RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 16:39:43)

Ane 50, да за испитувањето во 12-13 недела за даунов синдром ти пишував и го правев ама приватно и ми рекоа дека се е во ред, инаку јас имам 23 год, а во 20 недела се прави второто скрининг за да се види дали постојат срцеви аномалии.Поздрав и лесна бременост.

П.С. Братучетка ми не го правеше скринингот во 12 недела, отиде само на тој во 20 недела и роди здраво машко дете, сепак се е индивидуално.

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 16:58:58)

Eeee taka mi rekoa da go pravam toj test PRISKA i rekoa deka site go pravat toj test vo drzavna koga otidov imase 200 zeni koj cekaa red za priska test,toj e normalno da se pravi neli?Vo toj toj priska test se pokazuvalo dali ima nekakvi bolesti bebeto daunov sindrom itn..Zbuneta sum i veke neznam sto zboram od strav mislam deka ke mu nastetam na bebceto od strav veke..:(I na skrining ne me prakale seuste ne znam zosto

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 17:21:22)

Ане 50, тестот Prisca се базира на формули,а според мене поверодостојно е да направиш скриниг кај матичен или др гинеколог со абдоменално ехо и со тоа се одредуваат параметрите на рбетна коска и носната коска кај бебето.Јас не правев Prisca, затоа што и самиот гин. ми рече дека е непотребно фрлање пари,а Prisca мислам дека се прави преку крв.И немој да се преоптеретуваш со тоа, знам дека си збунета што е добро, а што не ама сепак оди направи си скриниг заради мирна совест.Поздрав..

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 17:36:40)

Nema da spijam mirno ako ne go napravam toj test poubavo da go napravam za da mi bide mirna dusa inace do sea 3 pati me gledaa na abdominalno eho i mi rekoa deka e super bebeto deka e odlicno i srcevata akcija i se mnogu se plasam od toj daunov sindrom,a na abdominalno eho se poznava nesto ako ima neli?

nadbet -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.8.2012 19:26:47)

Mili rr-ki
Vo cetvrtokot pravev serklaz i me pustija vcera od bolnica. Me interesira vashe iskustvo dali imavte posle krvarenja? I do koga ke traat?
Vi blagodaram.
Pozdrav!

butterfly queen -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.8.2012 11:57:05)

Zdravo trudni4ki [sm=smiley1.gif]
Jas redovno si citam po forumov ama ne sum pisala do sega. Bremenka sum 11 nedeli pa me interesira koga vas vi prestana gadenjeto? Mene mnogu mi bese loso 7, 8, 9 i 10 nedela, sega ovaa nedela ne mi se gadi od se kako prethodnite nedeli no se uste povrakam i na sila jadam [sm=smiley19.gif] pa se cudam do koga vaka a od slednata nedela odime na odmor rezerviran uste od januari a sega bas i se cudam dali ke mi bide kako sto treba ???
poz Fala

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.8.2012 12:28:40)

Jas bi ti preporacala da ne odis na odmor zatoa sto se uste e rizicno jas celo vreme po sonce bev i dobiv krvarenje na placentata od sonceto,bi bilo ubavo da se pazis barem uste 2 nedeli i da ne sedis premnogu na sonce

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.8.2012 16:04:23)

Mene mi rekoa posle 12 nedela se namaluva rizikot ama treba da se pazis, jas vo 18 nedela bev na odmor d-rot mi reche da ne sedam nadvor od 10 do 17! Jas vo 10 odev na plaza, se banjav i odma u soba :) Popladne vo 17 izleguvav i duri posle 18h sedev na sonce( Vo grchka toa e 19, taka da zaogase sonceto) A i losenjeto treba da ti se namali posle 12 nedela Mene mi se namali koga prestanav 2pati na den da pijam b-kompleks, zemav po ednas navecer i pomalku mi se losese, a i folna ne se pie posle 12 taka da ne bi trebalo tolku da ti se losi Pozdrav i ubav pomin !!!

butterfly queen -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.8.2012 17:15:11)

