anaana
|
jas mislam deka brakot sam po sebe e kompleksna institucija i potrebna e tolerancija i kompromis od dvete strani. Zatoa sekogas vikam deka na brakot mu prethodi vrska vo koja i dvajcata se zapoznavaat eden megju drug (neli kolku sto moze, zavisno od dolzinata na vrskata i odnosite vo nea), no se zapoznavaat (ili barem bi trebalo) so familiite. Taka da otprilika devojkata bi znaela kakov tip na zena e majkata na nejziniot decko - iden maz. Verojatno veke taa se postavila nekako kon taa zena. Ako i ugoduvala se, ako pravela uste kako devojka (nemazena) kafe i castela kaj nego po doma, pravela rucek ete samo kolku da se pokaze, mnogu e verojatno taa uloga da i se dodeli i koga oficijalno ke stane zena (znaci koga ke se omazi vo taa kukja). E sega ne sekogas finansiite dozvoluvaat mladite da ziveat sami. kirijata e opcija, da, ama dodeka se bez deca, koga ke dojdat deca kirijata e malku nesigurna opcija. sum ziveela pod kirija poveke od 10 god. znam sto znaci koga gazdata ke ti rece imas eden mesec da se iselis. onaka cisto saka da go prodava stanot. toa kako student mi pagjase macno, ne pak so deca.. taka da zivotot vo zaednica nekogas e neminoven, pa sega treba da se stvori prostor za site da se usoglasat so potrebite. otstapki se pravat, nekogas se premolcuvaat raboti, nekogas ne, ne sum za opcijata dosla mlada devoka sega ke diktira uslovi... ama ne sum ni za opcijata taa mlada devojka da se osekja kako rob ili sluga.Treba da se svati deka kukjata vo koja dosla devojkata e veke nejzina kukja i deka taa veke ne e gostin tuka, nitu pak deka treba da si go zasluzi mestoto vo taa kukja. Isto e golem faktor vo kolkav prostor ziveat zaedno site. ako e toa 2-sobno stance kavgi ke ima pa i site da se najfini. mnogu lugje, guzva. se ragja edno dete, toa place, roditelite na mazot postari im smeta. ne deka sakaat ednostavno godinite si go pravat svoeto. pa tuka ima vozdrzuvanje, ne mozes da mu kazes na deteto koga da place koga ne. i ete kavga. Svekrvite, od druga strana, znaat da bidat dosta posesivni, nesto na koe jas ne bi premolcuvala. ako saka da si zivee sama so sinot, zosto bila tolku srekna koga toj se zenel? ne sum imala prilika da ziveam dolgo vreme so svekrva, ama toa vreme sto sum ziveela ne bilo loso. mi se naogjase za se, a i jas nejze fala bogu. ne znam zosto nekako drsko se gleda na poimot svekrva, demek lele ne sakam da mi pere moi alista ili ne znam sto... posebno ako ziveat vo ista kukja. nie koga ziveevme zaedno imase edna masina za perenje. sekako deka jas nema da recam jas ke si ja pustam masinava so nasi alista, ti tvoite cuvaj si gi.. taka da mene od toj aspekt navistina nisto ne mi smeta. jas svekrvata ja gledam kako zena - moze e razlicen karakter od mojot, moze e fina, moze e losa, moze e zlobna.. sekoj so iskustvoto. ama sepak e zena koja po spelt na okolnosti zivee tuka. ne moze jas da recam neka mi gi cuva decava ama neka ne pravi nisto drugo. toa mi e kako eden vid naredba. demek do ovde mozes do ovde ne... pa koja sum jas da i nareduvam.. ako se pomesa vo nesto kade jas smetam deka ne i e mestoto jas mozam da si kazam ama vo momentot. tocno e deka ima iskustva so svekrvi koi se navistina zlobni i kako da si gi mrazat snaite, ama ete moeto iskustvo ne e takvo. bi sakala da e blisku do mene i da mi pomaga koga mi treba nesto. i fala bogu i jas da i pomagam koga nea nesto i treba. bidejki celo vreme se gleda taa mene da mi se naogja vo nikoja situacija deka moze i nea ke i treba nesto. ama zivotot nadvor od zaednica e nesto preubavo. nesto koe jas ne bi go menuvala ama bas za nisto.
|