RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 15:54:06)

Cudna rabota mi se slucuva vo tekot na bremenosta. Nosot mi e konstantno zatnat, znaci uste od koga doznav deka sum bremena, no ne sum nastinata, toa e sigurno. Dali e toa kako reakcija na nekoja alergija ili pak nesto neznam, a i cesto mi krvari, samo vo mnogu mali kolicini. Dali nekoja od vas imala vakvo iskustvo?
P.S. Dosega ne sum bila alergicna na nisto, mozebi e ova nesto novo [sm=zmeden.gif]

blond -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 15:58:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: zmej1

Decki, dali nekoja od vas ima iskustvo so zabar za vreme na bremenost.???

Јас вадев заб и тоа умник во 6-7 месец. Инаку претходно се консултирав и со гинекологот и со стоматологот и двајцата ми рекоа подобро да издржам мала болка отколку константна болка да трпам. И за среќа се заврши брзо, не ни осетив кога го извади забот.

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 16:00:17)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao

Cudna rabota mi se slucuva vo tekot na bremenosta. Nosot mi e konstantno zatnat, znaci uste od koga doznav deka sum bremena, no ne sum nastinata, toa e sigurno. Dali e toa kako reakcija na nekoja alergija ili pak nesto neznam, a i cesto mi krvari, samo vo mnogu mali kolicini. Dali nekoja od vas imala vakvo iskustvo?
P.S. Dosega ne sum bila alergicna na nisto, mozebi e ova nesto novo [sm=zmeden.gif]

Zatnat nos i krvarenje od nosot e normalna pojava vo bremenost.

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 19:36:23)

Da Fiao ova i mene mi se slucuva od samiot pocetok na bremenosta pa se do sega(21 nedela) gi imam postojano ovie simptomi zatnat nos i malo krvarenje.Od toa sto go znam toa e normalno vo bremenosta i zatoa ne mora de se grizis.Pozdrav!

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 8:56:47)

Zatnat nos e noprmalna rabota vo bremenost, mislam deka toa e poradi krvotokot- vo bremenost se zgolemuva od 30-50%.   Istoto vazi i za krvarenje od nosot. 

mila28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 8:58:05)

Fiao јас исто како тебе во првите 3 месеци ност постојано ми беше затнат...поготово кога ќе излезав да прошетам од мирис на тревки, од липите , од тополи тие белите..мислев дека ќе се угушам, а досега не сум била алергична на ништо. Ставав капки во нос, чист физиолошки раствор без антибиотик и тоа ми помогна. Пробај и ти можеби ќе ти биде подобро

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:01:04)

miana, ako moze da mi kazes koj gi dava tie apcinja fluonatril, zabarot ili maticniot ginekolog? Vo koja nedela se zemaat?

Yummy Mammy -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:11:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka

miana, ako moze da mi kazes koj gi dava tie apcinja fluonatril, zabarot ili maticniot ginekolog? Vo koja nedela se zemaat?

Fluonatril ne mora nikoj da ti gi prepise (iako bi trebalo i zabarot i ginekologot da gi preporacaat bez da prasuvas ti). Mozes da si gi kupis vo bilo koja apteka, gi ima na Alkaloid od 0,04mg za trudnici.
Jas i prvata bremenost i sega gi piev vo prvoto tromesecie, otprilika do krajot na cetvrtiot mesec, a potoa koga pocnav so drugite vitamini (kako Mamavit), ginekologot mi rece deka nema potreba dopolnitelno fluor da se zema, zatoa sto tie trudnickite vitamini gi zadovoluvaat site potrebi na oganizmot.
So sreka!

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:19:20)

tedicka, i jas imav problem so mamavit , sega zimam pregnacare i odlicno se custvuvam , ne mi se gadi, nemam kiselini, slobodno zameni gi,kako shto citam mnogu idni mamicki imaat losho iskustvo so mamavit...

Maca25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:22:24)

Јас прво пиев Центрум Матерна, па Мамавит, па pregnacare, имав киселини стршни од сите. На крај завршив со Мамавит и ми беа ок. Најверојатно киселинте и не ми биле од нив. 