Fala vo Fidance i Ane 50
jas go prasav maticniot uste pred 3 nedeli dali e bezbedno mi rece nemaj gajle ako nemam nesto bolka ili krvarenje do sega cuvaj Boze ne sum imala takov problem no sepak e mislata a i sekako mnogu sonce ne sakam, poveke od 26 27 stepeni ne mi godi, ke se krijam obavezno a i se nadevam nema da e pekol 40 stepeni. Zdravje ovoj petok odam na eho 12 nedela pak ke gi prasam ama se nadevam gadenjeto barem da mi pomine [sm=smiley13.gif]
POzdrav Fala vi mnogu

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 11:49:55)

Mene gadenjeto mi prestana duri vo 14-ta nedela prvite tri meseci mi bese strasno duri ednas i na infuzija zavrsiv od povrakanje inaku Butterfly neznam jas mislam deka premnogu e rano da patuvas ama eve moja drugarka na 12-ta nedela so rizicna bremenost otpatuva za Hrvatcka na odmor sto e premnogu daleku so kola pa se bese vo red, ama sepak doktorite ne preporacuvaat do 18-ta nedela odenje na odmor i pogotovo na sonce. Jas sum sega na kraj na 18-ta nedela i duri sega mi rekoa od sistina ako sakam negde da odam mozam ama jas ne rizikuvam prva bremenost mi e nekam da rizikuvam mozam i edna godina bez odmor.

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 11:55:55)

Nadbet duso sto ti se sluci sto dojde do cirklash? Kako si sega? Sega pa epten nema da mozes da mrdas samo do wc i krevet ama samo so pozitivna misla site se borime imame golema cel da si gi vidime nasite bebusi zdravi pravi :)

butterfly queen -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 12:20:12)

Da Padme i jas da ne se podrecam ovaa nedela mi se gadi mnogu pomalku od prethodnite i jas zavrsiv 2 pati na infuzija ednas vo 7 nedela pa na 9 posle pak [sm=smiley13.gif] Ima uste 6 dena do odmorot se nadevam ke bidam i uste podobro inace ke letame nie 2h pa drzam sreka da e se kako sto treba, koj da pomislil deka ke bide vaka nie uste od januari zapnati za odmor pa i si rezerviravme odma, uste ne bese planirano za bebe vo meseto da ide so nas, jas sum pozitivna pa ke vidime do sabota kako ke bide
poz xxx

Starlight -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 13:30:13)

Mamici da ve prasam nesto: Vi se poznava vas stomakot ubavo? Mene me zagrizuva toa sto sum 17ta nedela, vleguvam uste nekoj den vo 5ti mesec, a jas kako da nemam stomak :(. Me faka panika, iako mislam deka se e vo red, bev vo juli na kontrola i bebceto si bese ok, ama se vodam od prvata bremenost i se prasuvam dali se e vo red. Mnogu sum stanala panicar, a ne bev voopstvo takva.

Uste edno prasanje do vas: Dali imavte nalog od maticen da odite na PRISCA 2? Jas zakazav idnata nedela na klinika, no ne deka imase potreba tuku ete da se proverelo i toa. Inaku polot uste ne go znaeme, 4D imame vo sept, pa se nadevam ke doznaeme.

Pozdrav do site vas, krijte se od gorestinive, posle ke ni bide polesno :))

Dreamline -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 13:43:41)

I mene isto ne mi se poznava stomakot i jas se grizam. Jas sum 19 nedela a izgledam samo kako prejadena[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image].  I jas se sekiram mada bev na kontrola minata nedela i bese vo red. Inace mi e prva bremenost. Dosega imam kaceno 5,5 kg.

nadbet -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 18:58:47)

Padme
Mi se sluci da sum se otvorila i mi se skratilo grloto na matkata na 2 cm i morav na intervencija. Da, za zal ke moram do kraj na [sm=nosecka.gif] da bidam vo krevet. No, neka bide se ok bidejki epten se izmacivme dodeka da dojdeme do ova taka da ke izdrazam. Inace mikrp brisevite bea super i ne se znae pricinata za ova no serklazot mi e pak nekoja sigurnost deka nema pred vreme da se porodam. Da izdrzam barem do 33 gn.
Pozdrav na site i so lesno.

