesna bremenost i sto polesno i bez problemi da dojdete do poslednoto tromesecije

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 8:49:50)

Zdravo , eve i mene :)
Da ve pozz site ..........bev na skrining vo 12 ta nedela , koga bi trebalo da mi bide sledna kontrola , misllam deka nekade okolu 16 ta nedela a vo megjuvreme dali treba da napravam nekoi dr ispituvanja ? krvna slika napraviv i brisovi isto taka ....pozzz do site

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 11:13:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: KRISTIJANA*

Zdravo , eve i mene :)
Da ve pozz site ..........bev na skrining vo 12 ta nedela , koga bi trebalo da mi bide sledna kontrola , misllam deka nekade okolu 16 ta nedela a vo megjuvreme dali treba da napravam nekoi dr ispituvanja ? krvna slika napraviv i brisovi isto taka ....pozzz do site

Stom si zavrsila so krvnata slika i brisevite sega vo 16 nedela na pregled a vo 20 nedela na 4D pozdrav

vodickata -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 11:36:52)

dragi prijatelki jas sum 15 nedela ama meslakov mi rastit sekoj den se poveke i poveke kako da se zabrzal zanekade a ne znae izgledadekaima uste celi 5 meseci za rastenje kojznaekolkav ke e do 9 :S:S:S:S

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 11:52:09)

vodickata i mene me faka strav so stomakov , mislev deka do kaj 16 ta nema ni da mi se poznava a mene mi e navistina golem i kilazava kako mi se kacuva sekojdnevno ccccc..... a ne preteruvam mnogu so jadenje ...neznam so ke se pravi me faka strav [sm=zmeden.gif][sm=jezicek.gif]

blond -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 12:21:53)

Идни мамички, не се секирајте, јас нагло пораснав на почетокот, на докторот дури не му се веруваше кога отидов на вонреден преглед дека сум 4ти месец ( а имав стомак ко да сум 6ти [sm=smiley36.gif] ). Ама затоа по 5ти месец престана да ми расте стомакот и само си добива на облик. Еве уште ми е истиот што ми беше во 6ти месец, само сега е тврд и затегнат.

milobebence -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 12:24:16)

Fala ti bombica, daj boze se dobro da pomine.  Edvaj cekam da si go vidam bebce[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image],i da doznaam dali e devojce ili masko. Inaku sega sum 21 nedela i uste imam macnini i povrakam,se prasuvam dali do krajot na bremenosta vaka ke mi bide?Dali nekoja od vas gi ima uste ovie simptomi?Pozdrav do site[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

*mika* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 12:29:47)

Navistina Blond???? lele sega i me smirila :))) jas sum 13ta nedela ama navistina izgledam ko 6ti mesec [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] si mislev da ne treba pojasi da nosam za da mi go dodrzat mesevo do 9ti [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ama znaci imalo nadez... a interesno e, mi raste mesevo, a u kilaza samo 1,5-2 kila sum zdebelena.. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 13:11:11)

ИЗВОРНА ПОРАКА: milobebence

Fala ti bombica, daj boze se dobro da pomine.  Edvaj cekam da si go vidam bebce[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] ,i da doznaam dali e devojce ili masko. Inaku sega sum 21 nedela i uste imam macnini i povrakam,se prasuvam dali do krajot na bremenosta vaka ke mi bide?Dali nekoja od vas gi ima uste ovie simptomi?Pozdrav do site[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

milobebence se zavisi do organizmot jas do 16 nedela povrakav creva isturav se zivo mi smetase a potoa prestanav i veke ne sum povrakala eve 27 nedela sum se zavisi do organizmot nekoj povrakaat cela bremenost nekoj samo do 4 mesec nekoj pa od 6 mesec do kraj se si zavisi

ana mari -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 13:26:54)

a mene uste ne mi se poznava ic ne mi raste moevo stomace eve 14 nedela sum do sega nisto.... se nadevam deka za edno 2 do 3 nedeli ke pocne [sm=smiley6.gif][sm=smiley13.gif]

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 13:28:27)

Zenski, ic ne se zamarajte so goleminata na stomakot i jas rastev naglo prvite 6 meseci, duri i gi lazev prodavackite vo prodavnica za trudnici deka sum 5 meseci trudna a jas ustvari bev 3. Mi bese sram da kazam[sm=jezicek.gif] I se debeleev do 6 mesec. poslednive mesec dva samo 2 kila imam staveno i cel stomak mi otide napred. Ne se osekam deka rastam jas a bebeto napreduva vo kilaza. Bitni se [sm=duda.gif] da se super. Pozz

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 14:04:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: ana mari

a mene uste ne mi se poznava ic ne mi raste moevo stomace eve 14 nedela sum do sega nisto.... se nadevam deka za edno 2 do 3 nedeli ke pocne [sm=smiley6.gif] [sm=smiley13.gif]

ich da ne se sekirash mene vo 20 nedela prv pat nekoj me zabeleza deka sum bremena i koga kje kazev deka sum vlegla vo 5 mesec se prechuduvaa mislea deka lazam na nekoi im raste prvite meseci na nekoi poslednite ...ma da mene mi e mal stomakov i na kogo i da kazam se prechuduvaat deka sum biila 9 mesec pa toa se zavisi od konstitucija na telo i od toa kolkavo e bebeto !! ajde ich ne se zamarajte so stomakot i ne brzaj da ti porasne posle nema koj da ti vrzuva patiki :))

