RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.6.2011 23:48:10)

Bombica a osven Omega3 sto drugo pies sega vo 3 tromes. posto od slednata nedela i jas ke vi se pridruzam tamu a veke pijam pregnacare, feroglobin i mg pa neznam dali da cekam do 28 ned  na kontrola da si go prasam dr. za dodavanje na Omega3 ili da si ja zemam i ja na svoja raka[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 0:09:44)

Jas pijam pregnacare, magnezium 2x1 , vit.C 2x1 i omega3. Jas zemam omega3 na svoja raka duri i na dr. ne sum i spomnala deka pijam[sm=smiley1.gif]ti kako sakas tvoj izbor mozes i da se konsultiras so dr. mada na net gledav ima pregnacere so omega3 sto znaci se pie vo bremenost.

belabela -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 8:50:25)

Jas pijam Pregnazon i Magnezium 350 mg koga ke gi ispijam ke zemam Pregnazon Complete tie sodrzat omega 3 masni kiselini koi se vazni za razvojot na plodot sega sum 17 nedela.

Andriance -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 9:49:32)

Eve me i mene mamicki...posle nekoe vreme da pisham...screening-ot vo 22 nedela bea vo red..sega vekje terame 25 nedela..i se spremame za odmoooor [sm=smiley36.gif]..edinstven problem mi e toa shto ne prestanuvam da kacuvam na kilaza a iskreno ne deka ne jadam..megjutoa nishto povekje od voobicaeno..do sega sum 16 kila [sm=smiley19.gif]..sega doktor me prati da ispitame gestaciski dijabetis i na transfuziologija za RH faktor mislam...nekoj da spodeli iskustvo???

pozdravce za site vas

vodickata -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 12:10:08)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sladjana ms

Vodickata mene malku me zbuni.Velis deka si 15 nedela bremena,a termin za poroduvanje ti e 11.11.2011,e sega jas sum 18 nedela bremena a termin za poroduvanje 05.11.2011.Znaci vo bremenosta sme razlika 3 GN, a vo terminot razlikata e 1 nedela.Mene terminot mi go izracuna doktorkata i plus na nekolku kalkulatori za bremenost na net terminot mi e 05.11.2011.Sega nekade ima greska vo presmetuvanjeto ama kade e!Malku sum zbuneta.Pozdrav![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]

Vodickata mene malku me zbuni.Velis deka si 15 nedela bremena,a termin za poroduvanje ti e 11.11.2011,e sega jas sum 18 nedela bremena a termin za poroduvanje 05.11.2011.Znaci vo bremenosta sme razlika 3 GN, a vo terminot razlikata e 1 nedela.Mene terminot mi go izracuna doktorkata i plus na nekolku kalkulatori za bremenost na net terminot mi e 05.11.2011.Sega nekade ima greska vo presmetuvanjeto ama kade e!Malku sum zbuneta.Pozdrav!

sladjana i mene terminot mi go izracuna doktor i to i dvajca i dvajcata mi kazaa ist termin i maticniot i toj vo sistina pojma nemam dali e tocno ili ne kako i da e samo zdravo zivo bebce da e pa koga ke izlezit neka izlezit a ne znam zaso taka mi kazale aj pisi mi strana od nekoj kalkulator na net ... sega imene me zbuni :s

vodickata -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 12:15:06)

sladjana a proveri si prosto i ednostavno po nedeli na kalendar

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 12:39:04)

Vodickata kalkulator za bremenost klikni na Google ima poveke strani.Jas posledna menstruacija imav na 29.01.2011 inseminacija na 13.02.2011 i tocno po kalendarot na 05.11. ke imam polni 40 nedeli.Od edna strana ne e vazno, a od druga strana e vazno zatoa sto ne e seedno dali ke se porodime vo 36 nedela ili vo 40 nedela.Jas sum sega 17nedela i 5 dena(18 nedela) i ne mi e jasno kako doktorive moze razlicno da gi tolkuvaat ovie raboti.Megjutoa najvazno e da e se vo red so nas i bebcinjata.Podrav!

mamita83 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 13:30:17)

Bethany, leneno maslo (na Vitalia) mozes da najdes vo aptekite na zegin a jas konkretno go kupiv od Ramstor.

anedespo -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 13:46:08)

Za lenenoto seme da znaete deka se koristi razdrobeno. Ako gi goltate celi zrna nisto nema da se apsorbira, tuku samo ke vi proseta po crevata i ke izleze. zatoa istolci go i vo jogurt. Najubavo e taka. Inaku dzabe ke vi bide.

