RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 19:11:44)

a moze li da nosam dvodelen kupaci ? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 19:27:32)

A zasto ne bi mozelo? samo ke treba da si go pokrivas stomaceto so krpa za da ne go pece direktno sonceto i da ne se soncas mnogu tuku poveke da si sedis pod senka.

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 9:50:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: KRISTIJANA*

Eve me i mene :))) za kilogramite ne sakam da ddiskuturam zatoa sto ne samo sto startuvav so najgoolemata kilaza tuki i nekako mi "letaat " kilogramive mislam vise i da se ostkazam da se meram :)))))))

Nego drugo sakav da prasam dokolku nekoj moze da mi odgovori .Kolku e stetno cesto gledanje na eho ?
Vo smisol vo nedala sum na kontrola kaj privatniot i ke me gleda na eho a utre sum kaj maticniot da zemam upat za krvna slika , i sega dokolku mi rece da me pogledne na eho dali e mozno vo tolku blizok interval ?

pozzzz

KRISTIJANA, jas koga bev vo istata situacija kako tvojata, odnosno koga otidov kaj privatniot genikolog, pa samo posle 2 nedeli kaj maticnata, otkako i objasniv deka pred 2 nedeli veke sum pravela eho, taa samo mi gi pobara eho snimkite i mi rece deka stom e ova praveno pred 2 nedeli nema potreba sega povtorno da go zracime bebeto, odnosno nejziniot komentar bese: Ehoto ne e rengen no sepak ne e preporaclivo da se preteruva...
Taka sto iskreno veruvam deka premnogu cesti pregledi ne se pozelni, jas pravam eho ednas mesecno a i toa mi lici nekako precesto...[sm=zmeden.gif]

Tuku i jas imav edno prasanje. Dali na nekoj do sega mu se slucilo da bide so konstantno zatnat nos i odvreme navreme da kiva? Znaci imajte predvid deka ova kaj mene trae veke mozebi 2 meseci bez da prestane, a znam deka ne sum nastinata. Dali e ova mozebi nekoja alergiska reakcija kakva sto dosega sum nemala, pa sega mozebi si dosla so hormonite... jas stvarno neznam sto e...

zmej1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 11:26:23)

Zdravo ringerajki,izgleda nema niedna trudnica so bliznaci vo ova tromesecje.Pred edna nedela pravev serklaz i se pomina super ,vcera bev na kontrola i dr.rece deka se e ok.samo koga go prasav za letuvanje na more ,vo Grcija kako najbliska destinacija rece da se vozdrzam ova leto od patuvanje... dobila li nekoja od vas vakov sovet? Posle resivme so maz mi ako ne Grcija barem do Ohrid da se otide ,pa sega slusam bile najdeni  nekoi bakterii na izvorite vo Ohrid ,pa nekoja ringerajka spomna deka ne cinelo da se odi na ezero?????
Sega stvarno ne znam sto da pravam .Inaku sum 17 nedela.
Ako moze nekoja od vas da mi odgovori ...

anedespo -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 11:56:26)

Jas dobiv sovet posle 7 miot mesec nikade da ne patuvam, a i ginekologot mi preporaca so 6 meseci da ne letam so avion. E sega dali morska ili ezerska voda ne e bitno, vazno e da e cista, za da ne se dobie infekcija. Nikako soncanje, dovolno e sto ke te fati sonceto koga si vo voda i pijte mnogu voda.

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 12:13:10)

ИЗВОРНА ПОРАКА: zmej1

Zdravo ringerajki,izgleda nema niedna trudnica so bliznaci vo ova tromesecje.Pred edna nedela pravev serklaz i se pomina super ,vcera bev na kontrola i dr.rece deka se e ok.samo koga go prasav za letuvanje na more ,vo Grcija kako najbliska destinacija rece da se vozdrzam ova leto od patuvanje... dobila li nekoja od vas vakov sovet? Posle resivme so maz mi ako ne Grcija barem do Ohrid da se otide ,pa sega slusam bile najdeni  nekoi bakterii na izvorite vo Ohrid ,pa nekoja ringerajka spomna deka ne cinelo da se odi na ezero?????

a da ne odish nikade godinava so serklaz i so bliznachka bremenost, ne me svakjaj pogreshno nesakam da te plasham prochepkaj i po stranskite sajtovi mislam dek ne e losho do 7mi mesec shto pomalce aktivnosti a za odmor naredna godina i cel zivot pred vas :))) sedi domche i shto povekje odmaraj ida si go slushash doktorot nie ovde se moze da ti kazeme.pozzz

*mika* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 12:19:06)

