RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Kori -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.9.2012 14:22:41)

Nana, ti kako za mene da pisuvas i jas sum vo istite godini i so prvo i sega so vtoro samo jas ke imam 2 devojcinja. Jas si pravev priska i vo prvata bremenost i sega, duri mi preglagaa sega i amniocenteza da pravam ama priskata i skriningor bea super pa netreba da pravam (fala bogu). Mojata doktorka e korkac i site ispituvanja mora da gi napravam, ama i veruvam i sum zadovolna sega 2-3 iljadi poveke ama da sme zivi i zdravi. Pozz terame zaedno natamu jas sum 23 nedela, a ti???

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.9.2012 17:04:43)

Ane50 , od20 do 23 nedela se odi na skrining, nemora konkretno vo 20. Ti javi si se na vreme pa oni ke ti zakazat. Jas bev vo 21 nedela kaj d-r kornelija i dolgo me pregleduvase, se pregleda, a slednata nedela ke odam na kontrola za srceto, toa ne e moralno ama jas ke otidam :)Sega sum 23 nedela. Inaku 150 denari se plaka. Pozdrav i ubavo da pominesh

Zoja -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.9.2012 18:29:20)

dechki zdravo [sm=smiley31.gif]
ve molam kazete mi koga - vo koja nedela e najubavo da se zakaze za chasovite za trudnici vo drzavna i dali imate nekoj kontakt telefon od tamu??
Fala na odgovorite - i neka ni e so lesno [sm=pikapoka1.gif]

**nana** -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.9.2012 22:23:42)

jas sum 25 ned.Mojot maticen uste na pocetokot mi rece da ne se zamaram so godinite posto em vtora bremenost e, a i ne se mnogu[sm=smiley36.gif] .demek ne sum vo kriticnite. A nedaj boze ako saka da bide na loso, imalo i slucai kaj mnogu pomladi majki .
Zatoa samo pozitivno mislam .
Pa da uzivame vo bremenosta posle ne ceka naporen period
[sm=smiley36.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: Kori

Nana, ti kako za mene da pisuvas i jas sum vo istite godini i so prvo i sega so vtoro samo jas ke imam 2 devojcinja. Jas si pravev priska i vo prvata bremenost i sega, duri mi preglagaa sega i amniocenteza da pravam ama priskata i skriningor bea super pa netreba da pravam (fala bogu). Mojata doktorka e korkac i site ispituvanja mora da gi napravam, ama i veruvam i sum zadovolna sega 2-3 iljadi poveke ama da sme zivi i zdravi. Pozz terame zaedno natamu jas sum 23 nedela, a ti???

**nana** -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.9.2012 22:26:18)

Mislam 25-26 ned.posto koga bev pred nekoj den vo Gak mi ponudija i mene a jas sum 25ta

ИЗВОРНА ПОРАКА: Zoja

dechki zdravo [sm=smiley31.gif]
ve molam kazete mi koga - vo koja nedela e najubavo da se zakaze za chasovite za trudnici vo drzavna i dali imate nekoj kontakt telefon od tamu??
Fala na odgovorite - i neka ni e so lesno [sm=pikapoka1.gif]

DIDKA -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.9.2012 11:05:21)

ZDRAVO DEVOJKI JAS NOVA NA RINGERAJA,NO I KE BIDAM MAMICKA[sm=smiley36.gif] SEGA SUM VO 13 NEDELA I SE CUSTVUVAM SUPER..EDVAJ CEKAM DA DOZNAAM KAKVO KE BIDE [sm=duda.gif]...POZDRAV DO SITE MAMICKI

bate -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.9.2012 12:06:05)

zdravo [sm=nosecka.gif][sm=nosecka.gif][sm=nosecka.gif]...
jas nemav internet nekoe vreme ama se procitav [sm=smiley1.gif]. bev vo Sistina kaj dr. Dimeski za srceto na bebeto se bese vo red, i mene mi rekoa da odam pak vo 28 nedela ama ne znam dali mora[sm=smiley13.gif].
pocnav da odam kaj dr. Jordanco Ivanov od Sistina i sum zadovolna. Ako moze nekoj da mi kaze mislenje za nego, pls
pozdravce do site i uzivajte vo bremenosta[sm=bravo.gif]

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.9.2012 14:25:15)

