Natasa981 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.11.2011 12:36:04)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce Ljubovce mene vo bolnica mi kazaa deka kolikite se javuvaat posle 2-3nedeli minimum, a najcesto izmegu 1 i 6 mesec. Toa sto na pocetokot go osekaat, krkorenjeto na crevata, toa ne se grcevi tuku ednostavno priviknuvanje na organizmot, ucenje kako da se ispraznat crevata i slicno. Bidejki bebinjata ne znaat kako da kakaat se nerviraat i zatoa se stegaat i crveneat (so najizmenicno pretanje so nodzinjnata). Otkoga ke se iskaka, bebeto se smiruva. Kolikite ke gi poznaes po toa sto bebeto ke se vitka kako gevrece, bas kako sto kaza nekoj so nodzinjjata nagore. I togas najmnogu pomaga termoforce ili druga topla obloga na meseto, drzenje na mese, namesto na grb, kruzno masiranje na meseto... I najbiten sovet sto mi go dadoa so prvoto dete - da ne se dohranuva sekogas koga ke zaplace. Bebeto treba da jade na sekoi 2-3 casa za da ima vreme da mu se svari prethodniot obrok. Dokolku mu davate na bebeto da cica na pola saat, novoto mleko se mesa so staroto i predizvikuva grcevi. Da, Yummy Mummy e vo pravo. Za pocetok toa ne se vistinski grcevi, tuku prorabotuvaat crevcata na bebeto..I mojata pocna da se grci,ama otkako zabelezav deka i krkorat crevcata, se polnat so mleko posle doenje i vednas potoa pocnuva da place za na kraj da se iskaka..Macno mi e ova mnogu zasto place i se vitka, se crvenee i napnuva. Ke pominat , rece pedijatarov deka ova prorabotuvanje na crevcata trae prvite 15 dena od zivotot na bebeto. Jas ke zemam termofor i ke i go zatopluvam stomakot,valjda ke pomogne kolku-tolku.
|
|
|
|