RE: Паричен надоместок (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Финансиски дилеми околу родителство

Порака

MamaOhrid -> RE: Паричен надоместок (15.3.2010 21:43:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: fantom

Mesto nekni koga go podnesuvav dokumentot za vakcinata da mi kazat,jas od forumov doznavam...Sramota,krajno se izrevoltirav sega.

Мамички, да се надоврзам на ова и да прашам зошто се зема потврда за вакцина, за што служи таа, кај се поднесува и дали е ова поврзано со некаков паричен надомест?  Ако знае некој ве молам да ми одговори.

fantom -> RE: Паричен надоместок (16.3.2010 14:21:13)

Cisto kolku za informacija za da nema nedorazbiranje.Samo so se vrakam od socijalnoto i odma vi pisam.Za vtoro dete onie koi primaat nadomestok nema potreba od povtorno podnesuvanje na dokumenti a koi veke ednas gi podnele.Za vtoro dete treba samo potvrda za redovno vakciniranje da se nosi.Toa e taka zosto ovaa nadomest za vtoro dete se prima samo 9 meseci.Dodeka nadomestot za treto i cetvrto dete deka se prima podolg period(poveke od edna godina),za niv ke treba site dokumenti pak da se podnesuvaat i toa do krajot na mesecov.Najverovatno taka ke bide sekoja godina dodeka se prima nadomestokot za treto i cetvrto dete,a zosto i kako ne znam vo detali deka jas konkretno bev zainteresiran i prasuvav za vtoro dete.

MamaOhrid -> RE: Паричен надоместок (16.3.2010 14:33:05)

ОК, мене ми е прво дете. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Јасминка -> RE: Паричен надоместок (16.3.2010 19:36:39)

Јас прв пат ги поднесов документите за надоместок за второ дете лани во септември, и бидејќи до сега ги има примено сите вакцини кои го опфаќаат периодот од девет месеци кога се прима надоместокот, однесов  и потврда  за сите вакцини, и повторно ми бараат за оваа година  да ги поднесам изјавите од образецот за пријава, фотокопија од изводите од матично за двете деца, фотокопија од личните карти од мене и сопругот, венчаница и доказ дека не ни е одземено родителското право над децата. Кога им се јавив на некои пријателки да ги известам, ми рекоа дека и на нив им барале. Не знам, проверете си, фантом можеби ти си поднела документи оваа година, па не треба повторно да поднесуваш.

fantom -> RE: Паричен надоместок (16.3.2010 21:48:58)

Jas prvpat gi podnesov dokumentite lani vo oktomvri.Znaci eden mesec po tebe.A doznavajki od vas tuka na forumov denes bev vo socijalno da proveram dali e vistina.I ete ti kazuvam so mi kazaa.I toa zaradi sigurnost ne kaj eden kaj dvajca bev da prasam.Znaci za vtoro dete ne treba povtorno da se podnesuvaat dokumentite,samo potvrdi od vakcinite i mi rekoa da si bidam na raat 9 meseci ke si primame nadomestok i tolku.A za treto i cetvrto,da,pak se podnesuvale dokumenti.E sega ili tie tamu so vi kazuvaat ne znaat so zborat ili ovie tuka ne znaat.Se nadevam deka ovie pravilno mi kazaa oti vo sprotivno ke bide interesno[sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif]

pacuvce -> RE: Паричен надоместок (16.3.2010 21:56:35)

Јас веќе ги обновив документите...Овде (во Скопје) треба,независно дали се работи за второ,трето и итн дете...А тоа дека различно кажуваат во различни градови,ништо не ме чуди...Администрацијата ни е катастрофа...[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

Bile -> RE: Паричен надоместок (16.3.2010 22:48:26)

Jas prvpat gi podnesov dokumentite lani vo oktomvri.Znaci eden mesec po tebe.A doznavajki od vas tuka na forumov denes bev vo socijalno da proveram dali e vistina.I ete ti kazuvam so mi kazaa.I toa zaradi sigurnost ne kaj eden kaj dvajca bev da prasam.Znaci za vtoro dete ne treba povtorno da se podnesuvaat dokumentite,samo potvrdi od vakcinite i mi rekoa da si bidam na raat 9 meseci ke si primame nadomestok i tolku.A za treto i cetvrto,da,pak se podnesuvale dokumenti.E sega ili tie tamu so vi kazuvaat ne znaat so zborat ili ovie tuka ne znaat.Se nadevam deka ovie pravilno mi kazaa oti vo sprotivno ke bide interesno[sm=hudicek1.gif] [sm=hudicek1.gif] [sm=hudicek1.gif]

Fanotom za da ne se povtoruvam samo ke potvrdam deka ova sto vie ste go napisale i mene istoto mi go rekoa no samo ke nadopolnat deka mi rekoa da ne nosam poveke potvrda od vakcina bidejki nema potreba. Isto i jas vo oktomvri podnesov dokumenti i do sega redovno si gi zamav parite a za obnova na dokumenti i transakciska smetka nema potreba.