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 15:04:28)

Lidina me utesi nekako :) mene ne me faka panika za stomakov ( bas mi e slatko topcesto i tvrdo ) nego me plasi kilazava ako vaka prodolzam neznam sto ke bide od mene .... blagoo ne jadam ne preteruvam neznam ....se nadevam deka ke usporam [sm=jezicek.gif]

blond -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 15:42:21)

Ама ич да не се секирате за стомакот. Сепак нема после бременоста да бидеме манекени, ама со тек на време сите ќе си се вратиме настарата добра килажа. Јас се радував кога си го гледав во 4ти месец стомаков ко да сум 6-7 [sm=smiley36.gif]
Јас што да кажам, почнав со 63, а сега имам 79 (среќа уште сум со седмица напред [sm=smiley36.gif] ). Ама ич не ми се приметува дека толку многу сум се здебелила бидејќи само во стомакот ми се килограмите.

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 15:52:40)

KRISTIJANA neka ne te faka panika duso kolku i da stavis posle ke gi simnes dali samo po sebe ili so dieta toa ic i ne e bitno, Jas eve 25-26 nedela imam +15 kg ama tie mi bea staveni i do 20-21 koga bev na kontrola pa dr. zbesna ama ete sega stomaceto si raste a jas sum ista na kilaza eve mesec dena. Pozdrav do site [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 16:32:14)

Поздрав за сите трудници [sm=smiley1.gif]

Имам едно прашање: читам дека е многу битно уносити омега 3 киселини, а посебно во трето тромесечје бидејки е добро во развијање на мозокот на бебе, а јас воопшто не јадам риба и не сакам да ја спремам. Плус и помага да не дојде до предвремено породување итн. Да ли некој знае за неке друге изворе на омега 3 или да ли треба да пијам некои додатни витамини ?
И да ли можам да јадам на пример: туњевина во конзерва, рио маре или такво нешто слично, пошто свежа или замрзната риба баш не сакам? [sm=zmeden.gif]

mamita83 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 17:04:16)

Omega 3 ima vo masloto od leneno seme koe e dobro da go pies od sabajle po edna supena lazica.

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 17:44:09)

Mamita83, a kade toa mozam da go kupam? Vo marketite li?

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 21:27:32)

Carelija ti blagodaram mnogu..... probuvam da ne se voznemiruvam ama i komentarive od strana me nerviraat , kao na sala ama redovno imam komentari od tipot pukas , ili kako 6ti mesec si i slicno ...ne sakam da se zamaram ama me voznemiruvaat stvarno .....kako i da e stavam na ignor samo bebenceto da mi e ok ....

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 22:57:18)

Vodickata mene malku me zbuni.Velis deka si 15 nedela bremena,a termin za poroduvanje ti e 11.11.2011,e sega jas sum 18 nedela bremena a termin za poroduvanje 05.11.2011.Znaci vo bremenosta sme razlika 3 GN, a vo terminot razlikata e 1 nedela.Mene terminot mi go izracuna doktorkata i plus na nekolku kalkulatori za bremenost na net terminot mi e 05.11.2011.Sega nekade ima greska vo presmetuvanjeto ama kade e!Malku sum zbuneta.Pozdrav![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 23:26:12)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Поздрав за сите трудници [sm=smiley1.gif]

Имам едно прашање: читам дека е многу битно уносити омега 3 киселини, а посебно во трето тромесечје бидејки е добро во развијање на мозокот на бебе, а јас воопшто не јадам риба и не сакам да ја спремам. Плус и помага да не дојде до предвремено породување итн. Да ли некој знае за неке друге изворе на омега 3 или да ли треба да пијам некои додатни витамини ?
И да ли можам да јадам на пример: туњевина во конзерва, рио маре или такво нешто слично, пошто свежа или замрзната риба баш не сакам? [sm=zmeden.gif]

Tuna ne se preporacuva vo bremenost.Najveke omega ima vo morskite ribi no isto taka vo niv ima i ziva koja e stetna za plodot.Posto i jas kako i tebe procitav deka omega3 treba da se pie vo tek na bremenosta a posebno vo 3 tromesecie citav po net i naletav na statija pisuvana od doktor koj veli radi stetnosta na zivata vo morskata riba podobro e trudnici da primaat omega3 kako suplement odkolku da jadat riba.Jas na svoja raka si kupiv i gi pijam.

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 23:44:21)

Pa mnogu jasno Kristijana - se za bebusite da se ok, a tie sto zagleduvaat vo toa koja trudnica kolku kg stavila, sigurno nemaat popametna rabota. Uzivaj si vo [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image] mila. pozdrav [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Страница: <<   < Претходна страница  34 35 [36] 37 38   Следна страница >   >>