Mila Zmej1, jas sum 15ta nedela, i ne planiram da izleguvam od zemjava ova leto. Ne bi go napravila toa od prosta pricina sto ne daj boze nesto da ne e vo red, ili dovolno da si se umislam, pa ke sakam na dr, a u stranstvo toa bogami ke me kosta..ili nema da imam kade.. i jas planiram do Ohrid, duri i za do tamu, patuvanje poleka, so pauzi.. a za vodata vo ohrid, znaci NIKAKO banjanje vo ezero!!! moze mnogu lesno da se fati infekcija, pogotovo vo bremenost koga sme i popodlozni na toa. Max brcni se do kolena, da se oladis, ispliskaj se i tolku.. sedenje islkucivo pod senka.. i duri i taka, obavezno krpa, marama ili fustance na meseto, nego nema da go suncame godinava :) i sekako izbegnuvaj ja ohridskata voda za pienje, samo flasirana, kakva takva, podobra e od ohridskata, a toa vklucuva i sokcinja BEZ led, neskafe BEZ voda, samo so mleko, sladoledi samo i od prodavnica ... i eden kup drugi raboti koi u momentov ne mi teknuvaat.. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ama ajde samo ova leto, pa narednoto ke setame :)) ili barem ke se banjame [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 12:36:57)

Abe decki vi kazuvam znaci od konsultacija do doktorot...Vtoroto tromesecje e najsigurno za patuvanje..Koga go prasav d-rot dali da letam so avion mi rece otsecno  DA LETAS!!! Za ezero mi rece nikako,polneta kada - nikako i bazent-nikako..Bas Dokotort za primer mi gi dade nasite babi porano kako abortiralle- vika ke napolnele bure so topla voda i taka prokrvaruvale...Zatoa kada polneta - ne i normalno zaradi higienskite pricini..Moreto Vi e najsigurno..Maticen ginekolog mi e Gorgi Stamboliev-covekot e porfesionalec..Najubavo e da si pojdete kaj ginekologot i toj znaejki ja vasata sostojba ke vi kaze dali da patuvate..Mojata bramanost fala bogu e normalna i zatoa mi dozvoluva doktorot da odam...By the way pa sega ako otidam od goi\dina so bebe i plus uste edno dete i ne e lesno da se odi na odmor .barem dodeka da prkne :) A so avion e podobro vo ovoj slucaj ( vo vtoro tromesecje ) zosto kratko trae i e pokomotno.Inaku Grcija e top destinacija za trudnici ama nemojte da se lazete ako ste smesteni kaj sto ima bazeen da vleguvate...Prvata bremenost jas bev vo Grcija i edvaj nekako se vozdrzav ,ama se vozdrzav...Slobodno da odite na odmor...A sto se tice do bliznacite,bremenosta so bliznaci od start se racuna za rizicna bremenost i zatoa bremenite zeni koi nosat bliznaci treba duplo poveke da vnimavaat od nas..I jas na bremena zena so bliznaci ne bi i rekla da odi na odmor tuku da si sedi mirna :) Pozdrav

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 16:30:46)

Без разлика дали е или не е близначка бременост самата помисла на серклаж, ќе ме натера дома да си седам и никако патување. Навистина размисли си дали треба да ја ризикуваш бременоста, па едно лето без одмор вреди за бебенцата што треба да се родат. Јас не би одела Охрид од причина што водата секогаш ми е премногу ладна, а и напати ми се има случено да фатам кандида и да изнастинам. Тоа е мое искуство.[sm=smiley1.gif] Поздрав

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 17:09:32)

Ohrid voopsto ne bi go preporacala kako mesto za letuvanje za trudnici. Vodata e ladna, klimata promenliva i osven nekoja nastinka ili ifekcija drugo nemozes da dobies. A nitu eden odmor pa makar neznam kade bil, ne e povreden od bebencata sto gi nosime.
Draga zmej1 izdrzi duso ovaa godina bez odmor i cuvaj si gi soncata sto si gi nosis.
Na site sto vi e dozvoleno da zaminete na odmor vi posakuvam ubav pomin, nie ke si odmarame kaj nas na Tikvesko ez. so toa sto samo ke gi izbegnam gorestinite a za banjanje i soncanje ne pomisluvam.

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 17:54:01)

So bliznacka bremenos plus serklas na odmor netreba ni da pomislis.Neznam sto ti sovetuval dr. no kolku sto jas znam zeni sto se so serklas moraat da lezat se do vlez vo 9 ti mesec.Moj sovet preripaj go odmorot ovaa godina pa dogodina site cetvorica na odmor[sm=smiley1.gif]

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 18:57:34)

жени,јас да ви кажам што грч ме фати нокеска..абе неможев да мрднам со ногата,ми се укочи и болка невидена 6-7 мин не се трпеше, се препелкав во кревет без глас да пуштам ,туку мм одеднаш рипна и ме прашува леле што ти е..Пијам магнесол ,ама со другиве витамини забушавам..од тоа да не ми е? А денес ногата неможам да ја мрдам од што ме боли,како да ме тепал некој по неа[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley22.gif[/image]

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 19:33:46)

Natasa a magnesolot kolku pati na den go pies 1 ili 2 pati bidejki i jas denes pocnav da go pijam.I mene ovie denovi koga ke se razbudam i sakajki da se istegnam me faka grc,a plus toa denes vo tekot na denot imam grcevi kaj preponite pa mi e strav da ne e toa nedostatok na magneziumot i zatoa pocnav da gi pijam.Mojata maticna dr. veli deka ako nemas grcevi ne mora da gi pies,megutoa eve izgleda pocnuvaat.Pozdrav1

milobebence -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 19:36:25)

