RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 14:31:45)

Не отидов на лекар, затоа што цело време бев во вц,а дома имам медицинско лице(мајка ми) и таа ми рече дека парацетамол е дозволен и затоа земав на своја рака ама неуспешно, а за градите чудно ми е и сеуште, се навикнувам изгледа на поимот мајка и родителство па затоа за секоја ситница паничам.Поздрав и што побрзо да се вратиш на старите активности, затоа што знам колку е мачно,а постои и страв да не му случи нешто на бебето.Се најубаво.

topce -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 15:01:29)

тоа со градите не му се секирај. мене со првото во 7 месец почнаа да ми се подготвуваат, а со второто на крај на пети месец почнаа. веројатно кај секој е индивидуално.

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 16:14:12)

Bate cenata vo sistina e ista dali prv skrining ili e vtor cenata e ista 3500 denari, jas deneska bev na kontrola da se vidam so doktorkata pred da odi na odmor i mi kazaa deka nosam devojce, ama celo vreme bebvo spiese mi go mrdase stomakot, pa lezev na strana ne be ne nekese da re razbudi nikako maz mi epten se izraduva toj mnogu sakase devojce. New york kako si ti? Podobra li si deneska? Jas ja prasav i Gordana povtorno za Utrogestanot i taa mi rece cim Lazarevski ti rekol do 30 nedela slobodno stavaj gi toa e radi zastita ne steti nisto.

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 17:49:47)

Здраво јас сум нова на форумот,13та недела сум и сум премногу преплашена што како ќе биде дали ќе ми биде вор ед бебето,сега за сега гинеколот ми рече бебето ми е одлично ама кај плацентата имам мала точка крварење и многу се плашам некои викаат дека ако на време се види дека со апчиња проаѓа тоа но многу се плашам да не дојде до спотан абортус ова ми е прва бременост вадев крв се ми беше во ред со крвта сега правев испитувања за бактерии и тест бриска за даунов синдром се плашам од резултатите имал ли некој ваков проблем со плацентата,тоа било надвор од бебето и е мало крварење но премногу се плашам ми препишаа апчиња и да одмарам повеќе..ве молам пишете ми ќе умрам од стр ав

new york -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 18:37:13)

zdravo padme..kerkicka znaci [sm=bravo.gif] da si raste golema vo stomakot na mama i so lesno da si teras. jas sum poarna denes, samo eden den imav temperatura, ama uste mi e macno nemam apetit ko sto si imav. so sila jadam. jas od gordana ic ne sum zadovolna, ama aj toa e druga prikazna. pijam cefaleksin i se konsultirav so poveke luge i trudnici vikaat deka i drugi piele antibiotik vo bremenost. sepak mi e misla znaes [sm=smiley13.gif] krvnava slika mi oslabela, ovaa gordana slaknatava nisto ne mi dade, sega sama ke pocnam pak da si pijam pregnazon so vitamin c. plus me isplasija so toa pokaceno crp i granuliciti, a koga se rasprasav po drugi doktori mi vikaat prvo ne se mnogu pokaceni, vtoro tie i sami se pokacuvaat vo bremenost kaj nekoi trudnici kako reakcija na organizmot. utrogestan ja prasav, mi vika da sum gi stavala dodeka sum piela antibiotik, a toa e 5 dena. ne planiram da gi prekinam zdravje do 20 nedela. znam koga go prasuvav lazarevski , mi rece i cela bremenost da se koristat ne se stetni. luge sto se so ivf gi bockaat duri so inekcii progesteron do kraj na bremenost pa nikomu nisto. gi stavam sega 2x200mg. kazi mi go custvuvas li bebeto da mrda? jas ne bas, a samo slusam prikazni vo 16 nedela go osekale, vo 17..ne znam[sm=zmeden.gif] gordana vo eden navrat mi rece od 20 nedela ke go osekas.
Ane50, za ova ne znam sto da ti kazam, mislam sum slusala taka slucai pa se bilo ok na kraj. primas li utrogestan? ako primas, togas odmaraj i bi trebalo da se sredi so nego. i odi si redovno na kontroli, barem dodeka se apsorbira krvta

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 18:44:20)

ne pijam utrogestan bev kaj dvajca ginekolozi i ne mi go prepisaa mi prepisaa samo dabroston za da mi prekine krvarenjeto rekoa deka ne e golemo mala tocka billo pa daj boze da se povlece toa i se da bide ok zosto bebceto rekoa deka mi e super i sakam da se raduvam koga i da go vidat na eho samo mrda i skoka od edno na drugo mesto sonce na mama se molam se da bide ok..Odmaram i ne izleguvam nigde isto taka i se plasam od daunov sindrom

sanja.des -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2012 19:36:28)