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 19:15:22)

Mene pochna da mi se poznava vo 17 nedela koga otidov na odmor i toa kako da sum prejadena, nasabajle rechisi i ne mi se poznavase ama posle ruchek tapanche Sega samo sto vlegov vo 20 i ima golema razlika :) Jas sum samo 3 kg popravena, malku toa me plasi, mene mi e prva bremenost, ama drugarkami so 2roto samo 5-6 se popravi pa deteto 3600 bese. Stom na d-r ni vikat se e dobro, da ne se sekirame. Jas za 10 dena sum na skrining i edvaj chekam da mi go kazat polot :P. Pozdrav

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.8.2012 19:17:24)

Dreamline jas sega vlegov vo 20 nedela, tuka sme negde so terminite. Mene mi e 08.01 :)

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 9:44:29)

Dali znaete koja e normalna dolzina na r`betot na bebeto neli spored toa se gleda dali ima daunov sindrom ili ne mene mi rece ginekologot deka bebeto ima normalna dolzina deka se si e ok so nego samo cisto onaka prisca test da si napravam ne deka ima nesto nego onaka

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 9:50:09)

I mu go merese r`betot na abdominalno eho a ne na 4d..Neli i na abdominalno eho moze toa da se napravi

meU87 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 9:56:21)

Должината на нухалната туба треба да е под 2мм.

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 10:01:25)

Mene mi e 1.85 toa normalno li e taa dolzina

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 10:11:29)

Ke poludam celo vreme mislam deka se nesto ke mu bide deka nesto nema da bide u red a ginekologot veli deka bebeto si e super i spored dolzina i se

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 10:47:29)

Mamicki jas sum 19-ta nedela i isto kako vas stomakot ic ne mi e porasnat kako pred ciklus porano koga ke otece, popravena sum samo 2 kila, pred nekoj den bev na kontrola i se e vo red gore mnogu go nosam bebeto glavceto mu bese duri nad pupakot kaj mene me pritiska na zeludnik i ne mozam mnogu da jadam, sega imam pomalku apetit nego li pred da bidam bremena, dr. mi rece deka toa sto go nosam mnogu gore e ok za bebeto za mene ke mi bilo potesko ke me pritiskalo i na dijafragma pa rece nemoj nikako da se prejaduvas jadi pocesto ama po malku inaku ke nemozam ni da disam.

sanja.des -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 12:05:12)

DRAGI RR-JKI DALI VEKE GI POCUVSTVUVAVTE PRVITE DVIZENJA,JAS SUM VEKE 19 NEDELA I OD 16-17 POCNAV DA GO CUVSTVUVAM MOETO SINCE,BEBEVO E MNOGU TEMPERAMENTNO POSTOJANO MRDA :)))) OHH KOLKU E NAJUBAVO OVA CUVSTVO.,INAKU ZA STOMACINJATA NE SE SEKIRAJTE I MENE SEGA PO MALKU POCNA DA MI SE POZNAVA KAKO TOPCE DA IMAM POD MAICA,JAS SE IMAM POPRAVENO 1-2 KG STO E I NORMALNOUVIVAJTE VO BREMENOSTA A I TI ANE50 UZIVAJ I MENE MI E PRVA BREMENOST NE E UBAVO DA SI TOLKU NAPNATA AKO DOKTORITE VELAT DEKA SE E OK TOGAS NEMA ZA STO DA SE GRIZIS BIDI VEDRA I POZITIVNA VERUVAJ TOA MU E NAJPOTREBNO NA TVOETO[sm=duda.gif]
POZZ

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.8.2012 12:05:52)

meU87 1.85 дobra dolzina e za rbetot?I 6 santima e bebeto vo dolzina

Страница: <<   < Претходна страница  82 83 [84] 85 86   Следна страница >   >>