Yummy Mammy -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:24:47)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Slobodno odete si na odmori dokolku vi e bremenosta ok no morate mnoguuuu tecnosti da piete da ne ja dehidrirate matkata.A bas citav pred nekoj den i sovet od da se nosi bikini ne iacelo kupaki i dokolku postoi moznost kupakiot da se menuva so suv posle banjanje.....Ubav pomin na site sto ke odite na odmor[sm=smiley1.gif]

Jas ke bidam 25/26 nedela koga ke odime na odmor, vo Turcija so avion. Iskreno, koga bev trudna so prvoto doktorot (eden od star kov) mi vikase deka mozam da odam na odmor vo Ohrid i Mavrovo, iako se si bese vo red so bremenosta, a za mene odmor sto ne e na more ne e odmor. I nikogas ne prezaliv sto toa vreme koga mozevme da setame so mm ne prosetavme poveke.

Ovaa godina razgovarav so poveke mladi doktorki i site mi rekoa deka ako nesto ne daj boze treba da se sluci, ke se sluci i tuka, i vo Grcija, i vo Turcija, i kade i da si. Site mi rekoa deka "najcesto komplikaciite ne se predizvikani od patuvanjeto tuku od predispoziciite na organizmot". Treba da se sledat nekoi osnovni pravila kako pienje voda, a ne sokovi so sekeri, da ne se sedi direktno na sonce, da se presoblekuva mokriot kostim, da se izbegnuvaat sportski aktivnosti kako igranje so topka i nurkanje... itn. Zatoa, trudnici, ic ne mu ja mislete, uzivajte vo letoto zasto slednoto nema da vi bide taka opusteno kako ova! [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:26:02)

...razlicno deluvaat kaj site, jas sum 19 nedela sega i mozebi i zatoa se osekjam poubavo, macnicnite se nadevam zavrshija :P kako i da e vo petok sum na ginekolog i edvaj cekam da si ja vidam mojata mala princeza :))) na prvi odam na odmor, SPANIJA , ginekologot mi kaza deka ne e problem da idam so avion, deka mozam da se banjam, se normalno, samo izlozuvanje direkno na sonce nikako...no sepak mi znaci i vasheto mislenje.....????

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 9:27:15)

Da i jas imav slusnato deka e normalno vo tekot na bremenosta krvarenje od nos i od nepca, no mi bese cudno bidejki jas sum konstantno zatnata, a krv mi tece vo minimalni kolici megjutoa nekolku pati vo denot - sekoj den. Iako jas i prethodno imav problemi so slabite kapilari...
Vo sekoj slucaj mnogu vi blagodaram na odgovorite i sovetite malku e polesno koga ke slusnam deka toa ne mi se slucuvalo samo na mene [sm=smiley1.gif]
Pozdrav!

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 11:00:31)

Fluonatril gi dava i ginekologot ( mozes so nego da se konsultiras ) ama mene mi gi dade zabarkata..Sigurni se i dobri se za da si gi zadrzite zabite vo forma i taman i bebeto ke prima preku vas fluor..Jas gi nemam od 1 mg,gi imam ama mi se so pominat rok a gi imam od 0.25mg za kerkami i pijam po tri od ovie :)

Calypso -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 13:50:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

...razlicno deluvaat kaj site, jas sum 19 nedela sega i mozebi i zatoa se osekjam poubavo, macnicnite se nadevam zavrshija :P kako i da e vo petok sum na ginekolog i edvaj cekam da si ja vidam mojata mala princeza :))) na prvi odam na odmor, SPANIJA , ginekologot mi kaza deka ne e problem da idam so avion, deka mozam da se banjam, se normalno, samo izlozuvanje direkno na sonce nikako...no sepak mi znaci i vasheto mislenje.....????

Ако се е во ред, нема зошто да се мислиш. На море е најдобро за одмор за бремени жени, а ти си и онака во период кога може да се патува. Само јас би одбрала некоја поблиска дестинација, но како и да е, убаво да си поминете!