Zdravo IDNI MAMICKI jas sum ponova ovde i postojano go citam forumov,bremena sum 18 nedeli pred 1 mesec napraviv mikrobioloski brisevi mi rekoa deka ne se strasni imalo nekoja bakterija GARDNERELA ama ne bila stetna i mi dadoa klindamicin vaginaleti od vcera pocnav da gi upotrebuvam,dali nekoja Mamicka imala nekoe vakvo iskustvo??? Vcera bev na pregled bebeto e super mnogu e temperamentno,veke nekolku denovi go cuvstvuvam kako peperutka,na kraj mi rece doktorkata ajde da go vidime polot,sakav da mi kaze deka e princezicka iako potsvesno znaev deka e Masko i vika MAZULE MALO eve mu go kurenceto :)))) NEKAKO DENES SE OSEKAM PRESREKNO :)))

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 11:23:06)

New york i jas ne sum nesto posebno zadovolna od Gordana zatoa se konsultiram i so Lazarevski vcera mi vika zasto ti ne si napravila amniocinteza, pa vikam pa vie mi rekovte da ne pravam bidejki sum so donor sto ima 30 god. a i prviot skrining bese super nemase nikakvi indikacii, mi vikaa ama ako vika toa e samo 85% ama ima 15% sto sekoja trudnica bez razlika na godinite da go napravi a lazarevski mi rece nema potreba i vcera ne zbuni sto da pravime jas odluciv ne pravam ednas mi vika nema potreba sega pa mi vika pravi a se bese vo red i sega na ovoj pregled mu ja merese dolzinata na glavata, na teloto se odgovara za nedelata neznam stvarno mi e mnogu labilna doktorka ne ostanuvam samo so mislenje od nea, inaku bebceto go osekam ama kako grebenje nekoe ne kako site sto vikaat kako peperutki ne go osekam kako peperutka tuku nesto kako da me grebe od vnatre :) i ne go custvuvam postojano po nekogas samo.

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 11:45:19)

I mene mi rekoa da pravam amniocinteza da se vidi da ne ima daunov sindrom i mnogu mi e strav pa od sto se pojavuva toa taka jas imam 19 godini sum mlada sum i zdrava se proveriv na mene se ispitav vaka mi rekoa deka mi e odlicno bebeto no sepak mnogu se plasam od toj sindrom daj boze se da bide ok i da e zdravo i zivo iako tie slucaevi se mnogu retki ama sepak mi e strav ke poludam duri ne gi zemam rezultatite dali e se vo red :(

Dreamline -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:22:55)

Ane50 kade odis ne lekar sto ti rekle da pravis amnio. Bese na prviot skrining vo 12 nedela?

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:44:12)

bev vo medika plus i bev kaj drug ginekolog doktor partalovski kaj soborna se naoga i dvajcata rekoa deka toa na site zeni go preporacuvaat cisto onaka da se vidi da sei spita neso da ne ima bebeto,a kakov skrining?jas na eho me gledaa samo mi rekoa deka mi e super bebeto mrdase celo vreme skokase,pa i ovde procitav mnogu zeni kaj sto doktorite im preporacale da go pravat toa ispituvanje mene mi rekoa da vadam krv vo vena i da ispitam sekakvi genetski problemi

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:45:07)

Ane mnogu e cudno na 19-di da ti recat da pravis amniocinteza na 12-ta nedela koga bese na skrining se bese li vo red?

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:47:18)

vo medika plus bev i na privatno kaj doktor partalovski kaj soborna se naoga dobri doktori se rekoa deka mi e odlino bebeto samo deka toa na site zeni go preporacuvaat tie ispituvanje cisto onaka da sevidi da ne ima nekoj genetski problem,pa i ovde procitav na mnogu zeni so im pravele takvi ispituvanje toa e vo red da se pravat tie ispituvanje a zosto??

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:49:02)

Ane scrining ti e 4 dimenzionalno eho toa go nema sekoja klinika go ima vo Sistina, Remedika, sv. Lazar ili Klinika (drzavna bolnica) na toj scrining se merat odredeni parametri na bebeto sto pokazuvaat dali e vo red ili ne, se meri rbetot, dolzinata, nosna koska, i so toa se odreduva dali ima nekakvi simtomi za daunov ili ne.Scriningot se pravi isklucivo vo 12-ta nedela toa e prviot, a vtoriot se pravi 21-22 nedela.