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 14:13:41)

Fala za informaciite mila, bas i jas vidov deka ima pregnacare so omega3 pa da prasam vo apteka dali gi imaat posto obicno gi srekavam samo ovie so folna + 16 vitamini i minerali a moze i da pocekam do kontrolata, vo sekoj slucaj tnx 

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 16:17:07)

Zdravo na site, me nemase nekoe vreme pa sega da pisam bev na 4D i mi potvrdija IT'S a BOY. Mada znaev na samiot pocetok predcustvuvav deka ke e momce, i mu vikav i na mazmi i na site ama ne mi veruvaa se dodeka ne ja vidovme licnata karta.
Inaku Adriance da ne se sekiras i jas sum mnogu zdebelena, stomakot mi porasna normalno, ama i gazot i butovite paralelno, a uste sum 6-ti. Kujzne za nekoj mesec kolkava ke bidam ke se trkalam kako topka.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] A nejadam nisto eksta od porano, samo sto porano ne doruckuvav a sega moram nautro da jadam, se dujam kako balon, mislam deka imam golma zadzka na tecnosti. I jas ke odam da proveram gestaciski dijabet ama mi rekoa toa e najdobro da se napravi vo 26 -ta nedela, davalo najverodostojni rezultati.
Inaku najcesto ako imas gestaciski dijabet bebeto ke ima znacitelno pogolema tezina od normalna gestaciska nedela, bidejki decata kaj sto majkite imaat dijabet se ragaat so golema tezina nad 4 kg.

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.6.2011 16:54:18)

Одлично, ајд и јас кога ќе ги испијам овие мои апчиња, ќе побарам од Прегнакер со омега... не може да шкоди [sm=smiley1.gif]

Анедеспо, фала за предлогот да ги истолчим. [sm=bravo.gif]

vodickata -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 11:52:33)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sladjana ms

Vodickata kalkulator za bremenost klikni na Google ima poveke strani.Jas posledna menstruacija imav na 29.01.2011 inseminacija na 13.02.2011 i tocno po kalendarot na 05.11. ke imam polni 40 nedeli.Od edna strana ne e vazno, a od druga strana e vazno zatoa sto ne e seedno dali ke se porodime vo 36 nedela ili vo 40 nedela.Jas sum sega 17nedela i 5 dena(18 nedela) i ne mi e jasno kako doktorive moze razlicno da gi tolkuvaat ovie raboti.Megjutoa najvazno e da e se vo red so nas i bebcinjata.Podrav!

jas denes sum veke 16 nedela i eden kalkulator mi kazuva deka 18. 11 mi e termin samo zdravi zivi neka se a mene da biten mi e terminot mnoogu zatoa sto bi sakala edna nedela prethodono da si odam struga i tamu da si se porodam a inace ziveam vo sk ama neli privatnive bolnici se dosta skapi za porogaj a vo drzavna i cair bas nekako ne mi se odi... i plus majkami e akuserka vo struga pa tamu bi gi imala site uslovi :)) pozdrav

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 12:16:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Eve me i mene mamicki...posle nekoe vreme da pisham...screening-ot vo 22 nedela bea vo red..sega vekje terame 25 nedela..i se spremame za odmoooor [sm=smiley36.gif] ..edinstven problem mi e toa shto ne prestanuvam da kacuvam na kilaza a iskreno ne deka ne jadam..megjutoa nishto povekje od voobicaeno..do sega sum 16 kila [sm=smiley19.gif] ..sega doktor me prati da ispitame gestaciski dijabetis i na transfuziologija za RH faktor mislam...nekoj da spodeli iskustvo???

pozdravce za site vas
[/quote
andrijance zar do sega ne si odela na trnasfuziologija za Rh faktor ako si negativen od 12 nedela mora na sekoj 30 dena se do poragaj na transfuziologija da pravis kumps test ti zemaat krv i mora da ispadne sekoj rezultat negativen i na 28 nedela ja primas inekcijata Rogam a ako e pozitiven se davaat nekoj ampuli no na mene do sega site rezultati od kumps testoto mi se negativni e vee narednata sabota ke odam da ja primam inekcijata odi proveri so sto pobrgu ako do sega ne si proverila koja grupa si toa e trebalo ginekologot da ti go kaze uste vo 12 nedela

zmej1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 16:10:21)