Epa dobro ima vreme uste 3-4 nedeli a imate li br jas go nemam brojot kako da se javam i da zakazam se nadevam se ke bide ok so moeto bebce i na 4d :) sega za sega super se osekam nemam bolki se e ok pa valda i moeto bebce :) jas ne napraviv prisca test zosto ne sakam kako gospod saka taka ke bide :) a i ne daj boze da ima nesto toa doktorite ne mozat da go sprecat i onaka sega sum pocetok na 5ti mesec,mi kazuvaa nekoi zeni mnogu bilo strasno posle poragajot :) vikaat nema da znaes na koja bolka poprvo da mislis od toa so ke te sijat pa ke nemas sila omalaksanost pa inekcija za smiruvanje stavale ama ako samo neka mi e zdravo i zivo bebceto pa se ke istrpam za nego site bolki :)

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.9.2012 14:15:13)

Ane50 jas imam eden broj probaj javi  treba da e toj , mene mi go dadoa ama jas odev so preporaka pa ne vrtev. Pozdrav
MODERAROT:Razmena na telefonski broevi moze vo PP

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.9.2012 14:22:09)

Pozdrav do site [sm=nosecka.gif] Jas imam edno prasanje. Sega sum 24ned i od skoro pochnav da nemozam da pesacham, pochnuva da me boli dole stomakot ( ne me boli mnogu ama kolku da se nerviram) Ke poodam 200-300 m. i moram da pravam pomali chekori. Pijam magnezium za opustanje na matkata 2pati na den, taka mi preporacha d-rkata na GAK. Mi e strav da ne go nosam nisko detevo, no do sega d-rive nisto takvo ne mi rekoa
Da ne ima nekoj vakvo iskustvo ili nekoj sovet da mi dade? :)
A problem mi e ne sum takva da mozam da sedam celo vreme nesto pravam, zivec sum a i detevo kako mrda, po toa na mene ke e :D. Pozdrav

new york -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.9.2012 15:55:23)

fidance jas sum 22 nedela i mene mi e taka. koga lezam, sedam sum ok. ako stanam odma me boli nesto okolu stomakot kako muskulive da mi se zategnati, ne znam sto e. ne me boli matkata tuku nekako me pritiska dole kaj karlicata i gore muskulte okolu stomakot. i jas si vikam da ne e nisko bebevo, deka nekako i nisko go osekam da mi mrda. go osekam okolu papokot i pod papokot. a i mene ne mi rekle nisto deka e nisko ili slicno. i jas pijam magnezium ama nesto fajde od toa ne osekam

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 0:19:26)

Da, da New York i mene dolu kaj karlicata a isto go osekam bebeto da mrda najchesto okolu papokot i od site strani ama nad papok epten retko. Aj utre sum na pregled pa ke prasam. Eve denes ne setav mnogu ne se opteretiv i ne me boli vecerva. Pa i magnezium mi e strav da pijam mnogu pa mnogu da ne mi se opustat muskulite :) Ke ni kazat ako ima nesto, najverojatno se vo red, samo nie malku si se plasime. Pozdrav

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 2:22:39)

Фиданче и New York, иста ситуација е и кај мене, само што јас сум крај на 19 недела и од неколку метри одење, чувствувам притисок врз бешиката и тоа неиздржливи болови и после тоа сум приморана да лежам, да се релаксирам за да биде добро.Вчера бев на 4д скрининг и му посочив на гин. ми рече се е во ред, не е ниско бебето и викам како не е ниско кога го чувствувам под папок и само ми одговори со зборовите, не се нервирај и одмарај повеќе и незнам што да мислам.Инаку да ве прашам дали кај вас се случилво да истекува бледа водичка така да ја наречам, колострум мислам дека се вика правилно, од градите и тоа дополнително ми го отежнува спиењето, неможам на страна да спијам и кога ќе се разбудам затоа што цело време лежам на грб дополнително ме боли кичмата.Се случува ова на некого или мене мн рано ми се случуват работиве, затоа што знам дека после таму во 8 или 9 започнува да тече таа течност од градите?

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 9:23:58)

Kaj nekoj i porano se javuva taa tecnost ne se sekiraj,a toa e normalno da osekate bolki bebeto tezi matkata se siri,i jas koga lezam nisto ne mi e ama koga se dvizam osekam kako tezina na matkata taka nekogas mali bolki osekam ama ne se jaki bolki i ne mi e jasno mi vikaat deka se e vo red so moeto bebe i pak imam mali bolki aj valda e normalno toa nie premnogu se plasime :)

new york -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 11:08:35)

sandra i mene mi tece nesto ligavo od gradava, ko prozirno uste od 4 mesec. ne mnogu, samo ako ja stisnam, a nekogaas i od cista mira d=gledam malku ko vodicka sveti. a ova za kako e postaveno bebeto i jas celo vreme pod papok go osekam. ne mi rekle deka mi e nisko. dak neka kazat drugive trudnici vo koj predel go osekaat? mozda pa ako e nad papok e mnogu visoko? ne znam..

