Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 14:21:16
blond
Здраво трудници и мамици. Јас еве денес прокрварев утрото и паник дигнав веднаш. Недела е, плус само еден доктор дежурен... Среќа брзо дојде да ме прегледа, бебето е во ред, не сум отворена, но бебето е ниско поставено, ниска била постелката. Сега ме фаќа страв за понатаму. Ме боцнаа со прогестерон и ми препишаа дабростон. Има некоја што поминала исто што и јас ?? Инаку сум 16недели и 1 ден бремена :)
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 14:42:50
arh_diz
Blond jas sum nemala takvo iskustvo. Se nadevam deka ke ti odgovori nekoja nasa RR . Toa sto ne si otvorena e super a i bebeto e super , poveke vreme odmaraj lezi i primaj ja terapijata sto ti ja dal dokotorot, ne e nisto strasno.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 15:59:57
Pepelaska *
Blond, јас поминав низ истото, и јас имав ниска постелка, не се секирај, само гледај да одмараш што е можно повеќе. Јас пиев дабростон негде до 5 месец ама ми кажаа дека делува до 16 недела така да незнам зошто ти го дале сега, а и мене ме боцкаа со прогестерон неколку пати,откако и јас прокрварев. Мене докторката ми забрани многу замарање, кревање тешко никако. Мој совет е да бараш да ти кажат колку е ниско постелката, може да е делумно ама може и да го покрива главчето на бебето. Кај мене на почеток беше под главчето значи скроз спуштена ама после си се крена. Ако до 28 недела не се крене породувањето е обавезно со царски. Кај мене за среќа се крена. Само мирување, пиј од дабростонот ама и советувај се со лекар, ти посакувам се најубаво, а може да пишиш од кој град си, пошто и овде кај мене има еден доктор дежурен да не сме сограѓанки
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 16:01:03
Pepelaska *
Мислам дека првиот пат ме фати некаде околу 1800 а вториот само 200 денари , со плав картон а на приватно мислам дека е околу 3000- 3500 a инаку не боли само малку е непријатно ама мора да се трпи за бебето се нели
< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 9.1.2011 16:07:56 >
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 17:09:45
kiki22
zdravo !!! Jas sum vo 19 nedela od bremenosta, i imam eden problem cesto mi se pojavuva kafen iscedok dr veli deka se e vo rede. mene mi e prva bremenost i se plasam.Ako nekoj znae nesto poveke neka pise
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 17:14:04
arh_diz
Dobredojde kiki22 na rr Dokolku ti rekol doktorot da ne se grizis nemas mesto za panika , verojatno ne pregledal na eho so dopler , te pregledal vaginalno i se bilo vo red. No vo sekj slucaj poveke odmaraj dali primas nekakva terapija.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.1.2011 19:22:41
blond
Пепелашка, јас сум од Струмица. Фала на одговорот, се надевам добро ќе ми заврши бременоста и дека е во ред. Инаку утрогестанот делува до 12 недела, а дабростонот до последно тромесечие.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.1.2011 13:45:47
Pepelaska *
Кој ти кажа така, мене и матичната ми го прекина после 20 недела негде дабростонот а и во Систина ми рекоа дека делува до 16 недела, ако знае некој повеќе нека пише, мене не ми е јасно а инаку не сме сограѓанки за жал јас сум од Кичево
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.1.2011 14:19:42
heba
jas denes bev kaj maticniot i prashav dali utrogestanot moze da gi smenam so dobroston i mi reche ich niso ne zimaj pij maggnezium pojaka doza isto ti e. pa ja eve od denes so magnezium u 16 nedela. daj boze se da e ok.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.1.2011 14:20:04
arh_diz
Utrogestanot moja prijatelka go stavase do 36 nedela , a toa kolku deluva neznam dali e dokazano ili go izmislil nekoj.Zatoa najdobro slusajte gi ginekolozite toa se hormoni , moze da se sluci spontan so prekinuvanje na svoja raka Heba mg i utrogestan ne e isto i nema ista funkcija
< Поракaта ја уредил arh_diz -- 10.1.2011 14:21:39 >
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.1.2011 21:54:55
heba
da da jasnomi e sho e magnezium sho e hormonalna podrshka ama jas nemam do sega prokrvareno pu pu pu..i zatoa so zabremeniv preku ivf gi piev preventivno i najerojatno na eho moze da se vidi do kaj e postelkata i dali ima potreba od dodatna terapija. site do sega eho pregledi vkluchuvajkji go i 4d pregledot bea uredni pa i od tamu procenkata na doktorov deka treba da gi prekinam. tojmireche da gi prekinamna 13 nedela deka ako e se vo red na 4d ehoto nema da ima potreba od niv ama jas eve gi prodolziv na svoja raka do 16 za da moze postepeno da gi otkazam i da se osiguram. imam pregled nareden ponedelnik pa valjda se kje bide ok. inakumi dade matichniot upati za endokrinologija ..?? i za na transfuziologija offff koj kje cheka gladen redovi.....ako bil nekoj neka raskaze.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.1.2011 13:22:13
Bubba
ИЗВОРНА ПОРАКА: Anestis
Драги , рингерајки дали некоја од Вас има проблем со срцебиење, ама со брзина на... на... руски саат, покачен пулс и како се справува со тоа???
