elenak -> RE: Моето или неговото презиме?? (7.10.2013 15:25:33)
|
Во разговорите пред брак со мм тој настојуваше да го земам неговото презиме (така бил редот), а јас како личност која скоро секогаш сака да отстапува од редот се инаетев. Мојот главен адут беше идентитетот. Му викав дека нема право да ми го менува идентитетот. Зошто морам јас одеднаш да се претворам во некој друг само поради тоа што му станувам сопруга. Ако се стремиме кон комплетна рамноправност меѓу мажот и жената во семејството зошто да не сме рамноправни и на тоа поле? Ама нели сме станувале семејство, не може да имаме различни презимиња и еден од нас (поточно јас) мора да се ,,жртвува,,. Воопшто не ми беше сатисфакција моето да го задржам доколку пак го земам неговото, комплицирано за изговарање, потпис, претставување. Едноставно не ми правеше така ќејф. Во име на љубовта и мир во домот си го присвоив неговото презиме во оригинал, т.е во машки род како еден вид компромис, нема по мое, нема ни по твое.[sm=smiley36.gif] Само што прочитав една интересна статија и се надевам ќе мрднеме малку напред па кога на мојата ќерка ќе и дојде ред за мажење овој застарен сексистички обичај ќе биде минато. Се работи за редефинирање на семејното презиме, а тоа подразбира одбирање на едно заедничко презиме за семејството. Еден интересен пример. Цитирам: ,,Да го погледнеме можеби најпознатиот и најимпресивниот брачен пар на светот во овој момент. Бјонсе и Џеј Зи. Како што претходно годинава модниот магазин ,,The Cut,, истакна, двајцата законски ги променија своите презимиња во Картер-Ноулс, создавајќи така семејна единка која двајцата подеднакво ги претставува.,, Па што мислите за ова? Заедничко презиме формирано од презимињата на двајцата партнери или некое сосема ново?
|
|
|
|