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 11:44:58)

Jas go nosam gore na moeto bebe glavceto i e nad pupakot ama ja osekam i okolu pupakot mene uste na prvoto 4d vo 12-ta nedela mi kazaa deka mi e mnogu gore, jas nemam maka pri setanje ama imam pri jadenje mnogu me pritiska na zeludnikot ne mozam mnogu da jadam a posle jadenje nemam vozduh cel stomak me tegne abe sto da vi kazam ponekogas vikam podobro cel den gladna da bidam sto ne e ic dobro nego koga treba da jadam, na posledniot pregled mi rekoa da jadam pocesto samo po malku. Inaku mene ne mi tece nisto od gradite i ne pijam magnezium sega neznam dali e toa dobro ili ne, citajki ve se zaprasuvam dali treba ili ne?

bate -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 14:02:49)

Fidance mila utre prasaj si za toa dali nisko go nosis[sm=duda.gif]... i mene nikoj nisto ne mi rece, sega sum 24nedela, pa na poslednava kontrola dr. mi kaza deka mi e mnogu nisko postaveno bebeto i za sega moram da lezam poveke da miruvam.
Sakav da ve prazsam kakov magnezium piete, koja firma i sl. bidejki i jas pijam po 2 na den Magnesol 150, od Krka, sumlivi tableti, ama mnogu me boli zelindnikot od niv i sakam da zemam tableti [sm=smiley13.gif], pa da ve prasam za sovet pls.
pozzz

Jagotka25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 14:52:08)

Zdravo devojki, mamicki i idni maicki. Jas sum nova na forumov i stotuku se zacleniv, pa bi sakala da postavam edno prasanje. Vcera bev na skrining,onoj koj se pravi od 20-23 nedela i se bese dobro, bebceto super se razviva, samo sto dr.koj me gledase mi kaza deka kaj ednata strana na srceto imalo nekoja tocka, fleka li ne znam ni jas tocno sto i toa ne bilo nisto strasno mi veli, toa go imale i zdravi deca i deca so Daunov sindrom i me zagrizi bas koga akza i za Daunov sindrom, a jas vo 12 nedela pravev i test za Daun i priska i rezultaite bea odlicni, nt na vratceto bese 1,3 i sega ova sto mi akza bas se zagriziv....inace mi veli deka kaj nogu bebinja se javuvalo ova so srceto i najcetso isceznuvalo pri krajot na bremenosta i pri poragajot, taka da ne znacelo deka bebeto ke imalo problem so srceto......bese bas smiren koga mi go kazuvase ova i zatoa me zacudi, se super, se vo najdobar red , a ova morase li da mi go kaze za srceto samo kolku da ne spijam cela vecer[sm=smiley13.gif]
Dali nekoja od vas imala vakov slicen slucaj pa ve molam da spodeli za da ne mislam na gluposti.....

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 15:39:28)

Jagotka doktorite si znaat ne se sekiraj nie ne znaeme tolku kako niv ako kazal deka ne e nisto strasno deka se e vo red znaci deka se e vo red ako imalo nesto ne daj boze toj ke kazel ne se sekiraj,a kolku godini si ti?I jas drugiot 19ti sum na skrining i mnogu se plasam dali ke bide se ok..Fidance toj bese brojot se javiv i zakazav..Denes tolku slatkiii raboti gledav za bebinja ama seuste mi e strav da kupuvam sea sum 17ta nedela vie koga pocnavte da kupuvate?

Jagotka25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 16:05:12)

Pa i jas taka mislam, ako ne bilo nesto vo red ne daj Boze,doktorot sam ke mi kazel i ke me upatel na dopolnitelni ispituvanja....i mm istoto mi go veli deka e se vo red i da ne panicam samo bez potreba, a po priroda sum mnooogu golema panicarka za sekakva sitnica i sekako deka tie znaat sto e najdobro, no ponekogas od takt gi vadat trudnicite so nekoi nivni komentari i posle nie li sme krivi sto se nervirame bez potreba?[sm=smiley13.gif]
Inaku da ti odgovoram na prasanjeto, jas sum 27 god. i sum skoro 22 nedela, do sega sekoj mesec na UZ e se vo red i na skriningot vcera celo vreme koga merese se sto treba doktorot mi akzuvase deka e se vo red, se e kako sto treba i duri na kraj mi kazuva, veli: Samo kaj srceto ima edna mala tocka ama ne e nisto strasno i tolku. Epa si velam , na kraj ja ukaka(so izvinenie) ama ajde , denes sum veke mn.posmirena i ne mislam veke na gluposti. Utre ke oda kaj doktorkata koja mi ja vodi bremenosta da i gi odnesam rezultaite od skriningot i da vidam bas taa sto ke mi kaze za ova.

