Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување - II дел 18.1.2011 16:03:09
Olivia
Mareto mila za pauza po ET moze samo dva uredni ciklusi da pominat i pak da pravis ET, samo IVF koga pravis narednoto IVF treba da bide po 6 meseci poradi terapijata, a koga pravis ET nema nekoja silna terapija pa satoa moze po dva ciklusa, jas po moeto ivf pravev po dva meseci ET se bese dobro dodeka ne spontav, i eve bas denes mi se javi doktorot moj i mi veli da pojdam vo petok da pocne da me sprema za vo februar za ET toa ke bide tocno po 3 ciklusa kaj mene a vo meguvreme ako ima podobruvanje na spermogramot moze da napravime edna inseminacija da si ja probame srekata, neznam dali moze ti da si gi prefrlis vo druga bolnica embrionite drug doktor da ti pravi transver, ama bidi silna gledaj da gi iskotistis i tie po dva meseci pa ako ne biva definitivno ti treba nov doktor , pojdi kaj Petanovski, Lazarevski ili Bitola kaj Tase nema da ima promarsaj, te guskam silno prasaj slobodno ako mozam nekako da pomognam , i neka kazat dr rr ako znaat dali moze zamrznati emrioni da se transferiraat od edna vo druga bolnica, jas neznam ama cisto kako ideja,pozz
RE: Вештачко оплодување - II дел 19.1.2011 11:46:12
mareto
ajde olivia vidi i so inseminacija ama da ti kazam jas po moe mnogu malku davat pozitiven rezultat.vidi da ne te razocaruvam a jas ke pocekam dva ciklusa i pak ke odam pa ako ne bidni ke odam kaj drug doktor i ke pocnam se odnovo.jas se cudam kako ne uspeav a imav preubav endometrium?sega me vaka strav imam mnogu menstruacija jas si velam ko pracina da mi pakat pa se plasam da ne e nekoe krvarenje.kako e da imas krvarenje?a si brojam 5 dem mi e denes od koga mi probi ubo.ama minatiot mesec ic nemav mnogu malku a sega premnogu.kolku znaes za ova so bi mozelo da mi bidi?utre bez razlika kako ke mi e ke odam na pregled se plasam.
RE: Вештачко оплодување - II дел 19.1.2011 15:40:44
stanka
zdravo mareto .se soglasuvam so Olivija Te pratam odavna i ti napisav deka doktorot ne ti e adekvaten Imase problem so pogresna stimulacija pa ti kazuvavme deka treba da ja zgolemuvas dozata na hormonite.Dali ke ti prifati nekoj zamrznat embrion neznam zatoa sto ima "finta"i vo odmrznuvanjeto i ne e taka lesno Osven toa odis vo ivf centar koj sto nema rezultati so svezi kamoli so zamrznati embrioni.Moj sovet e odi iskoristi go uste ostanatiot embrion ili embrioncinja i ne se traumatiziraj odi so nadez deka nema da uspees pa mozebi ke bide obratnoto.Ne treba voopsto pauza posle zamrznati embrioni vednas mozes so priprema za nareden ciklus Te ohrabruvam i "izdrzi uste malku"
RE: Вештачко оплодување - II дел 19.1.2011 17:05:57
mareto
fala stanka vo mnogu teska situacija se naogam. vreme si gubam za zabe.utre ke odam na pregled mi e strav dali e ova krvarenje ili menstruacija pa ke prasam koga ke mozi da mi prat transfer.nesakam da gi isgubam embrionite za zabe.kako e rr da krvaris?sto e razlikata megu krvarenje i obilna menstruacija.lele panika me faka.imam mnogu.pozzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 19.1.2011 19:36:56
Olivia
Mareto mila za menstruacijata ne treba da se grizis , posle ivf moze da se sluci po obilno, matkata bila vo kontakt so embrioni i toa e fakt deka ke bide porazlicno od drug pat zatoa pocekaj uste nekoj den da se stabilizira, i gledaj doktorot pobrzo da ti napravi uste eden transfer i pobrzo da si odis od taa ordinacija , da moze nekoj vistinski specijalist za ivf da go zeme tvojot slucaj vo vistinski race, ete ti go dr.Tase vo Bitola , dr. Lazarevski Sistina ili dr.Petanovski Remedika, postojano citame od RR-koi ostanale bremeni od ovie ordinacii,samo glavata gore i kako sto veli Stanka idi i napravi transver so zamrznatite embriona i bez nikakvi ocekuvanja!nema mesto za panika , vremeto ke si pomine sakala ili ne i ke dojde denot samo trpenie i bez nervozi!
