RE: Најубави имиња (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Во очекување на детето >> Имиња

Порака

Lastovicka -> RE: Најубави имиња (21.12.2011 12:10:45)

Me interesira sto mislite za imeto Ankica?
Momentalno ne znam dali ke imam devojce ili momce, no zelba na maz mi e dokolku e devojce da se vika na baba mu Ankica,koja site ja vikale Ana skrateno.
Pa neznam koja e logikata Ana mi e ubavo,ama Ankica mi e cudno nekako...
A od druga strana pak Nadica mi e eptem ubavo ime i ne bi go kratela na Nade...
Ankica-Nadica navidum slicni iminja ama definitivno ne mozam da se resam...[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

AnnaMolly RR -> RE: Најубави имиња (21.12.2011 13:16:06)

Ластовичка, од тие имиња поубаво ми е Надица. И помеѓу Ана и Надица, второто би го одбрала.
Уште е рано што и полот не го знаете :)

И ние пред да го дознаеме полот одбравме женско име, за машко не ни размислувавме. И излезе машко и имавме проблеми додека му најдеме име :)

Како и да решите за да се вика, за вас тоа име ќе биде најубаво на свет!

blond -> RE: Најубави имиња (22.12.2011 16:10:23)

Уште кога не го знаевме полот на бебето дискутиравме за женски и машки имиња. Во игра беа Паулина и Јован (модификации на имињата на свекорот и свекрвата).
И (за среќа) излезе второто [sm=smiley36.gif]
Ако имам второ женско сакам да се вика Јана (исто и јас како АнаМоли), мајка ми се вика Јулијана, па последните 4 букви од нејзиното име. Ако е машко, сакам да е на татко ми, а тој се вика Драги. Е сега, модификација од Драги? Не сакам Драган, можеби Давид?[sm=zmeden.gif]

Золва ми, маж ми и останатите овде навиваат и второто дете да се стави по родителите на маж ми (ако е машко Павел,ако е женско Паулина). Ама нема да допуштам. Едно на неговите родители, едно на моите родители. Ако имаме повеќе деца, тогаш третото ќе е на свекрвата. Овде обичаите биле снаата да ги става имињата на свекорот и свекрвата. А во мојот крај обичаите се едно на тие, едно на тие (веќе кога се ставаат по бабите и дедовците). Војна ќе водам, нема да дозволам да е на свекрвата второто. Золва ми ги ставила двете деца оригинал на свекор и и свекрва и. И сега дома се баба Прасковица, дедо Крушко, внука Праскичка, внук Крушче [sm=jezicek.gif]

tanja cuci -> RE: Најубави имиња (26.2.2012 22:39:02)

blond i kaj nas toa bilo kako ktadicija na svekorot i svekrvata no naprotiv jas uste ko ostanav trudna kazav deka stari iminja ne stavam pa taka da ako bese devojce ke se vikase vanesa no ko ni kazaa deka ke masko si go odbravme david a svekrvata se vika vaska a svekorot kiro taka da sto ni naj malce ne stavam iminja slicni na niv jas sum protiv toa eve pr.brat mi ne po negova zelba tuku zelba na kumot i stavi gi na tatko mi i majka mi iminjata a i majkami se vika vaska a tatko mi stojan jas da sum nikoj ne bi slusala ne kum bil neznam koj da e jas go nosam toa dete 9 meseci nikoj dr a ponataka jas i mazot ke go rastime a ni kum ni baba ni dedo nemaat nikakva uloga i jas grev air na vnukickata po ime ne sum i kazala do dusa i seuste za zal ja nemam videno zs ona makedonija a jas slovenija a si nemam odeno od letovo i taka dako ke mi ja pokazaat na kom jas po ime ne i vikam i na snaata ja prasuvam i sega doma ko ke viknete vaskee koj se ozovuva heheh baba ili vnuka heheh GLUPOSSTTT E TOA

Goddess* -> RE: Најубави имиња (27.2.2012 0:23:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

Золва ми ги ставила двете деца оригинал на свекор и и свекрва и. И сега дома се баба Прасковица, дедо Крушко, внука Праскичка, внук Крушче [sm=jezicek.gif]

blond,se zezas[sm=smiley29.gif] ?????[sm=smiley36.gif]

dostickage -> RE: Најубави имиња (27.2.2012 8:59:43)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lastovicka

Me interesira sto mislite za imeto Ankica?
Momentalno ne znam dali ke imam devojce ili momce, no zelba na maz mi e dokolku e devojce da se vika na baba mu Ankica,koja site ja vikale Ana skrateno.
Pa neznam koja e logikata Ana mi e ubavo,ama Ankica mi e cudno nekako...
A od druga strana pak Nadica mi e eptem ubavo ime i ne bi go kratela na Nade...
Ankica-Nadica navidum slicni iminja ama definitivno ne mozam da se resam...[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

a Anika ?