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 16:34:13)

Jagodka ne se sekiraj doktorite znaat da si kazat nesto i da ne izvadat od pamet, ako si mnogu voznemirena mozam da ti kazam deka vo Sistina ima dr. mislam deka se vikase dr.Dimeski pravi isklucivo eho scrining na srceto i toa od 20 mislam do 24 nedela cini 2500 denari ova im go preporacuvaat na site vo sistina bez razlika dali ke vidat nesto ili ne.
Inaku Ane jas sum 23 nedela i uste vo 17-ta nedela dobiv na poklon kolicka i transporter, misli si pozitivno samo za bebeto i zosto da ne si kupis nesto za bebeto jas ne sum sueverna i ako mi se dopagja nesto si kupuvam, imam do sega kupeno edno bodi, shpihozni, corapcinja, kapce, bidejki jas cekam zimsko bebe sega za sega se uste nema dobieno zimski raboti inaku ke si kupuvam sekoj mesec po nesto za da ne mi dojde pa posle se naednas i vo golemite meseci kaj ke setam ako ima sneg pa ic ke nemozam da setam, ova e barem moe mislenje

Ane50 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 16:42:05)

Pa i jas mislam taka ne mozam se naednas da kupuvam vo golemite meseci a i koga epten ke zaladi i ke ima snegovi i dozdovi,i jas do sega mu kupiv corapcinja kapce sisence,bodi i taka sekoj mesec po malce ke kupuvam samo se da e vo red daj boze:) toa se sueverija sto vikaat ako mu kupis predvreme ke mu se sluci nesto kako ne bog da cuva..Deneska gledaav preubavi raboti i moeto vo zima ke se rodi pa mart ne e bas zima ama sepak seuste e ladno toj mesec

Jagotka25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 16:52:19)

Blagoodaram na poddrskata devojki, a inaku jas ne ziveam vo Mk i ovde kade sto ziveam odam na lekar i tuka pregledite se dosta skapi....
Za kupuvanje na obleka jas vcera si gi kupiv prvite bodinja za moeto malecko, corapcinja, kapicka i ligarce, moze e rano seuste ama poleka poleka i jas velam da se spremame i da kupuvame po nesto otkolku naednas se da ni se sobere. Krevetce i nie si dobivme uste pred 1 nedela, taka da, samo so gospod napred i neka bide se kao sto treba i na svet da si doneseme zivi,zdravi i pravi bebenca, pa se drugo e najmalku bitno [sm=duda.gif]

**nana** -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 17:35:18)

Zdravo moi RR.Da vi kazm deka vlegov vo 26 ned i uste mlku ce ve napustm.Vtora mi e bremenost pa da Vi kazam deka toa sto vi tece kolostrum od gradite ne e strasno tuku naprotiv dobro e.Go imav istiot slucj togas a koga se porodiv bebusot vednas imase sto da rucka i bez problem pocna da cica.samo sto mi rekoa deka pred prvo doenje da stisnam malku od kolostrumot i da ja namackam pupkata] za da go oseti bebeto mirisot na mlekoto.
A sega vo vtorata bremenost bebeto e karlicno postaveno i nodzinjata mu se nadolu pa me klocka mnogu ostro i vo besika.Sepak mi rece doktorkata deka ne go nosam nisko se e vo red.I na 4d mi go rekoa istoto ama jas mnogu podolu osecam jaki dvizenja.
Kako i da e stom mi vikaat deka e vo red -OK
Pozdrav do site

busavka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.9.2012 17:36:12)

Драги мои, малку си настинав претходната недела и еве втор ден по малку кашлам посебно наутро, не земав никакви лекови пијам горен шеќер со млеко, чаеви, јадам лимон овошје ама уште не поминува [sm=smiley19.gif]
На преглед сум наредната недела, па се мислам дали да одам уште утре дан има кашлањево мое недај Боже последици на бебчево, или да почекам со следната недела. Што ме советувате?

Страница: <<   < Претходна страница  87 88 [89] 90 91   Следна страница >   >>