RE: Вештачко оплодување - II дел 19.1.2011 21:39:15
cleo
Mareto mila i jas mislam deka toa so krvarenjeto ne estrasno, ne se sekiraj. Jas posle ivf krvarev 5 dena pa mala pauza od 7 dena, pa potoa 45 dena krvarenje!!!! Doktorive nikoj ne mi kazuvase nisto a jas kako tebe bev do smrt uplasena sto e normalno, osobeno sto od nisto ne mi se smiruvase - Ergotil kapki, Dabroston, nisto... Na kraj se ispostavi deka imalo implantacija, no sepak sum imala ran spontan, pa so krvta od 45 dena mi se cistela postelkata - toa bese finalen zaklucok. Taka da ne se saekiraj, mozebi e ova reakcija od hormonskata terapija, ili kako sto veli Olivia - matkata bila vo kontakt so embrion za prv pat pa reagira taka. Ajde opusti se malku se ke bide vo red. Te gushkam A kaj koj doktor si inaku??
RE: Вештачко оплодување - II дел 20.1.2011 12:27:02
Eli2010
ИЗВОРНА ПОРАКА: kasiopea
Смеењето води до успешно ин витро оплодување?
Смеењето е добро за успешност на ин витро оплодувањето, тврди професорот Шевах Фридлер од медицинскиот центар Assaf Harofeh во Израел, кој го водел истражувањето чии резултати покажаа дека смеата го неутрализира делувањето на стресот.
Своите сознанија професорот ги темели на студијата во која учествувале 200 жени кои во моментот биле подложени на ин витро тртман или пак тој третман го поминале, пренесуваат магазините American Society for Reproductive Medicine и Fertility and Sterility).
Сите жени ја поминале класичната постапка на ин витро оплодување, но по имплементирање на ембрион, половина од жените биле подложени на одреден 15-минутен третман со т.н. медицински кловн.
Кловновите со своите точки ги насмејувале жените што покасно се покажало како многу корисно – имено 36,4 отсто жени од оваа група останале трудни во споредба со 20,2 отсто од жените од другата група која не го посетувала третманот, стои во соопштението во извештајот на центарот Assaf Harofeh.
Ova zboruva za vlijanieto na emocionalnata sostojba,psihickiot i duhoven aspekt na zabremenuvanjeto i bremenosta. Ne mislite li dragi prijatelki deka kaj nas na klinikite slabo se posvetuva vnimanie na toa?Citam,vo ponapredni zemji,site pacienti sto lekuvaat neplodnost imaat moznost da razgovaraat so strucni lica-psiholozi i psihijatri i toa im pomaga polesno da gi nadminat problemite sto gi nosi sterilitetot,a i kako luge da izlezat pojaki posle toa.Ako nie prifakame i barame novini,toa odi vo nas prilog zasto zasluzuvame kompleten tretman... Sto mislite vie?Ve guskam i pozzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.1.2011 10:42:44
malata mo
site nie ideme niz pekol sto ne snasla vakva maka.Jas bi prifatila muabet so nekoj sto ke me svati pravilno,a ne samo prazni muabet so komsivki:opustete se i ke zatrudnis,zosto ti se deca umot mi go izvadija,zivotot mi go skratija. I sega koga sum trudna imam mnogu prasanja,strav za ponatamu,strav od porogjaj,pa posle kako,pa nemam zelba za seks a go gledam mazot mi e se ponezadovolen.Eli,idejata e ubava,ako ima sakam da znam so nekoj da si ja OTVORAM DUSATA.
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.1.2011 17:41:15
lilita
Zdravo Eli Edna moja drugarka pravese ivf so donor-sperma,no mazot i i taa tesko se odlucija.Mi kazuvase deka nekolku razgovori so psiholog na klinika im pomognale konecno da se odlucat na toj cekor i polesno niz toa da pominat. Sega se srekni roditeli i cesto se sovetuvaat vo vrska so rastot i razvojot na svoeto bebe kaj strucno lice.Zdaovolni se i srekni.Zosto da ne,samo neka se ponudi nesto takvo,jas bi imala iljada prasanja
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.1.2011 17:51:32
Olivia
Sekoj ginekolog treba da bide pred se psiholog pa se drugo, vo slucaevi kaj IVF procedurata cija odluka i ne e taka ednostavna i lesna pred se e mnogu emotivna i treba absolutna dusevna podrska i normalno umstvena , so pravilen razgovor na doktorot moze da dojde do priroden stimulans za olesnuvanje vo celata procedura, vlijanieto na ginekologot so negovata psiholoska umesnost ima mnogu pozitivno vlijanie vrz pacientot i procesot, zeni mili RR-ki koi ste na pat za zabremenuvanje definitivno Smejte se poveke i bez stresovi i nervozi!