I mene cesto me fakaat grcevi vo spienje na nozete luge ne mozam da se istegnam ic,a se prasuvam zosto taka. Mislam i porano koga ne bev bremena mi se slucuvalo ama ne tolku cesto kako sega. Inaku osven Centrum materna ne pijam nisto drugo. Natasa 981 ti za sto gi pies tie magnesol?
Za odmor i jas razmisluvav za Grcija ama seuste go nemam prasano doktorot, i nekako mi e sube veke sum 25 nedela. Generalno dobro se osekam ama sepak ne znam sto da pravam da ne mi e veke kasno za na odmor. Pozdrav do site[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 21:09:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

жени,јас да ви кажам што грч ме фати нокеска..абе неможев да мрднам со ногата,ми се укочи и болка невидена 6-7 мин не се трпеше, се препелкав во кревет без глас да пуштам ,туку мм одеднаш рипна и ме прашува леле што ти е..Пијам магнесол ,ама со другиве витамини забушавам..од тоа да не ми е? А денес ногата неможам да ја мрдам од што ме боли,како да ме тепал некој по неа[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley22.gif[/image]

Тие болки се многу силни и мене ме фаќаа, јас цела бременост пијам Магнезиум. После тоа ногата ме болеше уште неколку дена[sm=smiley13.gif] Дозата што мораш да ја пиеш ако ги имаш грчевите е 2 по 250 мг на ден.

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.6.2011 21:33:24)

Natasa981...и јас имав грчеви се будев сред ноќ неможев да мрдам највеќе ми се кочеше десната нога и тоа цела нога од горе до доле,пиев 2 дневно магнезиум и постепено грчевите се изгубија сега фала богу ги немам....ама затоа па се друго ме боли[sm=jezicek.gif]

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 10:16:33)

Lele i mene grcevo vo nozete ,pa sega pocnav so magnezium ..Mene samo na stapalata pa mazmi odma reagira so nekoja tehnika mi gi oprava...Auuu ne se trpi toa...

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 12:20:29)

Cudna rabota mene sega postepeno samo navecer kako da me fakjaat nekoi grcevi kaj kolenicite, ama traat mnogu kratko i ne se mnogu bolni. Mozebi sum na pocetok samo?! Bidejki dum 14 nedela mozebi pokasno stanuvaat malku pojaki? A jas se cudev so e toa sekoja vecer taka mi se slucuva...[sm=zmeden.gif]

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 14:26:08)

natasa ne se sekiraj duso i mene me faka veke celi dva meseca i toa samo preku nok koga ke sakam da se istrgnam malku i me fati no vednas viknam po mm i me masira i taka za nekoe izvesno vreme pomine mi,ja prasuvav doktorkata rece deka e od bremenosta ne e nisto strasno samo sto bolkata ne se trpi dodeka trae grcot

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 14:28:44)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

i jas pijam magnezium cela bremenos 2 po 1 od 250 no pak me faka izgleda e od samata bremenost

Тие болки се многу силни и мене ме фаќаа, јас цела бременост пијам Магнезиум. После тоа ногата ме болеше уште неколку дена[sm=smiley13.gif] Дозата што мораш да ја пиеш ако ги имаш грчевите е 2 по 250 мг на ден.

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 14:30:42)

i jas pijam magnezium cela bremenos 2 po 1 od 250 no pak me faka izgleda e od samata bremenost
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 14:33:16)

A do koga se pijat tie magneziumot? Po prvata bremenost gi piev na pocetok i na kraj na bremenosta a sega doktorot mi gi dade vo 13 nedela da gi pocnam...I do koga treba  da gi pijam ?Si kupiv magnezium od Vitamax od 250mg , 225,00denari i ima 60 tableti.. 

zmej1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 14:56:38)

Fala vi decki na site koi sto ste dale sugestija.Vo Grcija sigurno ne odam,moze do Ohrid ama nema da se banjam,na site koi ke odat na odmor im posakuvam ubavo da se odmorat i da se spremat za bebinjata koi doagaat.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 15:07:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

A do koga se pijat tie magneziumot? Po prvata bremenost gi piev na pocetok i na kraj na bremenosta a sega doktorot mi gi dade vo 13 nedela da gi pocnam...I do koga treba  da gi pijam ?Si kupiv magnezium od Vitamax od 250mg , 225,00denari i ima 60 tableti.. 

na mene doktorkata mi kaza do kraj dodeka ne se porodam a i jas gi tie imam na Vitamax od 250

*mika* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 16:05:17)

Mene me interesira, jas gi pijam Mamavit, i tie si sodrzat 250mg magnezium, i doktorot ne mi spomna nisto dopolnitelno. A vie trudnici sto piete magnezium, pokraj nego piete i drugi vitamini?? tie ne sodrzat magnezium??

Страница: <<   < Претходна страница  39 40 [41] 42 43   Следна страница >   >>