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:49:11)

ne znam kakov skrining e toa me gledaa na eho vaginalno i abdominalno rekoa deka e odlicno berbeto i srcevata akcija i se rekoa ne ocekuvame kaj tebe nisto takvi zaso si mlada ama sepak se spituva ne samo za daunov sindrom tuku i za drugi bolesti na bebeto ako imase nesto ke mi kazea ne smeat da lazat oni bea zadovolni od se

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 12:52:51)

epa ne sum bila na takov skrining kolku pari e vo remedika i vo sistina?a na obicno eho ne se gleda dali ima simptomi na daunov sindrom ili ne,znaci na toj skrining moze da se vidi dali ima daunov sindrom ili ne

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 13:03:44)

Cim ne mi rekle nisto za skrining mislam deka nema potreba da odam dovolno e da vadam krv od vena i preku tie ispituvanja ke se doznae 100% se i daunov sindrom i sekakvi bolesti na bebeto da se nadevam deka e se vo red ke poludam inace mlada sum zdrava sum zaso da bi imalo takvo nesto

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 14:46:29)

Sega bev vo avicena mi dadoa formular koj treba ginekolot da go potpise kakva dolzina ima bebeto itn,moeto bebe mislam deka ima dolzina 12,2 mm,znaci eden santim skoro 13ta nedela sum toa ginekolot rece deka e normalna dolzina za vo 3ti mesec,vo vtornik ke vadam krv i odma istiot den ke mi dadat rezultatite ne veruvam deka ima takvo nesto jas sum sosema zdrava 19 godini imam nasledno u nasa familija nemal nikoj takvi problemi site se zdravi i od moja familija i od na maz mi familijata ova mi e i prva bremenost ne pusam ne pijam u zivot ne sum pusela nikogas nemam so nisto problemi se mi e vo red..pa se nadevam se ke bide ok iako se plasam mnogu ne znam zasto

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 15:32:58)

Ane50 , toj pregled e zadolzitelen ako ima rizik faktor i nad 35g Ja simam 31 i ne me prati doktorot. Zadolzitelen e toj skrining vo 20-22nedela jas ke odam od 29-31 vo drzavna :) Ne se sekiraj mlada si :) Pozdrav

Dreamline -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 15:36:59)

Ane, bebeto ti e 12,2 cm ne mm. Znaci 12 santimetri. Vidi prvo rezultatot od Avicena sto ke pokaze i ako pokaze zgolemen rizik togas ke ti preporaca doktorot amnio. Ako si so nizok rizik nema potreba da pravis.Ne se sekiraj mlada si.

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 15:38:14)

Фиданче и Ане 50 и мене исто ми рекоа за прегледото во 12 недела, јас бев го правев скринингот и се беше во ред, меѓутоа има некои гин. во нашиот град кои не форсираат за тој преглед доколку трудница е под 35, а кај други пак тоа е како протокол и на тој начин заработуваат.Јас бев исплашена и цело време мислев да не одам затоа што сум здрава, не пушач, немам наследни болести ама сепак отидов затоа што неможев мирно да спијам и на приватна клиника ми наплатија доста скапо, додека во државна кај нас не се прави тој преглед.Поздрав и имајте убаво саботно попладне и лесна бременост.

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 16:18:17)

Vo vtornik treba krv da vadam vo avicena pa vo sreda ke gi imam rezultatite,pa kako ke pravam skrining ako sum 12ta nede;a,i dvajcata ginekolozi mi rekoa deka vaka se si e vo red kolku sto treba i tezina i dolzina i se valda ako imase nesto ako se somnevaa ke mi kazea ne smeat da lazat ama jas ke umram od strav sepak,a nemam ni bolesti nitu pak nesto nasledno nitu pusam nitu pijam se nadevam se ke ispadne ok..rekoa samo doktorite deka e zadolzitelno toa ispituvanje i deka go pravat kaj site zeni bez razlika na godinite rece ne e bitno dali si 20 30 ili 40 treba toa ispituvanje cisto onaka da si go napravis posto ima nekoi bolesti koj ne se gledaat nitu na eho nitu na skrining toa se skrieni bolesti i preku krv ispituvaat,fala vi na sovetite

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 16:27:00)

Fidance tebe isto ti rekoa da go napravis toa ispituvanje za daunov sindrom?Kolku godini si ti?I gi zema li rezultatite sto ti kazaa se e vo red jas mnogu se plasam doktorite vikaat deka ne se somnevaat oni vo nisto samo deka e zadolzitelno toa ispituvanje ne samo za daunov sindrom tuku i za drugi genetski problemi

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 16:28:13)

T.e Sandra,greska ne bese za fidance

meU87 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 16:37:29)

Ане50 гледам зборувате за амнио, но да не се работи за Приска???
Како ако е задолжително нас другите не не терале да правиме.
Сепак јас мислам дека нема за што да се грижиш, на скринингот , кој всушност е ехо ти кажале дека е во ред, така да опушти се. Ако има нешто таму прво се гледа.

Страница: <<   < Претходна страница  81 82 [83] 84 85   Следна страница >   >>