Анестис и кај мене е истиот проблем. Јас имам покачен пулс, ама не го осеќам секогаш дека ми е покачен. Значи од лежење мене може да ми биде 90 и +. За жал, и јас го немам одговорот, не знам како да се справам со тој проблем. амо се обидувам да се опуштам, ама....
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.1.2011 13:24:43
tanja02
jas sum vo 20 nedela od bremenost.bev na lekar i toj mi kaza deka bebeto kasni so rastot za10 dena.dali treba da se grizam za negoviot razvoj ili toa e taka kaj nekoi slucai?ve molam ako nekoj znae da me informira odnapred blagodaram!
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.1.2011 16:07:19
Elce
Vo vrska so pulsot,mene celo vreme mi e zasilen koga ke si legnam go cuvstvuvam vo vrataot,glavata pa i niz celotot telo,edno od bremenosta,drugo od toa deka sum na rabota od 08-17 casot i rabotam so luge cesto imam nervozni situacii,taka da premorena sum koga ke si pojdam doma,legnuvam i ne mozam da se smiram,nema da mozam uste dolgo vaka da izdrzam sigurna sum.
Heba kazi mi zosto te praka na Endokrinologija,so ke ispituvas???
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.1.2011 19:45:44
heba
pa neznam bash sea gleav na net kakva oblast zavakja i izgleda shekjerot. ama mene ich ne mi se ide u drzavna neznam dali mozam nekade privatno da gi napravam
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 12.1.2011 9:40:58
Anestis
Heba провери во АВицена, таму е можно, зашто колку што знам таму прават секакви видови испитувања... А во врска со мојот пулс, тој не се движи околу 90 ами 110 115 па и 120, ќе ми излета од градите, во грлото мислам дека ми се качува срцето, многу непријатно чуство.Бев на лекар правеа ЕКГ и ехо на срце, детална крвна слика и се е во одличен ред. Резултатите ми се беспрекорни, освен брзиот пулс и нискиот притисок...Еден ден имав цел ден срцебиење, без престан- така и се одлучив да идам на лекар. Кардиологот ми рече дека тоа е можно да ми се повтори ама уште 1- 2 пати и повеќе нема да биде. Да дишам длабоко...па да видиме...не сакаше лекарства да ми дава ( на што се израдував)
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 12.1.2011 11:02:42
Lidina
Heba, i jas sum 16 nedela a vo 13 me pratija na endokrinologija za sekerot, ako im e principot ist ( ne kaza sto treba da ispitas) jas zakazav pred toa vo centar za dijabetes i ne cekav zaedno so starite luge, trudnicite imaat prednost, da ne te zagrizuva guzvata tamu. Zakazav i kaj endokrinologot posto i tamu me pratija i pocekav edno 10 minuti nemase guzva samo 2-3 trudnici bea. Najgolema guzva vo endokrinologija e na shalter ama poveke od 10-15 min ne cekav. I jas mislev deka ke skisnam tamu ama se ke odi brzo samo ako zakazes prethodno. Pozz
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 12.1.2011 12:00:42
blond
Пепелашка, јас вчера бев кај матичниот гинеколог и тој ми кажа дека ми е ниско постелката, зафаќа поголем дел , како буквата С е извиена. И мислам дека крајниот дел на С завршува кај главата на . Инаку е завртено со главата надолу. Се надевам ќе се крене и кај мене. Сепак, ме очекува свадба во Април
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 13.1.2011 14:26:42
Anestis
Фала Натушка85, ама кафето ми 1 на ден, а и него како и кока колата мора да ги прима, имам низок притисок 90-60 , 100-60 па главоболките ми минат единствено така.... се е меч со 2 острици...туку се ќе издржиме, не е страшно, еве денес цел ден нема ми затропено силно срцето.Ама знам зошто...сигурно дека бев на 4д, ис си го видов сонцето мое, главчето рачињата, неговото срценце му го слушнав, па моето се смири .