Jas pa site gi puknav so imevo ama mnooogu mi e ubavo

taisa -> RE: Најубави имиња (27.2.2012 9:31:25)

ubavo e imeto, a moze da bide i Ana pa da si ja vikas ankica.anika,anuska,anja,anka....sekako na galeno moze [sm=smiley36.gif]

taisa -> RE: Најубави имиња (27.2.2012 9:34:09)

p.s.
a nadica i da ne go kratis nekoj drug ke go skrati a veke Ana e drugo se dodava a ne se krati
samo moe mislenje sorry [sm=smiley9.gif]

mamadise -> RE: Најубави имиња (28.2.2012 11:00:13)

Nasite bebusi bea planirani za Jakov i Jana, ama so ogled na toa sto se rodija na sv.Nikola gi krstivme Nikolija i Nikola[sm=duda.gif][sm=duda.gif], soncinja mali...

bocence -> RE: Најубави имиња (28.2.2012 14:52:02)

za zal nasite kumovi se staromodni iako imaat po 30-35 god.nie moravme po nivna"naredba "da gi krstime na svekorot i svekrvata samo skrateni svekorot-Божин,синчето-Бошко свекрвата-Слободанка а керкичката -Данче малку ми сеглупави ама нивна желба се извинувам за буквите ама малиот ми сметаше[sm=smiley1.gif]

Beatris -> RE: Најубави имиња (28.2.2012 15:10:36)

Леле кога читам вака коса ми се крева [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley21.gif[/image] како може некој да ми каже како да се вика мое дете, цел живот тоа име треба да го носи, желба може да има, ако ја прифатат родителите ок ако не никому ништо. Јас и мм фино лепо на сите им кажавме дека ние ќе си го смислиме името и не сакаме сугестии од страна. Уште кога беше во стомак! Па некој ако се навреди молим лепо, баш ми е гајле.

Сум имала другарки кои цел живот имале комплекси заради името што некој им го ставил за да не се навреди некој!

Сума сумарум мислам дека родителите и само родителите треба да одлучат за името на своето дете!

mamicka77 -> RE: Најубави имиња (26.3.2012 15:37:56)

isto i jas ne se slozuvam da se podnovuva na babi i dedovci bez razlika dali e majka i tatko ili svekor i svekrva i nasiot kum pred da ostanam bremena koga upagavme na takov razgovor  vikase deka ke se vika TEA ILI TEODORA  na sveki a taa se vika TODORKA  i mu kazav nema sansi da podnovuvas kakvo drugo ime kazi ama podnoveno ne na tie 4bukvi da ne pocnuva a toj si znae koi se tie 4 bukvi sveki isto navaluvase da bide na nea ama celo vreme ne popustav i sekogas koga se upagase na taa tema jas kazuvav nema sansi podnovuvanje pa ne kum ne znam sto da ne ako treba najsmotanoto ime ke go ima kerkami kako na primer PARASKEVA ama da se podnovi nema sansi i koga ostanav bremena celo vreme si vikavme so mm MILA ke bide ako prasa kumot ako ne neka kaze toj ama na tie 4 bukvi ne (T D  S L) za sreka fala mu na kumot dali me e zavrkaval celo vreme ili ne ne znam uste pred da se porodam ne prasa kako sakame i nie kazavme MILA  ama pak mu rekov kume ti si kum kazi ti mozebi tvojot predlog ke mi se poveke sviga ne rece kumasinke vas e izborot sega a za vtoro e moj

blond -> RE: Најубави имиња (26.3.2012 16:17:55)

Што ќе кажете за името Ѕвонко? На една познаничка кои патем се демек современи, модерни, го крстиле детето Ѕвонко и сите сега го викаат Ѕвонче, Ѕвоне. Кутрото детенце, на 5 месеци да го викаат Ѕвоне.
Ѕвонеее оди види кој ѕвоне на ѕвончето [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
Ама морале така да го крстат на свекорот, инаку ништо од наследството [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

mamicki -> RE: Најубави имиња (26.3.2012 17:09:10)

Секое име си е убаво на свој начин. Всушност, човекот му дава значење на името. Ако некој со име Петко на пр. е самоуверен, со одлични манири, елоквентен... итн... за оние што го познаваат, името Петко ќе биде асоцијација токму на тоа.
Значи, и со имињата е како и со се друго- не е важна формата, туку содржината.

mamicka77 -> RE: Најубави имиња (26.3.2012 18:30:55)

Што ќе кажете за името Ѕвонко? На една познаничка кои патем се демек современи, модерни, го крстиле детето Ѕвонко и сите сега го викаат Ѕвонче, Ѕвоне. Кутрото детенце, на 5 месеци да го викаат Ѕвоне.
Ѕвонеее оди види кој ѕвоне на ѕвончето [sm=jezicek.gif] [sm=jezicek.gif]
Ама морале така да го крстат на свекорот, инаку ништо од наследството [sm=zmeden.gif] [sm=zmeden.gif] [sm=zmeden.gif] [sm=zmeden.gif]

ne mi se ni najmalku dopaga  pa barem na svekrvata neka e podnoveno ako veke ne odgovara na svekorot  gluposti se toa za mene mora na starite da se podnove i tocka kako pa da ne  neizivean svet

eli07 -> RE: Најубави имиња (31.3.2012 0:06:00)