Mamickaa -> RE: Паричен надоместок (17.3.2010 15:50:31)

Ajdeeeee bog da cuva i da brani,sto ne ke cues veke!!!I jas podnesov pak dokumenti,koi guzvi bea kaj socijalnoto kaj zeleznicka za potvrda,pa licno majkata da odi,pa dva pati odev,maltretirav i bebeto so mene,pa ne bile gotovi,pa sekoja vakcina potvrdi maltretiranja trista i sto sega nemalo potreba?!!!E ne se normalni navistina!!!A dobro kaj se parite togas?Dobil nekoj za januari,bidejki trebase na transakciska, ccc ahh....

Saturn -> RE: Паричен надоместок (17.3.2010 15:55:57)

И јас се прашувам каде се парите до сега [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Не можам веќе да ги гледам оние 180 денари на трансакциска, очајна сум веќе. Ни парите од породилно не почнале да ми доаѓаат. А само носиме потврди од вакцини. Решението дека ќе добивам 9 месеци за второ дете ми стигна ама од парите уште нема абер. Иначе се породив во декември а папирологија поднесовме некаде во јануари (нели додека се соберат 300 документи, додека ја видат мајката лично и персонално ...)

fantom -> RE: Паричен надоместок (17.3.2010 17:34:09)

Iskreno da vi kazam nie parite za nadomestok za vtoro dete do sega gi dobivame redovno(fala bogu) i toa nekade 25 ti vo mesecot.I toa poshtar doma ni gi nosi.A za tebe mamicke bas mi e zal so si se maltretirala pa i toa so bebceto.Mene ne mi e jasno kako moze na edno mesto edno da kazuvaat a na drugo mesto drugo.Znaci drzavava ni e haos i mnogu se nerviram za toa.Najtragicno e so i oni samite ne znaat so treba a so ne, koga zemes da gi prasuvas te gledaat kako tele.Inaku poradi diskusiive tuka pak imav nekoj somnez i denes prativ drug covek u socijalno da se rasprasa.I nemu mu kazale isto.Nema potreba od povtorno podnesuvanje na dokumenti za vtoro dete.Rasprasajte si se kaj vas poubavo,belki ne vazat razlicni pravila za razlicni gradovi[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

Mamicka3 -> RE: Паричен надоместок (17.3.2010 19:02:32)

Денес мајка ми ми кажа дека давале за второ,трето дете пари ама во Неготино,ај белки и нас утре ќе не огрее сонце

Mamickaa -> RE: Паричен надоместок (17.3.2010 21:41:43)

Iskreno da vi kazam nie parite za nadomestok za vtoro dete do sega gi dobivame redovno(fala bogu) i toa nekade 25 ti vo mesecot.I toa poshtar doma ni gi nosi.A za tebe mamicke bas mi e zal so si se maltretirala pa i toa so bebceto.Mene ne mi e jasno kako moze na edno mesto edno da kazuvaat a na drugo mesto drugo.Znaci drzavava ni e haos i mnogu se nerviram za toa.Najtragicno e so i oni samite ne znaat so treba a so ne, koga zemes da gi prasuvas te gledaat kako tele.Inaku poradi diskusiive tuka pak imav nekoj somnez i denes prativ drug covek u socijalno da se rasprasa.I nemu mu kazale isto.Nema potreba od povtorno podnesuvanje na dokumenti za vtoro dete.Rasprasajte si se kaj vas poubavo,belki ne vazat razlicni pravila za razlicni gradovi[sm=smiley13.gif] [sm=smiley13.gif] [sm=smiley13.gif]

Da fantom i nie do dekemvri minatata godina redovno kon krajot na mesecot go dobivavme nadomestotkot,ama za posledna vakcina vo Januari koga odnesov potvrda mi kazaa jovo na novo dokumenti(ne bas site,pola od toa na pocetok so se podnesuvase)...inaku jas sum od Skopje,opstina Aerodrom,bas me interesira od kaj si ti ako ne e tajna?...kako sto pisa mamicka3 vo negotino dobile veke,ovde nema ni aber pa i toa na transakciska i iskreno poptpolno se soglasuvam so tebe nasava drzava ne da e haos katastrofa e mal zbor,po drugite gradovi nevazese toa od sam pocetok obnova a ovde vo Sk kako druga drzava da sme,bog da cuva...svasta...sepak ako dobie nekoj nekakva informacija,neka pise,da ne gubime vreme i nervi prasuvajki vo bankite...

fantom -> RE: Паричен надоместок (17.3.2010 23:16:57)

Jas sum od Stip i kako so imam infomacija ovde redovno stiga paricnata nadomest za vtoro dete,i vi kazuvam doma na vrata ni gi nosat,ta ni banki ni nisto,se potpises,si zemes parickite i cao.A ova vo Skopje so ve teraat povtorno da gi podnesuvate dokumentite ne mi e jasno.Yes da ste drzava vie Skopje[sm=smiley36.gif][sm=jezicek.gif][sm=smiley36.gif] ama belki nemate posebni pravila i zakoni?Moj sovet rasprasajte se poubavo za da ne se maltretirate.Aj za parite mozebi na transakciska smetka vi stignuvaat deka mozebi ete golem grad ova ona,mada i toa ne e izgovor,posta si e posta,ama za dokumentite rasprasajte se dodeka imate vreme oti znam deka golemo maltretiraje e toa so dokumentite a posebno vo Skopje.