Zdravo Ringerajki,
Ne sum pisala do sega vo ovaa grupa na trudnici.Sega sum 15 nedela,gadenjeto konecno zavrsi, i sega se cuvstvuvam super.Inaku nosam bliznaci zacnati preku IVF od prv pat ,ne znaeme koj pol se ama seedno ni e samo da se zivi i zdravi .Do sega ne sum sretnala nekoja trudnica na forumov vo vtoro tromesecje da spodelime iskustvo, ako ima nekoja neka se javi .Inaku za Omega 3 slobodno zemajte ,jas zemam sekoj den po edna do dve briketi,dr.mi kaza deka se super za razvojot na mozoceto na deteto.
jas sakav da prasam za patuvanjeto,dali da se patuva ,do koja nedela i kolku daleku.Jas vikendov trebase da odam vo Kopaonik ama se plasev pa si ostanav vo Sk, ama za leten odmor stvarno sakam da odam na more .Pozdrav ringerajki ...

kapina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 16:51:01)

sakam da ve prasam za edna prijatelka bremena e 5 meseci no tie denovi   ima bolki vo grloto sto moze sto smee da se napie kakva terapija smee da koriste

Maca25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 16:54:44)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

sakam da ve prasam za edna prijatelka bremena e 5 meseci no tie denovi   ima bolki vo grloto sto moze sto smee da se napie kakva terapija smee da koriste

Да оди на лекар, па он да и каже што може да пие.
Секоја трудница е различна и ако за една важи едно не мора да значи дека и за друга важи, односно може да го користи.

blond -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 18:04:47)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

Може слободно да шмука прополки. На природна база се и не се забранети за трудници. Повеќето сирупи на природна база што се, не се препорачуваат за трудници.
Така да освен прополки (3 пати по една) друго не смее на своја рака да земе, се што и треба ќе и препише матичниот гинеколог.

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 19:26:52)

Zdravo zenski, kako ste mi? Jas nekako ko da pocnav da go osekam bebcevo kako mrdka, ama mnogu zum zbuneta, neznam dali e toa toa..Odvreme na vreme ke osetam ko slaba vibracija ili ko nekoj blag udar vnatre vo stomakot,ama ne me golicka ,stoznam se mislam da ne mi krkorat crevata ili da ne mi pulsira nekoja vena mozebi..Kako i da e, otprilika sum vo 19 ta nedela i ok se osekam.

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 19:29:59)

Toa e toa! I ne se grizi, za nekolku nedeli ic nema da imas dilema, kje te sutira kako fudbalska topka[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mnogu se raduvam za tebe Natasa, kako sto ti imav pisano, zivotot e cudo!

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 19:46:29)

fala mamicki,pozdrav do tebe! Kako e tvojot fudbaler? Moevo izgleda ke e balerina,ama nisto cudno ako se iznenadam na naredniov pregled,nekako ne se izjasni doktorov deka so sigurnost gleda devojce[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

milobebence -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 20:26:40)

Denes bev na 4D i doktorot rece deka se e dobro so bebceto,a go doznavme i polot. Devojce e na golemo zadovolstvo moe i na soprugot[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Inaku Natasa981 ne se sekiraj za edna dve nedeli ke vidis kolku sila ima edno bebce i kako silno moze da udira, duri i da te budi, ama prekrasno cuvstvo e vo sekoj slucaj, uzivaj si i ne se sekiraj ono si se vrti vnatre si pliva sto saka toa si pravi.pozdrav[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 20:41:54)

Браво за бебиња.
Јас сум веке 26 недела, ама не го чуствувам толико силно бебето за да може да ме пробуди. Изгледа некое нежно, мило на мама[sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.6.2011 22:47:37)

bethani jas i ti sme tuka nekade, i jas ja rasitniv 26 nedela. Mozebi pomirno si e [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] pa zatoa ne go osekas do toj stepen, ama koga ke dojde na svet ke upee da te probudi od son i toa kako [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Mojov bebus koga si e miren, miren e ama koga si besnee odi sopri go [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ama ako neka si kloca vcera i zavcera mi bese nesto pomiren i mene panika me fati

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (4.6.2011 12:43:03)

Е да и јас сакам повеќе да го осеќам.... Некогаш не го осеќам па го боцкам стомакот да помрдне малку, срце на мама.[sm=smiley1.gif] Инаку, таман помислив колку многу енергија имам, а ете денес се будам како воз да ме прегазил. Сва сум си некако тешка... Чувствувам тежина во половината, во нозете... исто како оној осеќај кога треба да добијем циклус, значи не болка, туку некоја тежина. Имам се чувствувано овака во првите месеци од бременоста, али сега ?
[sm=zmeden.gif] Нормално ли е тоа?

Поздравче.

Страница: <<   < Претходна страница  35 36 [37] 38 39   Следна страница >   >>