Devojki ajde malku pomos......Jas nosam masko i se dvoumam pomegu dve iminja Maksim i Stefan.Malku poveke sum za Maksim.Za Stefan znam deka e makedonsko ime a za Maksim ne sum sigurna.....Mi kazaa deka e od Ungarsko ili Romansko poteklo [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Goddess* -> RE: Најубави имиња (31.3.2012 4:28:46)

ja sum za Maksim..(moderno,unikatno,ne precesto za razlika od imeto Stefan[sm=smiley2.gif]) eve znacenjeto i potekloto za Maksim

Srpsko, hrišćansko nasleđe. Potiče iz latinskog "Maximus" u značenju "najveći". Među Slovenima na Balkanu, jedno je od najranije primljenih hrišćanskih imena. Još u 6. veku arhiepiskop srpski nazivao se Maksim. Rasprostranjeno je kod svih evropskih naroda od najstarijih vremena do danas. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena Maksa i Makso.

Goddess* -> RE: Најубави имиња (31.3.2012 4:46:25)

Ѕвонеее оди види кој ѕвоне на ѕвончето [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
Ама морале така да го крстат на свекорот, инаку ништо од наследството [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

[sm=smiley36.gif]ovie da ne se " ROYAL FAMILY" pa po dedovci ili pradedovci da "uslovuva" ili "primoruva"da se krstat...i ovdeka starite voopsto ne gi gledam "krivi"okolu imeto.. ,ovde prorabotila alcnosta na mladite pa na lesen nacin podlegnale"IMOTOT"[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

kikicka -> RE: Најубави имиња (31.3.2012 21:46:43)

Оуу да и тоа како коста ми се крена кога еднаш слушнав: треба кумовите да ги прашаме што име имаат подготвено! МОЛИМММ....па нема шанси реков тие ако сакаат ради реда да се фалат дека направиле список со имиња нека направат ама името ке е ЛЕОНА и точка....не ме интересира мое дете јас цел живот ке го гледам а тие само на крштевка и надање за прилики со нивно присуство. Ма јок бре кое време сме ке се налутеле мнг ми е гајле нека се лутат.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

Леле кога читам вака коса ми се крева [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley21.gif[/image] како може некој да ми каже како да се вика мое дете, цел живот тоа име треба да го носи, желба може да има, ако ја прифатат родителите ок ако не никому ништо. Јас и мм фино лепо на сите им кажавме дека ние ќе си го смислиме името и не сакаме сугестии од страна. Уште кога беше во стомак! Па некој ако се навреди молим лепо, баш ми е гајле.

Сум имала другарки кои цел живот имале комплекси заради името што некој им го ставил за да не се навреди некој!

Сума сумарум мислам дека родителите и само родителите треба да одлучат за името на своето дете!

*Bucka* -> RE: Најубави имиња (10.4.2012 2:01:58)

Најубави имиња? Па, најубави имиња се Јаков, Антонија и Тодор :P
Поздрав!

*Bucka* -> RE: Најубави имиња (10.4.2012 2:05:44)

ИЗВОРНА ПОРАКА: *Bucka*

Најубави имиња? Па, најубави имиња се Јаков, Антонија и Тодор.
А бтв, не ја разбирам што е поентата во тоа да се бира име што е во тренд.
Глупости живи!

Annet -> RE: Најубави имиња (10.4.2012 7:50:07)

fala bgu razbrani kumovi imeme,imam pisuvano i kazaa nam koi im se ubavi,ama nas ne ni se dopadnaa resivme za IVA.nema nikoj vo semejstvoto,i na taa bukva nema nikoj,neka si bide samo ona so takvo ime i taka.ama vo komsii sto imam isto mladi kako nas so bebe,kumovite im go krstija deteto i ne sakaa da slusnat oni koe ime go sakaat.ima ubavo ime deteto ama.........ne e po nivno.e toa da vidis

Maiva -> RE: Најубави имиња (21.4.2012 23:13:16)

што мислите за името Наум во последно време тоа ме ми се вртка во глава , ај кажете ваше мислење за името на некои не им се допаѓа неможеле да се навикнат бебенце така да се вика [sm=smiley13.gif]

Ananija -> RE: Најубави имиња (9.5.2012 23:52:28)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]Наум е прекрасно име, јас едо време сакав за женско Наума, ама се одлучивме за Макарија [sm=duda.gif]

Yummy Mammy -> RE: Најубави имиња (10.5.2012 13:44:04)

I mene mi se dopaga Naum, ama znam deka na mnogu luge ne im se sviga, im bilo cickovsko [sm=smiley36.gif] Nas kumot ni se vika Naum, i bas bi bila ubava simbolika i sinot da ni go krsti Naum. Ama prvo ke mora svekor mi da go ispocituvame, sreka ima ubavo ime Angel, pa posle kumot (osven ako ne se pogodat bliznaci [sm=smiley36.gif] )

Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>