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 14:10:04)

Abe jas sum 14 nedela..I mene doktorot mi odobri so avion i vo Turcija :) Ajde be pa nedaj noze ako zatreba sekade ima lekari :) Nedaj boze da zatreba,,Nie odime sega na 03 ti :) Kaj i da odite  super da si pominete :)Pozdrav

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 14:17:08)

Jas kolku sto zam fluoronatrilot ne se zema prvo tromesecie tuku od 6 mesec pa natamu i dodeka se doi (vo nova literatura)? A vo postarata literatura pisuva deka se zema od 4 mesec pa natamu?
I toa mislam deka e po 1mg dnevno.
Pozdrav,

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 14:20:04)

Da de da...Posle 4 mesec ...Pa forumov e za vtor semestar zatoa i sum go napisala da se zema smatajki dkea site se nad 4 meseci tuka :) Jas sum 4 mesec i si gi pijam - ne sakam da cekam da mi bide kasno..Si zimam od tie na kerkami poslabite ama lapkam po 3 :)

belabela -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 14:34:15)

Ijas pijam Fluonatril 1 mg tocno e toa deka se pie posle 4 mesec jas pocnav sega skoro da go pijam inaku sum 20 nedela a mislam deka zapcinjata se formiraat nekade vo 19 nedela i od nego moze da se ima samo pozitiven efekt [sm=smiley36.gif]

Yummy Mammy -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 15:23:23)

ИЗВОРНА ПОРАКА: belabela

Ijas pijam Fluonatril 1 mg tocno e toa deka se pie posle 4 mesec jas pocnav sega skoro da go pijam inaku sum 20 nedela a mislam deka zapcinjata se formiraat nekade vo 19 nedela i od nego moze da se ima samo pozitiven efekt [sm=smiley36.gif]

Znaci site doktori razlicno kazuvaat, mene i so prvata i so vtorata bremenost razlicni doktori mi kazaa deka fluorot najbitno e da se pie vo prvoto tromesecie, pa duri i pred da zabremeni zenata, zatoa sto toa ne gi stiti samo zapcinjata na bebeto, tuku i na majkata, i ne samo zabite... (site sme slusale prikaski kako porano na zenite so sekoe dete po eden zab im pagalo, ili im krvarele nepcata, ili im se ronele zabite... - zatoa se preporacuva da se pie nekoj period pred bremenosta, za da se zajakne imunitetot na idnata majka).
Jas go zemav 2-3 meseci pred da ostanam bremena, pa se do otprilika kraj na 4ti mesec, a posle toa dovolna e kolicinata sto ja ima vo Mamavitot (taka mi kazaa doktorite).
Vo sekoj slucaj, steta nema

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 15:30:57)

Abe jas za tifol znam deka se pie vo prvo tormesecje i pred da zabremenis ama ovie mose koga sakas da gi pised,,I pred i posle so doenjeto... 

dacineli -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 16:56:25)

Vaka...Sekoja stomatoloska intervencija vo tekot na bremenosta,dokolku istata ne e rizicna,e opravdana.Anestezija se odbegnuva samo vo periodot na organogenezata,t.e prvoto tromesecje,posle toa slobodno moze da se upotrebuva anestezija i toa adrenalinska.Kolicinata na adrenalin vo 1-2 kubika anestezija e tolku mala,sto voopsto ne i steti na trudnicata nitu na plodot.Podobro da se stavi anestezija,otkolku da se trpi bolka pri sto samoto telo na trudnicata laci adrenalin...Baska,anestezijata e lokalna,stomatologot proveruva dali pogodil krven sad,taka da dragi trudnici,slobodno odete si na stomatolog bez da mu ja mislite mnogu [sm=smiley36.gif] Inaku,i jas izvadiv umnik vo 5ti mesec i super pominav[sm=bravo.gif]

dacineli -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.6.2011 17:01:45)

A inaku fluorot spored ponovite istrazuvanja navodno ne koristi mnogu ako se zema vo tekot na bremenosta[sm=zmeden.gif]

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.6.2011 8:20:43)

Devojki sto e rabotava? Gradite mnogu me cesaat? Osobeno bradavicite? Se plasam da ne mi se pojavuvaat strii..Vtora bremenost mi e ,od prvata imam malku strii ama vcera i denes posebno me cestaat i bradavicite i gradite? Imate li vakvo iskustvo?

mila28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.6.2011 9:22:15)

Fluonatril
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Abe jas za tifol znam deka se pie vo prvo tormesecje i pred da zabremenis ama ovie mose koga sakas da gi pised,,I pred i posle so doenjeto... 

Миана, не зборуваат за тифол туку за Fluonatril.

Страница: <<   < Претходна страница  41 42 [43] 44 45   Следна страница >   >>