Snowhite RR -> RE: Паричен надоместок (20.4.2010 15:55:45)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: srnicka Pa neli porodilnoto se presmetuva kako prosek od predhodnite 6 meseci (kolku si zemal plata ) pred da nastapi porodilno boleduvanje. Taka barem po zakonite pisuva. kako moze prosek od firmata da e 3000 den razlika. Ne mi e jasno ama ke cekam da vidam za januari i fevruari kolku ke mi prefrlat, pa ke vidam. Не се пресметува од твојот просек, колку ти си земала плата, туку просек од платата која фирмата ја исплаќа тој месец. Ако сите работници земаат фиксна плата, тогаш и породилното ќе биде исто секој месец, затоа што просекот ќе биде ист, меѓутоа ако не се на фиксна плата, тогаш породилното ќе биде различно. Е сега не знам и јас зошто толкава разлика, можеби фирмата испалтила помалку плата тој месец. На пример фирмата јас каде што работам имаше случај минатата година да прими работници кои тој месец работеа само 10 дена и зедоа плата само за тие 10 дена и автоматски просекот беше многу мал тој месец и исто имаше реакции од колешката која беше на породилно тој период, породилното и било само 3000 ден, а инаку земаше 9-10 000 ден, што значи ралзика од 6-7000 ден. Прашај си во фирмата каде што работиш да не имало ваков или сличен случај
|
|
|
|