Bile -> RE: Паричен надоместок (18.3.2010 18:34:50)

Denes dobiv za fevruari paricen nadomest za vtoro dete.Doma postarot mi gi donese i potvrda za vakcina odnesov samo edna i toa bese vo oktomvri koga gi sreduvav dokumentite.

Tanjicka -> RE: Паричен надоместок (19.3.2010 0:03:46)

dobro, do kaj ste so dobivanje na pari za boleduvanje? jas sum dobila posledno za dekemvri pred edna nedela, iako od rabota se mi e regulirano navremeno. kako toa nadomestoci za vtoro dete prefrlaat navremeno vo mart za februari a nie ne dobivame pari so meseci .me ineteresira kako stojat rabotite kaj vas?

MamaOhrid -> RE: Паричен надоместок (19.3.2010 7:55:37)

Кај мене доаѓаат со 2 месеци задоцнување. Околу 10-ти во месецот земам надоместок за пред два месеци. На 12 март зедов за јануари. 

Mamickaa -> RE: Паричен надоместок (19.3.2010 12:47:35)

OMG samo sto mi stigna resenie za prodolzuvanje paricen nadomest za vtoro dete vo koe istot taka pisuva deka korisnikot e dolzen redovno da dostavuva zadolzitelna potvrda od vakcinacija,isto taka deka sekoja god se dostavuvaat dokumenti za prodolzuvanje na nadomestokot,se razbira ne za tie za vtoro dete(bidejki nevazi toa)za tie so treto dete...odam bas da proveram do banka sega,ako ima nesto ke pisam tuka...kako i da e eden edno zbori ,drug drugo,pa najubavo sekoj da si proveri sam vo svoeto mesto kaj sto si podnel dokumenti...katastrofa..

garfild -> RE: Паричен надоместок (19.3.2010 22:42:35)

Јас уште немам добиено за породилно за декември.Пред некој ден бев во социјално,проверија,ми кажаа - ќе ги добиете парите и толку

Saturn -> RE: Паричен надоместок (22.3.2010 11:43:52)

Конечно ми стигна паричниот надоместок за второ дете [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] Очекував дека ќе ми биде исплатен на трансакциската сметка, но дојде поштарот и ми исплати во кеш за три месеци[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Од Општина Карпош сум, веројатно денес и на други треба да им е исплатат пари од Социјално. Еее, ова беше убав почеток на денот [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Annabel -> RE: Паричен надоместок (23.3.2010 12:10:07)

Девојки, да ве прашам, дали имате информација дали ми следува еднократна парична помош за второ родено дете (се породив сега на 13.03.2010) и дали ја дава социјалното или општината?

Денес во социјално кога прашав ми рекоа дека не се сигурни, ама мислат дека не даваат веќе.

pacuvce -> RE: Паричен надоместок (23.3.2010 12:13:34)

Од државата не ти следува,ја укинаа...А од општината,зависи каде живееш...

Annabel -> RE: Паричен надоместок (23.3.2010 12:17:22)

Јас во општина Центар сум, матичниот гинеколог ми спомна дека ми следува....нема да биде лошо да ми дадат [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

pacuvce -> RE: Паричен надоместок (23.3.2010 12:24:05)

Мислам дека сите општини во Скопје даваат еднократна помош...Сепак прашај си најубаво на лице место...И секако да си ги земеш...[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Tanja K. -> RE: Паричен надоместок (23.3.2010 15:12:12)

Pacuvce,jas mislam deka si greska.Site sto ke se porodat do April 2010 im sleduva pomos od drzavata.Annabel rasprasaj se za posigurno.Od mart pa natamu ke vazi samo za treto dete(zborime za pari od drzavata),a opstinite ostanuvaat isto.

pacuvce -> RE: Паричен надоместок (23.3.2010 15:30:56)

Тања зборуваме за еднократна помош од државата...Не за оние пари кои се однесуваат за второ,трео или сл...Значи еднократна(само еднаш државата даваше порано 5.000,оо ден.),која ја укинаа кога го изменија законот во јули 2009 година...Сега еднократна дава само општината...И тоа зависи која!!!Ти зема ли еднократна помош од државата[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>