blue_blue -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 12:58:15)
|
Ane50, некако не практикувам одамна да пишувам по форумов, ама еве решив да направам отсапка за тебе - сакаш послушај сакаш не зошто гледам дека си извадена од памет, а реално нема потреба. PRISCA тест е тест кој преку математички формули на база на неколку параметри (податоци од крв земена од мајката, возраст на мајката, навики на мајката - пуши, има прекумерна тежина, итд, наследни болести во фамилиите на мајката и таткото, историја на болести на мајката) одредува колкава е веројатноста дека детето што го носи ќе има хромозомски малформации (Дуниг синдром и уште неколку). Кога ќе го добиеш резултатот на него ќе пишува 1:1000000 шанси за хромозомски малформации. Практчно тестот со 100% сигурност не ти кажува дал има бебето ил нема даунинг синдром. Ако ти бараш сигурност со овој тест нема да ја најдеш и нема мирно да спиеш. Тоа ехото што ти го кажуваат има околу 80% сигурност дал има малформации хромозомски ил не детето и зависи од тоа колку е нов и добро наштелуван апаратот на кој те гледа лекарот и колку лекарот е стручен. Има на форумов мајка која има пишано дека кај неа Д-Р Димчев кој важи за број 1 во оваа проблематика не видел дека ќерка и е со Даунинг синдром. Ако навистина те мачи тоа толку многу единствен 100% начин за утврдување е амниоцинтеза која со 100% сигурност кажува дал има ил не бебето хромозомски малформации. Меѓу другото и со 100% сигурност се одредува полот. Ова се прави меѓу 17 - 19 недела. За ризици од амниоцинтеза прочитај во таа тема, не би сакала јас да те упатувам или прашај си го гинекологот. Моето лично мислење е дека ризикот е премал, а информацијата која се добива е превредна. Јас на мое барање правев и за моите близначки (мораше дава пати да се прави пошто со игла се зема плодова вода од стомакот а моите се двојајчени па мораше од секоја да земат плодова вода. На тебе е добро да се информираш и да одлучиш што ќе правиш. Јас правев зошто знам дека дете со малформација не би родила. Исто така имај на ум, дека има болести кои со ништо живо не може да се откријат како на пример аутизам. И за крај, немај лоши мисли, многу често она што го мислиме се случува во реалноста - како да викаме лоши работи да ни се случат. Поздрав и уживај во бременоста ИЗВОРНА ПОРАКА: Ane50 Fala sanja.des i jas ne sakam da sum napnata ama prva bremenost mi e i mnogu mi e strav pa dali ke bide dobro pa sto kako ke bide pa edvaj cekam da doznaam sto e i edvaj cekam da go pocustvuvam kako mrda iako premnogu mrda koga go gledame na eho so ginekologot mesto ne go faka samo mrda samo se vrti i skoka sonce na mama :)pa edvaj cekam da se porodam da go gusnam i vidam daj boze samo se da bide vo red :)
|
|
|
|