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.1.2011 13:05:57
taci14
dragi rr od fondot me izvesrija za dopolnitelno dostavuvanje na dok od mukoplazma i ureoplazma dali se pravat kaj matic ginekolog zatoa sto dosega nemam praveno a imam praveno 2 pati invitro . ve molam za odgovor i sto ispituvanje e ova?
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.1.2011 14:20:59
betti
dragi moi prijatelki ve pozdravuvam na site nivi dobredojdofte vio ovaj prekrasen forum nemoj da mislite deka vo napredni derzavi ginekollozote se podobri psihicki mozat samo da te obolat nema rargovor so ginekolog ni ne gi zanima mislam deka vo makedonija se nogu po dobri ginekolozite vo strannsvo imat samo po ubavi uslovi i mislam vo mk se posposobni dr
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.1.2011 14:37:54
Eli2010
betti dobredojde povtorno so nas Se soglasuvam deka ima kaj nas ginekolozi mozebi podobri od onie sto vo stranstvo se poznati i slavni(nasiot dr.Tase e eden od niv) Na ginekolozite im se poznati psiholoskite i emocionalni aspekti na neplodnosta i na ivf,no stojam na stavot deka tie ne mozat da obrnat mnogu vnimanie na tie prasanja zaradi 2 pricini: 1.Ne ucele specijalno za toa,mnogu malku porano se posvetuvalo vnimanie na psihickite aspekti na sterilitet i ne se spremni pravilno i efikasno da ni pomognat 2.Se prezafateni so guzvi vo cekalnite i i da sakaat,nemaat vreme za smiren,opusten,podolgotraen razgovor koj bi vrodil so plod. Se prasuvam,zosto ne vklucat vo timovite luge sto ke rabotat so nas na ovie prasanja,pa nie da se osetime poddrzani i posigurni vo tek na pripremite,postapkite,bremenosta i potoa???? Pozz na site i se najubavo
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.1.2011 15:09:44
Bogdancanka
ИЗВОРНА ПОРАКА: taci14
dragi rr od fondot me izvesrija za dopolnitelno dostavuvanje na dok od mukoplazma i ureoplazma dali se pravat kaj matic ginekolog zatoa sto dosega nemam praveno a imam praveno 2 pati invitro . ve molam za odgovor i sto ispituvanje e ova?
Taci14 mila toa se mikrobioloski ispitivanja se zemaat brisevi od vaginata i se pravi mikrobiolosko ispituvanje,jas gi imam praveno,mojot maticen mi zede brisevi i mi gi dade sama da gi odnesam na mikrobiologija...vo dokumentite koi se podnesuvaat vo fondot gi baraa i niv pozzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.1.2011 21:17:48
stanka
VoTurcija ne mi baraa ureoplazma vo Bitola pravev bese negativna Vo Solun edna drugarka pravese IVF voopsto ne i pravea bris za bakterii.Fondot kupuva vreme-nema pari Samo pozitivno i sto poveke rezultati napravite pogolema sansa da zabremenite. Site ne sme isti nekoi se skloni kon bakterii.
< Поракaта ја уредил arh_diz -- 24.1.2011 8:41:04 >
RE: Вештачко оплодување - II дел 23.1.2011 21:43:12
taci14
dva pati pravev vo sistina ivf i tamu gi pravev brisevite ama samo vaginalen,cerviks i bris za klamidija i mi bea negativni neznam zosto trebaat i ovie dva koga pokazuva deka nema bakterija.
RE: Вештачко оплодување - II дел 24.1.2011 17:02:11
mareto
zdr eve sum i jas mnogu sum razocarana pa se dogovoriv so doktorot izgleda od drugiot mesec ke pocnam so postapka za transfer so z.e.neznam nekako si velam nema nisto da bidi.eve moja poznanica pravese transfer i mi veli na 18 den mu prael doktorot pie i taja estrofem ama gi sledele i folikulite.neznam zosto mu gi sledat nea folikulite?mene nesto mi napomena ama nisto od toa.doktorot mu velel ne e biten samo endometriumot tuku i vremeto koga ke se vratat.i sega rr cel mozok mi e ckrtajnci.lele.da bidni rabotata i da ne se macime poveke.pozzzzzzzzzzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 24.1.2011 17:06:48
arh_diz
Mareto opusi se malku ti si cela vo prikazni za zabremenuvanje rekla kazala , nemoj da se spoduvas so nikoj sekoj e za sebe. Koga ke se opustis ke vidis deka ke zabremenis premnogu si zategnata